Home / Featured / Ίδια ημερομηνία υπογραφής και αριθμό πρωτοκόλλου έχει στο ΦΕΚ η τροποποιημένη υπουργική απόφαση με την αρχική απόφαση που είχε δημοσιεύσει το υπουργείο

Ίδια ημερομηνία υπογραφής και αριθμό πρωτοκόλλου έχει στο ΦΕΚ η τροποποιημένη υπουργική απόφαση με την αρχική απόφαση που είχε δημοσιεύσει το υπουργείο

Δημοσιεύτηκε: 8:12 μμ Σεπτέμβριος 15th, 2018  


Θέλω να κάνω μια ερώτηση νομικής φύσης.

Πριν από αρκετές εβδομάδες δημοσιεύσατε μια Υ.Α. με ημ/νία υπογραφής 7/8, στην οποία αναφέρεται ότι ο υπουργός κάνει εξ ολοκλήρου δεκτή την πρόταση του ΚΥΣΠΕ και χαρακτηρίζει ως δυσπρόσιτα τα σχολεία από ΙΑ και άνω.

Στο ΦΕΚ που βγήκε τώρα, η ημ/νία υπογραφής και ο αρ. πρωτοκόλλου είναι τα ίδια, αλλά αναφέρεται ότι ο υπουργός κάνει εξ ολοκλήρου δεκτή την πρόταση του ΚΥΣΔΕ και χαρακτηρίζει ως δυσπρόσιτα τα σχολεία από Ι και άνω.

Μπορεί ένας υπουργός, διατηρώντας την ίδια ημ/νία υπογραφής και αρ. πρωτοκόλλου, να αλλάζει εκ των υστέρων το περιεχόμενο ενός εγγράφου που είχε υπογράψει ένα μήνα νωρίτερα;

Πέραν τούτου, θέλω να θέσω τρία ουσιαστικά ζητήματα:

1) Στις 5/9, ο υπουργός έδωσε συνέντευξη στο 1ο πρόγραμμα της ΕΡΤ*, όπου εξήρε τη στάση της ΔΟΕ για την (αρχική) αναμοριοδότηση και αναφέρθηκε σε μικρές αλλαγές που θα μπορούσαν να γίνουν.

** Τι μεσολάβησε και την επόμενη μέρα ανακοίνωσε το υπουργείο την υπαγωγή 200 επιπλέον σχολείων στην κατηγορία των δυσπρόσιτων;

*** Μήπως είναι ενδεικτικό του ότι πολλές αποφάσεις λαμβάνονται στο πόδι;

Αν το υπουργείο ήθελε να αποδεχτεί την πρόταση του ΚΥΣΔΕ και όχι του ΚΥΣΠΕ για τα δυσπρόσιτα, γιατί δεν το έκανε εξαρχής, στις 7/8;

Και ενώ στη συνέντευξη εξήρε τη στάση της ΔΟΕ επί του θέματος, γιατί την επόμενη μέρα ανακοίνωσε κάτι με το οποίο η ΔΟΕ δεν συμφωνούσε και για το οποίο οπωσδήποτε δεν την είχε ενημερώσει;

2) Θα μπορούσε το υπουργείο να εξετάσει ενδελεχώς τα σχολεία για τα οποία υπήρχαν αντιδράσεις και, αν χρειαζόταν, να τα εντάξει στην κατηγορία ΙΑ. Αντί για αυτό, το υπουργείο προτίμησε την «εύκολη» λύση: να χαρακτηρίσει όλα τα σχολεία κατηγορίας Ι ως δυσπρόσιτα.

Αυτό φυσικά ενέχει υπερβολές και δημιουργεί νέες αδικίες.

Για παράδειγμα, χαρακτηρίζεται ως δυσπρόσιτο σχολείο του Αντίγονου Φλώρινας, σε απόσταση μόλις 13 χλμ. από το Αμύνταιο, με δρόμο που δεν έχει ιδιαίτερες δυσκολίες και ενώ καθημερινά διέρχονται απ’ το χωριό λεωφορεία του ΚΤΕΛ Φλώρινας, στο δρομολόγιο Θεσ/νίκη-Φλώρινα. Ξέρω αρκετά χωριά με πολύ δυσκολότερη πρόσβαση και διαβίωση, π.χ. σε απόσταση 50 χλμ. από την πλησιέστερη πόλη, τα οποία δεν χαρακτηρίζονται δυσπρόσιτα. Αυτό είναι ένα μόνο παράδειγμα από τα πολλά που μπορεί να πει κάποιος. Δημιουργεί οπωσδήποτε πικρία σε αναπληρωτές να βλέπουν συναδέλφους τους να παίρνουν διπλάσια μόρια για σχολεία που δεν είναι σε χειρότερες περιοχές ή για σχολεία που απέχουν οδικώς μόλις 5 χλμ. από το δικό τους σχολείο.

3) Η διπλάσια μοριοδότηση των δυσπρόσιτων ενθαρρύνει δυστυχώς αντιπαιδαγωγικές και αντιεπαγγελματικές συμπεριφορές «συναδέλφων». Γνωρίζω κάποιους που παράτησαν στη μέση της χρονιάς την τάξη τους για να πάνε με βελτίωση θέσης σε κάποιο δυσπρόσιτο και να πάρουν τα διπλάσια μόρια.

Με τέτοιες συμπεριφορές, θα μας πάρει με τις πέτρες η κοινωνία!

Όσο λιγότερα δυσπρόσιτα, τόσο το καλύτερο…

https://www.minedu.gov.gr/news/36791-05-09-18-synentefksi-tou-ypourgoy-paideias-erevnas-kai-thriskevmaton-k-gavroglou-ston-r-s-proto-programma(από το 42΄ως το 43΄ και 50΄΄)
** 4-5 περιοχές; 4-5 σχολεία; Ο ασύντακτος προφορικός λόγος του υπουργού είναι πάντα πρόβλημα, αλλά το 4-5 άτομα που τελικώς ακούγεται δεν βγάζει νόημα, γιατί λέει ότι ανάμεσα σε αυτά είναι και σχολεία μιας περιοχής στη Θράκη.
*** https://www.minedu.gov.gr/news/36862-06-09-18-o-megalyteros-arithmos-proslipseon-19-480-anapliroton-ekpaideftikon-pou-ginetai-prin-tin-enarksi-tis-sxolikis-xronias

Από αναγνώστη του xenesglosses.eu 


 

Ένα σχόλιο

  1. Για την ακρίβεια: «Ίδια ημερομηνία υπογραφής (7/8/2018) και αριθμό πρωτοκόλλου έχει στο ΦΕΚ η τροποποιημένη υπουργική απόφαση με την αρχική απόφαση που είχε δημοσιεύσει το υπουργείο».
    Δηλαδή: στις 22/8/2018 το υπουργείο ανακοίνωσε πως: «Η απόφαση για την αναμοριοδότηση σχολικών μονάδων έχει σταλεί στο Εθνικό Τυπογραφείο κι αναμένεται να δημοσιευθεί σε ΦΕΚ.» [1] Στο συνημμένο έγγραφο η ημερομηνία υπογραφής ήταν 7/8/2018 και ο αρ. πρωτοκόλλου 133529/ΓΔ4. Όλο αυτό το διάστημα, προφανώς με εντολή του υπουργείου, η απόφαση δεν πήρε ΦΕΚ. Εκ των υστέρων, ο υπουργός, διατηρώντας την ίδια ημ/νία υπογραφής και αρ. πρωτοκόλλου, άλλαξε το περιεχόμενο του εγγράφου που είχε υπογράψει ένα μήνα νωρίτερα.
    Δυστυχώς λαμβάνονται σημαντικές αποφάσεις με μεγάλη προχειρότητα. Προφανώς το ότι είμαστε ατύπως σε προεκλογική περίοδο παίζει ρόλο και γίνονται πολλά… Υπάρχουν κι άλλα τέτοια θέματα που το υπουργείο άλλα λέει τη μια μέρα κι άλλα την άλλη (συγκρίνετε π.χ. τις ανακοινώσεις για το διορισμό των επιτυχόντων ΑΣΕΠ, όπου αναφέρονται συνεχώς άλλοι αριθμοί, ενώ δε λέγεται πια τίποτα για τη ζητηθείσα γνωμοδότηση από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους).

    [1] https://www.minedu.gov.gr/news/36443-22-08-18-i-apofasi-gia-tin-anamoriodotisi-sxolikon-monadon

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...