Home / HEADER-NEWS / Τι έγινε στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τα ολιγομελή τμήματα στα ΕΠΑΛ

Τι έγινε στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τα ολιγομελή τμήματα στα ΕΠΑΛ

Δημοσιεύτηκε: 10:58 πμ Σεπτέμβριος 15th, 2018  


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΔΕ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΟΛΜΕ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΛΜΕ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΟΛΙΓΟΜΕΛΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΣΤΑ ΕΠΑΛ

14/9/2018

Σήμερα έγινε η παράσταση των ΕΛΜΕ Αττικής – Πειραιά, της ΟΛΜΕ και εκπροσώπων μαθητών από τα δεκαπενταμελή συμβούλια  του 7ου Εσπερινού ΕΠΑΛ Πειραιά και του 2ου Εσπερινού ΕΠΑΛ Αχαρνών, στο Υπουργείο Παιδείας. Η παραπάνω αντιπροσωπεία έθεσε τα αιτήματά της στην κα Μουντζούρογλου -Διευθύντρια του γραφείου του Υπουργού Παιδείας- και σε τρείς  συμβούλους του υπουργού.   Για τρίτη συνεχή φορά η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου αρνήθηκε να εμφανιστεί και να πάρει θέση.

Στη συνάντηση τα μέλη της αντιπροσωπείας απαίτησαν την έγκριση όλων των ολιγομελών τμημάτων δίνοντας συγκεκριμένα παραδείγματα. Καταδείχθηκε η αναγκαιότητα να ανοίξει το σύστημα, να ολοκληρωθούν οι εγγραφές των μαθητών και να εγκριθούν όλα τα τμήματα. Εντοπίστηκε η ανάγκη να μπορέσουν να πάρουν απολυτήριο και πτυχίο τα παιδιά της Γ και Δ τάξης των εσπερινών , που αποτελούν την πλειοψηφία των μαθητών των ολιγομελών τμημάτων και αν κλείσουν οι μαθητές θα αναγκάζονται να διανύουν χιλιόμετρα για να μεταβούν στο πιο κοντινό αντίστοιχο τμήμα που λειτουργεί ή θα αναγκαστούν να διακόψουν το σχολείο. Ζητήθηκε να εγκριθούν τμήματα τομέων και ειδικοτήτων που είναι μοναδικά  στην περιοχή, τμήματα Α τάξης επίσης μοναδικά που η μη έγκρισή τους σημαίνει ουσιαστικά και «κλείσιμο» των σχολείων, όπως το 6ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Λάρισας και το 3ο  ΕΠΑΛ Αμαρουσίου. Επισημάνθηκε ότι σε συρρίκνωση οδηγούνται σχολεία που δεν τους εγκρίνονται πάνω από τέσσερα τμήματα όπως το Β Εσπερινό ΕΠΑΛ Αχαρνών και τα 5ο και 13ο Εσπερινά ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης. Ακόμη απαιτήθηκε να μπορούν να ανοίξουν νέα τμήματα όπου υπάρχουν νέες εγγραφές κι όχι να διώχνονται οι μαθητές ή να επιχειρείται να πεισθούν να αλλάξουν επιλογή τομέα ή ειδικότητας όπως π.χ. συμβαίνει στη Β Τάξη του τομέα Υγείας Πρόνοιας στο 7ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Αθηνών και στο 1ο ΕΠΑΛ Ελευσίνας, όπου υπάρχουν 35 και 33 εγγραφές αντίστοιχα αλλά ένα προβλεπόμενο τμήμα. Τέλος εντοπίστηκε ξανά ότι δεν μπορεί να αποτελεί από φέτος προϋπόθεση εγγραφής των εργαζόμενων μαθητών στα Εσπερινά ΕΠΑΛ η πιστοποίηση ασφάλισής τους μέσω του Συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, όταν η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έχει πάρει μέτρα ελέγχου και συμμόρφωσης των εργοδοτών αλλά ευνοεί τις ελαστικές μορφές απασχόλησης σε μια θάλασσα ανεργίας.

Οι παράγοντες του υπουργείου προς απάντηση μας, επανέλαβαν ότι η κυβέρνηση ακολουθεί πολιτική αναβάθμισης της τεχνικής εκπαίδευσης και αυτό έχει διαμορφώσει καλό κλίμα στα σχολεία και στους μαθητές! Μόνη δέσμευσή τους αποτελεί η παράταση προθεσμίας που θα δώσουν στους Διευθυντές των ΕΠΑΛ για να μπουν στο σύστημα και να διαγράψουν τους μαθητές των μη εγκεκριμένων ολιγομελών τμημάτων. Η παράταση θα δοθεί ώστε να υποβληθούν στο Υπουργείο από τις ΕΛΜΕ ή τα σχολεία ενυπόγραφες αιτήσεις εγγραφής μαθητών που δεν έχουν περαστεί στο σύστημα και να εξεταστεί η δυνατότητα επανόρθωσης.

Το Υπουργείο Παιδείας συνεχίζει να μην αποδέχεται τις προτάσεις των ΕΛΜΕ για την έγκριση όλων των ολιγομελών τμημάτων και να αντιμετωπίζει μαθητές και εκπαιδευτικούς με αναλγησία. Εναρμονίζεται  με την πολιτική λιτότητας και περικοπών κυβέρνησης – ΕΕ – ΟΟΣΑ, υπονομεύει τη λειτουργία των ΕΠΑΛ και οδηγεί σε περιπλάνηση και ανασφάλεια μαθητές και εκπαιδευτικούς για μια ακόμη φορά.

Η πολιτική αυτή πρέπει να ανατραπεί. Η πρωτοβουλία να περάσει αποφασιστικά στις ΕΛΜΕ και στην οργάνωση των κινητοποιήσεων των εκπαιδευτικών και των μαθητών για να εγκριθούν όλα τα ολιγομελή τμήματα και να μπορούν όλα τα παιδιά να σπουδάζουν στην ειδικότητα που επιλέγουν, στην περιοχή τους.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Ανακοινώθηκαν τα ονόματα των επιτυχόντων στα ΑΕΙ και στα ΔΙΕΚ

Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων παρατίθενται πληροφορίες για τις διαδικασίες επιλογής ...