Home / HEADER-NEWS / Ανακοίνωση ΣΥΝΕΚ σχετικά με τα γεγονότα σε Χίο και Λέσβο

Ανακοίνωση ΣΥΝΕΚ σχετικά με τα γεγονότα σε Χίο και Λέσβο

Δημοσιεύτηκε: 2:09 μμ Οκτώβριος 12th, 2018  


ΣΥΝεργαζόμενες Εκπαιδευτικές Κινήσεις (ΣΥΝΕΚ)

Ανακοίνωση σχετικά με τα γεγονότα σε Χίο και Λέσβο

Τις τελευταίες ημέρες παρατηρούμε ξανά την κορύφωση ενός ρατσιστικού παραληρήματος που εκδηλώνεται κυρίως σε σχέση με την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων και την ένταξή τους στο εκπαιδευτικό σύστημα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Δύο χρόνια μετά τον Οκτώβρη του 2016 και την πρώτη ένταξή τους στην εκπαίδευση σε δημόσια σχολεία της ενδοχώρας, δεν πρέπει να ξαναζήσουμε ντροπιαστικά γεγονότα όπως του Ωραιοκάστρου και του Περάματος. Η εκπαιδευτική κοινότητα έχει αποδείξει ότι αξιοποιώντας την πλούσια εμπειρία της αλλά και τα αντανακλαστικά της μπορεί να αγκαλιάσει τις πιο ευάλωτες και πολυπολιτισμικές ομάδες μαθητών βοηθώντας έμπρακτα στην απαραίτητη κοινωνική τους ένταξη.

Οι ΣΥΝΕΚ έχουμε εκφράσει την πάγια θέση μας ότι η εκπαίδευση των παιδιών προσφύγων είναι απαράγραπτο δικαίωμα και απαραίτητη προϋπόθεση για την κοινωνική τους ένταξη σε οποιαδήποτε χώρα υποδοχής. Είναι επίσης η απαραίτητη προϋπόθεση για τη διασφάλιση της ψυχικής υγείας και τη χάραξη ενός ελπιδοφόρου μέλλοντος, ιδιαίτερα για τα παιδιά αυτά που δε είναι παρά θύματα βάρβαρων και πολυετών πολέμων. Εξάλλου τα δικαιώματά τους σε ισότιμη και ποιοτική εκπαίδευση προστατεύονται από τις διεθνείς συμβάσεις για τα δικαιώματα του παιδιού και το ελληνικό Σύνταγμα. Η πολιτεία και η εκπαιδευτική κοινότητα οφείλει να τα σέβεται χωρίς διακρίσεις και να δημιουργεί τις συνθήκες προάσπισής τους.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Ποιες αλλαγές φέρνει το νέο σχολικό έτος

Για να διασφαλίζονται τα μορφωτικά δικαιώματα των προσφυγόπουλων πρέπει η φοίτησή τους σε δημόσιες εκπαιδευτικές δομές να σχεδιάζεται προσεκτικά και τα βήματα που έχουν ήδη γίνει να ενισχυθούν. Η εμπειρία των δύο χρόνων απέδειξε περίτρανα ότι κανένα στοιχείο της ρητορικής του μίσους δεν επιβεβαιώθηκε. Αντιθέτως, υπάρχουν όλες οι ωφέλειες της ένταξης ενός οποιουδήποτε μαθητή στην εκπαίδευση. Η στόχευση των εκπαιδευτικών οφείλει να αφορά την ποιοτική αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης.

Συγκεκριμένα, ζητάμε την επίσπευση όλων των διαδικασιών προκειμένου να στελεχωθούν επαρκώς όλες οι σχολικές μονάδες οι οποίες φιλοξενούν Δομές Υποδοχής για την Εκπαίδευση Προσφύγων. Είναι απαραίτητο να καλυφθούν οι εκπαιδευτικές ανάγκες όλων των προσφύγων σε όλες τις περιοχές της χώρας και ιδιαίτερα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου στα οποία δεν λειτούργησαν από την αρχή ΔΥΕΠ.   Επιβάλλεται να ικανοποιηθεί το σύνολο των αιτημάτων των συλλόγων διδασκόντων  για ίδρυση και στελέχωση τάξεων υποδοχής σε όσα σχολεία φοιτούν πρόσφυγες ή υπάρχουν μαθητές που έχουν ιδιαίτερη ανάγκη υποστήριξης στην ελληνική γλώσσα.

Δυστυχώς, τις τελευταίες ημέρες, σοβαρό περιστατικό ρατσιστικού μίσους εκδηλώθηκε εντός της ΕΛΜΕ Λέσβου. Σύμφωνα με τις καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας,  η πλειοψηφία της ΕΛΜΕ Λέσβου, που πρόσκειται στη ΔΑΚΕ, φέρεται σε συνεδρίασή της, να κατέληξε ότι ο όρος «λαθρομετανάστης» είναι δόκιμος και άρα δικαιούνται να τον χρησιμοποιούν οι καθηγητές μέλη της, και μάλιστα παρά την αντίθετη σύσταση της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου να αποτραπεί η χρήση του όρου αυτού, όπως και κάθε όρου μειωτικού για την προσωπικότητα του ατόμου.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Εγγραφές νεοεισαχθέντων στα Πανεπιστήμια

Στον αντίποδα αυτής της αντιεκπαιδευτικής και ρατσιστικής στάσης, βρίσκεται η καταγγελία της ΕΛΜΕ Χίου εναντίον της αυτοαποκαλούμενης «παγχιακής επιτροπής αγώνα»  που στρέφεται κατά της λειτουργίας ΔΥΕΠ εντός πέντε σχολείων της Χίου.

Είναι γεγονός ότι το τραγικό θέμα των προσφύγων, της εκπαίδευσής τους και της κοινωνικής τους ένταξης, χρησιμοποιείται από τις ακροδεξιές και νεοναζιστικές οργανώσεις επενδύοντας σε ψευδείς ειδήσεις, άγνοια και φόβο για το διαφορετικό. Καλούμε τους εκπαιδευτικούς να απομονώσουν με σθένος τις φωνές του μίσους και του ρατσισμού που στρέφονται ενάντια στον πιο αδύναμο κρίκο αυτής της κοινωνίας, τα παιδιά. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι αν επιτρέψουμε τις επιθέσεις ενάντια στα προσφυγόπουλα, αύριο το μίσος θα φτάσει σε όλα τα παιδιά, διότι πάντα θα βρίσκονται λόγοι πάνω στους οποίους μπορούν να θεμελιωθούν οι διακρίσεις.

Καταγγέλλουμε τους ακροδεξιούς κύκλους, που καπηλευόμενοι τις αγωνίες του απλού πολίτη ενορχηστρώνουν εκδηλώσεις ρατσιστικού μίσους, ονειρεύονται φυλετικά «καθαρά» σχολεία και βαυκαλίζονται με ψευδοθεωρίες περί φυλετικής καθαρότητας και άριας ελληνικής φυλής. Κανένας άνθρωπος δεν είναι λαθραίο, κανένα παιδί δεν μπορεί να μένει εκτός εκπαιδευτικής διαδικασίας για κανένα λόγο.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραx

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Την Άνοιξη οι προκαταρκτικές εξετάσεις των υποψηφίων για τις Σχολές Στρατού, Αστυνομίας, Πυροσβεστικής και Λιμενικού Σώματος

Το υπουργείο Παιδείας με τα συναρμόδια υπουργεία συζητούν -και μάλλον βρίσκονται λίγο ...