Home / HEADER-NEWS / Διαμαρτυρία – Καταγγελία της Τοπικής Επιτροπής της ΠΕΚΑΓΕΠΕ

Διαμαρτυρία – Καταγγελία της Τοπικής Επιτροπής της ΠΕΚΑΓΕΠΕ

Δημοσιεύτηκε: 11:26 μμ Σεπτέμβριος 24th, 2018  


ΠΕΚΑΓΕΠΕ

ΤΟΠΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

www.pdv.org.gr       info@pdv.org.gr

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Θέμα: «Εξαίρεση Νομού Κέρκυρας από προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών κλάδου ΠΕ07-Γερμανικής Γλώσσας κατά την Α’ και Β’ Φάση Προσλήψεων».

Σε συνέχεια της διαπίστωσης των μηδενικών προσλήψεων αναπληρωτών ΠΕ07 στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κέρκυρας καταγγέλλουμε τα εξής:

Μετά από επικοινωνία με το Τμήμα A΄ Διορισμών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και το τμήμα Β’ Διορισμών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι από την Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων δεν έχει αποσταλεί κανένα κενό κλάδου ΠΕ 07 για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση της Κέρκυρας και ως εκ τούτου δεν προσελήφθησαν εκπαιδευτικοί Γερμανικής Γλώσσας στην Α’ Φάση Προσλήψεων που πραγματοποιήθηκε στις 5-9-2018. Για τη δε Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση προνόησε το ίδιο το Υπουργείο, πιστό στην πολιτική του για όσο το δυνατόν λιγότερες προσλήψεις: με απόφασή του αποκλείστηκαν οι αναπληρωτές της Γερμανικής ΠΕ 07, καθώς και της Γαλλικής ΠΕ05 από την Α’ φάση των αναπληρωτών! Δυστυχώς διαπιστώσαμε ότι ούτε στη Β’ φάση προσελήφθησαν αναπληρωτές ΠΕ 07 στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Από ότι φαίνεται ακολούθησαν την ίδια τακτική και στη Β’ φάση αναπληρωτών. Από τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ωστόσο λάβαμε την διαβεβαίωση ότι υπάρχουν ανάγκες εκπαιδευτικού προσωπικού του κλάδου ΠΕ 07 και έχουν σταλεί τα κενά στην Περιφέρεια, όπως τους είχε ζητηθεί. Πιο συγκεκριμένα τα κενά στο Νομό έχουν ως εξής:

 • Πρωτοβάθμια Κέρκυρας: 3 αναπληρωτές ΑΜΩ
 • Δευτεροβάθμια Κέρκυρας: 1 αναπληρωτή

 

Αναρωτιόμαστε λοιπόν, ποιος είναι ο λόγος που και η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και το Υπουργείο Παιδείας δεν προσέλαβαν αναπληρωτές εκπαιδευτικούς ΠΕ 07 στην Κέρκυρα; Ποιο είναι στη συγκεκριμένη περίπτωση το συμφέρον της υπηρεσίας;

 • Το να στερηθούν οι μαθητές την διδασκαλία της Γερμανικής Γλώσσας ενώ την έχουν ήδη επιλέξει και πληρούνται οι εκ του Νόμου οριζόμενες προϋποθέσεις;
 • Το να επιβαρυνθούν οι Γονείς και Κηδεμόνες των μαθητών με φροντιστηριακά μαθήματα για την εκμάθηση Γερμανικών σε εποχές οικονομικής κρίσης ενώ η Πολιτεία οφείλει και μπορεί να τους προσφέρει την δυνατότητα αυτή μέσα στο Δημόσιο Σχολείο;
 • Να τους αποκλείσει από το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της ισότιμης πρόσβασης σε μορφωτικά αγαθά, εν προκειμένω του γνωστικού αντικειμένου της Γερμανικής Γλώσσας;

Ποια ακριβώς είναι τα παιδαγωγικά κριτήρια με τα οποία ελήφθη αυτή η απόφαση μηδενισμού των κενών της Γερμανικής Γλώσσας στο Νομό της Κέρκυρας;

 • Το να μην εργαστούν οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί κλάδου ΠΕ07 ενώ υπάρχουν πραγματικά και διαπιστωμένα κενά της ειδικότητας τους;
 • Το να μην καλυφθούν τα ήδη καταγεγραμμένα κενά Γερμανικών ενός ολόκληρου Νομού;

Το γεγονός αυτό ασφαλώς αποτελεί κατάφωρη αδικία εις βάρος των μαθητών/τριών, των Γονέων και Κηδεμόνων τους και των εκπαιδευτικών κλάδου ΠΕ07 που διδάσκουν την Γερμανική Γλώσσα καθώς:

 • Ένας μεγάλος αριθμός μαθητών/τριών στερούνται του δικαιώματος εκμάθησης της Β’ Γλώσσας Επιλογής τους.
 • Οι οικογένειές τους εξαναγκάζονται να δαπανήσουν χρήματα για μαθήματα εκμάθησης ξένων γλωσσών στην ελεύθερη αγορά.
 • Το Δημόσιο Σχολείο και το μορφωτικό αγαθό της Β’ Ξένης Γλώσσας απαξιώνονται στην συνείδηση της Κοινωνίας με αποτέλεσμα να χάνεται η εμπιστοσύνη της προς αυτό.
 • Αδικείται και απαξιώνεται ένας ολόκληρος κλάδος.
 • Καταστρατηγείται ο Πίνακας Αναπληρωτών.
 • Οι καθηγητές Γερμανικών των Νομών μας οδηγούνται σε ανεργία παρά την αυξημένη ζήτηση της γλώσσας.

Όλα αυτά φυσικά απορρέουν από την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας να εξοικονομήσουν προσωπικό με κάθε τρόπο.

Σ’ αυτό το πλαίσιο εντάσσονται:

 • Η Υπουργική Απόφαση για τη β’ ξένη γλώσσα, η οποία απαγορεύει το σχηματισμό περισσότερων ξενόγλωσσων τμημάτων από ότι γενικής παιδείας.
 • Η εξαφάνιση της κύριας ξένης γλώσσας από τη «νέα» Γ’ Λυκείου, χωρίς να ξέρουμε τι επιφυλάσσει το μέλλον για την Α’ και Β’ Λυκείου, μόλις ολοκληρωθεί η αναδιάρθρωση του «νέου Λυκείου».
 • Οι ολοένα αυξανόμενοι περιορισμοί σχετικά με τον αριθμό μαθητών για την έγκριση τμημάτων.

Ως εκ τούτου, με σκοπό την έγκαιρη στελέχωση των σχολείων της Κέρκυρας βάσει των πραγματικών κενών και με στόχο την αποκατάσταση της αδικίας εις βάρος όλων των εμπλεκομένων στην εκπαιδευτική διαδικασία απαιτούμε:

 • Το Υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει άμεσα στις απαιτούμενες προσλήψεις αναπληρωτών.
 • Η Περιφέρεια να αποστείλει άμεσα στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας τα πραγματικά κενά ΠΕ07.
 • Παράλληλα απαιτούμε τη στελέχωση των σχολείων με μόνιμους εκπαιδευτικούς και γι’ αυτό ζητάμε 25.000 μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών για να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες των σχολείων.
 • Κατάργηση της Υπουργικής Απόφασης για τη διδασκαλία της β’ ξένης γλώσσας.
 • Να αποσυρθεί εδώ και τώρα η κυβερνητική πρόταση για το «νέο Λύκειο».

 

ΤΟΠΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Π.Ε.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...