Home / Featured / Θλίψη αλλά όχι έκπληξη από τις αποφάσεις του Υπουργού για το Νέο Λύκειο

Θλίψη αλλά όχι έκπληξη από τις αποφάσεις του Υπουργού για το Νέο Λύκειο

Δημοσιεύτηκε: 9:59 μμ Σεπτέμβριος 22nd, 2018  


Πανελλήνιος Σύλλογος Καθηγητών Ισπανικής Γλώσσας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ 40)
Πανελλήνιος Σύλλογος Καθηγητών Ιταλικής Γλώσσας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ 34)

Με θλίψη αλλά χωρίς έκπληξη διαπιστώσαμε ότι στις εξαγγελίες του Υπουργού Παιδείας κου. Γαβρόγλου για το «Νέο Λύκειο», οι κλάδοι των ιταλικών (ΠΕ 34) και των ισπανικών (ΠΕ 40) έχουν αγνοηθεί γι’ άλλη μια φορά.

Συγκεκριμένα ο κος. Γαβρόγλου εξήγγειλε τη θέσπιση ενός δίωρου στο πλαίσιο του οποίου οι μαθητές της Γ’ Λυκείου, κατόπιν επιλογής τους, θα μπορούν να προετοιμάζονται για τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα ειδικά μαθήματα (ξένη γλώσσα, ελεύθερο και γραμμικό σχέδιο).

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την ξένη γλώσσα, ενώ αναφέρονται ρητά τα αγγλικά, τα γαλλικά και τα γερμανικά, δυστυχώς τα ισπανικά  και τα ιταλικά λάμπουν δια της απουσίας τους.

Γι’ άλλη μια φορά, λοιπόν, η ηγεσία του Υπ. Παιδείας αγνοεί τα ισπανικά, μια γλώσσα με ιδιαίτερη δυναμική στην ελληνική κοινωνία και η οποία αποτελεί επιλογή όλο και περισσότερων μαθητών στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Το γεγονός αυτό καταδεικνύεται και από το διπλασιασμό της βάσης εισαγωγής στο Τμήμα Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΕΚΠΑ τη φετινή χρονιά.

Υπενθυμίζουμε επίσης ότι η ιταλική γλώσσα εντάχθηκε στο ωρολόγιο πρόγραμμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης το 2008 ως δεύτερη ξένη γλώσσα (η ισπανική ένα χρόνο αργότερα, το 2009) και, παρότι η ένταξή της ήταν κάθε άλλο παρά ομαλή, μέσα σε τρία χρόνια έφτασε να διδάσκεται σε 35.000 μαθητές σε περισσότερα από 650 σχολεία σε όλη την Ελλάδα. Για λόγους «δημοσίου συμφέροντος» καταργήθηκε – μαζί με τα ισπανικά – το μνημονικό έτος 2011. Το ίδιο το Συμβούλιο της Επικρατείας απεφάνθη ότι οι καθηγητές και οι μαθητές της ιταλικής υπέστησαν ανεπανόρθωτη ζημία! Από τότε έχουν μείνει 32 μόνιμοι καθηγητές, οι μαθητές έχουν δικαίωμα να επιλέξουν την ιταλική σε συγκεκριμένα και λιγοστά γυμνάσια στην επικράτεια και η ηγεσία του Υπ. Παιδείας συντηρεί αυτή την «υβριδική» κατάσταση πολυγλωσσίας.

Ο αποκλεισμός των ιταλικών και των ισπανικών από το εν λόγω δίωρο προετοιμασίας για τις Πανελλήνιες, υποχρεώνει τους υποψήφιους να καταφύγουν στην ιδιωτική εκπαίδευση επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο τις οικογένειές τους.

Να τονίσουμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που το Υπ. Παιδείας αδικεί κατάφορα τους κλάδους μας. Εδώ και χρόνια το πάγιο αίτημά μας για ισότιμη ένταξη των ισπανικών και των ιταλικών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, με ταυτόχρονη αναβάθμιση της διδασκαλίας όλων των ξένων γλωσσών, δεν βρίσκει ανταπόκριση.

Μοναδική εξαίρεση αποτελεί η πρόσφατη ένταξη της ιταλικής και της ισπανικής ως γλωσσών επιλογής στα ΕΠΑΛ Τουριστικής Κατεύθυνσης.

Ευελπιστούμε ότι αφενός το δίκαιο αίτημά μας για συμπερίληψη των ισπανικών και των ιταλικών στο δίωρο προετοιμασίας των ειδικών μαθημάτων θα ικανοποιηθεί και, αφετέρου, θα οδηγηθούμε σταδιακά στη δίκαιη και ισότιμη αντιμετώπιση των δύο αυτών γλωσσών στο Δημόσιο Σχολείο.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...