Home / HEADER-NEWS / Η τοποθέτηση του Προέδρου της ΔΟΕ στην ακρόαση φορέων στη Βουλή

Η τοποθέτηση του Προέδρου της ΔΟΕ στην ακρόαση φορέων στη Βουλή

Δημοσιεύτηκε: 10:41 μμ Ιούλιος 30th, 2018  


Ρεπορτάζ: xenesglosses.eu

Ο Πρόεδρος της ΔΟΕ βρέθηκε σήμερα στη Βουλή όπου τοποθετήθηκε στην ακρόαση φορέων για το νομοσχέδιο του Υπ.Παιδείας. Ο κ. Κικινής εστίασε στο άρθρο 23 που φέρνει αλλαγές στο ΠΔ για τη λειτουργία Δημοτικών και Νηπιαγωγείων.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΙΚΙΝΗΣ (Πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας – ΔΟΕ):

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί, βουλευτές και εκπρόσωποι των φορέων, καταρχάς, ως εκπρόσωπος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας να εκφράσω την οδύνη της Ομοσπονδίας για τα θύματα των πυρόπληκτων περιοχών. Το λέω αυτό, για να το συνδέσω με μια παιδαγωγική συζήτηση, που κάναμε και με τον Γενικό Γραμματέα προχθές που βρεθήκαμε στα σχολεία της Ραφήνας και της Νέας Μάκρης, της στήριξης των μαθητών, των οικογενειών τους και των εκπαιδευτικών στη νέα σχολική χρονιά αυτών των περιοχών, στο εκπαιδευτικό έργο, που θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο σ’ αυτές τις περιοχές.

Η συζήτηση που αφορά εμάς στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο έχει να κάνει με το άρθρο 23 και της τροποποίησης του προεδρικού διατάγματος 79/2017, η οποία έρχεται ως ανάγκη, έπειτα από την ψήφιση του νόμου για τις δομές στήριξης της εκπαίδευσης.

Οι προβληματισμοί, που είχαμε καταθέσει τότε συνεχίζουν να υπάρχουν, σχετικά με το αν το ζητούμενο της στήριξης της εκπαίδευσης μέσα από τις αλλαγές, οι οποίες έγιναν, είναι κάτι, το οποίο θα επιτευχθεί τελικά, κάτι που θα αποδειχθεί φυσικά στην πράξη.

Οι αλλαγές οι οποίες γίνονται, γίνονται αναγκαία γιατί πρέπει οι αρμοδιότητες των Σχολικών Συμβουλίων να κατανεμηθούν πλέον, είτε τους Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου, είτε στους Προϊσταμένους Εκπαιδευτικών Θεμάτων στους οποίους πηγαίνουν 15 αρμοδιότητες είτε στα ΚΕΣΥ από τα ΚΕΔΥ και τα λοιπά, και θα ήθελα να εκφράσω και εδώ έναν προβληματισμό, σε σχέση και νομίζουμε ότι χρειάζεται μια ιδιαίτερη προσοχή, ιδιαίτερα το κομμάτι των αρμοδιοτήτων που μεταφέρονται από τους Σχολικούς Συμβούλους τους Προϊσταμένους Εκπαιδευτικών Θεμάτων.

Να πω ότι όταν έχει δημιουργηθεί ο θεσμός του Σχολικού Συμβούλου, υπήρχε η σαφής επιδίωξη του να διαχωριστεί το καθαρά παιδαγωγικό έργο, από το διοικητικό και να μπορέσει να ενισχυθεί η σχολική μονάδα, ως προς αυτό. Θα αναφέρω 2 παραδείγματα που δείχνουν κάποια, αρκετή δυσλειτουργία στο κομμάτι αυτό, για παράδειγμα, στον Προϊστάμενο Εκπαιδευτικών Θεμάτων λέμε ότι έρχεται το εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα, υποβάλλεται σε τρία αντίγραφα για έγκριση.

Δεν είναι ένα καθαρά διοικητικό κομμάτι η έγκριση του ωρολογίου προγράμματος, είναι μια τυπική διαδικασία, είναι μια ουσιαστική παιδαγωγική διαδικασία, ένα αυτό. Δεύτερον, εάν υπάρχουν, λέει, και υπάρχουν πολλά τα οποία μπορούμε να πούμε, αλλά θέλω να σταθώ σε δύο παραδείγματα για να μην σπαταλήσω το χρόνο. Σημαντικές διαφορές απόψεων και προκύπτουν δυσκολίες στην κατανομή των τάξεων – τμημάτων, ο Διευθυντής ή ο Προϊστάμενος ορίζει μια έκτακτη συνεδρίαση σε μια προσπάθεια σύνδεσης των διαφορετικών απόψεων, στην οποία καλείται και ο Προϊστάμενος Εκπαιδευτικών Θεμάτων.

Ο προβληματισμός επί του πρακτέου, στην Α΄ Αθήνας, για παράδειγμα, μια πολύ μεγάλη περιοχή, υπήρχαν 16 Εκπαιδευτικές Περιφέρειες που κάλυπταν περίπου 240 εκπαιδευτικές μονάδες, 16 λοιπόν, στο ιδανικό, στην πλήρη του ανάπτυξη, οι Σχολικοί Σύμβουλοι. Τώρα υπάρχει ένας Προϊστάμενος Εκπαιδευτικών Θεμάτων, ο οποίος θα πρέπει να καλύψει όλο αυτό το φάσμα των αναγκών. Καταλαβαίνετε ότι είναι αρκετά δυσλειτουργικό, φανταστείτε την περίπτωση μέσα σε μία εβδομάδα, δηλαδή, στην αρχή του σχολικού έτους να καλέσουν 15 ή 20 Σύλλογοι Διδασκόντων ταυτόχρονα τον Προϊστάμενο Εκπαιδευτικών Θεμάτων, για τις όποιες δυσλειτουργίες, να παραστεί σε μια συνάντηση.

Το λέω αυτό, γιατί θεωρώ ότι πρέπει να δούμε πολύ σοβαρά το κομμάτι της αποκέντρωσης στην εκπαίδευσης και της πραγματικής στήριξης των σχολικών μονάδων και επειδή μιλάμε για στήριξη σχολικών μονάδων, εάν και δεν είναι του παρόντος, να πω το εξής ό,τι θεωρώντας και συνεχίζοντας την κουβέντα που είχε γίνει στην ψήφιση του νομοσχεδίου για το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αττικής, πολύ σημαντική την θεσμοθέτηση της δίχρονης προσχολικής αγωγής, νομίζω ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε και είμαστε σύμφωνοι σε αυτό, το να τρέξουμε τις διαδικασίες όλες που απαιτούνται, ώστε πραγματικά να εφαρμοστεί σε πλήρη ανάπτυξη η υποχρεωτική θεσμοθέτηση της δίχρονης προσχολικής αγωγής, σε όλη την Ελλάδα.

Το δεύτερο και πάρα πολύ σημαντικό, επειδή μιλάμε για στήριξη και λειτουργία των δημόσιων σχολείων, να δούμε με πολύ μεγάλη προσοχή και με πολύ μεγάλο σεβασμό την ανάγκη της πραγματοποίησης των μόνιμων διορισμών στην εκπαίδευση, κάτι το οποίο είναι συστατικό στοιχείο για να μπορέσει πραγματικά να λειτουργήσει σοβαρά και, επειδή συνδέθηκε και προηγουμένως από προηγούμενους ομιλητές, η ίδρυση των Πανεπιστημιακών Τμημάτων και με την αγορά εργασίας, τι να πουν οι απόφοιτοι των Παιδαγωγικών Τμημάτων, ειδικά της Ειδικής Αγωγής και επειδή έγινε κουβέντα για το Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων και το Τμήμα Ειδικής Αγωγής εκεί, οι οποίοι μετρούν 15 και 16 χρόνια αναμονής για διορισμό.

Νομίζω ότι ξεπερνώντας λίγο τα όρια του νομοσχεδίου, πρέπει να δούμε και αυτό, σας ευχαριστώ πάρα πολύ.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...