Τελευταία Νέα

Παρασκευή, 01/07/2022, 04:41


Home / Featured / Ψηφίστηκαν διατάξεις του Υπ. Παιδείας για αναπληρωτές ειδικής προκήρυξης, ΚΕΣΥ, Μειονοτικό Γυμνάσιο-Λύκειο Ξάνθης

Ψηφίστηκαν διατάξεις του Υπ. Παιδείας για αναπληρωτές ειδικής προκήρυξης, ΚΕΣΥ, Μειονοτικό Γυμνάσιο-Λύκειο Ξάνθης

Δημοσιεύτηκε: 11:21 μμ Σεπτέμβριος 13th, 2018  


Ρεπορτάζ: xenesglosses.eu

Ψηφίστηκε η τροπολογία του Υπουργείου Παιδείας που αφορούσε θέματα των ΚΕΣΥ, αναπληρωτών της ειδικής προκήρυξης και το Μειονοτικό Γυμνάσιο-Λύκειο Ξάνθης. Για τους αναπληρωτές αυτό που αλλάζει είναι ότι η ποινή του διετούς αποκλεισμού για τους αναπληρωτές που θα διεκδικήσουν θέση με την ειδική προκήρυξη του Νοεμβρίου επεκτείνεται και σε όσους αναλάβουν υπηρεσία και στη συνέχεια παραιτηθούν και όχι μόνο σε όσους δεν αναλάβουν υπηρεσία. Οι διατάξεις έχουν ενταχθεί στο νομοσχέδιο πρόσβαση των μόνιμων κατοίκων των περιοχών εκτός τηλεοπτικής κάλυψης στους ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Θα μιλήσω για δύο τροπολογίες. Η μία έχει σχέση με τη συμπλήρωση των κενών και κενούμενων θέσεων των Προϊσταμένων των Κέντρων Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης, των λεγόμενων ΚΕΣΥ. Απλώς προτείνουμε ένα πιο ορθολογικό σύστημα, αντί να υπάρχουν πάρα πολλοί πίνακες ανά ΚΕΣΥ να υπάρχει ένας ανά Περιφέρεια, ώστε αν υπάρχουν κάποια κενά, να μπορεί κάποιος να πάει από τον πίνακα της Περιφέρειας στο συγκεκριμένο ΚΕΣΥ, υπό τις προϋποθέσεις, προφανώς, που θέλει κλπ.

Το δεύτερο στοιχείο της πρώτης τροπολογίας έχει σχέση με την προκήρυξη που κάνουμε συνήθως αρχές Νοεμβρίου για την κάλυψη των κενών σε κάποια «δύσκολα» σχολεία. Πολλές φορές κάποιοι αναπληρωτές καθηγητές δεν θέλουν να πάνε σε σχολεία τα οποία είναι δυσπρόσιτα, μακριά, κλπ. Κάνουμε έναν δεύτερο κύκλο προκηρύξεων και εκεί λέμε ακριβώς τα σχολεία τα οποία έχουν ανάγκες. Άρα, δηλώνουν, ξέρουν ακριβώς πού θα πάνε. Δεν είναι σαν την πρώτη προκήρυξη. Λέμε ότι αν παραιτηθούν και από εκεί και από αυτά τα σχολεία, τότε δεν έχουν δικαίωμα να βάλουν υποψηφιότητα για δύο χρόνια, γιατί αυτό ταράζει το σύστημα. Ειδικά στο θέμα της δεύτερης προκήρυξης πρέπει να είμαστε πάρα πολύ αυστηροί. Στην πρώτη προκήρυξη δεν ισχύει. Αν κάποιος παραιτηθεί, προφανώς έχει το δικαίωμα να βάλει υποψηφιότητα όλες τις επόμενες χρονιές. Διότι έγινε μία παρεξήγηση -μία παρερμηνεία μάλλον- και διάφορα sites θεώρησαν ότι επαναφέρουμε μία διάταξη που εμείς οι ίδιοι είχαμε καταργήσει.

Η δεύτερη τροπολογία έχει σχέση με το Μειονοτικό Γυμνάσιο-Λύκειο Ξάνθης. Εδώ κυριολεκτικά διορθώνουμε μία ανορθογραφία. Το Γυμνάσιο-Λύκειο ιδρύθηκε το 1965 με μία υπουργική απόφαση και μία απόφαση του Νομάρχη τότε. Δεν υπάγεται στις διατάξεις ενός νόμου του 1977 που ρυθμίζει τα των μειονοτικών σχολείων. Τώρα, για ποιον λόγο δεν υπάγεται περίπου είναι αδύνατο να το κατανοήσουμε. Ούτε η πολιτεία τότε τους πίεσε ούτε και οι ίδιοι θέλησαν να το κάνουν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει μία νόμιμη άδεια λειτουργίας. Επί δεκαετίες δεν λειτουργεί νόμιμα. Ανανεώνεται με διάφορες…

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  113 ενστάσεις κατά των πινάκων Μη Δεκτών υποψηφίων για του Συμβούλους Εκπαίδευσης

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ιδιωτικό είναι, κύριε Υπουργέ;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): Μάλιστα, είναι ιδιωτικό. Το 1977 ψηφίστηκε ο νόμος που ρυθμίζει τα της μειονοτικής εκπαίδευσης, περιλαμβανομένων και των ιδιωτικών.

Εμείς, λοιπόν, λέμε ότι πρέπει, πρώτον, να συγκροτηθεί μία επιτροπή, που θα ζητήσει κανονική άδεια λειτουργίας. Σε αυτήν πρέπει να συμμετέχουν ο διευθυντής, ο υποδιευθυντής, ένας μηχανικός του ΚτΥπ, κάποιος από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και προφανώς ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Ξάνθης, ώστε να πάρει το συγκεκριμένο σχολείο κανονική άδεια λειτουργίας, δηλαδή να νομιμοποιηθεί, και να γίνουν και οι όποιες παρεμβάσεις στο κτήριο.

Το δεύτερο που λέμε είναι ότι αυτό θα πρέπει να διοικείται, όπως το αντίστοιχο Γυμνάσιο – Λύκειο της Κομοτηνής, από μία τριμελή επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν εκλεγμένοι εκπρόσωποι των γονέων και κηδεμόνων.

Αυτή την τροπολογία καταθέτουμε. Νομίζουμε ότι ορθολογικοποιείται μια κατάσταση που ήταν «στον αέρα» -για να χρησιμοποιήσω μια πιο λαϊκή έκφραση- και προφανώς είμαι στη διάθεσή σας για τις όποιες διευκρινίσεις.

Να σημειώσω ότι σήμερα είναι η έναρξη της σχολικής χρονιάς σε 13,5 χιλιάδες σχολεία και νηπιαγωγεία. Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαμε λίγο πριν έρθω στη Βουλή από τους περιφερειακούς διευθυντές, είναι μία εξαιρετικά ομαλή χρονιά. Βρίσκονται στις θέσεις τους είκοσι χιλιάδες αναπληρωτές, ο  Πρωθυπουργός ανακοίνωσε τους μόνιμους διορισμούς τεσσερισήμισι χιλιάδων εκπαιδευτικών, που είναι μια πάρα πολύ σημαντική αρχή. Είναι μια κανονικότητα την οποία νομίζω ότι δεν πιστώνεται μόνον η Κυβέρνησή μας, αλλά και ολόκληρη η κοινωνία και κυρίως οι εκπαιδευτικοί μας.

Σας ευχαριστώ.

 

Πιο αναλυτικά:

 

Άρθρο 16
1. Το δεύτερο εδάφιο της παρ. 4 του άρθρου 29 του ν. 4547/2018 (Α΄ 102) αντικαθίσταται ως εξής:
«Αν δεν συµπληρωθούν οι κενές και κενούµενες θέσεις, µε πρόσκληση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης, καλούνται οι εγγεγραµµένοι στον πίνακα επιλογής για τις θέσεις των Προϊσταµένων Κ.Ε.Σ.Υ. της οικείας Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, να υποβάλουν
νέα δήλωση προτίµησης για τις θέσεις που αποµένουν κενές.»

2. Αντικαθίσταται η παρ. 4 του άρθρου 86 του ν. 4547/2018 ως εξής:
«4. Εκπαιδευτικός που προσλαµβάνεται ως αναπληρωτής σε κενό µε την ειδική προκήρυξη, ύστερα από την αίτηση-δήλωση συµµετοχής του, και δεν αναλαµβάνει υπηρεσία ή αναλαµβάνει και παραιτείται, διαγράφεται από τους πίνακες κατά το τρέχον σχολικό έτος και αποκλείεται
από αυτούς του επόµενου.»

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Αριθμός εισακτέων Στρατιωτικών Σχολών 2022 - Συμπληρωματική Προκήρυξη

Άρθρο 17
1. Το Μειονοτικό Γυµνάσιο – Λύκειο Ξάνθης που ιδρύθηκε µε την 28767/1965 (Γ΄ 142) υπουργική απόφαση, από την έναρξη ισχύος του παρόντος λειτουργεί ως µειονοτικό σχολείο της µουσουλµανικής µειονότητας και υπάγεται στις διατάξεις του ν. 694/1977 (Α΄ 264). Σε αποκλειστική προθεσµία ενός (1) έτους από την έναρξη ισχύος του παρόντος πρέπει να αιτηθεί και να λάβει τη σχετική άδεια λειτουργίας. Έως τη λήξη της προθεσµίας του προηγούµενου εδαφίου το σχολείο θεωρείται ότι λειτουργεί µε νόµιµη άδεια.

Ο έλεγχος του σχολείου για την πλήρωση των κτιριολογικών προδιαγραφών της περίπτωσης 8 της υποπαραγράφου Θ.3 της παρ. Θ΄ του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012 (Α΄ 222) ανατίθεται σε επιτροπή καταλληλότητας που αποτελείται από:
α) τον Διευθυντή του Μειονοτικού Γυµνασίου-Λυκείου Ξάνθης,
β) τον Υποδιευθυντή του Μειονοτικού Γυµνασίου-Λυκείου Ξάνθης,
γ) έναν πολιτικό µηχανικό ή αρχιτέκτονα µηχανικό ή τοπογράφο µηχανικό της εταιρείας «Κτιριακές Υποδοµές Α.Ε.» µε τον αναπληρωτή του,
δ) έναν εκπρόσωπο της Διεύθυνσης Δηµόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριµνας ΠΕ Ξάνθης µε τον αναπληρωτή του,
ε) τον Διευθυντή Δευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης Ξάνθης.

Η επιτροπή συγκροτείται µε απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευµάτων. Τα µέλη της δεν λαµβάνουν αποζηµίωση για τη συµµετοχή τους, εκτός από τα οδοιπορικά τους έξοδα, δηλαδή ηµερήσια αποζηµίωση, έξοδα διαµονής και µετακίνησής τους, σύµφωνα µε τις διατάξεις της υποπαραγράφου Δ.9 του ν. 4336/2015 (Α΄ 94) και ιδιαίτερα µε την επιφύλαξη της
παραγράφου 7 του άρθρου 6 του ιδίου νόµου.

2. Το σχολείο διοικείται από τριµελή σχολική εφορεία, σύµφωνα µε το άρθρο 6 του ν. 694/1977, η οποία εκλέγεται και αναλαµβάνει καθήκοντα εντός τριών (3) µηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος. Μέχρι τότε τα καθήκοντα της σχολικής εφορείας ασκεί τριµελής επιτροπή, η οποία συγκροτείται µε απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευµάτων και αποτελείται από τον Διευθυντή που υπηρετεί στο σχολείο κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος ως Πρόεδρο, τον Υποδιευθυντή του σχολείου και τον Πρόεδρο του συλλόγου γονέων και κηδεµόνων ως µέλη.

3. Οι µαθητές που κατά το χρόνο έναρξης ισχύος του παρόντος φοιτούν στο «Ιδιωτικό Μειονοτικό Γυµνάσιο – Λύκειο Ξάνθης» εντάσσονται αυτοδικαίως στο Μειονοτικό Γυµνάσιο – Λύκειο Ξάνθης, διατηρώντας την εκπαιδευτική τους κατάσταση.

Το εκπαιδευτικό προσωπικό που κατά το χρόνο έναρξης ισχύος του παρόντος υπηρετεί στο «Ιδιωτικό Μειονοτικό Γυµνάσιο – Λύκειο Ξάνθης» συνεχίζει να υπηρετεί στο Μειονοτικό Γυµνάσιο – Λύκειο Ξάνθης µε την ίδια εργασιακή σχέση και τους ίδιους όρους εργασίας.

4. Στο ν. 694/1977 όπου αναφέρεται «ο οικείος Νοµάρχης», αυτός αντικαθίσταται από τον «οικείο Περιφερειακό Διευθυντή


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Ψηφιακό Πληροφοριακό Σύστημα «eSchools» για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Το Ολοκληρωμένο Ψηφιακό Πληροφοριακό Σύστημα της Δημόσιας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με ...