Home / Featured / ΠΣΑΕΠ: Με απόφαση ΚΑΤΑΠΕΛΤΗ το ΣτΕ επικύρωσε την ισοτιμία στους πίνακες ειδικής αγωγής

ΠΣΑΕΠ: Με απόφαση ΚΑΤΑΠΕΛΤΗ το ΣτΕ επικύρωσε την ισοτιμία στους πίνακες ειδικής αγωγής

Δημοσιεύτηκε: 7:58 μμ Οκτώβριος 1st, 2018  


Με την απόφαση ΚΑΤΑΠΕΛΤΗ 1277/2018 το ΣτΕ επικυρώνει την ισοτιμία στους πίνακες ειδικής αγωγής.

Συγκεκριμένα μετά την προσφυγή του συλλόγου ΣΑΤΕΑ στο ΣτΕ, που είχε ως στόχο την επαναφορά της πρόταξης των ΠΕ71/ΠΕ61 στους πίνακες ειδικής αγωγής(όσο και αν κάποιοι επιμένουν να παίζουν με τις λέξεις, το ΣτΕ αποφάσισε πως η τωρινή κατάσταση δηλαδή η σχεδόν ισότιμη κατάταξη των ΠΕ70.ΕΑΕ/ΠΕ71 και των ΠΕ60.ΕΑΕ/ΠΕ61 στους κύριους πίνακες είναι δίκαιη, σωστή και αποκαθιστά ολέθρια λάθη του παρελθόντος.

Η συγκεκριμένη προσφυγή του ΣΑΤΕΑ, με την οποία ουσιαστικά αιτήθηκε να ανήκουν μόνο οι ΠΕ71/61 στους κύριους πίνακες της ΕΑΕ, απορρίφθηκε στο σύνολο της (και οι λόγοι του αιτήματος του κρίθηκαν και χαρακτηρίστηκαν «αβάσιμοι και απαράδεκτοι» από το ΣτΕ). Το ΣτΕ με αυτή την απόφαση σταθμό, επικύρωσε τα ισχύοντα στον χώρο της ΕΑΕ, τονίζοντας πως οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις (ισότιμη μεταχείριση στον ίδιο πίνακα των ΠΕ70.ΕΑΕ./ΠΕ71, ΠΕ60.ΕΑΕ/ΠΕ61) είναι σε συμφωνία με το άρθρο 4 του Συντάγματος και συγκεκριμένα με τις αρχές της ισότητας, της ίσης πρόσβασης στις δημόσιες θέσεις και της αξιοκρατίας. Η τήρηση των αρχών αυτών αποτελεί μάλιστα ένα συνταγματικό κανόνα δεσμευτικό για τον Νομοθέτη και το Κράτος και επισημαίνεται πως ο δικαστικός έλεγχος διασφαλίζει την προστασία των ορίων αυτών των συνταγματικών αρχών.

Η συγκεκριμένη απόφαση δεν μπορεί να περάσει στα “ψιλά γράμματα”, όσο και αν το επιζητούν ορισμένοι κύκλοι, καθώς το μήνυμά της ήταν ηχηρό και κατακεραυνώνει όσους από την μια ζητούν σεβασμό της προϋπηρεσίας και από την άλλη ζητούν πρόταξη εκπαιδευτικών με μηδενική προϋπηρεσία.

Μετά τις εκθέσεις και αποφάσεις των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΑΡΧΩΝ τόσο του Συνηγόρου του Πολίτη όσο και του Συμβουλίου της Επικρατείας, διασφαλίζεται η ομαλότητα και αναγνωρίζεται η αδιαμφισβήτητη διαχρονική προσφορά όλων των κλάδων ΠΕ70/ΠΕ71 και ΠΕ60/ΠΕ61 στην ΕΑΕ.

Ως ΠΣΑΕΠ σεβόμαστε απόλυτα τις σπουδές των συναδέλφων ΠΕ71/ΠΕ61. Πιστεύουμε όμως πως και οι συνολικές σπουδές των συναδέλφων ΠΕ70.ΕΑΕ και ΠΕ60.ΕΑΕ (παιδαγωγικό πτυχίο δημοτικής/προσχολικής και πρόσθετη εξειδίκευση στην ΕΑΕ) αποτελούν επίσης σημαντικότατα εφόδια για την ΕΑΕ. Άλλωστε είναι επιστημονικά παραδεκτό πως η γενική παιδαγωγική αποτελεί τη βάση της ειδικής εκπαίδευσης και κατ’ επέκταση η ειδική εκπαίδευση αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της γενικής εκπαίδευσης και προέκτασή της.

Με βάση όλα τα παραπάνω νιώθουμε πλήρως δικαιωμένοι που στηρίξαμε τους εκπαιδευτικούς με εξειδίκευση στις δομές της ειδικής αγωγής και με προϋπηρεσία, οι οποίοι με την προϋπάρχουσα κατάσταση οδηγούνταν ταχύτατα στην ανεργία, όταν οι πλειοψηφία της ΔΟΕ καθώς και σύλλογοι αναπληρωτών (ΠΑΣΑΔ και ΣΑΝ)  όχι μόνο τους γύρισαν την πλάτη, αλλά στράφηκαν εναντίον τους, ζητώντας απόσυρση της όπως αποδείχτηκε, συνταγματικά ορθής και αποδεκτής με τη βούλα του ΣτΕ ρύθμισης.

Το Δ.Σ. του ΠΣΑΕΠ


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...