Home / Featured / Γιατί 4.500 προσλήψεις αποκλειστικά Ειδικής Αγωγής; Η πιθανή εξήγηση των δηλώσεων του Πρωθυπουργού

Γιατί 4.500 προσλήψεις αποκλειστικά Ειδικής Αγωγής; Η πιθανή εξήγηση των δηλώσεων του Πρωθυπουργού

Δημοσιεύτηκε: 9:40 πμ Σεπτέμβριος 9th, 2018  


Ρεπορτάζ xenesglosses.eu

Το xenesglosses.eu προσπάθησε να εξηγήσει γιατί ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο μόνο για 4.500 προσλήψεις σε Ειδική Αγωγή και απέφυγε να μιλήσει για 12000-15000 προσλήψεις σε γενική και ειδική αγωγή σε βάθος 3ετίας.

Μία πιθανή εξήγηση είναι η εξής:

Όπως έχει ήδη αναφερθεί:

Μέρος δικαστικής απόφασης  σύμφωνα με νομικές πηγές αναφέρει, «το Υπουργείο δεν μπορεί να θεσπίσει νέο σύστημα διορισμών, αν πρώτα δεν αποκαταστήσει τους δικαιωθέντες, ενώ σε περίπτωση που προκηρύξει νέο γραπτό ΑΣΕΠ, ο διαγωνισμός δύναται να ακυρωθεί πάραυτα, δεδομένου ότι υπάρχουν εκκρεμότητες με δικαστικά δικαιωμένους.»  

  • Το Υπουργείο μετά από αυτή την εξέλιξη και πριν λίγες ημέρες ανακοίνωσε ότι «Προχωρούν οι διαδικασίες διορισμού για τους δικαστικά δικαιωμένους εκπαιδευτικούς».
  • Όσο δεν κλείνει για τον παραπάνω λόγο ο ΑΣΕΠ 2018 δεν μπορεί να προκηρυχθεί νέος για τις ίδιες ειδικότητες.
  • Παράλληλα βγαίνουν νέες δικαστικές αποφάσεις (οι τελευταίες) για τους εκπαιδευτικούς που προσέφυγαν εντός νόμιμων προθεσμιών.
  • Συνολικά οι θετικές δικαστικές αποφάσεις υπερβαίνουν τις 600 (σύμφωνα με δήλωση του υπουργού).
  • Το ΕΣΠΑ τελειώνει το 2020 και δεν έχει γίνει γνωστό αν θα ανανεωθεί. Όλες οι προσλήψεις ειδικής είναι από προγράμματα ΕΣΠΑ.
  • Το Υπουργείο Παιδείας πρέπει όμως να προκηρύξει νέο διαγωνισμό ΑΣΕΠ για εκπαιδευτικούς. Οι μόνες κατηγορίες εκπαιδευτικών που δεν υπάρχει ανοιχτός διαγωνισμός ΑΣΕΠ από το παρελθόν είναι οι εκπαιδευτικοί Ειδικής Αγωγής και ΕΕΠ/ΕΒΠ.
  • Προτάσσοντας λοιπόν τους εκπαιδευτικούς Ε.Α.Ε. το Υπουργείο ξεπερνά τον σκόπελο της πιθανής ακύρωσης ενός νέου διαγωνισμού ΑΣΕΠ (αφού δεν υπάρχει ανοιχτός διαγωνισμός που να αφορούσε αυτή τη κατηγορία και ειδικότητες).
  • Παράλληλα δεν έχει γίνει η αλλαγή νομικού πλαισίου (κριτήρια διορισμού) για τους εκπαιδευτικούς κάτι που είχαν υποσχεθεί για τον Οκτώβρη αλλά οι ίδιοι μετέθεσαν αόριστα για μετά τον Οκτώβρη.
  • Με τον τρόπο αυτό το υπουργείο παραμένει συνεπές στη στάση του για πρόταξη των εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής και στελέχωσης των Ειδικών νηπιαγωγείων, δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων, απογοητεύοντας παράλληλα όλους τους άλλους εκπαιδευτικούς.

Γιατί όμως δεν ανέφερε καθόλου το τριετές πλάνο;

  • Πιθανότατα δεν ξέρουν πότε πραγματικά θα κλείσουν οι εκκρεμότητες του ΑΣΕΠ 2018 καθώς οι δικαστικές αποφάσεις τους έχουν φέρει σε δύσκολη θέση και συνεχίζουν να βγαίνουν.
  • Μεσολαβούν οι εκλογές.
  • Δεν έχουν βγει και ψηφιστεί νέα κριτήρια διορισμού όπως έχουν κατά καιρούς δηλώσει κάτι που απαιτεί σοβαρή διαβούλευση με τους εκπαιδευτικούς.

Συμπέρασμα

  • Με την ανακοίνωση για διορισμούς 4.500 εκπαιδευτικών Ε.Α.Ε. ξεπερνούν το νομικό κόλλημα για νέο ΑΣΕΠ.
  • Προσλαμβάνουν εντός 2019 το 1/3 των 12.000-15.000 εκπαιδευτικών που είχαν υποσχεθεί.
  • Κερδίζουν χρόνο για νέο ΑΣΕΠ για εκπαιδευτικούς γενικής αγωγής αφού προσλάβουν μέσα στο 2019 τους 600+ εκπαιδευτικούς που έχουν δικαιωθεί. Μέσα στο 2019 θα βγουν και οι τελευταίες δικαστικές αποφάσεις που τους αφορούν.
  • Οι 4.500 προσλήψεις / μόνιμοι διορισμοί αφορούν μόνο το 30% των αναγκών της Ε.Α.Ε. αφού κάθε χρόνο προσλαμβάνει πάνω από 10.000 αναπληρωτές και 2.500-3.000 θέσεις Παράλληλης μένουν ακάλυπτες (Σύνολο 12.500-13.000)

Τα παραπάνω αποτελούν σκέψεις και εικασίες για τις αναφορές του Πρωθυπουργού για διορισμούς αποκλειστικά εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής αφού οι ομιλίες στη ΔΕΘ γίνονται πάντα μετά από συνεννόηση με το αρμόδιο Υπουργείο. Η ομιλία του Πρωθυπουργού φέρνει πλέον στη δυσχερή θέση το Υπουργείο Παιδείας να εξηγήσει την αλλαγή της στάσης του.

Αποκλειστικό – “Μπλόκο” σε νέο ΑΣΕΠ εκπαιδευτικών δημιουργεί δικαστική απόφαση

xenesglosses.eu


 

11 Σχόλια

  1. Αυτό δεν το σκέφτηκε κανείς;
    Μίλησε για προσλήψεις ρε παιδιά ήδη έχουν πάρει 4000 αναπληρωτες στην ειδική αγωγή κ καμιά 500αριά θα πάρουν βοηθητικό προσωπικο

  2. Πάσχει η αιτιολόγηση στην σύνδεση των διορισμών με τις δικαστικές αποφάσεις του 2008. Οι αποφάσεις του ΔΕΑ δεν είναι τελεσίδικες. Το θέμα θα τελειώσει στο ΣτΕ και αυτό απαιτεί πολύ χρόνο λόγω και των πολλών και διαφορετικών δικογράφων που απορρίφθηκαν σε πρώτη φάση από το ΔΕΑ. Με αυτό το σκεπτικό διορισμοί θα πρέπει να γίνουν μετά από 3-4 χρόνια.

    • Πιθανότατα φοβούνται τις καθυστερήσεις αφού ήδη οι δικαστικές αποφάσεις τους ανάγκασαν να δηλώσουν ότι προχωράνε στους διορισμούς σαν να θέλουν το θέμα να λήξει εκεί. Αυτό σημαίνει ότι θέλουν να κάνουν τους διορισμούς γρήγορα. Από προχθές που δημοσιεύθηκε η ανακοίνωση του υπουργείου περί εκτέλεσης των δικαστικών αποφάσεων, γράφτηκαν πολλά σχόλια πολλών συναδέλφων, σε διάφορα γκρουπ. Ας τα πάρουμε ένα ένα για να γνωρίζουν όλοι τι πραγματικά ισχύει και τι όχι. Οι εν λόγω δικαστικές αποφασεις του ΔΕΑ είναι αμετάκλητες, βγήκαν ονομαστικά, αποδέχοντας ή απορριπτοντας την αίτηση ακύρωσης κάθε εκπαιδευτικού που προσέφυγε, ανάλογα με την περίπτωση.Καμία ενσταση δε μπορεί να γίνει ως προς την εκτέλεση αμετάκλητων δικαστικών αποφάσεων. Επίσης κάθε καθυστέρηση σημαίνει αύξηση των αναδρομικών ποσών στους δικαιούχους τα οποία θα είναι μεγάλα. Συμπέρασμα θέλουν να διορίσουν και να μην χρονίσει για να κάνουν νέο ΑΣΕΠ.

  3. ΚΩΣΤΑΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ

    ΚΑΤΑ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΟΣΛΑΒΙ ΚΑΝΕΝΑΝ…ΑΛΛΩΣΤΕ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΙΠΕ ΚΑΙ Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ.ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 10 ΧΙΛΙΑΔΕΣ…ΚΑΙ ΘΑ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΙΣΟΥΣ…

  4. Στους δασκάλους ΠΕ70 απ οσο γνωρίζω δεν υπάρχουν εκκρεμότητες από προηγούμενους ΑΣΕΠ.. Άρα χωλαίνει το επιχείρημα αυτό…

    Εγώ μεταφράζω τις αμφισημες δηλώσεις ως υποσχέσεις που δεν πρόκειται να υλοποιηθούν.. Η σύγχυση και το εμποριο ελπίδας καλά κρατούν εδώ και μια 10ετια…

    • Yπάρχουν δικαστικά δικαιωθέντες από ΑΣΕΠ 2008 το ίδιο και σε νηπιαγωγούς. Είναι πολλές οι ειδικότητες που υπάρχουν δικαστικά δικαιωθέντες ακόμα και ένας αρκεί για να κολλήσει τον κλάδο

  5. «Το ΕΣΠΑ τελειώνει το 2020 και δεν έχει γίνει γνωστό αν θα ανανεωθεί. Όλες οι προσλήψεις ειδικής είναι από προγράμματα ΕΣΠΑ». Η απορία μου είναι: αν δεν υπάρξουν κονδύλια από νέο ΕΣΠΑ, πώς θα χρηματοδοτηθούν όσα τώρα βασίζονται σε αυτό; Υπάρχει απάντηση σε αυτό;

  6. Υπάρχει πάντα και η καλύτερη λύση. Αντί να πάρουμε τους 4500 διορισμούς, να βγάλουμε τον κύριο κούλη για -4500!

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...