Home / Featured / Ψάχνουμε σύστημα διορισμού που να ικανοποιεί νέους και παλιούς εκπαιδευτικούς και καλύτερες οικονομικές συνθήκες

Ψάχνουμε σύστημα διορισμού που να ικανοποιεί νέους και παλιούς εκπαιδευτικούς και καλύτερες οικονομικές συνθήκες

Δημοσιεύτηκε: 8:30 μμ Σεπτέμβριος 15th, 2018  


Τον προσεχή Οκτώβρη αναμένεται να ανακοινωθούν οι μόνιμοι διορισμοί αλλά και ένα νέο σύστημα διορισμών.
Ποια θα είναι τα βασικά του χαρακτηριστικά και πόσους νέους διορισμούς υπολογίζετε;

Θα έλεγα να περιμένουμε καθώς βρισκόμαστε ακόμη στο στάδιο του διαλόγου με τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες τις οποίες έχουμε καλέσει να καταθέσουν τις προτάσεις τους.

Εκείνο που έχω πει και στις συναντήσεις μου με ΟΛΜΕ και ΔΟΕ είναι ότι το νέο σύστημα διορισμών πρέπει να είναι δίκαιο και ως προς τους νέους εκπαιδευτικούς και ως προς εκείνους που έχουν εργαστεί επί χρόνια ως αναπληρωτές.

Τον Οκτώβριο θα ανακοινώσουμε τον συνολικό αριθμό μόνιμων διορισμών για την επόμενη τριετία.

Με τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις  δίνεται αυξημένος ρόλος στους εκπαιδευτικούς που κατά κάποιον τρόπο επωμίζονται την επιτυχία ή την αποτυχία ενός ολόκληρου συστήματος.

Δεν είναι δυσανάλογη η ευθύνη δεδομένης της οικονομικής κατάστασης αλλά και των συνθηκών κάτω από τις οποίες καλούνται να εργασθούν;

Σας θυμίζω ότι είχε προηγηθεί ένα ολόκληρο νομοθετημένο πλέον σύστημα δομών υποστήριξης του εκπαιδευτικού έργου. Εκεί δίνονται τα απαραίτητα εργαλεία στον εκπαιδευτικό και οι υποστηρικτικοί μηχανισμοί. Επιπλέον προχωρούμε στην επιμόρφωσή τους προκειμένου να μπορέσουν να ασκήσουν αρτιότερα το λειτούργημά τους.

Η οικονομική κατάσταση είναι πράγματι δύσκολη όπως είναι για κάθε εργαζόμενο αλλά ευελπιστούμε ότι θα μπορέσουμε να τη βελτιώσουμε τώρα που η χώρα περνά στη μετά τα μνημόνια εποχή.

Ηδη έχουν ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό 4-500 μόνιμοι διορισμοί.

Το σημαντικότερο όμως είναι πως όταν οι εκπαιδευτικοί έχουν τη θεσμική δυνατότητα να αναλάβουν επί τις ουσίας παιδαγωγικές ευθύνες μεγαλουργούν. Και ισοπεδώνονται όταν το σύστημα τους μετατρέπει σε γραφειοκράτες. Οι εκπαιδευτικοί ασκούν κοινωνικό λειτούργημα και αυτό πρέπει να ενισχύσουμε με κάθε τρόπο.

από τη συνέντευξη του Υπουργού στην ΕΦΣΥΝ

αναδημοσίευση από fresh-education.gr


 

2 Σχόλια

  1. Πώς σκοπεύετε κύριε Υπουργέ να καλύψετε τις ανάγκες των χιλιάδων ταλαίπωρων αναπληρωτών;Αναζητάτε άραγε δεξαμενές πιθανών ψηφοφόρων;Ή μήπως θα διαιωνίζετε επ’αόριστον το επαχθές και επονείδιστο σύστημα των φάσεων προσλήψεων όπου γίνονται διορισμοί αλά καρτ για να τριγυρνάνε οι ταλαίπωροι εκπαιδευτικοί σε όλη την Ελλάδα ….Πόσο δίκαιο θεωρείτε ένα σύστημα όπου αναπληρωτής αποδέχεται μία θέση στην επαρχία και ξεσπιτώνεται την στιγμή που τον επόμενο μήνα χάρις την σειρά του στον πίνακα θα μπορούσε να βρίσκεται στον τόπο διαμονής του;Ας φροντίσουν οι επαΐοντες να ασκήσουν ένα δίκαιο σύστημα και να πάψουν τις νομαδικές τους πολιτικές που μόνο απόγνωση και πικρία γεννούν….

  2. Πώς ακριιβώς θα είναι δίκαιο τόσο για τους νέους (με μηδενική προυπηρεσία) όσο και για τους αναπληρωτές με προυπηρεσία; Χρόνια τώρα είναι γνωστό ότι κύκλοι μέσα στο υπουργείο έχουν »φαγωθεί» να διορίσουν απόφοιτους με μηδενική προυπηρεσία. Αν θέλετε τέτοιο σύστημα να διορίσετε πρώτα όλους τους αναπληρωτές με προυπηρεσία. Διαοφρετικά θα ξεκινήσετε έναν πόλεμο τόσο στους δρόμους όσο και στα δικαστήρια. Ποτέ και σε κανέναν ΑΣΕΠ δεν μοριοδοτήθηκε κανείς στους μήνες που δεν έχει εργαστεί. Δεν είδα στους δήμους ή σε άλλες υπηρεσίες να σας έχει πιάσει η ίδια ευαισθησία για τους νέους που δεν είχαν εργαστεί ποτέ σε αυτά τα αντικείμενα. Αντιθέτως μοριοδοτήσατε γενναιόδωρα τους μήνες προυπηρεσίας.

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...