Πως παίρνουμε το απολυτήριο για να έχει κύρος
Πληθωρισμός υψηλών βαθμών. Δεν πρέπει να γίνονται έτσι τα πράγματα. Βαθμοί τετραμήνων όπως προσδιορίζονται και σήμερα, οι γραπτές ενδοσχολικές εξετάσεις θα γίνονται στα 4 εξάωρα μαθήματα
Τα σχολεία σε ομάδες ανά Δήμο ή ανά Νομό και τα θέματα για κάθε εξεταζόμενο μάθημα θα προετοιμάζονται από τους εκπαιδευτικούς που θα πηγαίνουν από κάθε σχολείο.
Θα αποφασίζουν από κοινού ποια θα είναι τα θέματα, θα υπάρξει κλήρωση και θα σταλούν στα σχολεία, θα είναι με κόλλες με κλειστό όνομα και θα διορθώνονται τα γραπτά άλλου σχολείου.
Στα ιδιωτικά σχολεία θα υπάρχει στην επιτήρηση και κάποιος από δημόσιο σχολείο.
Αντικειμενικότητα στη διόρθωση των γραπτών
Η συνάντηση των εκπαιδευτικών που θα βάζουν τα θέματα θα γίνεται σε σχολείο υπό την εποπτεία του Διευθυντή του σχολείου.
Οτιδήοτε σχετικό με την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια γίνεται σε τοπικό και όχι πανελλαδικό επίπεδο πάσχει από 3 πολύ σοβαρά μειονεκτήματα:
α) Διαφορετικός βαθμός δυσκολίας των θεμάτων – άδικη και ανισομερής η αντιμετώπιση των υποψηφίων.
β) Πολλαπλασιασμός των πιθανοτήτων για λαθροχειρία, π.χ. διαρροή θεμάτων, αναγνώριση ταυτότητος υποψηφίου συνθηματικώ τω τρόπω κατόπιν συννενοήσεως κ.τ..τ.. Τούτο είναι επόμενο να συμβαίνει λόγω και του κλειστού κύκλου γνωριμιών στην επαρχία.
γ) Ελλιπής, κακή οργάνωση. Οι σχολικές μονάδες έχουν συνειθίσει να λειτουργούν ως εξεταστικά κέντρα, όχι ως Κεντρική Επιτροπή Γενικών Εξετάσεων.
Επί τέλους! Ένα σύστημα σε μέγιστο βαθμό αδιάβλητο έχουμε τόσα χρόνια. Να το διαλύσουμε κι αυτό;