Home / Featured / Βάσεις 2018 – Τι δείχνουν οι πρώτες βαθμολογήσεις των γραπτών των Πανελλαδικών Εξετάσεων

Βάσεις 2018 – Τι δείχνουν οι πρώτες βαθμολογήσεις των γραπτών των Πανελλαδικών Εξετάσεων

Δημοσιεύτηκε: 4:23 μμ Ιούνιος 17th, 2018  


Κακή εικόνα στα Μαθηματικά, μεσαίες βαθμολογίες στη Νεοελληνική Γλώσσα και όχι πολύ υψηλές επιδόσεις στη Φυσική είναι τα πρώτα στοιχεία που προκύπτουν από τη φετινή βαθμολόγηση των γραπτών των Πανελλαδικών Εξετάσεων

Βάσεις 2018:

Σύμφωνα με πληροφορίες από βαθμολογικό κέντρο της Δυτικής Αθήνας, στα Μαθηματικά πάνω από τη βάση έχει βαθμολογηθεί το 10%-12% των γραπτών,ενώ,όπως έλεγαν εκπαιδευτικοί, η τάση αυτή επιβεβαιώνεται και από άλλα βαθμολογικά κέντρα Σε ότι αφορά το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας, που κρίθηκε κατανοητό από τους περισσότερους υποψήφιους, οι βαθμολογίες δεν είναι υψηλές και, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία από τα βαθμολογικά κέντρα, τα λεγόμενα καλά γραπτά κινούνται από 12 έως 16 στην εικοσαβάθμια κλίμακα.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις όσων ασχολούνται χρόνια με την πορεία των βάσεων, τα δυσκολότερα σε σχέση με τα περσινά θέματα της Φυσικής οδηγούν στο συμπέρασμα ότι αναμένεται καθοδική τάση στις βάσεις στις πολυτεχνικές σχολές, ενώ λόγω των κατανοητών θεμάτων στα θεωρητικά μαθήματα οι σχολές αυτού του πεδίου θα παραμείνουν στάσιμες ή θα κινηθούν ακόμα και ελαφρώς ανοδικά. Ευκολότερα σε σχέση με πέρυσι κρίνονται τα μαθήματα που οδηγούν σε οικονομικές σχολές, και ενδεχομένου να υπάρξει και ανοδική τάση σε αυτές.

Το στίγμα στις φετινές εξετάσεις αναμένεται να δώσει η εκτόξευση στις βάσεις των Παιδαγωγικών Σχολών, που εκτιμάται ότι θα αυξηθούν ακόμα και κατά 2.000 μόρια σε συνδυασμό με την αναμενόμενη καθοδική πορεία των βάσεων στα περιφερειακά πανεπιστήμια, καθώς ο ανταγωνισμός για μια θέση εκεί δεν θα είναι πολύ μεγάλος. Οι βάσεις στις Παιδαγωγίκες φέτος έχουν ιδιαίτερη σημασία, καθώς είναι η πρώτη φορά που οι υποψήφιοι μπορούν να διεκδικήσουν μία θέση σε αυτές τις σχολές από όλα τα επιστημονικά πεδία. Παρά την αύξιση των θέσεων κατά 5%, που μεταφράζεται σε μια άνετη εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, έντοvoς αναμένεται ο ανταγωνισμός για τις πολυπόθητες Ιατρικες Σχολές, ενώ κλειδί για την εισαγωγή σε αυτές αποτελεί και το μάθημα της Βιολογίας στο οποίο εξετάζονται οι υποψήφιοι την ερχόμενη Τρίτη.

Βάσεις 2018: Το τοπίο διαμορφώνεται ως εξης:

1 Επιστημονικό Πεδίο-Ανθρωπιστικες Σπουδές:

Το πρώτο πεδίο συγκεντρώνει τους περισσότερους υποψηφίους και τις λιγότερες θέσεις. Οι υποψήφιοι αυτού του πεδίου, ωστόσο, θεωρούνται φέτος κερδισμένοι, καθώς οι σχολές τους θα έχουν περισσότερες θέσεις, κάτι που ισχύει και για τη Νομική και την Ψυχολογία. Eπiσns το άνοιγμα των Παιδαγωγικών απ’ όλες τις κατευθύνσεις τous δίνει περισσότερες θέσεις.

2 Επιστημονικό Πεδίο -Θετικές και Τεχνολογικές Ετηστήμες:

Ικανοποιημένοι πρέπει να είναι και οι υποψήφιοι του 2ου Επιστημονικού Πεδίου, καθώς πολλά και δημοφιλή τμήματα έχουν περισσότερες θέσεις από τις αντίστοιχες περσινές, χωρίς αυτό βέβαια να μειώνει τον σκληρό ανταγωνισμό, ο oπoioς αναμένεται να διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα τις Πολυτεχνικές Σχολές των κεντρικών ιδρυμάτων, ενώ στα περιφερειακά πιθανόν να σημειωθεί πτώση των βάσεων. Παράγοντας που θα επηρεάσει τις βάσεις, ιδιαίτερα στα περιφερειακά τμήματα, είναι το Πανεπιστήμιο τις Δυτικής Αττικής, καθώς αναμένεται ότι θα «συγκρατήσει» υποψηφίους στο Λεκανοπέδιο, με δεδομένο ότι αρκετές σχολές του είναι «ομοειδείς» με τμήματα του Πολυτεχνείου, οι υποψήφιοι των οποίων υποχρεώνονταν να κινηθούν σε αντίστοιχα τμήματα των περιφερειακών πανεπιστημίων. Για παράδειγμα, το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών αναμένεται να κρατήσει υποψηφίους που δεν θα καταφέρουν να εισαχθούν στο ΕΜΠ, αλλά θα επιδιώκουν να παραμείνουν στην οικογενειακή εστία, στην Αττική. Μάλιστα, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι βάσεις στις σχολές του νεου-ιδρυθεντος πανεπιστημιακού ιδρύματος αναμένεται να «ακολουθήσουν» εκείνες του ΕΜΠ, με την έννοια ότι οι πρώτοι του σε μεγάλο βαθμό θα είναι υποψήφιοι που θα έχουν μείνει εκτός ΕΜΠ ή σχολών του ΕΚΠΑ για ελάχιστα μόρια.

3 Επιστημονικό Πεδίο – Επιστήμες Υγείας:

Οι υποψήφιοι του τρίτου πεδίου δεν θα έχουν περισσότερες θέσεις στις περιζήτητες Ιατρικές Σχολές. Η Ιατρική Αθήνας και Θεσσαλονίκης είναι σχολές που παρέμειναν σταθερές σε σχέση με πέρυσι Θυμίζουμε οτι πέρυσι η βάση ins Ιατρικής Αθήνας ανέβηκε στα ύψη, αγγιζοντας τα 19.143 και της Θεσσαλονίκης τα 19.043 μόρια. Οι Ιατρικές είναι οι μόνες που δεν είχαν αύξηση εισακτέων, οπότε θα κινηθούν είτε πpoς τα πάνω, αν οι επιδόσεις των υποψηφίων είναι άριστες, είτε θα παραμείνουν σταθερές.

Βάσεις 2018: 4 Επιοτημονικό Πεδίο- Σχολές Πληροφορικής και Οικονομίας:

Οι υποψήφιοι του τέταρτου πεδίου, το οποίο περιλαμβάνει φέτος τις Σχολές Οικονομίας και Πληροφορικής, έχουν και αυτοί περισσότερες θέσεις. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η Πληροφορική Αθήνας έχει επιπλέον 24 θέσεις, αυτή της Θεσσαλονίκης 15, ενώ γενικά τα περισσότερα Οικονομικά Τμήματα κερδίζουν αρκετές θέσεις.

Πρωτο Θεμα


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...