Home / Featured / Κινητοποίηση – πανελλαδική μέρα δράσης την Παρασκευή 28/9 στο Υπ. Παιδείας

Κινητοποίηση – πανελλαδική μέρα δράσης την Παρασκευή 28/9 στο Υπ. Παιδείας

Δημοσιεύτηκε: 10:44 πμ Σεπτέμβριος 17th, 2018  


ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ-ΑΔΙΟΡΙΣΤΩΝ ΕΚ/ΚΩΝ 15/9

Κινητοποίηση – πανελλαδική μέρα δράσης την Παρασκευή 28/9 στο Υπ. Παιδείας

Το Σάββατο 15/9 πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΔΟΕ η πρώτη μαζική συνέλευση του Συντονιστικού. Στη συνέλευση έδωσαν δυναμικό παρόν και συμμετείχαν αναπληρωτές όλων των ειδικοτήτων από Α/θμια και Β/θμια, αδιόριστοι εκπαιδευτικοί, φοιτητές, μόνιμοι συνάδελφοι και μέλη από συλλόγους ΠΕ και ΕΛΜΕ.

Μια βδομάδα μετά την πρώτη φάση προσλήψεων αναπληρωτών, χιλιάδες συνάδελφοι/ισσες βρέθηκαν αντιμέτωποι με την «κανονικότητα» του πρώτου κουδουνιού. Οι χιλιάδες προσλήψεις καταδεικνύουν με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο ότι τα σχολεία δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς τους χιλιάδες εκπαιδευτικούς που καλύπτουν χρόνια τώρα τον εαυτό τους!

Το αποτύπωμα των αγωνιστικών κινητοποιήσεων του Μάρτη όμως δεν έχει ξεθωριάσει. Ο Σεπτέμβρης βρήκε τους συναδέλφους σε θέση μάχης, καθώς οι δυναμικές παρεμβάσεις και συγκεντρώσεις ανέδειξαν τη τραγική κατάσταση που επικρατεί ακόμη και σήμερα σε όλες τις διευθύνσεις εκπαίδευσης με μαγειρέματα κενών, αδιαφάνεια, μοίρασμα ωρών στις παράλληλες στηρίξεις κ.α. Με τις δυναμικές παρεμβάσεις σε πλήθος διευθύνσεων όπως στην Α΄-Β΄-Γ΄ Αθήνας, την Ανατολική Αττική, και αλλού, σύλλογοι ΠΕ και συνάδελφοι δήλωσαν και συνεχίζουν να δηλώνουν με αποφασιστικότητα ότι ο χρόνος αναμονής και η καταστρατήγηση των δικαιωμάτων εκπαιδευτικών και μαθητών έχει τελειώσει. Το Συντονιστικό Αναπληρωτών Αδιόριστων Εκπ/κών καλεί όλους/όλες σε συσπείρωση για την οργάνωση της απάντησης από τη μεριά των εκπαιδευτικών. Κανένας μόνος απέναντι στις αυθαιρεσίες διοίκησης και υπουργείου!  Καλούμε:

  • Όλους/όλες τους αναπληρωτές/τριες να διεκδικήσουν σε όλες τις διευθύνσεις την κοινοποίηση του συνόλου των κενών και την τοποθέτησή τους σε αυτά με βάση τις αιτήσεις προτίμησής τους. Καλούμε τους συλλόγους ΠΕ και τις ΕΛΜΕ να στηρίξουν και να διεκδικήσουν από κοινού την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων των συναδέλφων και την υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου και των μορφωτικών δικαιωμάτων των παιδιών.
  • Σε μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση, που θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες, των συλλόγων ΠΕ της Α΄ Αθήνας και των συναδέλφων της παράλληλης στήριξης, για παρέμβαση στο συμβούλιο για τις τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών, με το αίτημα να καλυφθούν οι ανάγκες με 1 εκπαιδευτικό προς 1 μαθητή/τρια.

Διορισμοί – σύστημα πρόσληψης

Εξαγγελίες χωρίς αντίκρισμα και παιχνίδι εντυπώσεων στην πλάτη χιλιάδων εκπαιδευτικών!

Οι  εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ για άμεσες προσλήψεις 4500 εκ/κών στην ειδική αγωγή αποτελούν κατάφορη κοροϊδία, καθώς η ευαισθησία και η προτεραιότητα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στον χώρο της ειδικής αγωγής εξαντλείται σε δηλώσεις και προκλητικές δεσμεύσεις χωρίς αντίκρισμα, την ώρα που έχει δώσει εντολή για κατακερματισμό των ωρών παράλληλης στήριξης με σκοπό το αριθμητικό μαγείρεμα κενών και τη μη κάλυψη των πραγματικών αναγκών, ακυρώνοντας τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών.

Την ίδια στιγμή ο Υπ. Παιδείας με δηλώσεις του κάνει λόγο για πιθανή εξαγγελία αριθμού διορισμών τον Οκτώβρη και έναρξη του σχολείου στις 9. Βασική επιδίωξη είναι να ανοίξει η συζήτηση για τον τρόπο διορισμού, που θα αποτελέσει και σύστημα προσλήψεων αναπληρωτών, με την εφαρμογή προσοντολογίου, σύμφωνα με τις υποδείξεις ΕΕ-ΟΟΣΑ, μια ισχνή εφαρμογή του οποίου βλέπουμε στην Ειδική Αγωγή (μοριοδότηση πτυχίου-μεταπτυχιακού-σεμινάρια-μοριοδότηση στο μισό της προϋπηρεσίας). Η ανακοίνωση έναρξης του σχολείου στις 9 αποτελεί ολοφάνερη προσπάθεια μείωσης θέσεων εργασίας, συνέχεια των αντιεκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων των τελευταίων χρόνων που έχουν οδηγήσει σε καταστροφή χιλιάδων θέσεων εργασίας (συγχωνεύσεις/κλείσιμο σχολείων και τμημάτων, αύξηση ωραρίου στη β/θμια, αλλαγή ωρολόγιου προγράμματος και μείωση ωρών μαθημάτων, ολοήμερο σχολείο Φίλη κ.α.).

Το «Νέο» -ακόμα πιο ταξικό- Λύκειο

Οι εξαγγελίες του Υπ. Παιδείας για το νέο λύκειο υποδηλώνουν μια αντιδραστική τομή σε ταξικότερη κατεύθυνση που θα συμπαρασύρει όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης: Στη Β΄ Λυκείου οι μαθητές θα τελειώνουν τις εγκύκλιες σπουδές τους χωρίς να παίρνουν όμως απολυτήριο. Η Γ΄ Λυκείου μετατρέπεται σε προπαρασκευαστική για το Παν/μιο τάξη με κατάργηση των μαθημάτων γενικής Παιδείας με εξαίρεση τα Θρησκευτικά και τη Φυσική Αγωγή. Η αύξηση των διδακτικών ωρών των 4 μαθημάτων κατεύθυνσης (6 ώρες εβδομαδιαία ανά μάθημα) συνοδευόμενη από την αύξηση της ύλης σε τμήματα των 27 μαθητών, καθόλου φροντιστηριακό δεν κάνουν το μάθημα, όπως θέλει η κυβέρνηση να διαφημίζει. Το μορφωτικό δικαίωμα των παιδιών να μαθαίνουν ιστορία, βιολογία, λογοτεχνία, στατιστική θα τελειώνει στη Β΄ Λυκείου ακόμα και για τα παιδιά που απλά θέλουν να πάρουν το απολυτήριο. Ακόμα κι αυτό το απολυτήριο θα είναι απροσέγγιστο για ένα μεγάλο κομμάτι μαθητών που για να το αποκτήσουν θα πρέπει να δίνουν εξετάσεις από τράπεζα θεμάτων με έναν τύπο εξετάσεων που προσομοιάζει στις πανελλαδικές.

Η δήλωση 10 τμημάτων προτίμησης και μόνο, από τους μαθητές της Β΄ Λυκείου στο τέλος της χρονιάς θα διαμορφώνει τμήματα χαμηλής και υψηλής ζήτησης σε μια αγοραία λογική που θα τείνει να υποβαθμίσει ή/και να εξαφανίσει ότι δεν θέλει «η αγορά» ενώ με ένα πολύ σκληρό εξεταστικό σύστημα θα φιλτράρει τους εκλεκτούς για την Γ/θμια Εκπαίδευση. Σε ένα τέτοιο σύστημα τα φτωχά παιδιά θα έχουν εγκαταλείψει τον αγώνα προτού να τον δώσουν αφού για τον φέρουν σε πέρας θα πρέπει οι γονείς τους να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη.

Να δώσουμε τέλος στον εμπαιγμό!

 

Δεν αποδεχόμαστε την «κανονικότητα» και τον ρεαλισμό των μειωμένων διεκδικήσεων, δεν θα νομιμοποιήσουμε το διχασμό και την πολυδιάσπαση του κλάδου και των εργαζομένων. Η ανάγκη της εργαζόμενης πλειοψηφίας προτάσσει τον αγώνα για την υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου. Τα προβλήματα που εμφανίζονται και πολλές φορές διχάζουν τους συναδέλφους (εξίσωση δικαιωμάτων αναπληρωτών με αυτά των μονίμων, τοποθετήσεις, μόρια κοινωνικών κριτηρίων) δεν μπορούν να λυθούν με κανένα άλλο τρόπο παρά μόνο με μαζικούς μόνιμους διορισμούς. Θα δώσουμε τη μάχη για άμεση μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών που έχουν έστω και μία σύμβαση με βάση το πτυχίο και την προϋπηρεσία, ΦΕΤΟΣ! Οι όποιες υποσχέσεις για μόνιμους διορισμούς θα πρέπει να φανούν στον προϋπολογισμό του Κράτους για την νέα χρονιά.

Το αίτημα των διορισμών πρέπει να συνοδευτεί και με διεκδίκηση νέων θέσεων εργασίας σε ένα σχολείο που θα χωρά όλους τους εκπαιδευτικούς, όλα τα παιδιά, όλη τη μόρφωση. Με μείωση του αριθμού μαθητών ανά τμήμα, καμία συγχώνευση/ κατάργηση τμήματος, κάλυψη όλων των κενών με τις αναγκαίες ειδικότητες, πλήρη 1-1 κάλυψη της Παράλληλης Στήριξης, ίδρυση και κάλυψη νέων Τμημάτων Ένταξης και Υποδοχής όπου υπάρχουν ανάγκες, επαναφορά του υπεύθυνου δασκάλου ολοημέρου, μείωση του ορίου συνταξιοδότησης, αυξήσεις στους μισθούς, μείωση του χρόνου εργασίας.

Το μέλλον μας δεν παζαρεύεται! Δυναμώνουμε τη φωνή μας, συγκροτούμε και συσπειρωνόμαστε σε επιτροπές αγώνα αναπληρωτών, παρεμβαίνουμε στους τοπικούς συλλόγους μας και τις ΕΛΜΕ, συμμετέχουμε στο συντονισμό επιτροπών και σωματείων. Με ενότητα στο περιεχόμενο και στη δράση, συνελεύσεις αγώνα, συντονισμό «από τα κάτω», στο δρόμο του Μάρτη, το εκπαιδευτικό κίνημα θα δώσει τις απαντήσεις στο δρόμο και θα επιβάλει το ΔΙΚΑΙΟ των ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΜΑΣ.           Καλούμε όλους τους Συλλόγους εκπ/κών Π.Ε. και τις ΕΛΜΕ, τις ομοσπονδίες ΔΟΕ και ΟΛΜΕ, όλους τους συλλόγους και τις πρωτοβουλίες αναπληρωτών εκπ/κών όλων των ειδικοτήτων κάθε βαθμίδας, όλους/όλες τους/τις συναδέλφους/ισσες στην οργάνωση κινητοποίησης-πανελλαδικής μέρας δράσης την Παρασκευή 28/9 στο Υπ. Παιδείας.

Διεκδικούμε – Αγωνιζόμαστε για:

Πραγματική δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση χωρίς ταξικούς φραγμούς για όλους τους μαθητές.

–  Μονιμοποίηση ΟΛΩΝ των συμβασιούχων-αναπληρωτριών/τών με μοναδικό κριτήριο το πτυχίο και την προϋπηρεσία. Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους.

– Ενιαία Πτυχία με επαγγελματικά δικαιώματα – μόνη προϋπόθεση εργασίας. Όχι στο νέο προσοντολόγιο (ΟΟΣΑ) που οδηγεί στη διάσπαση, τον ανταγωνισμό, το κυνήγι προσόντων και την αξιολόγηση.

– Πλήρη εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα – προστασία  μητρότητας, εξίσωση αδειών.

Το Συντονιστικό θα αναλάβει πρωτοβουλία για τη διοργάνωση καμπάνιας για τη διεκδίκηση του αναφαίρετου δικαιώματος κάθε γυναίκας σε προστατευόμενη κύηση-λοχεία-ανατροφή.

ΚΑΛΥΠΤΟΥΜΕ ΠΑΓΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΡΚΕΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ. Οι μνημονιακές αντιεκπαιδευτικές περικοπές εξαφανίζουν θέσεις εργασίας. Για την κάλυψη όλων των αναγκών ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΝΕΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ – ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ:

– Το εκπαιδευτικό μνημόνιο να μην εφαρμοστεί, όχι στην αύξηση ωραρίου και στις περικοπές. Μείωση αριθμού μαθητών ανά τμήμα, καμία συγχώνευση/ κατάργηση, μείωση ορίου συνταξιοδότησης, ίδρυση νέων τμημάτων ένταξης και υποδοχής.

– Κάλυψη ΟΛΩΝ των κενών – Όχι στις πολλαπλές μετακινήσεις των αναπληρωτών προκειμένου να καλύψουν το ωράριο. Τοποθέτηση σε δύο σχολεία το πολύ, ενώ για την παράλληλη στήριξη ένας εκπαιδευτικός για κάθε παιδί.

– Πλήρη διαφάνεια και δημοσιοποίηση κενών στις τοποθετήσεις

– Γενναία αύξηση κονδυλίων από τον προϋπολογισμό για την Παιδεία – για μια ποιοτική Παιδεία, για το σχολείο των όλων και των διαφορετικών. ΓΙΑ ΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΙ ΣΚΕΨΗ- όχι κατακερματισμένη γνώση και κατάρτιση.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...