Home / Featured / Απόρριψη 5ετών συμβάσεων αναπληρωτών, τι ειπώθηκε για τρόπο διορισμού

Απόρριψη 5ετών συμβάσεων αναπληρωτών, τι ειπώθηκε για τρόπο διορισμού

Δημοσιεύτηκε: 12:44 μμ Αύγουστος 9th, 2018  


Δεν πρόκειται να υιοθετηθεί η πρόταση του ΟΟΣΑ για 5ετείς συμβάσεις αναπληρωτών δήλωσε στη ΔΟΕ ο Υπουργός Παιδείας, όπως προκύπτει από το δελτίο τύπου που εξέδωσε η Διδασκαλική Ομοσπονδία στο οποίο αναφέρεται: Στην ερώτηση εάν η κυβέρνηση σκοπεύει να υιοθετήσει προτάσεις του Ο.Ο.Σ.Α. όπως οι πενταετείς συμβάσεις αναπληρωτών, ο κ. Υπουργός απάντησε ότι αυτό το έχει αποκλείσει ήδη με δήλωσή του.

Όσον αφορά το θέμα των διορισμών και του τρόπου με τον οποίο θα γίνουν αυτοί φαίνεται ότι είναι δεν έχει αποκλειστεί  ολοκληρωτικά ο γραπτός διαγωνισμός  αφού σημειώνεται στο δελτίο τύπου  της ΔΟΕ πως σύμφωνα με τον Υπουργό την πιθανή ή μη πραγματοποίηση γραπτού διαγωνισμού θα την αποφασίσει η κυβέρνηση κεντρικά. 

Σχετικά με το ενδεχόμενο  γραπτού διαγωνισμού αναφέρεται και στη δήλωση των εκπροσώπων των Παρεμβάσεων ΠΕ δεν απέκλεισε, τέλος, και το ενδεχόμενο γραπτού διαγωνισμού καθώς αυτό όπως δήλωσε είναι κυβερνητική απόφαση.

H Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών αναφέρει με τη σειρά της Επικαλέστηκε δυσκολίες που απορρέουν από τους όρους που βάζουν οι αποφάσεις του ΣΤΕ, δεν απέκλεισε τον γραπτό διαγωνισμό και ανέφερε ότι «η προϋπηρεσία θα είναι βασικό κριτήριο και τα επιστημονικά προσόντα θα συνεκτιμηθούν αλλά υπάρχει και κοινωνικό ζήτημα με τα νέα παιδιά». 

Ακολουθούν τα όσα αναφέρουν τα δελτία τύπου ΔΟΕ, Παρεμβάσεων, Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών

ΔΟΕ:

Στη συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας που ακολούθησε, το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. έθεσε, για μια ακόμη φορά, ως βασικότερο όλων την ανάγκη της άμεσης πραγματοποίησης των χιλιάδων μόνιμων διορισμών που χρειάζονται στη δημόσια εκπαίδευση. Ο κ. Υπουργός επανέλαβε ότι μέχρι τον Οκτώβριο θα ανακοινωθεί ο αριθμός των διορισμών (που θα αφορούν, αρχικά, το σχ. έτος 2019-2020). Αυτό στο οποίο αναφέρθηκε, τονίζοντας τη σημασία του, ήταν το ενιαίο σύστημα προσλήψεων-διορισμών το οποίο, όπως είπε, με βάση την απόφαση του ΣτΕ οφείλει να εναρμονιστεί στο πλαίσιο του Α.Σ.Ε.Π., δίχως όμως να αναφέρει συγκεκριμένη πρόταση του Υπουργείου και χωρίς να δεσμευτεί καν ότι θα υπάρξει εισηγητικά κυβερνητική πρόταση. Δήλωσε ότι βούληση του Υπουργείου είναι η διαμόρφωση της πρότασης του συστήματος με τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών, με την κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων στη λογική του συστήματος Α.Σ.Ε.Π., με κριτήρια πέραν του πτυχίου και την προϋπηρεσία ενώ την πιθανή ή μη πραγματοποίηση γραπτού διαγωνισμού θα την αποφασίσει η κυβέρνηση κεντρικά. Στην ερώτηση εάν η κυβέρνηση σκοπεύει να υιοθετήσει προτάσεις του Ο.Ο.Σ.Α. όπως οι πενταετείς συμβάσεις αναπληρωτών, ο κ. Υπουργός απάντησε ότι αυτό το έχει αποκλείσει ήδη με δήλωσή του.

Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών:

Για τους μόνιμους διορισμούς: Ίδια επαναλαμβανόμενη ιστορία! Επανέλαβε ότι θα τους ανακοινώσει τον Οκτώβρη (ή και στη …ΔΕΘ) και ότι θα ξεκινήσουν το 2019-20 (;) και θέλοντας να καταστήσει συμμέτοχο και συνένοχο το κίνημα κάλεσε τη ΔΟΕ (και την ΟΛΜΕ) να δώσει πρόταση, «ακόμα και ανεπίσημα»(;;) «όχι μόνο με αρχές αλλά και με το σύστημα διορισμών που προτείνει»! Επικαλέστηκε δυσκολίες που απορρέουν από τους όρους που βάζουν οι αποφάσεις του ΣΤΕ, δεν απέκλεισε τον γραπτό διαγωνισμό και ανέφερε ότι «η προϋπηρεσία θα είναι βασικό κριτήριο και τα επιστημονικά προσόντα θα συνεκτιμηθούν αλλά υπάρχει και κοινωνικό ζήτημα με τα νέα παιδιά». Ενημέρωσε ότι φέτος έγιναν 123.000 αιτήσεις για αναπληρωτές-ωρομίσθιους και ότι το Υπουργείο έχει καταγράψει 35.000 εκπαιδευτικούς, που έχουν διαχρονικά έστω και 1 χρόνο προϋπηρεσία. Τελικά αρνήθηκε επίμονα να δεσμευτεί για αριθμό διορισμών και φυσικά επικαλέστηκε τις γνωστές δυσκολίες από τη δημοσιονομική «συγκυρία»!

Συνάδελφοι, μακριά από όλους τους εκπαιδευτικούς κάθε συντεχνιακή λογική και αλληλοφάγωμα! Απαιτούμε μόνιμους διορισμούς όλων όσων έχουν δουλέψει στην εκπαίδευση τώρα!

Παρεμβάσεις ΠΕ:

Οι απαντήσεις του υπουργού ήταν για ακόμη μία φορά ασαφείς και θολές. Σε ότι αφορά τους διορισμούς τόνισε ότι η εξαγγελία του αριθμού θα γίνει τον Οκτώβρη, με ξεκάθαρη θέση ότι δε δεσμεύεται στον αριθμό, αλλά με την διαβεβαίωση ότι αυτοί αφορούν το 2019 και πως αυτοί θα κινούνται στα πλαίσια του «ρεαλισμού» και της δημοσιονομικής πραγματικότητας της χώρας. Αξίζει να επισημανθεί ότι δημοσιονομικούς περιορισμούς επικαλέστηκε κι όταν τέθηκε το ζήτημα της επαναφοράς του υπεύθυνου του ολοημέρου για παράδειγμα, την ίδια στιγμή που και η αναλογία 1 αποχώρηση με 1 διορισμό μόνιμου εκπαιδευτικού θα αναφέρεται στις συνταξιοδοτήσεις των τελευταίων χρόνων, αγνοώντας τις χιλιάδες αποχωρήσεις στα 8 χρόνια μηδενικών διορισμών!

Τόνισε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να πραγματοποιηθούν μόνιμοι διορισμοί είναι να υπάρξει ενιαίο σύστημα προσλήψεων-διορισμών το οποίο οφείλει να προσαρμόζεται στο υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο του ΑΣΕΠ, με άλλα λόγια μοριοδότηση τυπικών προσόντων και κοινωνικών κριτηρίων. Προσπάθησε μάλιστα να το δικαιολογήσει λέγοντας ότι πρέπει να δοθεί η δυνατότητα για εργασία και στους νέους ανθρώπους, την ίδια στιγμή βέβαια όπου με τον ασφαλιστικό νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ, αυξήθηκαν τα όρια συνταξιοδότησης, περικόπηκαν οι συντάξεις. Αλήθεια πώς θα βρουν δουλειά οι νέοι απόφοιτοι όταν οι σημερινοί εκπαιδευτικοί θα συνταξιοδοτούνται σε ηλικία 67 ετών; Όταν χιλιάδες θέσεις εργασίας χάνονται κάθε χρόνο με την εφαρμογή των αντιεκπαιδευτικών μέτρων, με τις συγχωνεύσεις τμημάτων, το νέο τύπου ολοήμερο σχολείο του Φίλη, την κάλυψη της παράλληλης στήριξης σε 3 και 4 παιδιά; Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση επιδιώκει να μεταφέρει στο εσωτερικό των εργαζόμενων την αντιπαράθεση, να απαλλαγεί από τις πολιτικές της επιλογές και τις μνημονιακές δεσμεύσεις που έχει ψηφίσει και υλοποιεί. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε όποιο σύστημα και να προταθεί δε θα είναι αποδεκτό από όλους, ενώ στις επίμονες ερωτήσεις μας για το ποια περίπου είναι η κατεύθυνση της πρότασης του υπουργείου για ακόμη μία φορά κάλεσε τις ομοσπονδίες να διαμορφώσουν πρόταση συστήματος, χαρακτηρίζοντας την απόφαση της Γ.Σ. της ΔΟΕ, που υπερασπίζεται το πτυχίο και την προϋπηρεσία, ως πλαίσιο αρχών και όχι πραγματική βάση συζήτησης. Δεν απέκλεισε, τέλος, και το ενδεχόμενο γραπτού διαγωνισμού καθώς αυτό όπως δήλωσε είναι κυβερνητική απόφαση.

 


 

2 Σχόλια

  1. 1) Ο γραπτός διαγωνισμός ΑΣΕΠ, εάν εφαρμοστεί βαθμιαία χωρίς τις αδικίες του παρελθόντος, είναι η μόνη αντικειμενική, δίκαιη και αξιοκρατική μέθοδος μονίμου διορισμού των αρίστων. Από τον ίδιο πίνακα θα πρέπει να επιλέγονται και οι προσλαμβανόμενοι αναπληρωτές.

    2) Οι πενταετείς συμβάσεις θα ήταν μεγάλη ανακούφιση για τους αδιόριστους αναπληρωτές. Είναι αίσχος το ότι δεν υιοθετήθηκε η πρόταση του ΟΟΣΑ. Η μονιμότης φαντάζει ολοένα και περισσότερο ασύλληπτο όνειρο.

  2. ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΜΕΝΟΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ

    ΠΟΙΑ ΝΕΑ ΠΑΙΔΙΑ ΡΕ!!! ΝΑ ΠΑΝΕ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΝΕ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΚΑΙ ΝΑ ΟΡΓΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΠΟΩΣ ΚΑΝΑΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ!! ΠΟΥ ΜΟΥ ΘΕΛΟΥΝΕ ΚΑΙ ΒΟΛΕΜΑ ΑΠΟ ΤΑ 25 ΤΟΥΣ ΧΡΟΝΙΑ ΣΑΝ ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΟΜΑΣΤΕ ΛΕΩ ΕΓΩ…

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...