Home / HEADER-NEWS / Η Επιλογή Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου στο ΠΕΚΕΣ Δυτικής Ελλάδας

Η Επιλογή Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου στο ΠΕΚΕΣ Δυτικής Ελλάδας

Δημοσιεύτηκε: 7:44 πμ Οκτώβριος 5th, 2018  


Η Επιλογή Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου στο ΠΕΚΕΣ Δυτικής Ελλάδας

Κωνσταντίνος Χριστόπουλος Αιρετός ΑΠΥΣΠΕ Δυτικής Ελλάδας

Οι κρίσεις των Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου, που ολοκληρώθηκαν με την επικύρωση των πινάκων από τον Υπουργό Παιδείας στις 20 Σεπτεμβρίου 2018, αναδεικνύουν σοβαρά ζητήματα που θέτουν σε αμφισβήτηση την εγκυρότητα και την αξιοπιστία της διαδικασίας επιλογής των νέων στελεχών στην Εκπαίδευση.

Ειδικότερα:

  • Από την αρχή φάνηκε ότι η όλη διαδικασία ήταν προβληματική καθώς στην σύνθεση του συμβουλίου επιλογής επιλέχθηκαν μέλη ΔΕΠ που δεν είχαν καμία σχέση με τις επιστήμες της αγωγής, παρά το γεγονός ότι το Πανεπιστήμιο Πατρών διαθέτει δυο παιδαγωγικά τμήματα, κάτι που οδήγησε και στην επιστολή παραίτησης, αφού τοποθετήθηκε ως αναπληρωματικό μέλος του συμβουλίου, του προέδρου του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης κ. Γιώργου Νικολάου.
  • Ορισμένο Μέλος του συμβουλίου επιλογής Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου, που ήταν υποψήφιος και επιλέχθηκε ως Διευθυντής Εκπαίδευσης, έκρινε υποψήφια και επιλεγμένη στον τελικό πίνακα Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου, η οποία ήταν μέλος του συμβουλίου που τον έκρινε για Διευθυντή Εκπαίδευσης. Αντιστράφηκαν οι ρόλοι και κανένας τους δεν είχε την ευθιξία, ούτε βέβαια ο πρόεδρος και των δύο συμβουλίων, να ζητήσουν τουλάχιστον εξαίρεση!!!
  • Οι Φάκελοι των υποψηφίων δεν ήρθαν στα μέλη του συμβουλίου σφραγισμένοι – κλεισμένοι με αποτέλεσμα το συμβούλιο να μην έχει την ευθύνη για το παραλαμβανόμενο περιεχόμενο.
  • Αποκλείστηκαν συνάδελφοι για τυπικούς- αστείους λόγους. Η απουσία υπογραφής, η μη προσκόμιση υπεύθυνης δήλωσης, η μη αναφορά ειδικότητας, η μη δήλωση ΠΕΚΕΣ, η μη κατάθεση μετάφρασης του ξενόγλωσσου τίτλου ενώ είχε προσκομιστεί το βασικό δικαιολογητικό κ.ά. δεν αποτελούν λόγο αποκλεισμού συναδέλφων από την όλη διαδικασία. Είναι απάνθρωπο, εκδικητικό και αντισυναδελφικό. Με μια πιο προσεκτική ματιά στους «κομμένους» θα δει κανείς στοιχεία με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Να σημειωθεί ότι άλλα συμβούλια επιλογής έκαναν δεκτές τις ενστάσεις των υποψηφίων που αφορούσαν είτε σε κάποια τυπική παράλειψη είτε σε συμπληρωματικό δικαιολογητικό που προέκυπτε από τα κατατιθέμενα! Αλήθεια, τι εξυπηρετεί η μετάφραση του ξενόγλωσσου τίτλου από τη στιγμή που όλοι οι τίτλοι έχουν ελεγχθεί ως προς την εγκυρότητά τους;
  • Υπήρχαν σοβαρά λάθη στα έντυπα των υπηρεσιακών μεταβολών από τις διευθύνσεις εκπαίδευσης τα οποία αναγνωρίστηκαν εκ των υστέρων. Εδώ δεν υπήρχαν κυρώσεις για αυτούς που υπέγραφαν τα πιστοποιητικά. Κάποιοι ήταν και μέλη του συμβουλίου επιλογής…
  • Ανακοινώνονταν διορθώσεις στους πίνακες μοριοδότησης των τυπικών προσόντων λίγο πριν οι ενδιαφερόμενοι ξεκινήσουν τη διαδικασία της συνέντευξης αλλά, ακόμα, και με το πέρας αυτής.
  • Υπήρχαν πολλά παράπονα υποψηφίων για τη μοριοδότηση, κάτι που οδήγησε στην κατάθεση 42 ενστάσεων που αφορούσε στη μοριοδότηση των τυπικών προσόντων.

Συνάδελφοι/ισες κατέστησα σαφές από την αρχή της διαδικασίας τις ενστάσεις μου για την όλη διαδικασία, η οποία ήταν προβληματική τόσο εξαιτίας του νομοθετικού πλαισίου όσο και της λειτουργίας του Συμβουλίου Επιλογής Δυτικής Ελλάδας. Δυστυχώς, ο πρόεδρος και τα διορισμένα μέλη δεν κατάφεραν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να διασφαλίσουν στοιχειωδώς την αξιοπιστία και την εγκυρότητα της διαδικασίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας στους τρεις υποψηφίους στη Δυτική Ελλάδα αποκλείστηκε από την πλειοψηφία του συμβουλίου, καταστρατηγώντας το σύνολο των θεμελιωδών αρχών της Δημόσιας Διοίκησης και του διοικητικού δικαίου, όπως αυτές της νομιμότητας, της υπεροχής και της προστασίας του δημόσιου συμφέροντος, της συνέχειας της λειτουργίας των υπηρεσιών της διοίκησης, της ακροάσεως των διοικουμένων, της χρηστής διοίκησης η οποία πρέπει να σέβεται την προστασία των δικαιωμάτων του διοικουμένου και να λειτουργεί με επιείκεια, της καλής πίστης  και της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του διοικουμένου, της αιτιολογίας των διοικητικών πράξεων κ. ά., ενώ η διορισμένη πλειοψηφία του συμβουλίου επιλογής Δυτικής Ελλάδας λειτούργησε εις βάρος των συναδέλφων και της ποιότητας της εκπαίδευσης.

Παρέμεινα στο συμβούλιο προκειμένου να προστατεύσω, όσο γινόταν, τους συναδέλφους που συμμετείχαν στη διαδικασία και να αποκαλύψω τη λειτουργία της πλειοψηφίας του συμβουλίου.

Προσπάθησα πολύ, σε συνεργασία και με τα άλλα αιρετά μέλη, να στηρίξω τα δίκαια και τα συμφέροντα των υποψήφιων συναδέλφων. Δυστυχώς, στις περισσότερες περιπτώσεις είχε προαποφασιστεί ο τρόπος λειτουργίας.

Ζητώ συγνώμη από αυτούς/ές που δεν κατάφερα να προστατεύσω και από αυτούς που πιθανόν να αδίκησα!

Εύχομαι στους συναδέλφους/σες που τελικά επιλέγηκαν για Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου καλή επιτυχία στο έργο τους και να λειτουργήσουν προς όφελος της εκπαίδευσης και των συναδέλφων.

 

Κωνσταντίνος Χριστόπουλος

Αιρετός ΑΠΥΣΠΕ Δυτικής Ελλάδας

Τηλ. 6977585595

mail k_christ@otenet.gr


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...