Home / HEADER-NEWS / Μια οφειλόμενη απάντηση στην πλειοψηφία του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ

Μια οφειλόμενη απάντηση στην πλειοψηφία του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ

Δημοσιεύτηκε: 9:44 πμ Ιούλιος 23rd, 2018  


Στις 19/7 το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ εξέδωσε ανακοίνωση η οποία αναφέρεται στη συνάντηση που είχαν τα μέλη της πλειοψηφίας ΔΑΚΕ ΣΥΝΕΚ με τον υφυπουργό Μπαξεβανάκη για τα θέματα των ολιγομελών τμημάτων των ΕΠΑΛ και τις υπηρεσιακές μεταβολές των συναδέλφων. Ωστόσο, αντί η ανακοίνωση να επικεντρωθεί στο (αρνητικό) αποτέλεσμα της συνάντησης και να αναφερθεί στην οργάνωση νέων δράσεων και κινητοποιήσεων, δηλώνει απλώς ότι η ΟΛΜΕ «επιφυλάσσεται να συντονίσει δράσεις σε κάθε ενέργεια της πολιτικής ηγεσίας που θα κινείται σε αντιεκπαιδευτική κατεύθυνση», και εστιάζει στα όσα συνέβησαν με τον αποκλεισμό των εκπροσώπων των Δ.Σ. των ΕΛΜΕ από τη συνάντηση αυτή. Και μάλιστα αντί οι συντάκτες της ανακοίνωσης (τα μέλη της πλειοψηφίας προφανώς) να εξηγήσουν γιατί ανέχτηκαν τον αποκλεισμό αυτόν και δέχτηκαν να συζητήσουν ξανά μόνοι τους τα  ίδια θέματα για τα οποία δεν είχαν πάρει καμιά οριστική απάντηση λίγες μέρες πριν από τον Γ.Γ. του υπουργείου , κατηγορούν τους εκλεγμένους στα Δ.Σ. συναδέλφους τους και τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ που αποχώρησαν. Η ανακοίνωση αποπνέει ένα πρωτοφανές πνεύμα αλαζονείας κι από την άλλη περιέχει ψέματα και ανακρίβειες που επιβάλλουν τούτη την απάντηση.

  Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: Το ίδιο το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ με ανακοίνωσή του , διαπιστώνοντας αδιέξοδο στην επαφή του με τον Γ.Γ. του υπουργείου για τα παραπάνω ζητήματα, κάλεσε τις ΕΛΜΕ σε παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο , την Τετάρτη 19/7 στις 2:00μ.μ., προκειμένου να υπάρξει συνάντηση με τον υφυπουργό. Είναι προφανές και συνήθης συνδικαλιστική πρακτική , όταν γίνεται μια παράσταση διαμαρτυρίας , να λαμβάνουν μέρος  στη συζήτηση που ακολουθεί, όλοι όσοι συμμετέχουν στην παράσταση αυτή, πόσο μάλλον όταν ο αριθμός τους είναι μικρός , όπως συνέβη την Τετάρτη το μεσημέρι. Αναρωτιέται , λοιπόν, κανείς με ποια λογική η ανακοίνωση αναφέρει ότι «ετέθη το ζήτημα της συμμετοχής τους (των αντιπροσώπων από τα Δ.Σ. των ΕΛΜΕ) στη συνάντηση». Ήταν αυτονόητη η συμμετοχή 10-15 εκλεγμένων αντιπροσώπων από τα Δ.Σ. και δε χρειαζόταν «με δεδομένο τον μικρό αριθμό να συμφωνήσουν όλοι». Η αλαζονεία όμως χτυπά κόκκινο αμέσως μετά, όταν οι «αυθεντίες» του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ ξεκαθαρίζουν στους «πληβείους» των ΕΛΜΕ ότι στη συνάντηση θα παίξουν τον ρόλο της γλάστρας , καθώς «τις θέσεις του κλάδου θα πρέπει να τις εκφράσουν τα μέλη του Δ.Σ της ΟΛΜΕ μια που μόνο αυτά είναι γνώστες ορισμένων θεμάτων και μπορούσαν να τα χειριστούν αποτελεσματικά». Είναι πρωτοφανές στα χρονικά ν’ αντιμετωπίζονται μ’ αυτόν τον απαξιωτικό τρόπο εκλεγμένα μέλη πρωτοβάθμιων σωματείων όχι από τη διοίκηση/εργοδοσία αλλά από τους ίδιους τους συναδέλφους τους στο Δ.Σ. της ομοσπονδίας. Αλήθεια, γιατί τους κάλεσαν στην παράσταση διαμαρτυρίας; Και τι απαντούν στους χιλιάδες συναδέλφους που εκπροσωπούνται από τα Δ.Σ. των ΕΛΜΕ; Ότι μόνο οι αυθεντίες της ΟΛΜΕ  κατέχουν τα θέματα κι εκφράζουν τις θέσεις του κλάδου, ενώ όλοι οι άλλοι οφείλουν απλώς να παρίστανται;  Τόση δημοκρατία είχαμε χρόνια να δούμε στο Δ.Σ. της ΟΛΜΕ. Θα είναι πράγματι χρήσιμο οι συνάδελφοι που σε λίγους μήνες θα κληθούν να ψηφίσουν εκπροσώπους για το συνέδριο της ΟΛΜΕ, να γνωρίζουν ποιοι ψήφισαν και προσυπέγραψαν αυτήν την ανακοίνωση.

  Είναι ξεκάθαρο, λοιπόν, ότι τα μέλη της πλειοψηφίας δεν ήθελαν στη συνάντηση τις «ενοχλητικές» ΕΛΜΕ, ιδιαίτερα όταν συνειδητοποίησαν ότι κανένας από τους αντιπροσώπους των πρωτοβάθμιων σωματείων δεν προερχόταν από τις δικές τους παρατάξεις και υπήρχε κίνδυνος να «στριμωχτεί» η πολιτική ηγεσία του υπουργείου και να χαλάσει το «ευπρεπές» κλίμα…Γι αυτόν τον λόγο όχι μόνο δεν υπερασπίστηκαν τους συναδέλφους τους όταν το υπουργείο έκανε την απαράδεκτη διχαστική πρόταση για διπλή συνάντηση (η ΟΛΜΕ με τον υφυπουργό και τρεις!!!! εκπρόσωποι των ΕΛΜΕ με υπηρεσιακούς παράγοντες), αλλά στράφηκαν και εναντίον τους εκτοξεύοντας την ψευδέστατη κατηγορία ότι «οι παρευρισκόμενοι  έξω από το Υπουργείο Παιδείας συνδικαλιστές ζήτησαν συνάντηση εφ’ όλης της ύλης με το ΥΠΠΕΘ, παρά την καθορισμένη θεματολογία της συνάντησης που κλείστηκε από την ΟΛΜΕ». Ας αναρωτηθούμε όλοι πού θα έβρισκε καλύτερους συμμάχους η πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Ως ένας απ’ αυτούς που βρίσκονταν έξω από το υπουργείο από τις 2:00 ως τις 3:30, στους 40 βαθμούς, μπροστά από τη σιδερόφρακτη πύλη με τους αστυνομικούς να μας αντιμετωπίζουν ως ύποπτους τέλεσης εγκληματικών πράξεων και να μας αρνούνται να μπούμε έστω και στο χώρο του φυλακίου της πύλης που υπήρχε λίγη σκιά, δηλώνω ότι ουδέποτε κι από κανέναν από εμάς δεν τέθηκε θέμα αλλαγής της «ατζέντας» της συνάντησης. Διεκδικήσαμε το αυτονόητο δικαίωμα να συμμετέχουμε σε μια παράσταση διαμαρτυρίας στην οποία είχαμε κληθεί από το Δ.Σ. της ομοσπονδίας για τα μεγάλα προβλήματα που προκύπτουν τόσο με τα ολιγομελή των ΕΠΑΛ όσο και με την παράλογη απαίτηση του υπουργείου για υπηρεσιακές μεταβολές μέσα στον Ιούλιο με κλειστά σχολεία. Ήταν όμως ένα βολικό ψέμα που και το Υπουργείο εξυπηρετούσε και στους ίδιους παρείχε εύσχημη δικαιολογία για τη μη αποχώρησή τους. Οι συντάκτες αυτής της ανακοίνωσης μπορούν να είναι περήφανοι γι αυτόν τον λίβελλο-μνημείο αλαζονείας, ψεύδους, αντιδημοκρατικής και αντισυναδελφικής πρακτικής που πρόσφερε σανίδα σωτηρίας στην πολιτική ηγεσία κατηγορώντας παρατάξεις και συναδέλφους , αντί να παλεύει για την ανατροπή αυτής της πολιτικής που διαλύει το δημόσιο σχολείο και το υποχρεώνει να λειτουργεί με όρους αγοράς λες και είναι σούπερ μάρκετ.  Θα μείνει στην ιστορία….

  Θα κλείσω απευθυνόμενος στους μαχόμενους συναδέλφους μου. Οφείλουμε όλοι να κατανοήσουυμε ότι με τέτοιες συνδικαλιστικές πρακτικές δε δημιουργούνται αναχώματα και ρήγματα σ’ αυτήν την πολιτική που με συνέπεια εφαρμόζουν και οι προηγούμενες και η τωρινή κυβέρνηση. Από τον Σεπτέμβριο θ’ αντιμετωπίσουμε νέες και παλιές καταστάσεις (κενά, 27αρια τμήματα, αυξημένο ωράριο και διακτινιζόμενοι συνάδελφοι σε 3 και 4 σχολεία, οικονομική εξαθλίωση, νέο Λύκειο, αυτοαξιολόγηση κλπ) ως προϊόντα αυτής της πολιτικής. Μόνο ένα μαζικό, μαχητικό, αγωνιστικό κίνημα μακριά από συμβιβασμένες ηγεσίες παλιού και νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού μπορεί να σταθεί απέναντί τους. Αν την Τετάρτη το μεσημέρι δεν ήμαστε 10-15 αλλά 1000-1500, οι πόρτες θα άνοιγαν ….

Καλή δύναμη και καλούς αγώνες…

Του Άκη Σωτηρόπουλου
αιρετού στο ΠΥΣΔΕ Αν. Αττικής
με την Ενωτική Αριστερή Πρωτοβουλία


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...