Home / Featured / Όλα όσα είπε ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ για την Παιδεία. Ελευθερία στην επιλογή διδακτικού προσωπικού.

Όλα όσα είπε ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ για την Παιδεία. Ελευθερία στην επιλογή διδακτικού προσωπικού.

Δημοσιεύτηκε: 9:19 πμ Σεπτέμβριος 16th, 2018  


ΔΕΘ – Μητσοτάκης – Παιδεία:

Το όραμά του για μια Ελλάδα ασφαλή, εξωστρεφή και ευημερούσα και ένα πακέτο δεσμεύσεων, με κύριο άξονα τις μειώσεις στη φορολογία και στις ασφαλιστικές εισφορές, αλλά και την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση και σε άλλους τομείς όπως η παιδεία παρουσίασε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης», στο πλαίσιο της επίσκεψης του στην 83η ΔΕΘ.

Τι ανέφερε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης για την παιδεία

 • Παιδεία που προετοιμάζει το μέλλον ακολουθώντας την οικονομία, με αξιολόγηση παντού
 • Κουπόνια ύψους 180 ευρώ το μήνα στα νέα ζευγάρια ώστε να μην μείνει κανένα παιδί εκτός βρεφονηπιακών σταθμών.
 • Η Παιδεία έχει ανάγκη από πιο αυτόνομα και δημιουργικά σχολεία. Με μεγαλύτερη ελευθερία στην οργάνωση, στη διαχείριση πόρων, στην επιλογή διδακτικού προσωπικού, στην κατάρτιση προγράμματος σπουδών. Να ξεφύγουμε από την τυρανία του ωρολόγιου προγράμματος.
 • Μια χώρα που αντιμετωπίζει το κράτος δικαίου και την ασφάλεια ως προϋπόθεση της δημοκρατίας. Πανεπιστήμια και κτίρια ελεύθερα από καταλήψεις και γιάφκες της βίας και όχι με τρομοκράτες και παράνομους να βγαίνουν κάθε τόσο από τις φυλακές.
 • Επενδύσεις σε ιδιωτικά Πανεπιστήμια. Μίλησε ακόμα για «επενδύσεις σε ιδιωτικά Πανεπιστήμια που θα φέρουν, επιτέλους, χιλιάδες φοιτητές από το εξωτερικό».
 • Ένα πρότυπο σχολείο σε κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας.
 • Είπε ότι θα καταργήσει αμέσως την «αντιμεταρρύθμιση του ΣΥΡΙΖΑ στα Πανεπιστήμια και θα καθιερώσει την αξιολόγηση όλων των Πανεπιστημίων από μια Ανεξάρτητη Αρχή διασφάλισης ποιότητας και από αυτή την αξιολόγηση θα εξαρτάται κι ένα μέρος της χρηματοδότησης τους.
 • Θα ορίσει ελάχιστο όριο για την είσοδο στην Ανώτατη Εκπαίδευση.
 • Δεν θα γίνουν απολύσεις στο Δημόσιοκαμιά απολύτως έκπτωση στην αξιολόγηση. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δήλωσε πως δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις στο δημόσιο τομέα, αλλά θέλει τους δημοσίους υπαλλήλους αρωγούς και συμμάχους στον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης με ένα απλό σύστημα αξιολόγησης. Ταυτόχρονα δήλωσε πως δεν πρόκειται να κάνει καμιά απολύτως έκπτωση στο θέμα της αξιολόγησης τους.
 • Η δημόσια παιδεία παραμένει η βασικός μοχλός κοινωνικής κινητικότητας.

Ο πρόεδρος της ΝΔ εξέφρασε την πεποίθηση ότι του χρόνου θα εγκαινιάσει ως πρωθυπουργός την 84η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Αποσπάσματα της ομιλίας:

Η Παιδεία μας έχει ανάγκη από πιο αυτόνομα και δημιουργικά σχολεία. Με πολύ μεγαλύτερη ελευθερία στην οργάνωση, τη διαχείριση πόρων, την επιλογή διδακτικού προσωπικού, την κατάρτιση προγράμματος σπουδών. Να ξεφύγουμε επιτέλους από την τυραννία του ωρολόγιου προγράμματος.

Με αξιολόγηση παντού, αλλά κυρίως με νέα αντικείμενα που θα διδάσκουν προγραμματισμό, τη γλώσσα του μέλλοντος, ήδη από το δημοτικό. Να αναπτύσσουν τα παιδιά μας όχι απλά ικανότητα στη στείρα παπαγαλία, αλλά κυρίως δεξιότητες, όπως η ομαδική δουλειά. Και ναι δεσμεύομαι για ένα πρότυπο σχολείο σε κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας. Γιατί η Παιδεία, η δημόσια παιδεία, παραμένει ο βασικός μοχλός κοινωνικής κινητικότητας.

Και το παιδί που μεγαλώνει στη Μενεμένη πρέπει να ξέρει, ότι αν δουλεύει σκληρά, θα έχει τις ίδιες ευκαιρίες με αυτό που μεγαλώνει στο Πανόραμα.

Παιδεία, που προετοιμάζει το μέλλον, παρακολουθώντας την οικονομία. Αυτό σημαίνει: Ενίσχυση της τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης και άμεση χρήση της τεχνολογίας παντού. Σημαίνει σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας. Σύγχρονα προγράμματα και εγκαταστάσεις, σαφές και αξιόπιστο εξεταστικό σύστημα και ενημερωμένοι καθηγητές.

Αξιολόγηση παντού. Και φοιτητές σε πανεπιστήμια αξιοκρατικά, ανταγωνιστικά, ανοιχτά στον κόσμο. Με ελευθερία πρόσβασης στη γνώση και στις ιδέες, αλλά όχι στην ανομία.

Επενδύσεις σε εξωστρεφή ιδιωτικά πανεπιστήμια, που θα φέρουν χιλιάδες φοιτητές από το εξωτερικό.

Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση -αφού καταργήσουμε αμέσως την αντιμεταρρύθμιση του ΣΥΡΙΖΑ- θα καθιερώσουμε την αξιολόγηση όλων των Πανεπιστημίων από Ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας και από αυτήν την αξιολόγηση θα εξαρτάται και ένα μέρος της χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων.

Και θα ορίσουμε ελάχιστο όριο για την είσοδο στην ανώτατη εκπαίδευση ώστε αυτοί που εισέρχονται να έχουν τα αναγκαία ελάχιστα προσόντα για να μπορούν να φοιτήσουν και να αποφοιτήσουν. Σεβασμό στα χρήματα του φορολογούμενου σημαίνει ότι δεν μπορείς να πηγαίνεις και να γράφεις τρία και να έχεις την απαίτηση να πληρώσει ο Έλληνας φορολογούμενος την παιδεία σου σε ένα δημόσιο Πανεπιστήμιο.

Έρχομαι τώρα στην ανασυγκρότηση του Κράτους. Δεσμευόμαστε για ένα Κράτος λιτό και αποτελεσματικό, που μπορεί να ξοδεύει λιγότερα και να προσφέρει πολύ περισσότερα. Θα το οικοδομήσουμε με βασικά εργαλεία την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, την προώθηση των Συμπράξεων του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα και την αξιολόγηση παντού.

Για εμάς το Δημόσιο συμφέρον δεν υπηρετείται μονοπωλιακά από το Κράτος. Πιστεύουμε στην παραχώρηση περισσότερων κρατικών λειτουργιών στον ιδιωτικό τομέα.

Αυτό θα γίνει μέσα από Συμπράξεις του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα.

Το κλειδί θα είναι ένα απλό, σύγχρονο σύστημα αξιολόγησης -και θέλω να τονίσω- ότι από την αξιολόγηση δεν πρόκειται να κάνω καμία απολύτως έκπτωση.


 

2 Σχόλια

 1. Η επιλογή διδακτικού προσωπικού σε επίπεδο άλλο πλην του Πανελληνίου, με αντικειμενικά αδιαμφισβήτητα κριτήρια και κεντρικό έλεγχο από το Υπουργείο, όζει μακρόθεν ευνοιοκρατίας, ρουσφετολογίας και κομματοκρατίας. Αυτά ονειρεύεται και επαγγέλλεται ο ανορθόγραφος αυτός κύριος, όστις στην δήλωση «πόθεν έσχες» έγραφε ιδίαις χερσίν ότι ήταν υπουργός «διοικιτικής μεταρίθμησης» (sic). Ο ανίκανος να εισαχθεί σε Πανεπιστήμιο μέσω Πανελλαδικών εξετάσεων, αλλά εγγραφείς σε Σχολή στο εξωτερικό, χάρις στα λεφτά και τις γνωριμίες του μπαμπάκα του. Λογικό ν’ αντιπαθεί τους Δασκάλους και Καθηγητές. Συμβαίνει με πολλούς κακούς και χωρίς ήθος μαθητές.

 2. Το θέμα είναι, ακούει κανείς τον Μητσοτάκη;

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Διαθέσεις εκπαιδευτικών των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων για συμπλήρωση του ωραρίου τους

Απόφαση σχετικά με τις διαθέσεις εκπαιδευτικών των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων σε ...