Home / Featured / Τα Λατινικά φεύγουν…η Κοινωνιολογία έρχεται

Τα Λατινικά φεύγουν…η Κοινωνιολογία έρχεται

Δημοσιεύτηκε: 2:55 μμ Σεπτέμβριος 3rd, 2018  


Παρελθόν αποτελούν από το Λύκειο τα Λατινικά αφού στο νέο σύστημα εισαγωγής αντικαθίστανται από την Κοινωνιολογία.

Τα μαθήματα κατεύθυνσης θα είναι για τη Θεωρητική Αρχαία 6 ώρα, Ιστορία 6 ώρες, Κοινωνιολογία 6 ώρες.

Ο Υπουργός παρουσίασε το σκεπτικό της αλλαγή:

Κύριε Υπουργέ μια αρχική διευκρίνιση για την εισαγωγή της Κοινωνιολογίας, στο 1ο Πεδίο των ανθρωπιστικών σπουδών και την αντικατάσταση των Λατινικών. Το σκεπτικό έτσι όπως μας το αναλύσατε είναι ότι υπάρχει ένα εξαιρετικά στενό ύλης και μια στρέβλωση στις βαθμολογίες.

Με το ίδιο σκεπτικό αν το αντιστρέψουμε, Κοινωνιολογία θα είναι απαραίτητη μόνο στους υποψήφιους που θα ήθελαν ενδεχομένως να εισαχθούν σε Τμήματα Πολιτικών Επιστημών, Κοινωνιολογίας και τα λοιπά, δεν είναι καμία μομφή προς τον παλιό μου δάσκαλο στο Πανεπιστήμιο Αθηνών τον κ. Κουζέλη που είναι και Καθηγητής Κοινωνιολογίας. Αλλά με αυτό το σκεπτικό γιατί ένας υποψήφιος που θα ήθελε να πάει σε ένα Τμήμα Φιλολογίας να είναι αναγκασμένος να κάνει 6 ώρες εβδομαδιαίως Κοινωνιολογία;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Πρώτον, δεν υπάρχει μια μονοσήμαντη σχέση με το πόσο χρήσιμα είναι τα διάφορα γνωστικά αντικείμενα σε αυτό που θα κάνεις. Γιατί και τώρα όπως καταλαβαίνετε πάρα πολλοί παίρνουν μαθήματα, τα οποία συμβάλλουν και σε αυτή την κατεύθυνση αλλά και στη γενικότερη παιδεία.

Δεύτερον, υπάρχουν πάρα πολλά Τμήματα στα οποία μπορείς να πας από διαφορετικές Κατευθύνσεις. Στα Τμήματα αυτά το μάθημα της Κοινωνιολογίας προφανώς έχει και τη χρησιμότητα που λέτε.

Το τρίτο, όπως ξέρετε τα Λατινικά πολύ στενά η μόνη χρησιμότητα είναι για τα Τμήματα Φιλολογίας.

Το τέταρτο είναι ότι το μάθημα της Κοινωνιολογίας ενέχει μέσα του πάρα πολλά στοιχεία που ενδιαφέρουν τα νέα παιδιά. Δεν μπορεί το σχολείο να μην συζητάει πράγματα που ενδιαφέρουν άμεσα τα παιδιά. Γι’ αυτό και λέμε στην οικονομία θα πρέπει να ενισχύσουμε πάρα πολύ την κοινωνική διάσταση. Γιατί υπάρχει μια τάση κατά εμάς δυστυχώς που θεωρεί την οικονομία σαν ένα πολύ τεχνικό ζήτημα.

Ξέρετε ότι υπάρχει μια τάση διεθνώς και στη χώρα μας που είναι απολύτως μαθηματικοποιημένη, υπάρχει μια απίστευτη συζήτηση και ως προς την επιστημολογική επάρκεια αλλά και την επιστημονική επάρκεια μιας τέτοιας προσέγγισης και εμείς θέλουμε όσο είναι δυνατό τα παιδιά να έχουν μαθήματα που αντιμετωπίζουν θέματα που τα συζητάνε και τα ζουν κάθε μέρα.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...