Τελευταία Νέα

Τετάρτη, 16/06/2021, 14:46


Home / HEADER-NEWS / Αναζητούν 235 εκ ευρώ πιθανόν μέσω ΟΑΕΔ για τη συνέχιση του προγράμματος φιλοξενίας παιδιών σε Παιδικούς Σταθμούς

Αναζητούν 235 εκ ευρώ πιθανόν μέσω ΟΑΕΔ για τη συνέχιση του προγράμματος φιλοξενίας παιδιών σε Παιδικούς Σταθμούς

Δημοσιεύτηκε: 5:37 μμ Οκτώβριος 13th, 2018  


Στην αναζήτηση των 235 εκατομμυρίων ευρώ που θα πρέπει να υπάρχουν μετά το 2022 προκειμένου να μπορεί να συνεχιστεί η το πρόγραμμα φιλοξενίας των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς δρομολογεί η Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (EETAA) για λογαριασμό της κυβέρνησης.

Το 2022 είναι χρονιά ορόσημο καθώς τότε σταματά η χρηματοδότηση του προγράμματος από το ΕΣΠΑ και περισσότερα από 130.000 παιδιά μπορεί να βρεθούν εκτός παιδικών σταθμών αφού η Kομισιόν έχει ξακαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να χρηματοδοτήσει εκ νέου το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Το θέμα έθιξε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ Θεόδωρος Γκοτσόπουλος στην γενική συνέλευση της εταιρίας παρουσία του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών Κώστα Πουλάκη, ο οποίος αναγνώρισε την αναγκαιότητα της εξεύρεσης λύσης. Φέτος, σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία, δόθηκαν στις δύο φάσεις (Ιούλιος- Σεπτέμβριος) 127.000 vouchers σε σύνολο 142.000 αιτήσεων, έναντι 118.000 που χορηγήθηκαν το 2017. Η συνολική δαπάνη που θα απαιτηθεί για την περίοδο 2018 – 2019, ανέρχεται σε 235.000.000 ευρώ έναντι 223.000.00 της προηγούμενης χρονιάς.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Τα μέτρα που ισχύουν για ΑΕΙ, Φροντιστήρια, ΚΞΓ, εκδηλώσεις αποφοίτησης μαθητών και ορκωμοσίας φοιτητών

Στην ομιλία του ο κ. Γκοτσόπουλος στη Γενική Συνέλευση της ΕΕΤΑΑ, στην οποία μετείχε το 88% των μετόχων (ΥΠΕΣ, Οικονομικών, ΥΠΑΝ, ΚΕΔΕ, ΕΝΠΕ, ΤΠΔ, ΤΕΕ και ΠΕΔ), ο κ. Γκοτσόπουλους αναφέρθηκε στην προσπάθεια που ξεκινά η εταιρία για την συνέχιση του προγράμματος φιλοξενίας των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς, υπογραμμίζοντας ότι σκοπός είναι να παρουσιάσει προτάσεις και λύσεις στην κεντρική διοίκηση και στην αυτοδιοίκηση, ώστε το πρόγραμμα να μπορέσει να συνεχιστεί όταν θα έχει σταματήσει η κοινοτική χρηματοδότηση.

Με βάση τα λεγόμενα του διευθύνοντος συμβούλου η πρόταση θα προβλέπει μια κατανομή των οικονομικού βάρους μεταξύ κυβέρνησης και αυτοδιοίκησης. Βέβαια οι δήμαρχοι, που σήμερα λειτουργούν με δικό τους κόστος τους παιδικούς σταθμούς, είναι σχεδόν αδύνατον να δεχθούν ένα επιπλέον οικονομικό βάρος στους προϋπολογισμούς τους.

Θα πρέπει η πρόταση της ΕΕΤΑΑ να προβλέπει πολλά αντισταθμιστικά οφέλη για την Αυτοδιοίκηση προκειμένου η ΚΕΔΕ της εποχής εκείνης να δεχθεί ένα τέτοιο οικονομικό βάρος. Να σημειωθεί ότι οι δήμοι σήμερα εισπράττουν τροφεία από τους γονείς που πηγαίνουν τα παιδιά τους στους παιδικούς σταθμούς πέραν των δωρεάν 118.000 παιδιών που θα φιλοξενηθούν φέτος.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Πανελλήνιες 2021: Το πρόγραμμα εξετάσεων των Ειδικών Μαθημάτων

Το ζητούμενο είναι να βρεθούν οι πηγές της άντλησης των συγκεκριμένων πόρων από διάφορους φόρους που επιβάλλει σήμερα το κράτος σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις για να καλυφθεί αυτό το τεράστιο ποσό το οποίο μπορεί να συγκριθεί με αυτό της περικοπής συντάξεων σε πολλούς εργασιακούς κλάδους εργαζομένων.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι επειδή οι περισσότεροι δικαιούχοι είναι άνεργοι θα μπορούσε να βρεθεί μια φόρμουλα ώστε ο ΟΑΕΔ να επιδοτεί τις θέσεις αυτές των άνεργων οικογενειών ή των οικογενειών που δηλώνουν εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχιας καθώς σήμερα ο Οργανισμός επιδοτεί αυτές τις κατηγορίες.

Ωστόσο η τελική φόρμουλα αναζήτησης των πόρων είναι ακόμη στα σπάργανα αφού η ΕΕΤΑΑ δεν έχει πάρει την κυβερνητική έγκριση ώστε να ξεκινήσει την σχετική έρευνα και να προτείνει λύσεις για το μεγάλο αυτό πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουν οι γονείς και παιδιά το 2022.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραx

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Πανελλήνιες 2021: Το πρόγραμμα εξετάσεων των Ειδικών Μαθημάτων

Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων υπενθυμίζεται ότι οι εξετάσεις των Eιδικών ...