Home / HEADER-NEWS / Η τοποθέτηση του εκπροσώπου του ΠΕΣΕΑ στην Επιτροπή Μορφωτικών

Η τοποθέτηση του εκπροσώπου του ΠΕΣΕΑ στην Επιτροπή Μορφωτικών

Δημοσιεύτηκε: 11:14 μμ Ιούνιος 5th, 2018  


Ρεπορτάζ: xenesglosses.eu

Την ανησυχία εξέφρασε ο Ταμίας του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συλλόγου Ειδικής Αγωγής για τα ΚΕΣΥ λέγοντας χαρακτηριστικά πως σίγουρα υπάρχει ένας προβληματισμός με την υπερδομή του ΚΕΣΥ που δημιουργείται, γιατί έτσι αλλοιώνεται ο εκπαιδευτικός και παιδαγωγικός προσανατολισμός των ΚΕΔΔΥ. Πάγια θέση μας και σαν ΠΕΣΕΑ, είναι στο χώρο του Υπουργείου Παιδείας να υπάρχει ένας διαγνωστικός αξιολογικός και συμβουλευτικός φορέας, όπως ήταν τα ΚΔΑΥ, τα οποία συνεχίστηκαν το 2008 με τα ΚΕΔΔΥ. Τα ΚΕΣΥ είναι σίγουρα κάτι που μας προβληματίζει γιατί μέσα στο ΚΕΣΥ ενσωματώνονται και άλλες άσχετες δομές και σίγουρα μας θέτει σε προβληματισμό. Υπάρχει, λοιπόν και η ανησυχία μήπως υποκρύπτεται και κάποια μείωση των θέσεων και δεν ξέρουμε και κατά πόσον έχει γίνει σε βάθος μελέτη, όπως είπε και ο κ. Μαυρωτάς.

Ακολουθεί η τοποθέτηση του εκπροσώπου του ΠΕΣΕΑ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΑΛΑΝΗΣ (Ταμίας του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συλλόγου Ειδικής Αγωγής (ΠΕΣΕΑ)): Το Διοικητικό Συμβούλιο  του Πανελληνίου Επιστημονικού Συλλόγου Ειδικής Αγωγής-Π.Ε.Σ.Ε.Α. θεωρεί το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων για τον επανασχεδιασμό και αναδιάρθρωση των δομών των λειτουργιών των αρμοδιοτήτων και καθηκόντων των δομών της εκπαίδευσης, αποτελεί ένα κρίσιμο νομοθέτημα που θα επηρεάσει τη λειτουργία του εκπαιδευτικού συστήματος σε πολλούς και σοβαρούς τομείς.

Με τα 113 άρθρα που έχει μέσα και συμπυκνώνονται σε ένα τόμο 200 σελίδων, το φορτίο του γίνεται βαρύτερο αν προσθέσουμε τις δεκάδες -υπό έκδοση- μεταβατικές υπουργικές αποφάσεις και κανονιστικές πράξεις που απαιτούνται για να γίνει λειτουργικός νόμος.

Στο νομοσχέδιο για αλλαγές σε διοικητικό επίπεδο με την ενσωμάτωση πολλών διαφορετικών υπηρεσιών και οι αλλαγές στον τρόπο στελέχωσης των νέων υπηρεσιών θεωρούνται ικανές για την εξασφάλιση ίσων ευκαιριών για όλους στη μάθηση, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ότι απαιτούνται ριζικές αλλαγές, όχι μόνο στη νομοθεσία, αλλά σε πρακτικό και κυρίως σε οικονομικό επίπεδο.

Στις νέες υπηρεσίες που προτείνονται είναι τα Κ.Ε.Σ.Υ. που ενσωματώνουν υπηρεσίες που μέχρι σήμερα έχουν διαφορετικό αντικείμενο και απευθύνονται σε διαφορετικό μαθητικό πληθυσμό.

Για τα Κ.Ε.Σ.Υ. αναφέρεται ότι οι «πολυδιάστατες» αρμοδιότητές τους είναι να παρέχουν υποστήριξη «στο σύνολο της σχολικής και ευρύτερης κοινότητας της περιοχής ευθύνης του (σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές, τοπική κοινότητα) και σε πολλαπλά επίπεδα( πρόληψη, αξιολόγηση, εισήγηση, παρέμβαση, ενημέρωση- επιμόρφωση, ευαισθητοποίηση), με στόχο τη διασφάλιση μιας ισότιμης πρόσβασης όλων ανεξαιρέτως των μαθητών στο εκπαιδευτικό αγαθό».

Η προτεινόμενη οργανωτική σύνθεση θεωρούμε ότι θα δημιουργήσει πολλαπλά προβλήματα σε λειτουργικό αλλά και σε εργασιακό επίπεδο, γιατί η σημερινή πραγματικότητα με βαθιές κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες έχουν δημιουργήσει ένα χάσμα ανάμεσα στην εκπαιδευτική πολιτική και στην πρακτική της εφαρμογή.

Αυτό το χάσμα δεν γεφυρώνεται με τις διατάξεις του νέου νόμου που αποτελεί μια δύσκολη μεταβατική διαδικασία, ενώ η εκπαίδευση στη χώρα μας απαιτεί άλλον προσανατολισμό, γενναία χρηματοδότηση, αλλαγή στα προγράμματα σπουδών και στη διδασκαλία, υποστήριξη, επιμόρφωση και η ουσιαστική οικονομική αναβάθμιση των εκπαιδευτικών, ώστε σταδιακά και σταθερά να εξασφαλιστεί  ισότιμη εκπαίδευση για όλους.

Με το νέο νόμο στο όνομα της αποκέντρωσης, η σχολική μονάδα επιφορτίζεται με πολλές και πολυδιάστατες αρμοδιότητες και το εκπαιδευτικό προσωπικό καλείται να διαδραματίσει νέους ρόλους χωρίς την απαραίτητη τεχνογνωσία μέσα από γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Προτείνονται «συνεργασίες» του σχολείου με φορείς και υπηρεσίες, χωρίς να έχει καθοριστεί ούτε το νομικό πλαίσιο, ούτε τα πρωτόκολλα συνεργασίας.

Το σημερινό σχολείο πριν από οποιαδήποτε νέα, καινοτόμα δράση χρειάζεται μόνιμο, σταθερό και ενισχυμένο οικονομικά και επαγγελματικά προσωπικό.

Η συγχώνευση δομών και υπηρεσιών όπως τα ΠΕ.ΚΕ.Σ. απορροφούν τα τμήματα επιστημονικής καθοδήγησης, του σχολικούς συμβούλους, τα ΠΕΚ, τα ΚΕΣΥ, καταργούνται τα ΚΕΔΥ, τα ΚΕΣΥΠ, οι σταθμοί συμβουλευτικής νέων και τα ΚΕΑ. Συνενώνονται τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, η αγωγή υγείας, οι σχολικές δραστηριότητες και τα πολιτιστικά τμήματα που έχουν στόχο τη μείωση θέσεων και όχι την ενίσχυση του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος.

Με τη δημιουργία και λειτουργία των ΠΕ.ΚΕ.Σ. στις περιφερειακές διευθύνσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, το Υπουργείο Παιδείας μετακυλά την ευθύνη του και την ουσιαστική υποστήριξη του στο εκπαιδευτικό έργο των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Το πλήθος των αρμοδιοτήτων του νέου θεσμού στο οποίο συγκεντρώνονται πάρα πολλές ευθύνες. Η προφανής αδυναμία στοιχειώδους ανταπόκρισης στις πολλαπλές ανάγκες που προκύπτουν στο πεδίο εφαρμογής αναπόφευκτα θα οδηγήσει το όλο εγχείρημα να παραμένει «κενό γράμμα» και να καταγραφεί στην ιστορία της εκπαίδευσης σαν ένας νέος νόμος που έμεινε «στα χαρτιά».

Η κατάργηση του θεσμού των σχολικών συμβούλων που λειτουργούσαν ανά διεύθυνση εκπαίδευσης υποβαθμίζει τον αποκεντρωτικό, επιστημονικό, καθοδηγητικό και υποστηρικτικό τους ρόλο προς τις σχολικές μονάδες και τις άλλες εκπαιδευτικές δομές.

Η παιδαγωγική καθοδήγηση εξ αποστάσεως όπως προτείνεται τώρα δεν μπορεί να λύσει ζητήματα και ουσιαστικά δεν υπάρχει.

(Συνέχεια ομιλίας κ. Γιώργου Γαλάνη, Ταμία του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συλλόγου Ειδικής Αγωγής)

Η Πολιτεία μέχρι σήμερα δεν επεδίωξε την ποιοτική αναβάθμιση του θεσμού του σχολικού συμβούλου. Ένα θεσμό που διεκδίκησαν τα συνδικάτα με αγώνες, ενάντια στο διοικητικό αυταρχισμό της μακρινής περιόδου των επιθεωρητών. Χαρακτηριστικά παραδείγματα που λειτουργούν διχαστικά και με όρους αποκλεισμού ικανότατων εκπαιδευτικών και στελεχών της εκπαίδευσης, είναι οι προμελετημένοι κόφτες. Ενώ υπάρχουν μετρήσιμα μόρια για όλη την υπηρεσιακή κατάσταση, παρατηρείται στα επιστημονικά και στα συγγραφικά προσόντα για τα ΠΕΚΕΣ να βάζει προαπαιτούμενα, τις δύο θητείες και την ξένη γλώσσα. Αυτά τα δύο φαινόμενα εμφανίζονται παγκοσμίως για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Επίσης, να πούμε, ότι ο προκρούστης / κόφτης υπάρχει και σε άλλες φωτογραφικές διατάξεις. Θα ήταν λοιπόν ευχής έργο να ξαναδεί με προσοχή ο κ. Υπουργός Παιδείας το άρθρο 26 παρ. 3 περίπτωση δ’, ως προς τη συγκρότηση και τη σύνθεση των Συμβουλίων Επιλογής των Προϊσταμένων ΚΕΣΥ και των Συντονιστών του Εκπαιδευτικού Έργου για την Ειδική Αγωγή και την Ενταξιακή Εκπαίδευση. Με τα 13 μέλη, εκ των οποίων τα 6 να είναι συνδικαλιστές, το Συμβούλιο Επιλογής γίνεται ένα «πελατειακό κέντρο δημοπρασιών» της επιστημονικής και παιδαγωγικής αξιοπρέπειας των υποψηφίων με όρους «ιεράς εξέτασης».

Μέχρι σήμερα τα ΚΕΔΔΥ επικεντρώνονταν με διεπιστημονικότητα –τα οποία καταργούνται τώρα- στους μαθητές με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες υποστηρίζοντας την ένταξή τους στο γενικό ή το ειδικό σχολείο, παρά την εγκατάλειψή τους με ευθύνη των εκάστοτε ηγεσιών του Υπουργείου Παιδείας. Αντίθετα, το ΚΕΣΥ εστιάζεται σε ένα απροσδιόριστο διοικητικοκεντρικό καθηκοντολόγιο που θα αφορά την επιμόρφωση, την ειδική αγωγή, τη συμβουλευτική και τον επαγγελματικό προσανατολισμό.

Είναι προφανές πως αν ψηφιστεί αυτό το νομοθέτημα, η διάγνωση θα αποδοθεί πλήρως στα Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα, μηχανισμό της ελληνικής κρατικής νοσοκομειακής δομής υγείας, η οποία με τη σειρά της αποτελεί έναν από τους πλέον προβληματικούς τομείς της κρατικής διοίκησης, με αποκορύφωμα ίσως τα ιδιωτικά κέντρα ειδικής αγωγής που λειτουργούν με όρους αγοράς, πελατών, κόστους και κέρδους. Η επιστροφή στο ιατρικό μοντέλο γυρνάει 10ετίες πίσω την εκπαίδευση, την ειδική αγωγή και την ειδική επαγγελματική εκπαίδευση των αναπήρων παιδιών και των παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

Στο νομοσχέδιο διατηρούνται ανησυχητικές τάσεις παραχώρησης σημαντικών αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Παιδείας που έχει την αποκλειστική ευθύνη για την ειδική αγωγή και εκπαίδευση, όπως τις ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες σε ιατρικές υπηρεσίες των εγκεκριμένων Ιατροπαιδαγωγικών Κέντρων  του Υπουργείου Υγείας. Φαίνεται ότι στο νέο νόμο καταργείται το κοινωνικό και εκπαιδευτικό μοντέλο στη διαχείριση του μαθητικού πληθυσμού με αναπηρίες και ειδικές μαθησιακές δυσκολίες.

Τελειώνουμε με δύο προτάσεις. Το Δ.Σ. του Π.Ε.Σ.Ε.Α. θεωρεί ότι είναι αναγκαίο να γίνουν οι παρακάτω διορθώσεις στο υπάρχον νομοσχέδιο. Πρώτον, το άρθρο 51 στην παρ. 1 να συμπληρωθεί «….. και τα αναγνωρισμένα από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα άλλων Υπουργείων, στα οποία συμμετέχει ένας εκπαιδευτικός ΕΑΕ», όπου μέχρι σήμερα δεν συμμετέχει, όπως ορίζει με σαφήνεια το άρθρο 4 παρ. 3, του ν. 3599/2008.

Δεύτερον, στο άρθρο 51 «Θέματα Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης» στην τροποποίηση του άρθρου 4 του ν. 3699/2008, αναφέρονται μόνο οι μαθητές με αναπηρία και ξεχνιούνται οι μαθητές με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες που αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό μαθητικού πληθυσμού στην ειδική αγωγή και εκπαίδευση για αυτό πρέπει να προστεθεί: Άρθρο 4. Διαγνωστικοί, αξιολογικοί και υποστηρικτικοί φορείς: «Οι ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών με αναπηρία και με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες διερευνώνται και διαπιστώνονται από τα ……». Σας ευχαριστώ.

Ο κ. Γαλάνης έχει το λόγο.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΑΛΑΝΗΣ (Ταμίας του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συλλόγου Ειδικής Αγωγής (ΠΕΣΕΑ)): Θα απαντήσω στην ερώτηση του κ. Ανδριανού, που ήταν αυτή που τέθηκε μόνο, πώς κρίνουμε τις αλλαγές στις νέες δομές. Σίγουρα υπάρχει ένας προβληματισμός με την υπερδομή του ΚΕΣΥ που δημιουργείται, γιατί έτσι αλλοιώνεται ο εκπαιδευτικός και παιδαγωγικός προσανατολισμός των ΚΕΔΔΥ.

Πάγια θέση μας και σαν ΠΕΣΕΑ, είναι στο χώρο του Υπουργείου Παιδείας να υπάρχει ένας διαγνωστικός αξιολογικός και συμβουλευτικός φορέας, όπως ήταν τα ΚΔΑΥ, τα οποία συνεχίστηκαν το 2008 με τα ΚΕΔΔΥ.

Τα ΚΕΣΥ είναι σίγουρα κάτι που μας προβληματίζει γιατί μέσα στο ΚΕΣΥ ενσωματώνονται και άλλες άσχετες δομές και σίγουρα μας θέτει σε προβληματισμό. Υπάρχει, λοιπόν και η ανησυχία μήπως υποκρύπτεται και κάποια μείωση των θέσεων και δεν ξέρουμε και κατά πόσον έχει γίνει σε βάθος μελέτη, όπως είπε και ο κ. Μαυρωτάς.

Αυτό που θέλουμε και αυτό που έχουμε πει στο ΠΕΣΕΑ είναι ότι πρέπει οι θέσεις αυτές που θα δημιουργηθούν -δεν ξέρω τι μορφή θα λάβει το ΚΕΣΥ- να είναι οργανικές -είναι κάτι που δεν τέθηκε εδώ και το είχαμε πει και στη συνάντηση που είχαμε στο Υπουργείο Παιδείας το Δεκέμβριο- να μην υπάρχουν προσωποπαγείς θέσεις. Είναι ένα σημείο, το οποίο πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα.

Επίσης, όσον αφορά για τους σχολικούς συμβούλους, σίγουρα εδώ δεν υπήρξε η αναμενόμενη στήριξη πιστεύουμε από την Πολιτεία. Μας προβληματίζει το γεγονός ότι μπαίνει κόφτης και αυτοί που έχουν δύο θητείες δεν θα μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα εκ νέου για την ίδια και τη συγκεκριμένη θέση είτε είναι σύμβουλοι γενικής είτε ειδικής αγωγής και είναι κάτι που σίγουρα πρέπει να το κοιτάξει ξανά το Υπουργείο Παιδείας. Επίσης, θα έπρεπε να έχουμε και σε υπουργική απόφαση το τι θα κάνει ο συγκεκριμένος συντονιστής του εκπαιδευτικού έργου για την ειδική αγωγή και την ενταξιακή εκπαίδευση, για να μπορούμε να κάνουμε και τις συγκρίσεις. Αν είχαμε, κάτι τέτοιο και ήταν το Υπουργείο περισσότερο λεπτομερειακό σε αυτόν τον τομέα, σίγουρα θα μπορούσαμε να αποφανθούμε και να πούμε πολύ περισσότερα γι’ αυτό το κομμάτι.

Δεν έχω να πω κάτι άλλο. Ευχαριστώ


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...