Home / HEADER-NEWS / Γαλλική ως ξένη γλώσσα : διαλέξεις του Jacques Pécheur

Γαλλική ως ξένη γλώσσα : διαλέξεις του Jacques Pécheur

Δημοσιεύτηκε: 5:51 μμ Αύγουστος 1st, 2018  


Δύο διαλέξεις στο πλαίσιο του 14ου Ετήσιου επιμορφωτικού σεμιναρίου καθηγητών γαλλικής γλώσσας, ανοικτές στο γαλλόφωνο κοινό.

04.09.2018 – 17.00 (1h30) | Auditorium IFG

«Ψηφιακό περιβάλλον: από τις κοινωνικές πρακτικές στις πρακτικές στη σχολική τάξη»

Αναμφίβολα, το Διαδίκτυο άλλαξε τις ζωές μας. Ποιος είναι ο αντίκτυπος αυτής της σημαντικής μεταβολής στις διαδικασίες μάθησης;

Επειδή η μάθηση συνδέεται άμεσα με την πρόσβαση στην πληροφορία, επειδή η μάθηση απαιτεί την συμμετοχή σε διαδικασίες κοινωνικοποίησης, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που πολλαπλασιάστηκαν με την χρήση του Διαδικτύου, δεν μπορούν παρά να μας προβληματίζουν.
Τέλος, επειδή μάθηση και δράση αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, η ραγδαία ψηφιοποίηση του επαγγελματικού μας περιβάλλοντος πρέπει να προσεγγίζεται με την δέουσα προσοχή.

Υποχρεούμαστε πλέον να λαμβάνουμε υπόψη το ψηφιακό περιβάλλον στηριζόμενοι στις ιδιαιτερότητες της ψηφιακής κουλτούρας, στην ανάπτυξη των γλωσσικών τεχνολογιών (πράγμα που κάνουμε λίγο έως και καθόλου), στην προσαρμογή των ψηφιακών εργαλείων στους θεσμούς εκμάθησης, ενώνοντας έτσι κοινωνικές πρακτικές με πρακτικές στην σχολική τάξη.

07.09.2018 – 13.30 (45’) | Auditorium IFG

«Διάδοση, ελκυστικότητα, προώθηση της γαλλικής γλώσσας: νέες προκλήσεις, νέα εργαλεία»

Παρατηρούμε σήμερα μία ραγδαία αναδιαμόρφωση των γλωσσικών ανταλλαγών. Η γαλλική γλώσσα δεν αποτελεί εξαίρεση. Εδάφη, σύνορα, χώροι, δίκτυα, οι γλώσσες και συγκεκριμένα τα γαλλικά, αναπτύσσονται σε διαφορετικά περιβάλλοντα, συνεχή ή ασυνεχή, διαχωρισμένα ή ενωμένα, μέσα στα οποία τα γαλλικά γαλλικά αποτελούν ταυτόχρονα μία τοπική, διακρατική και διεθνή γλώσσα.
Ποια είναι τα κριτήρια που συμβάλουν στην διαμόρφωση της εικόνας των γαλλικών: οικονομικά, κοινωνικά, πολιτισμικά, επιστημονικά, συναισθηματικά;
Πώς λαμβάνεται υπόψη η γεωγλωσσολογία που συμβάλλει στη διαμόρφωση ενός χώρου πολυγλωσσίας: ως πολιτισμικό, πολιτικό, οικονομικό και τεχνολογικό γεγονός;
Η γαλλική γλώσσα εντάσσεται στο χώρο των δικτύων όπου το τοπικό και το πολυεθνικό, η κινητικότητα και οι βαθιές ρίζες, η εικονική πραγματικότητα και ο ενοποιημένος χώρος, η απεδαφικοποίηση και το έθνος, έρχονται αντιμέτωπα.

Είσοδος ελεύθερη

Στα γαλλικά

Ο Jacques Pécheur διετέλεσε Διευθυντής του Τμήματος γαλλικής γλώσσας του Γαλλικού Ινστιτούτου – Παρίσι, Διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτο του Παλέρμο και της Σικελίας, Μορφωτικός Ακόλουθος στην Ελβετία, Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης για την γαλλική γλώσσα, υπεύθυνος για τις δράσεις πολυγλωσσίας, γαλλικών στον κόσμο και γαλλοφωνίας.
Διευθυντής σύνταξης και αρχισυντάκτης στο περιοδικό Le français dans le monde français dans le monde επί σειρά 18 ετών, ειδικός εντεταλμένος του γαλλικού Υπουργείου Εξωτερικών, του Συμβουλίου της Ευρώπης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διακυβερνητικού γραφείου για την Γαλλοφωνία, ο JacquesPécheur εστιάζει το ενδιαφέρον του σε θέματα γλωσσικής πολιτικής, αγοράς των γλωσσών, στρατηγικής προώθησης της γαλλικής γλώσσας και νέων στρατηγικών εκμάθησης.
Προσκεκλημένος εισηγητής σε περισσότερες από πενήντα χώρες, αρθρογράφος με πληθώρα δημοσιεύσεων, ο Jacques Pécheur συνεργάζεται με τις εκδόσεις CLE International για την συλλογική συγγραφή μεθόδων: Campus (2002), ECHO (2009) και Tendances (2016).

APF – Ηλεκτρονικές εγγραφές για το 14e Grand Séminaire Annuel de Rentrée 2018


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...