Home / HEADER-NEWS / Φιάσκο η διαδικασία επιλογής Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου

Φιάσκο η διαδικασία επιλογής Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου

Δημοσιεύτηκε: 3:08 μμ Αύγουστος 27th, 2018  


Φιάσκο η διαδικασία επιλογής Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου

Αθήνα, 27 Αυγούστου 2018

Η Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Επικρατείας, Νίκη Κεραμέως από κοινού με τους αναπληρωτές Τομεάρχες, βουλευτή Αργολίδας, Γιάννη Ανδριανό, βουλευτή Καστοριάς, Μαρία Αντωνίου, και βουλευτή Λάρισας, Χρήστο Κέλλα, απηύθυναν ερώτηση, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, σχετικά με την διαδικασία επιλογής των Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου.

Για το θέμα, η κυρία Κεραμέως έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Φιάσκο αποδεικνύεται η διαδικασία επιλογής των Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου, καθώς από τα πρώτα διαθέσιμα στοιχεία και ενώ η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη, παρατηρείται μεγάλη απροθυμία συμμετοχής των εκπαιδευτικών στην διαδικασία. Συγκεκριμένα, σε σχέση με το 2011 και την αντίστοιχη διαδικασία επιλογής Σχολικών Συμβούλων, το ενδιαφέρον των εκπαιδευτικών μειώθηκε σε ποσοστό 53,4%! Επιπλέον, σε συγκεκριμένες Περιφερειακές Διευθύνσεις δεν υπήρξε ούτε μία αίτηση από ειδικότητες γνωστικών αντικειμένων τα οποία εξετάζονται πανελλαδικά, όπως Φυσικής ή Μαθηματικών.
Σύμφωνα δε με τον προγραμματισμό διεξαγωγής των συνεντεύξεων στις μεγάλες Περιφερειακές Διευθύνσεις εκπαίδευσης (Κεντρικής Μακεδονίας και Αττικής), η διαδικασία επιλογής Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί, το νωρίτερο, στα μέσα Οκτωβρίου. Για τις άλλες κατηγορίες στελεχών, όπως τους προϊσταμένους των Κ.Ε.Σ.Υ. ή τους υπευθύνους Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών, η διαδικασία επιλογής δεν έχει καν ξεκινήσει.
Δεδομένου ότι η έναρξη του νέου σχολικού έτους βρίσκεται προ των πυλών, ερωτούμε μεταξύ άλλων τoν κύριο Υπουργό πότε εκτιμά ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες επιλογής και τοποθέτησης των στελεχών εκπαίδευσης, πώς θα καλυφθούν οι θέσεις των Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου, οι οποίες θα παραμείνουν κενές μετά το τέλος της τρέχουσας διαδικασίας, αλλά και πώς εξηγείται ο τόσο μειωμένος αριθμός αιτήσεων εκπαιδευτικών για την επιλογή Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου.»

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

unnamed

Ερώτηση

Προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Κωνσταντίνο Γαβρόγλου
Θέμα: “Φιάσκο η διαδικασία επιλογής Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου”

Αθήνα, 27 Αυγούστου 2018

Με την Υπουργική Απόφαση Φ.351.1/5/102172/Ε3/20-6-2018 (ΦΕΚ 2367/20 Ιουνίου 2018), ξεκίνησε η διαδικασία για την επιλογή Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου και τη συγκρότηση των ΠΕΚΕΣ, όπως προβλέπεται από το ν. 4547/2018.
Από τα πρώτα διαθέσιμα στοιχεία, ενώ η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη, παρατηρήθηκε μεγάλη απροθυμία συμμετοχής των εκπαιδευτικών στην διαδικασία. Συγκεκριμένα, υποβλήθηκαν μόλις 1441 αιτήσεις για την επιλογή Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου σε όλες τις Περιφερειακές Διευθύνσεις, ενώ το 2011 είχαν υποβληθεί 3094 αιτήσεις Σχολικών Συμβούλων. Το ενδιαφέρον των εκπαιδευτικών μειώθηκε σε ποσοστό 53,4%! Σε συγκεκριμένες δε Περιφερειακές Διευθύνσεις δεν υπήρξε ούτε μια αίτηση από ειδικότητες γνωστικών αντικειμένων, τα οποία εξετάζονται πανελλαδικά, όπως Φυσικής ή Μαθηματικών.
Περαιτέρω, σύμφωνα με το άρθ. 20 παρ. 10 του ν. 4547/2018, “η παύση της λειτουργίας των υπηρεσιών και των οργανικών μονάδων που καταργούνται με την παράγραφο 2 του άρθρου 17 και η έναρξη της πλήρους λειτουργίας των ΠΕ.Κ.Ε.Σ. και των Κ.Ε.Σ.Υ. πραγματοποιείται το αργότερο έως την 1.9.2018”, με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, με δυνατότητα παράτασης έως έξι (6) μήνες και για μία μόνο φορά, εφόσον δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες επιλογής και τοποθέτησης ή απόσπασης των Οργανωτικών Συντονιστών των ΠΕ.Κ.Ε.Σ., των Προϊσταμένων των Κ.Ε.Σ.Υ. ή των Υπευθύνων Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον προγραμματισμό διεξαγωγής των συνεντεύξεων στις μεγάλες Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης (Κεντρικής Μακεδονίας και Αττικής), οι συνεντεύξεις προβλέπεται να ολοκληρωθούν στις 12/9/2018 και 15/9/2018 αντίστοιχα. Στη συνέχεια, και μέχρι να αναλάβουν οι Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου και να ολοκληρωθεί η διαδικασία ορισμού των Οργανωτικών Συντονιστών των ΠΕ.Κ.Ε.Σ., εκτιμάται ότι θα παρέλθει περίπου ένας μήνας. Οι δε διαδικασίες επιλογής και τοποθέτησης ή απόσπασης των Προϊσταμένων των Κ.Ε.Σ.Υ. ή των Υπευθύνων Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών, δεν έχουν καν ξεκινήσει.
Δεδομένου ότι η έναρξη του νέου σχολικού έτους βρίσκεται προ των πυλών, ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

1. Πότε εκτιμά ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες επιλογής και τοποθέτησης των Οργανωτικών Συντονιστών των ΠΕ.Κ.Ε.Σ., των Προϊσταμένων των Κ.Ε.Σ.Υ. ή των Υπευθύνων Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών;
2. Δεδομένου ότι η παύση της λειτουργίας των υπηρεσιών και των οργανικών μονάδων που καταργούνται με την παράγραφο 2 του άρθρου 17 και η έναρξη της πλήρους λειτουργίας των ΠΕ.Κ.Ε.Σ. και των Κ.Ε.Σ.Υ. δεν θα έχει πραγματοποιηθεί έως την 1.9.2018, όπως προβλέπεται από το άρθ. 20 παρ. 10 του ν. 4547/2018, πότε προτίθεται να υπογράψει την σχετική παράταση λειτουργίας των καταργούμενων υπηρεσιών και οργανικών μονάδων;
3. Πώς θα καλυφθούν οι θέσεις των Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου, οι οποίες θα παραμείνουν κενές μετά το τέλος της τρέχουσας διαδικασίας;
4. Πώς εξηγεί τον μειωμένο αριθμό αιτήσεων εκπαιδευτικών για την επιλογή Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου;

Οι ερωτώντες Βουλευτές
Νίκη Κ. Κεραμέως, Επικρατείας
Γιάννης Ανδριανός, Αργολίδας
Μαρία Αντωνίου, Καστοριάς
Χρήστος Κέλλας, Λάρισας


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...