Home / Featured / Σε λίγες ημέρες οι βαθμολογίες των Πανελλαδικών. Που ανεβαίνουν οι βάσεις και που πέφτουν

Σε λίγες ημέρες οι βαθμολογίες των Πανελλαδικών. Που ανεβαίνουν οι βάσεις και που πέφτουν

Δημοσιεύτηκε: 11:26 πμ Ιούνιος 24th, 2018  


Η αγωνία των μαθητών τις μέρες που θα ακολουθήσουν αναμένεται να χτυπήσει «κόκκινο» αφού θα περιμένουν τους βαθμούς των γραπτών τους.

Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Παιδείας τις τελευταίες μέρες του Ιουνίου έως το αργότερο μέχρι το τέλος της πρώτης εβδομάδας του Ιουλίου αναμένονται οι βαθμολογίες για τις Πανελλαδικές εξετάσεις 2018.

Υπενθυμίζουμε ότι κατά την περσινή χρονιά οι βαθμολογίες είχαν δημοσιευτεί στις 30 Ιουνίου και οι βάσεις στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευσης στις 24 Αυγούστου.

«Τέλος καλό, όλα καλά», μοιάζει να είναι το αξίωμα των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων, οι οποίες έριξαν αυλαία την εβδομάδα που πέρασε. Ο λόγος όμως τώρα περνάει στον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, που πρόσφατα υποσχέθηκε την ανακοίνωση ενός νέου εξεταστικού συστήματος αμέσως μετά το τέλος της φετινής διαγωνιστικής διαδικασίας.

Με δεδομένη δε την επικοινωνιακή αποτυχία των δύο προηγούμενων προσπαθειών του υπουργού Παιδείας να παρουσιάσει μια αξιόπιστη πρόταση (διαδικασία που ξεκίνησε από την περσινή Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης και φαίνεται ότι ίσως φτάσει τη φετινή), στο κτίριο του Αμαρουσίου το θερμόμετρο τις επόμενες ημέρες ανεβαίνει επικίνδυνα, καθώς όπως είναι γνωστό, στην τρίτη προσπάθεια ή επιτυγχάνεις ή… καίγεσαι.

Οι φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις ίσως είναι οι τελευταίες που βρίσκουν την πλειονότητα των ΤΕΙ «διαχωρισμένων» από τα πανεπιστήμια, καθώς μια γιγαντιαία επιχείρηση συγχωνεύσεων έχει ξεκινήσει σε όλη την Ελλάδα. Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας δε, στο μέλλον σχεδόν όλα τα ΤΕΙ θα έχουν συγχωνευθεί με τα πανεπιστήμια της χώρας.

Φέτος τις εξετάσεις δεν επηρέασαν παράδοξα ή καταγγελίες. Η βαθμολογική διαδικασία έτσι θα έχει μεικτά πρόσημα.

Μια γενική εικόνα σταθερότητας των βάσεων σε σχέση με την περυσινή διαδικασία φαίνεται στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο, αυτό των Ανθρωπιστικών Επιστημών, σαφής πτώση στο 2ο των Θετικών Επιστημών, μια σταθερότητα και πιθανά οριακή πτώση στο 3ο των Επιστημών Υγείας και οριακές αυξομειώσεις στο 4ο, των Επιστημών Πληροφορίας και Οικονομικών. Μεγάλη άνοδος βάσεων ωστόσο, αναμένεται σε όλα τα παιδαγωγικά τμήματα της χώρας.

ΟΙ ΑΥΞΟΜΕΙΩΣΕΙΣ.

Πάντως, όπως εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο επιστημονικός αναλυτής στατιστικών στοιχείων σχετικά με τις βάσεις και διευθυντής των φροντιστηρίων Ομόκεντρο Αντώνης Φλωρόπουλος, «οι κυριότεροι μοχλοί που μετακινούν τις βάσεις κάθε χρόνο είναι ο βαθμός δυσκολίας των θεμάτων, η κλιμάκωση βαθμολογίας στα δύο μαθήματα αυξημένης βαρύτητας πρώτα και των άλλων δύο ή τριών μαθημάτων μετά, ο αριθμός των εξεταζομένων που συμμετέχουν σοβαρά και όχι απλά δηλώνουν παρουσία, οι προσφερόμενες θέσεις και βέβαια οι προτιμήσεις τους». Ετσι, όπως αναφέρει ο ίδιος:

Στο 1ο Επιστηµονικό Πεδίο δεν θα υπάρξουν μεταβολές και οι βάσεις θα κινηθούν στα περσινά επίπεδα με μικρές αποκλίσεις που να διαφέρουν από σχολή σε σχολή. Στο πεδίο αυτό αντιστοιχούν λιγότερες σχολές σε σύγκριση με τα άλλα πεδία, υπάρχει όμως ένα σοβαρό πλεονέκτημα, γιατί θα τραβήξει την πλειονότητα των επιτυχόντων στα παιδαγωγικά τμήματα.

Στο 2ο Επιστηµονικό Πεδίο η κλίση είναι αρνητική με ευδιάκριτη καθοδική πορεία που οφείλεται κυρίως στα δυσκολότερα θέματα στα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας.

Στο 3ο Επιστηµονικό Πεδίο οι βάσεις καλά κρατούν και θα παραμείνουν στα ίδια περίπου με τα περσινά επίπεδα, με αυξομειώσεις (λιγότερες στις υψηλές βαθμολογίες και μεγαλύτερες στις μεσαίες). Στο Πεδίο αυτό δεν υπάρχουν σχολές με χαμηλές βάσεις.

Στο 4ο Επιστηµονικό Πεδίο όπου ανήκουν οι σχολές οικονομίας και πληροφορικής, οι περισσότερες θα μείνουν στα ίδια επίπεδα, αλλά λόγω των υψηλών βαθμολογιών που αναμένουμε στο μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, ο αριθμός των αριστούχων θα είναι αυξημένος. Στα παιδαγωγικά τμήματα, προσβάσιμα πλέον από όλα τα Επιστημονικά Πεδία, η άνοδος των βάσεων θα είναι αλματώδης, και σε αρκετά θα προσεγγίζει ακόμα και τα 3.000 μόρια.

Στις στρατιωτικές, αστυνομικές και πυροσβεστικές σχολές οι αυξομειώσεις δεν αναμένεται να είναι σημαντικές. Οταν θα υπάρξουν ακριβή στοιχεία από το υπουργείο, θα δώσουμε ακριβέστερες αριθμητικές εκτιμήσεις, με μικρό επίπεδο στατιστικής σημαντικότητας (λάθος), για πολλές σχολές κάθε πεδίου.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...