Home / HEADER-NEWS / Οι παρατηρήσεις του Προέδρου της Πανελλήνιας Επιστημονικής Ένωσης Διευθυντών Σχολικών Μονάδων Α/θμιας στο νομοσχέδιο του ΥΠΠΕΘ

Οι παρατηρήσεις του Προέδρου της Πανελλήνιας Επιστημονικής Ένωσης Διευθυντών Σχολικών Μονάδων Α/θμιας στο νομοσχέδιο του ΥΠΠΕΘ

Δημοσιεύτηκε: 11:23 μμ Ιούλιος 30th, 2018  


Ρεπορτάζ: xenesglosses.eu

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Επιστημονικής Ένωσης Διευθυντών Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης βρέθηκε σήμερα στη Βουλή όπου και τοποθετήθηκε για τις τροποποιήσεις στο ΠΔ για τη λειτουργία Δημοτικών και Νηπιαγωγείων.

ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΗΣ(Πρόεδρος του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Επιστημονικής Ένωσης Διευθυντών Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης): Ευχαριστώ κυρία Πρόεδρε,  κύριε Υπουργέ, κυρία Υφυπουργέ, κύριε Γενικέ Γραμματέα,  κυρίες και κύριοι Βουλευτές και κυρίες και  κύριοι εκπρόσωποι φορέων. Η Πανελλήνια Επιστημονική Ένωση Διευθυντών Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σας ευχαριστεί θερμά για την πρόσκληση να συμμετέχουμε στη σημερινή συνεδρίαση, η οποία εκπροσωπείται εκτός από εμένα και από το Γενικό της Γραμματέα τον κ. Νικόλαο Μακεδών. Στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο ως Ένωση Διευθυντών μας αφορά το άρθρο 23 με το οποίο εναρμονίζεται το προεδρικό διάταγμα 79/2017 για την οργάνωση και λειτουργία των νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων με τις διατάξεις του ν. 4547/2018 που ψηφίστηκε πρόσφατα για τις νέες δομές υποστήριξης της εκπαίδευσης. Με την έκπτωση του προεδρικού διατάγματος 79/2017 ως Ένωση Διευθυντών είχαμε αμέσως καταδείξει τις σοβαρές αδυναμίες του σε ότι αφορούσε την αυτοτέλεια της σχολικής μονάδας και τη δυνατότητά της να μπορεί να προγραμματίζει, να οργανώνει και να υλοποιεί το έργο της χωρίς ασφυκτικό  έλεγχο, κωλυσιεργίες και άσκοπες γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Δυστυχώς, όμως διαπιστώνουμε ότι και το άρθρο 22 διατηρεί στο ακέραιο όλα τα παραπάνω αρνητικά στοιχεία του προεδρικού διατάγματος 79/2017. Πιο συγκεκριμένα, στο κεφάλαιο Α΄ του άρθρου, η παράγραφος 11 προβλέπει ότι «Αν υπάρχουν σημαντικές διαφορές απόψεων και προκύπτουν δυσκολίες στην κατανομή τάξεων τμημάτων, ο διευθυντής ή ο προϊστάμενος ορίζει μια έκτακτη συνεδρίαση, σε μια προσπάθεια σύνθεσης των διαφορετικών απόψεων, στην οποίαν καλείται και ο προϊστάμενος εκπαιδευτικών θεμάτων». Ποιος παίρνει την τελική απόφαση, στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί η σύνθεση των διαφορετικών απόψεων; Απάντηση φυσικά, δεν υπάρχει. Είναι δυνατόν όμως, να νομοθετούμε κατά τρόπο ασαφή και με γκρίζες ζώνες;

Όμως, για εμάς το κύριο πρόβλημα δεν είναι αυτό. Εμείς θεωρούμε, ότι η παραπάνω ρύθμιση υποτιμά και υποβιβάζει τον σύλλογο διδασκόντων ως συλλογικό όργανο, που πρέπει να παίρνει αποφάσεις για τα θέματα που αφορούν την λειτουργία της σχολικής μονάδας. Προς τι, η παρουσία του προϊσταμένου εκπαιδευτικών θεμάτων στη συνεδρίαση του συλλόγου διδασκόντων; Τι μπορεί να προσφέρει η παρουσία ενός άγνωστου προς την σχολική μονάδα, ο οποίος είναι αδύνατον να γνωρίσει τις ιδιαιτερότητες της στη διαδικασία λήψης απόφασης του συλλόγου των διδασκόντων; Μα φυσικά, τίποτε. Εμείς πιστεύουμε, ότι ο σύλλογος διδασκόντων θα πρέπει να είναι αυτός που θα αποφασίζει την κατανομή των τάξεων και τμημάτων, χωρίς την παρέμβαση κανενός τρίτου. Στην πολύ σπάνια περίπτωση – γιατί όντως είναι πολύ σπάνια περίπτωση και αυτό βγαίνει από την εμπειρία μας – που ο σύλλογος διδασκόντων αδυνατεί να αναθέσει στους εκπαιδευτικούς τη διδασκαλία μαθημάτων ή κατανομή τάξεων, ο μόνος που μπορεί να το κάνει είναι ο διευθυντής της σχολικής μονάδας, γιατί αυτός είναι ο κύριος υπεύθυνος για την ομαλή λειτουργία της και τον συντονισμό της σχολικής ζωής και θα μπορούσε αυτός να έχει αυτή την αρμοδιότητα. Επαναλαμβάνω, στην πολύ σπάνια όμως περίπτωση, η απόφαση θα πρέπει να παίρνεται, όπως παίρνεται για όλες τις αποφάσεις από το σύλλογο διδασκόντων. Προτείνουμε λοιπόν, την αντικατάσταση της ρύθμισης αυτής με πλήρη απόφαση της κατανομής των τάξεων από τον σύλλογο διδασκόντων.

Παρόμοια είναι και η ρύθμιση στην περίπτωση που κάποιος εκπαιδευτικός θέλει να πάρει την πράξη του για τρίτη φορά, προβλέπεται από την παράγραφο 10, ότι πρέπει να υπάρχει σύμφωνη γνώμη του συντονιστή εκπαιδευτικού έργου. Όμως και αυτό υποβιβάζει το σύλλογο διδασκόντων. Γιατί να χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη του συντονιστή εκπαιδευτικού έργου, όταν η απόφαση αυτή – όπως προβλέπεται και σωστά – πρέπει να είναι παιδαγωγικά τεκμηριωμένη;

Στη συγκρότηση και λειτουργία του τμήματος πρωινής ζώνης, σύμφωνα με την ρύθμιση πρέπει να γίνεται ύστερα από σχετική αιτιολογημένη πρόταση του συλλόγου διδασκόντων σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου προϊσταμένου εκπαιδευτικών θεμάτων, με απόφαση του διευθυντή πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και έγκριση του οικείου περιφερειακού διευθυντή εκπαίδευσης. Δηλαδή, για να υλοποιηθεί μια απόφαση που αποτελεί αρμοδιότητα του συλλόγου διδασκόντων, ζητάμε άλλες τρεις διαφορετικές εγκρίσεις. Δεν μπορεί όμως το σχολείο έτσι, να λειτουργήσει αυτόνομα και να μπορεί να παίρνει αποφάσεις, εάν για κάθε απόφαση του συλλόγου διδασκόντων μπαίνει κάποιο άλλο όργανο που θα πρέπει να την υιοθετεί ή όχι. Εμείς λέμε, ότι η συγκρότηση και λειτουργία του τμήματος πρωινής ζώνης μαθητών, πρέπει να γίνεται με απόφαση του συλλόγου διδασκόντων και ενημέρωση του οικείου διευθυντή εκπαίδευσης, που θα πρέπει να διαθέσει το απαραίτητο προσωπικό για να λειτουργήσει η πρωινή ζώνη.

Σε θέματα γραφειοκρατίας, γίνονται και εδώ σοβαρές αστοχίες που θα πρέπει να δούμε και αν είναι δυνατόν να τις διορθώσουμε άμεσα. Προβλέπεται, ότι μέσα στο πρώτο πενθήμερο κάθε μήνα με ευθύνη του διευθυντή, πρέπει να συντάσσεται και αποστέλλεται στην οικεία διεύθυνση, αναλυτική κατάσταση μαθητών που φοιτούν στο ολοήμερο πρόγραμμα. Εδώ έχουμε πάλι άσκοπη γραφειοκρατική διαδικασία, η οποία πρέπει να καταργηθεί. Όλα τα στοιχεία των μαθητών της σχολικής μονάδας, όπως και αυτών που φοιτούν στο ολοήμερο, είναι καταχωρημένα με ευθύνη του διευθυντή του σχολείου, στο πληροφοριακό σύστημα “My school”. Ακόμα και η ώρα αποχώρησης των μαθητών – 13:15, 15:00 και 16:00 – φαίνεται στο “My school”. Ποιος, λοιπόν, είναι ο λόγος αυτής της απίστευτης γραφειοκρατίας, που πρέπει κάθε μήνα να υποβάλουμε κατάσταση μαθητών που φοιτούν στο ολοήμερο, αφού αυτά όλα είναι καταχωρημένα ηλεκτρονικά; Προτείνουμε, λοιπόν, την πλήρη κατάργηση αυτής της ρύθμισης, όπως και της ρύθμισης, που αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης, που προβλέπει ότι πρέπει να γίνεται επικαιροποίηση εγγραφής των μαθητών στο ολοήμερο κατά το β΄ δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου και το α΄ δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου. Όλα αυτά είναι άσκοπες γραφειοκρατικές διαδικασίες, που δεν βοηθούν την αποτελεσματική λειτουργία των σχολικών μονάδων, αλλά απλά κωλυσιεργούν το έργο τους.

 

Σχετικά με τις διδακτικές επισκέψεις για να πραγματοποιηθεί μία διδακτική επίσκεψη η ρύθμιση εδώ του άρθρου 23 λέει, ότι απαιτούνται τα 2/3 των μαθητών της τάξης. Δηλαδή, επιτρέπουμε στο 1/3 που δεν επιθυμεί να αποτρέπει τα 2/3 που επιθυμούν, να πάνε διδακτική επίσκεψη.

Αυτό το πράγμα δεν στέκει και, κατά τη γνώμη μας, θα πρέπει, όταν η πλειοψηφία των μαθητών συμμετέχει σε μια διδακτική επίσκεψη, η διδακτική επίσκεψη αυτή να πραγματοποιείται και αυτό νομίζουμε, ότι θα πρέπει να διορθωθεί. Δεν μπορούμε, δηλαδή, να επιτρέπουμε σε μια μειοψηφία μαθητών να επιβάλει τη γνώμη της στην πλειοψηφία.

Σχετικά με τη μεταφορά ωραρίου εργασίας απογευματινές ώρες για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων από το προηγούμενο Π.Δ. 201 δεν υπήρχε περιορισμός για τις δύο φορές. Τώρα μπαίνει ο περιορισμός για τις δύο φορές ανά διδακτικό έτος.

Θα πρέπει, όμως, να πούμε εδώ, ότι οι εκδηλώσεις αυτές μπορεί να χρειαστεί να πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με το Σύλλογο Γονέων αρκετές φορές και άρα να πάμε σε μεταφορά ωραρίου.

Γι’ αυτό προτείνουμε να φύγει αυτός ο περιορισμός των δύο φορών και να πάμε σε μεταφορά ωραρίου όταν το κρίνει ο Σύλλογος Διδασκόντων απαραίτητο.

Επίσης, θα πρέπει να προσδιοριστεί κάτι το οποίο δεν προσδιορίζεται εδώ και δημιουργεί πολλά προβλήματα στην καθημερινή σχολική ζωή. Δηλαδή, μπορεί να γίνει μεταφορά ωραρίου για τμήμα, τάξη ή τάξεις ή πρέπει να γίνεται υποχρεωτικά για όλη τη σχολική μονάδα;

Εμείς λέμε, ότι αυτό θα το αποφασίσει ο Σύλλογος Διδασκόντων. Θα πρέπει, δηλαδή, να μπορεί να γίνει μεταφορά ωραρίου και μόνο για μια τάξη που έχει μια δική της εκδήλωση ή δύο τάξεις ή τρεις σε επίπεδο τάξεων ή και ολόκληρης της σχολικής μονάδας.

Όλα αυτά θα πρέπει να είναι στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Συλλόγου Διδασκόντων, που είναι ο μόνος που γνωρίζει τις ιδιαιτερότητες της σχολικής μονάδας.

Κλείνοντας, θα ήθελα να επισημάνω δύο πράγματα.

Πρώτον, είναι καιρός η πολιτεία να εμπιστευθεί έμπρακτα τους Διευθυντές των σχολικών μονάδων και, κυρίως, τους Συλλόγους Διδασκόντων, οι οποίοι είναι οι μόνοι που γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες της κάθε σχολικής μονάδας και αυτοί θα πρέπει να παίρνουν τις αποφάσεις για τη λειτουργία της.

Ας κάνουμε σήμερα μια αρχή.

Δεν αρκεί στα λόγια μόνο να υμνούμε την αυτονομία των σχολικών μονάδων, αλλά πρέπει να την κάνουμε πράξη και εδώ σήμερα μας δίνεται η ευκαιρία με αυτές τις απλές βελτιώσεις να κάνουμε ένα μικρό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Δεύτερον, βρισκόμαστε σε μια περίοδο που σε εφαρμογή του άρθρου 18 του ν. 4547/2018 θα πρέπει να συνταχθούν άμεσα από το ΥΠΕΘ τα νέα καθηκοντολόγια των στελεχών εκπαίδευσης, των εκπαιδευτικών, των Συλλόγων Διδασκόντων και των Σχολικών Συμβουλίων.

Ως Ένωση Διευθυντών θεωρούμε απολύτως αναγκαίο τα υπό διαμόρφωση νέα καθηκοντολόγια να τεθούν σε δημόσια διαβούλευση, ώστε να δοθεί στους ενδιαφερόμενους φορείς ο απαραίτητος χρόνος, προκειμένου να καταθέσουν τις απόψεις τους και τις δικές τους προτάσεις.

Επειδή πρόκειται για ένα πάρα πολύ σημαντικό θέμα της εκπαίδευσης πάνω στο οποίο στηρίζεται η οργάνωση και η διοίκηση της εκπαίδευσης προτείνουμε και  υποβάλλουμε αίτημα για σύγκληση της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής σε ειδική συνεδρίαση με θέμα «Τα νέα καθηκοντολόγια στην Εκπαίδευση», με συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων φορέων.

Σας ευχαριστώ πολύ και για την ανοχή σας.

O Υπουργός Παιδείας σχολίασε με τη σειρά του:

Ο κ. Κουντούρης από την Ένωση Διευθυντών, μου έκανε εντύπωση, ότι η λέξη που χρησιμοποίησε συχνότερα, ήταν η λέξη «αυτονομία των σχολείων». Ξέρετε, θέλει μια προσοχή, όταν λέμε αυτή τη λέξη, διότι είναι μια λέξη που συναντάται πάρα πάρα πολύ συχνά σε εγχειρίδια που έρχονται από το εξωτερικό και που ουσιαστικά, εννοεί πλήρη αυτονόμηση των σχολικών μονάδων από την πρόσληψη του διδακτικού προσωπικού, μέχρι τα οικονομικά τους. Και σε αυτό, προφανώς, δεν συμφωνούμε καθόλου.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...