Home / HEADER-NEWS / Από αρχές Οκτωβρίου τα 152.000 σχολικά γεύματα. ΔΟΕ – Να μην κάνουν οι εκπαιδευτικοί έλεγχο ποιότητας. Μόνο καταμέτρηση

Από αρχές Οκτωβρίου τα 152.000 σχολικά γεύματα. ΔΟΕ – Να μην κάνουν οι εκπαιδευτικοί έλεγχο ποιότητας. Μόνο καταμέτρηση

Δημοσιεύτηκε: 1:59 μμ Σεπτέμβριος 20th, 2018  


Η κ. Φωτίου δήλωσε ότι 152.000 σχολικά γεύματα θα δίνονται από τον Οκτώβριο στα σχολεία.

«Είναι ένα μέτρο που εφάρμοσε η κυβέρνηση. Είναι εξαιρετικά γεύματα, σχεδιασμένα από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και ειδικά σχεδιασμένα κατά της παχυσαρκίας των παιδιών. Με αυτόν τον τρόπο, μειώθηκε η επιθετικότητα των παιδιών, καλυτέρευσαν οι σχολικές επιδόσεις, ενώ μειώθηκε και η σχολική διαρροή» σημείωσε η κ. Φωτίου, επαναλαμβάνοντας ότι εντός των επόμενων ημερών τα σχολικά γεύματα θα ξεκινήσουν να μοιράζονται στα σχολεία.

«Πολιτικό δόλο» διέκρινε στο θέμα με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ1.

Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι όλες οι υπάρχουσες διαθέσιμες θέσεις σε βρεφονηπιακούς σταθμούς θα καλυφθούν τον Σεπτέμβριο και «αυτό το ξέρουν όλοι κατηγορηματικά».

Σύμφωνα με την κ. Φωτίου, το πρόβλημα προκύπτει διότι δεν υπάρχουν θέσεις. «Υπάρχει μία μεγάλη ανισοκατανομή, 151 δήμοι από τους 325 δεν έχουν ούτε έναν βρεφικό σταθμό, αλλά και στους ιδιωτικούς σταθμούς δεν υπάρχουν θέσεις» διευκρίνισε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, επισημαίνοντας ότι είναι απορίας άξιον, «αν από άγνοια ή εσκεμμένη άγνοια ο κ. Μητσοτάκης υπόσχεται ένα επίδομα 180 ευρώ τον μήνα, όταν εμείς σε αυτό το πρόγραμμα δίνουμε από 220 ευρώ μέχρι 240 ευρώ τον μήνα, δηλαδή πολύ πιο ακριβό voucher και πάλι δεν υπάρχουν επαρκείς θέσεις».

Μεταξύ άλλων, η κ. Φωτίου σημείωσε: «Παραλάβαμε 80.000 voucher και το 2014 έμειναν έξω 18.000 παιδιά. Εμείς δώσαμε 118.000 voucher και έμειναν έξω 15.000 παιδιά. Αυξήσαμε τα κονδύλια και είναι κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού, διότι το ΕΣΠΑ τελειώνει».

Ωστόσο, όπως είπε, εφόσον υπάρχει διαθέσιμη θέση, το υπουργείο τη χρηματοδοτεί. «Φέτος, θα δοθούν περισσότερα voucher από πέρυσι. Προσπαθούμε να ανοίξουμε νέες θέσεις. Άνοιξαν ήδη 3.000 νέες θέσεις, αλλά το πρόγραμμα θα μείνει ανοικτό και θα υπάρξουν και άλλες» τόνισε η κ. Φωτίου, προσθέτοντας ότι το 60% των θέσεων των ιδιωτικών βρεφονηπιακών σταθμών καλύπτεται από τα voucher. Υπογράμμισε, δε, ότι όποια μητέρα έχει πάρει voucher, δεν το παίρνουμε πίσω, αλλά, όποτε βρει θέση ή ανοιχτεί σταθμός στην περιοχή της μπορεί να το χρησιμοποιήσει.

Επίσης, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης ανέφερε ότι μέχρι το 2014 επιδοτούνταν μόνο οι εργαζόμενες μητέρες. «Οι άνεργες μητέρες και οι φτωχιές δεν επιδοτούνταν. Από τη στιγμή που επιδοτούνται και αυτές, αυξήθηκε αμέσως το ποσοστό των μητέρων που ζητούν voucher. Το πρόβλημα βγήκε στο τραπέζι, διότι οι προηγούμενες πολιτικές το κάλυπταν» εξήγησε η ίδια.

H ΔΟΕ

Για τη νέα υπουργική απόφαση για τα σχολικά γεύματα.

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. έχει τονίσει, με αφορμή και τις προηγούμενες υπουργικές αποφάσεις σχετικά με τα σχολικά γεύματα, τόσο τη σειρά δράσεων που έχει αναλάβει όλα τα χρόνια που η οικονομική κρίση εξαθλιώνει την κοινωνία και φυσικά, πρώτα τα πιο ευαίσθητα μέλη της, τα παιδιά, σχετικά με το τεράστιας σημασίας ζήτημα του υποσιτισμού των μαθητών, ζήτημα που αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά μόνο με την άρση των πολιτικών της εξαθλίωσης των εργαζομένων που έχουν επιβάλει οι μνημονιακές πολιτικές των κυβερνήσεων που εφαρμόζονται στη χώρα μας.

Από την πρώτη στιγμή υλοποίησης του προγράμματος «σχολικά γεύματα» τονίσαμε ότι η πολιτεία, που όλα αυτά τα χρόνια αντιμετωπίζει το ζήτημα αποσπασματικά εκχωρώντας την μέριμνα για προγράμματα σίτισης των μαθητών σε ιδιωτικούς φορείς, δίχως να είναι σε θέση να ελέγξει το αν όλα αυτά τα προγράμματα στοχεύουν πράγματι στην στήριξη των μαθητών ή τα κίνητρά τους είναι ξένα προς τη σχολική και κοινωνική πραγματικότητα, με τις υπουργικές αποφάσεις για τα «σχολικά γεύματα» (με τρόπο επικίνδυνο για την υγεία των μαθητών)  αποποιείται την υποχρέωση της για εξασφάλιση της ποιότητας των γευμάτων και αποπειράται να την μεταφέρει, εκ του πονηρού, στους εκπαιδευτικούς, αναθέτοντάς τους και την υποχρέωση του ελέγχου της ποιότητας των γευμάτων.

Δεν μπορούμε, όμως, να αγνοούμε έναν μεγάλο  κίνδυνο που δημιουργεί η αδιέξοδη και ανεύθυνη, επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης με τις αντιδράσεις που, δικαιολογημένα, γεννά. Να μείνουν, τελικά, οι μαθητές που έχουν πραγματική ανάγκη για ένα γεύμα, δίχως και αυτό ακόμη.

Οι εκπαιδευτικοί, επιστήμονες παιδαγωγοί, είναι επιφορτισμένοι με το κομβικής σημασίας έργο της αγωγής και εκπαίδευσης των μαθητών. Δεν είναι τραπεζοκόμοι (προσωπικό που η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να προσλάβει για όλα τα ολοήμερα δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία καθώς και επιπλέον για τα σχολεία όπου θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα σχολικά γεύματα), ούτε έχουν τις τεχνικές γνώσεις που απαιτούνται για τον έλεγχο της ποιότητας των γευμάτων. Η άσκηση τέτοιου έργου από μέρους τους, τους φέρνει αντιμέτωπους ακόμη και με ποινικές ευθύνες. Φυσικά, ποινική ευθύνη έχουν οι αρμόδιοι Υπουργοί που δεν στελεχώνουν τις επιτροπές ποιοτικού ελέγχου με το προσωπικό που ορίζει η νομοθεσία.

Σε συνέχεια και επικαιροποίηση όλων των προηγούμενων αποφάσεών μας, σεβόμενοι, παράλληλα, τις ανάγκες των μικρών μας μαθητών, καλούμε όλους τους συναδέλφους να μην αναλάβουν σε καμία περίπτωση το έργο του ποιοτικού ελέγχου των γευμάτων. Η μόνη εμπλοκή τους μπορεί να αφορά μόνο στην καταμέτρηση του αριθμού των παραδιδόμενων γευμάτων, για την ποιοτική κατάσταση των οποίων, σύμφωνα και με το πνεύμα των προηγούμενων υπουργικών αποφάσεων που έρχεται να τροποποιήσει η νέα  Φ.14/ΦΜ/133730/Δ1/21-8-2018, υπεύθυνοι είναι οι προμηθευτές και το Υπουργείο που τους ανέθεσε το έργο,  αφού πρέπει να «…διαθέτουν τα απαιτούμενα συστήματα υγιεινής και σύμφωνα με τις αυστηρές προδιαγραφές που έχουν οριστεί. Επιπρόσθετα, προβλέπονται συνεχείς πιστοποιημένοι έλεγχοι από αρμόδιους φορείς κατά την προμήθεια, διαδικασία παρασκευής και διανομής των γευμάτων». Αυτό, που η νέα υπουργική απόφαση «ξεχνάει» να επαναλάβει, θα πρέπει να καταγράψουν οι σύλλογοι διδασκόντων σε πρακτικό τους. Θα πρέπει, επίσης, να συντάξουν  πρακτικό με το οποίο, εξ αιτίας της σειράς των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι σχολικές μονάδες, αποφασίζουν τα γεύματα των μαθητών που δεν παραμένουν στο ολοήμερο να τους δίνονται κατά την αποχώρησή τους ώστε να τα πάρουν στο σπίτι τους. 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...