Home / HEADER-NEWS / APF FU – Δελτίο Τύπου για τα προβλήματα και δυσλειτουργίες που προέκυψαν κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς

APF FU – Δελτίο Τύπου για τα προβλήματα και δυσλειτουργίες που προέκυψαν κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς

Δημοσιεύτηκε: 9:45 πμ Οκτώβριος 11th, 2018  


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΣΚΓΓΠΕ ΕΛΛΑΔΑΣ (APF FU  GRÈCE

Την Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2018 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας Π.Ε  Ελλάδας (APFfuGRECE) κατέθεσαν Υπόμνημα στο Υπουργείο Παιδείας που αφορά σε προβλήματα και δυσλειτουργίες που προέκυψαν κατά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς 2018-2019 στη κατανομή των τμημάτων και στην απρόσκοπτη διδασκαλία της γαλλικής ως 2ηςξένης γλώσσας και στις δύο βαθμίδες εκπαίδευσης, καθώς και σε ζητήματα υπηρεσιακής και εργασιακής φύσεως των εκπαιδευτικών ΠΕ05 γαλλικής γλώσσας και φιλολογίας. Κατά την κατάθεση του Υπομνήματος στο γραφείο Πρωτοκόλλου της Γενικής Γραμματείας του Υ.Π.Π.Ε.Θ πληροφορηθήκαμε την αποχώρηση του μέχρι πρότινος Γενικού Γραμματέα κ. Γεώργιου Αγγελόπουλου και την ανάληψη των καθηκόντων του νέου κ. Ηλία Γεωργαντά με τον οποίο αιτηθήκαμε συνάντηση το συντομότερο δυνατό για να συζητήσουμε και δια ζώσης τα ζητήματα αιχμής και τα σοβαρά εκκρεμή θέματα που ταλανίζουν τον κλάδο μας και για τα οποία επιβάλλεται το υπουργείο να μεριμνήσει άμεσα. Σε ολιγόλεπτη δε συζήτηση, λόγω αποχαιρετιστήριας συνάντησης των αρμοδίων των τμημάτων με τον αποχωρούντα Γενικό Γραμματέα,  τα μέλη του Δ.Σ του Συνδέσμου μας διαμαρτυρήθηκαν έντονα στο συνεργάτη του γραφείου του Γενικού Γραμματέα κ. Γεώργιο Κρατημένο για την απαράδεκτη στάση διευθυντών σχολικών μονάδων, οι οποίοι διένεμαν παράνομα αιτήσεις σε μαθητές της Α’ τάξης των γυμνασίων για αλλαγή της γλώσσας που είχαν επιλέξει στα δημοτικά σχολεία από όπου αποφοίτησαν παραβιάζοντας τον νόμο και τα υπερπληθή τμήματα που δημιουργούνται ή και την αδυναμία δημιουργίας τμημάτων 2ης ξένης γλώσσας σύμφωνα με την επιλογή των μαθητών, λόγω της σε ισχύ εγκυκλίου σε δημοτικά και γυμνάσια που απαγορεύει την δημιουργία περισσοτέρων τμημάτων 2ης ξένης γλώσσα. Το αποτέλεσμα, όπως δυστυχώς γνωρίζουμε έγκειται στις «αλχημείες» των εκάστοτε διευθυντών των σχολείων εις βάρος της ξένης γλώσσας και στην απώλεια ωρών για τους συναδέλφους μας με ό,τι συνεπάγεται αυτό για το εργασιακό τους μέλλον.

Ο κ. Κρατημένος μας απάντησε ότι πρέπει να καταγγέλονται όσοι τυχόν παρανομούν , καθώς η επιλογή της γλώσσας από το δημοτικό συνεχίζεται και στο γυμνάσιο σύμφωνα με τον νόμο. Οσον αφορά στην επιστροφή σε παράλληλα τμήματα ξένης γλώσσας δεν προβλέπεται τίποτα διαφορετικό από τα ισχύοντα.

Συνάδελφοι/Συναδέλφισσες ο δρόμος που έχουμε μπροστά μας είναι δύσκολος και μακρύς, γι αυτό και χρειάζεται η συσπείρωση όλων μας, γιατί μονάχα συλλογικά και αγωνιστικά έχουμε τη δυνατότητα να αναβαθμίσουμε τον κλάδο μας και να πετύχουμε βιώσιμες λύσεις στα ζητήματα που μας απασχολούν.

Για το Δ.Σ

Υπόμνημα του ΣΚΓΓΠΕ Ελλάδας (APF FU GRÈCE)

                                                                 ΥΠΟΜΝΗΜΑ

ΘΕΜΑ: «Προβλήματα και δυσλειτουργίες που προέκυψαν κατά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς 2018-2019 στη κατανομή των τμημάτων και την απρόσκοπτη διδασκαλία της γαλλικής ως 2ηςξένης γλώσσας στις σχολικές μονάδες και των δύο βαθμίδων, καθώς και ζητήματα υπηρεσιακής και εργασιακής φύσεως των εκπαιδευτικών ΠΕ05 γαλλικής γλώσσας και φιλολογίας.»

Αξιότιμοι κύριοι,

Με το παρόν υπόμνημα που σας καταθέτουμε σήμερα, θα επιθυμούσαμε να σας επισημάνουμε εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς, τα σοβαρά προβλημάτα που συνεχίζουν να εκκρεμούν με αποτέλεσμα να ταλανίζουν τον κλάδο μας, καθώς και να θέσουμε υπόψη σας εν συντομία  μια πληθώρα παρατυπιών και δυσλειτουργιών που ανέκυψαν σε μεγάλο αριθμό σχολικών μονάδων στη συγκρότηση των τμημάτων γαλλικής γλώσσας και στις δύο βαθμίδες,  σύμφωνα με ενημέρωση που λάβαμε και λαμβάνουμε συνεχώς από συναδέλφους και κηδεμόνες μαθητών και μαθητριών σε πανελλαδική εμβέλεια.

Παραθέτουμε παρακάτω τα πλέον σοβαρά ζητήματα, σταχυολογώντας μερικά μόνο από μια πληθώρα εκκρεμών θεμάτων και σας επισημαίνουμε :

Την κατάφωρη καταστρατήγησητης εγκυκλίου του Υπουργείου Παιδείας για τη συνέχεια της διδασκαλίας της επιλεγόμενης γλώσσας από το δημοτικό στο γυμνάσιο. Συγκεκριμένα διευθυντές γυμνασίων μοιράζουν παράτυπα και παράνομααιτήσεις στους μαθητές της Α΄ Γυμνασίου για αλλαγή της γλώσσας που διδάχθηκαν στα δημοτικά σχολεία, ενεργώντας κατά το δοκούν και σε πολλές περιπτώσεις με μεροληψία.

 

  • Την δημιουργία υπερπληθών και ανισομερών τμημάτων της 2ηςξένης γλώσσαςκαι σε πάρα πολλές περιπτώσεις την αδυναμία συγκρότησης τμημάτωνμε συνέπεια οι διευθυντές των σχολείων να καταφεύγουν σε διάφορες «αλχημείες»,όπως να διώχνουν τους μαθητές από τα τμήματα της γλώσσας επιλογής τους ως υπερπληθή και να τους στέλνουν στα τμήματα της γλώσσας που μειονεκτεί, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η βούληση τους, λόγω της εν ισχύ εγκυκλίου που καταργεί τη δημιουργία περισσότερων τμημάτων ξένης γλώσσας, από αυτά της γενικής παιδείας, όπως ίσχυε παλαιότερα. Αυτό έχει ως συνέπεια συν τοις άλλοις να χάνονται ώρες από το υποχρεωτικό ωράριο διδασκαλίας των συναδέλφων μας,  να δημιουργούνται έριδες και αντιπαλότητες μεταξύ εκπαιδευτικών, μαθητών,  κηδεμόνων και της διεύθυνσης των σχολείων και να υποβαθμίζεται η δημόσια  ξενόγλωσση εκπαίδευση.

 

  • Την αντικατάσταση των βιβλίων του Λυκείου με εγχειρίδια εκμάθησης της γαλλικής γλώσσας που εκτός από δωρεάν να είναι και σύγχρονα, και όχι την μετακύλιση σε αυτή τη βαθμίδα του παρωχημένου βιβλίου της μέχρι πρότινος Γ΄ Γυμνασίου. Όσον αφορά δε στο φετινό βιβλίο της Γ’ Γυμνασίου, όπως διαπιστώσαμε, δεν διαθέτει ακουστικό υλικό στα πλαίσια της επικοινωνιακής προσέγγισης στην οποία χρήζει να στηρίζεται η εκμάθηση της ξένης γλώσσας. Οι επιλογές του βιβλίου εκμάθησης γαλλικών στα λύκεια και γυμνάσια αντίστοιχα δείχνουν βιασύνη και προχειρότητα.

 

  • Την αύξηση των Συντονιστών Εκπαίδευσης, που για την γαλλική γλώσσα είναι μόλις επτά και δεν καλύπτουν καν όλες τις περιφέρειες εκπαίδευσης, καθώς πρέπει να έχουν ρόλο υποστηρικτικό και συμβουλευτικό προς όφελος των εκπαιδευτικών και ιδιαίτερα των νεοδιόριστων συναδέλφων.

 

  • Την ύπαρξη μέριμνας για τους συναδέλφους που μετακινούνται σε δύο σχολεία την ίδια μέρα και σε ένα πλήθος σχολείων εβδομαδιαίως με αναλογική μείωση τουυποχρεωτικού ωραρίου τους, καθώς αναγκάζονται να εργάζονται σε καθεστώς διαρκούς άγχους για να προλάβουν να βρίσκονται έγκαιρα σην υπηρεσία τους.

 

  • Την απόδοση διευκολύνσεων σε όλους τους εκπαιδευτικούς αναπληρωτές και μονίμους, οι οποίοι υπηρετούν μακριά από την μόνιμη κατοικία τους ή μετακινούνται με δικό τους μέσο και συχνά είναι υποχρεωμένοι  να καλύπτουν μεγάλες αποστάσεις για συμπλήρωση του υποχρεωτικού τους ωραρίου και με τη  χιλιομετρική αποζημίωση που δικαιούνται να είναι ελάχιστη. Είναι αναγκαίο πλέον η αποζημίωση να αναπροσαρμοστεί σύμφωνα με τα νέα αυξημένα δεδομένα των τιμών των καυσίμων και της δραματικής μείωσης των αποδοχών τους.

 

  • Τον ανύπαρκτο αριθμό μεταθέσεων που ικανοποιούνται κάθε χρόνο, αν και οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί ΠΕ05 διαθέτουν πολύχρονη υπηρεσία και μεγάλο σύνολο μορίων δυσμενών συνθηκών.

Είναι πράγματι τραγικό συνάδελφοι με σοβαρά προβλήματα υγείας, οικογενειακά και οικονομικά ζητήματα να υφίστανται ένα διαρκή ξεριζωμό από τις οικογενειακές εστίες τους.  Επιβάλλεται να ικανοποιηθούν άμεσα όλες οι αιτήσεις επανεξέτασης απόσπασης, όσων πληρούν τις προϋποθέσεις και να ικανοποιηθεί μεγαλύτερος αριθμός μεταθέσεων-αποσπάσεων κατά την επόμενη σχολική χρονιά.

Κλείνοντας, σας καλούμε να λάβετε υπόψη σας με την δέουσα προσοχή των πολλαπλών προβλημάτων που ανέκυψαν τόσο αναφορικά με την ομαλή λειτουργία των σχολείων, όσο και με το υφιστάμενο εργασιακό και υπηρεσιακό καθεστώς των συναδέλφων μας και να επιληφθείτε του συνόλου των θεμάτων, ώστε να δοθούν άμεσα οι βέλτιστες δυνατές λύσεις προς όφελος της δημόσιας ξενόγλωσσης εκπαίδευσης και των λειτουργών της.

Αναμένοντας τις δικές σας ενέργειες, θα επιθυμούσαμε να σας υπενθυμίσουμε κύριε Γενικέ Γραμματέα το αίτημα που έχουμε απευθύνει στη γραμματεία σας για συνάντηση μαζί σας, πριν την λήξη της προηγούμενης σχολικής χρονιάς 2017-2018 και το οποίο ακόμη δεν έχει υλοποιηθεί και να τονίσουμε ότι   ο Σύνδεσμος Καθηγητών γαλλικής γλώσσας Π.Ε. Ελλάδας (APFFU GRÈCE), αγωνίζεται επί σειρά ετών για την αναβάθμιση της δημόσιας ξενόγλωσσης εκπαίδευσης και της εκπαιδευτικής διαδικασίας στο σύνολο της πάντοτε σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Για τον APFFUGRÈCE

 

Η Πρόεδρος                                                                      Η Γενική Γραμματέας

 

Αθηνά Καραθάνου                                                             Μαρία Παππή


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...