Home / HEADER-NEWS / Τοποθέτηση εκπροσώπου ΠΕΣΕΑ στη Βουλή

Τοποθέτηση εκπροσώπου ΠΕΣΕΑ στη Βουλή

Δημοσιεύτηκε: 11:34 μμ Ιούλιος 30th, 2018  


Ρεπορτάζ: xenesglosses.eu

Ο Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος Ειδικής Αγωγής ήταν ανάμεσα στους φορείς που κλήθηκαν για να τοποθετηθούν σε διατάξεις του σχεδίου νόμου του Υπ. Παιδείας. Ακολουθεί η τοποθέτηση της εκπροσώπου του ΠΕΣΕΑ στη Βουλή:

ΕΛΕΝΑ ΧΑΝΙΩΤΗ (Εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συλλόγου Ειδικής Αγωγής (ΠΕΣΕΑ): Ευχαριστώ κυρία Πρόεδρε.

Καταρχάς, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση, προκειμένου να εκφράσουμε τη γνώμη μας, σχετικά με την ίδρυση Τμήματος Ειδικής Αγωγής από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Το Δ.Σ. του ΠΕΣΕΑ, σε συναντήσεις του με τον Υπουργό Παιδείας, κ. Κώστα Γαβρόγλου, ανέλυσε διεξοδικά τους λόγους της έντονης διαφωνίας του για την ίδρυση και τη λειτουργία Πανεπιστημιακών Τμημάτων Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα, εξηγώντας, ότι μια τέτοια επιλογή αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία και συνδέεται με καταδικαστέες παρελθοντικές πολιτικές των ευρωπαϊκών εκπαιδευτικών συστημάτων, που είχαν επιβάλει το ιατρικό παιδαγωγικό και διαχωριστικό μοντέλο αγωγής και εκπαίδευσης για τα άτομα με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και δεύτερον, ότι σήμερα, η συνεκπαίδευση των μαθητών και μαθητριών με αναπηρίες και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, στα γενικά σχολεία, θεωρείται ότι είναι η πιο ενδεδειγμένη μορφή εκπαίδευσης και αποτελεί πολιτική προτεραιότητα στις περισσότερες χώρες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Είναι πάρα πολύ ενθαρρυντικό το γεγονός, ότι αυτή η επίμαχη διάταξη αποσύρθηκε από το παρόν νομοσχέδιο με τη γενναία απόφαση της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, να στηρίξει τις μεταπτυχιακές σπουδές στις επιστήμες της αγωγής, συμπεριλαμβάνοντας και την εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση. Για το σκοπό αυτό απαιτείται, η εκπαιδευτική πολιτική να προωθεί την παιδαγωγική της ένταξης, στηρίζοντας ένα σχολείο σε μια κοινωνία για όλους. Ένα σχολείο το οποίο πρέπει να αποτελεί εστία καταπολέμησης ρατσιστικών και διαχωριστικών στάσεων και η σχολική ένταξη των παιδιών να είναι υποχρέωση και έγνοια όλων των δομών του εκπαιδευτικού συστήματος. Προκειμένου να επιτευχθεί, επί της ουσίας, η συμπεριληπτική εκπαίδευση είναι απαραίτητο το σχολείο, μέσα από την οργάνωση του, να παρέχει ενοποιημένες υπηρεσίες μεγάλου εύρους, για όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες, με τρόπο, που να εστιάζει στην πρόληψη και όχι στα ελαττώματα και τις αδυναμίες τους.

Κυρία Πρόεδρε της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, κ. Υπουργέ Παιδείας, κυρία Υφυπουργέ, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, ο Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος Ειδικής Αγωγής ΠΕΣΕΑ σας γνωστοποιεί, ότι η όποια προσπάθεια για δημιουργία νέων Τμημάτων Ειδικής Αγωγής στα ελληνικά Πανεπιστήμια, βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με όλα τα παραπάνω, γιατί, πρώτον, οι μαθητές κατηγοριοποιούνται, με κύριο επίκεντρο την παθολογία και τη θεραπεία τους και όχι από τις εκπαιδευτικές ανάγκες και τις δυνατότητές τους, πράγμα το οποίο μας κατευθύνει και η σύγχρονη επιστημονική βιβλιογραφία. Δεύτερον, υιοθετείται μια στρεβλή διάκριση, στην οποία ο ειδικός και ο γενικός παιδαγωγός, αποτελούν ξεχωριστές οντότητες και κατηγοριοποιούνται σαν να προέρχονται από διαφορετικούς επιστημονικούς κλάδους. Τρίτον, ενισχύει το ξεπερασμένο, όπως είπαμε και προηγουμένως, ιατρικό παιδαγωγικό μοντέλο και βρίσκεται σε αντίθεση με την όποια προσπάθεια εναρμόνισης της φιλοσοφίας του εκπαιδευτικού συστήματος, με την πολιτική της ένταξης και των ίσων ευκαιριών. Σύμβαση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία, που επικυρώθηκε από την βουλή των Ελλήνων με το νόμο 4074 του 2012. Ο Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος Ειδικής Αγωγής έχει τονίσει την αναγκαία αναμόρφωση σπουδών των Παιδαγωγικών Τμημάτων, με στόχο τη διαμόρφωση ενός νέου προφίλ του εκπαιδευτικού της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ο οποίος θα μπορεί να ανιχνεύει και να αντιμετωπίζει παιδαγωγικά, όλα τα παιδιά, μέσα στο πλαίσιο της γενικής εκπαίδευσης. Άλλωστε, στην συνθήκη της Σαλαμάνκα, επισημαίνεται στις Κυβερνήσεις να διασφαλίσουν δομικές αλλαγές στα προγράμματα εκπαίδευσης των εκπαιδευτικών, πριν και κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας τους, εξίσου και να προσανατολίζουν τη φροντίδα των ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών, σε σχολεία για όλους.

Από το 2013, οι ενιαίοι  νόμοι για την εκπαίδευση, 4115, 4186 του 2013, 4368 του 2016, 4415 του 2016 και 4452 του 2017, στοιχειοθετούν το υποσύστημα της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, ως αναπόσπαστο μέρος της γενικής αγωγής. Γι’ αυτό, οι ειδικές νομοθετικές παρεμβάσεις, όπου και όταν απαιτούνται, θα πρέπει να είναι μέρος της γενικότερης νομοθετικής παρέμβασης, να εναρμονίζονται με τους γενικούς και ειδικούς στόχους, να συνυφαίνονται με την γενική εκπαιδευτική διαδικασία και κατά κανόνα, να υλοποιούνται στους χώρους, στα πλαίσια και τα προγράμματα της γενικής εκπαίδευσης.

Αντίθετα, δεν έχουν θέση οι συντεχνιακές σχέσεις που εμποδίζουν την ριζική αλλαγή φιλοσοφίας και πολιτικής πρακτικής στην Ειδική Εκπαίδευση και οδηγούν στην διαχωριστική εκπαίδευση των παιδιών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...