Home / Featured / Κερδισμένοι ή χαμένοι οι αναπληρωτές από το μεταφορικό ισοδύναμο;

Κερδισμένοι ή χαμένοι οι αναπληρωτές από το μεταφορικό ισοδύναμο;

Δημοσιεύτηκε: 7:00 μμ Ιούνιος 26th, 2018  


Ρεπορτάζ xenesglosses.eu

Πριν λίγο καιρό συζητήθηκε μεταξύ συλλόγων αναπληρωτών, Υπουργείου Ναυτιλίας και Υπουργείου Παιδείας η ένταξη των αναπληρωτών εκπαιδευτικών στο μεταφορικό ισοδύναμο.

Η ενσωμάτωση των αναπληρωτών έγινε δεκτή και για πρώτη φορά θα υπάρξει θεσμοθετημένο μέτρο (σίγουρο) για ελάφρυνση των αναπληρωτών από το κόστος των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων.

Πόσο όμως κερδίζουν ή χάνουν οι εκπαιδευτικοί από αυτή τη νέα νομοθετική ρύθμιση;

Το μεταφορικό ισοδύναμο δεν είχε εξαρχής «δομηθεί» για να υποστηρίξει αναπληρωτές ή άλλες ομάδες χαμηλόμισθων εργαζομένων που δούλευαν μακριά από το σπίτι τους αλλά για τους μόνιμους κατοίκους.

Στην πραγματικότητα το μεταφορικό ισοδύναμο δρα ως επιστροφή χρημάτων που άδικα αφαιρέθηκαν από τους νησιώτες στα πλαίσια του μνημονίου.

Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, άτυπα, αλλά με τη συμφωνία Υπουργείου Ναυτιλίας, Υπουργείου Παιδείας και πλοιοκτητών είχαν «κερδίσει» ένα μη θεσμοθετημένο -50% ως έκπτωση στα εισιτήρια και στα οχήματα τους.

Αυτό περιοριζόταν στον αναπληρωτή ως φυσικό πρόσωπο, το όχημα του και όχι στα προστατευόμενα μέλη της οικογένειας του.

To μη θεσμοθετημένο αυτό μέτρο ίσχυσε για την πλειονότητα των αναπληρωτών 3-4 φορές το 2018.

Μετά τη δεύτερη φάση προσλήψεων δυστυχώς δε δόθηκε η δυνατότητα έκπτωσης σε αναπληρωτές των επόμενων φάσεων πρόσληψης.

Δόθηκε επίσης η δυνατότητα της έκπτωσης 50% τα Χριστούγεννα, Πάσχα και στο τέλος της σχολικής χρονιάς.

Δυστυχώς και εδώ για μερικούς αναπληρωτές της άγονης γραμμής και κυρίως της Β/θμιας υπήρξαν προβλήματα καθώς από 1/7/2018 που θα ξεκινήσει να ισχύει η νέα νομοθεσία για το μεταφορικό ισοδύναμο, δεν θα δοθεί ο απαραίτητος χρόνος για να γίνουν όλες οι διαδικασίες και να ισχύσει και για αυτούς το 50% της έκπτωσης.

Το xenesglosses.eu αφού μελέτησε προσεκτικά το νέο νόμο προσπάθησε να ανακαλύψει αν και εφόσον η παρεχόμενη επιστροφή χρημάτων είναι ίση ή περισσότερη από την παρεχόμενη μη θεσμοθετημένη έκπτωση 50%.

Εδώ να υπενθυμίσουμε ότι η πιλοτική εφαρμογή του θα ξεκινήσει 1/7/2018 και θα αφορά στα 49 νησιά: Αγαθονήσι, Άγιο Ευστράτιο, Άγιο Μηνά, Αλιμία, Ανάφη, Αντίψαρα, Αρκιούς, Αρμάθια, Αστυπάλαια, Γυαλί, Δονούσα, Ερρικούσα, Ηρακλειά, Θύμαινα, Ικαρία, Κάλυμνο, Κάρπαθο, Κάσο, Καστελόριζο, Κίναρο, Κουφονήσια, Κω, Λέβιθα, Λειψούς, Λέρο, Λέσβο, Λήμνο, Μαθράκι, Μάραθο, Νίμο, Νίσυρο, Οθωνούς, Οινούσσες, Πάτμο, Σάμο, Σαμοθράκη, Σαρία, Στρογγυλή, Σύμη, Σύρνα, Σχοινούσα, Τέλενδο, Τήλο, Φαρμακονήσι, Φούρνους, Χάλκη, Χίο, Ψαρά και Ψέριμο.

Από 1/1/2019 θα ξεκινήσει η καθολική εφαρμογή του σε όλα τα νησιά της χώρας, πλην Κρήτης, Ευβοίας και Λευκάδας, νησιά που απασχολούν πληθώρα αναπληρωτών.

Σε 7 περιπτώσεις νησιών που αναλύσαμε το ταξίδι από τον νησί προς Πειραιά και πίσω, η παρεχόμενη επιστροφή χρημάτων είναι:

 • A περίπτωση: 44%
 • B περίπτωση: 45%
 • Γ περίπτωση: 30%
 • Δ περίπτωση: 35%
 • E περίπτωση: 34%
 • ΣΤ περίπτωση 36%
 • Ζ περίπτωση 40%

Εύκολα λοιπόν κανείς καταλαβαίνει ότι η επιστροφή χρημάτων είναι από 30-45%, μακριά από το 50% που ήδη είχαν οι αναπληρωτές άτυπα και μη θεσμοθετημένα.

Στα υπέρ της ρύθμισης είναι ό,τι οι αναπληρωτές θα δικαιούνται όσα ταξίδια δικαιούνται και οι μόνιμοι κάτοικοι δηλαδή 4-7 επιδοτούμενα ταξίδια με επιστροφή.

Το νούμερο των ταξιδιών δεν είναι σταθερό και διαφέρει από νησί σε νησί οπότε και θα πρέπει να το προσέξουν οι αναπληρωτές κατά την περίοδο δήλωσης περιοχών.

Δυστυχώς όμως δεν θα δικαιούνται αυτό που θα ισχύσει για τους μόνιμους κατοίκους και αφορά τα προστατευόμενα μέλη.

Οι αναπληρωτές θα έχουν τη δυνατότητα να ταξιδεύουν και να δικαιούνται επιστροφή ως φυσικά πρόσωπα χωρίς όμως να δικαιούνται την ίδια επιστροφή και τα προστατευόμενα μέλη.

Οι σύλλογοι ΠΑΣΑΔ και ΣΑΝ σήμερα ανακοίνωσαν τις απόψεις τους όπως κατατέθηκαν στην αρμόδια επιτροπή.

ΠΑΣΑΔ

O ΠΑΣΑΔ εστίασε στις περιοχές που δεν θα δικαιούνται το μεταφορικό ισοδύναμο κατά την πιλοτική εφαρμογή ή και αργότερα.

Δείτε τη σχετική παράγραφο:

«Κατανοητή κι αποδεκτή γίνεται από τον ΠΑΣΑΔ κι η σταδιακή εφαρμογή του μέτρου του μεταφορικού ισοδύναμου, αλλά θέλουμε εδώ (και πιστεύουμε πως θα την έχουμε) τη δέσμευση του κ. Σαντορινιού πως θα καταβληθεί προσπάθεια, για όσες περιοχές δεν καλύπτονται και μέχρι τη γενίκευση της ρύθμισης, απ’ τον Σεπτέμβρη να ισχύει γι’ αυτές η έκπτωση του 50%.» Ως xenesglosses.eu πιστεύουμε ότι εδώ εντάσσει και την Κρήτη, Εύβοια, Λευκάδα που έχουν εξαιρεθεί από το μέτρο. 

ΣΑΝ

Ο ΣΑΝ εστίασε στην συνέχιση και θεσμοθέτηση του μέτρου της έκπτωσης 50% στους αναπληρωτές αφού αυτό ίσχυσε για τα 2 προηγούμενα χρόνια με συμφωνία Υπουργείου και Ακτοπλοϊκών Εταιρειών που σημαίνει ότι είχε γίνει αποδεκτό το ύψος έκπτωσης 50% από όλες τις πλευρές.

Επίσης στην δυνατότητα χρήσης της έκπτωσης και στα προστατευόμενα μέλη.

Δείτε τη σχετική παράγραφο:

«Παρατηρούμε, ωστόσο, πως ενώ το Μ.Ι. θα ισχύσει για πλήθος νησιών του Ιονίου, Σποράδων, Αργοσαρωνικού, Δωδεκανήσων και Κυκλάδων, εξαιρούνται από την εφαρμογή του μέτρου η Κρήτη, η Εύβοια και η Λευκάδα. Οφείλουμε να σας ενημερώσουμε πως στα παραπάνω νησιά προσλαμβάνονται κάθε χρόνο χιλιάδες αναπληρωτές και ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι καλούνται να ανταποκριθούν στα εκπαιδευτικά τους καθήκοντα επιβαρυνόμενοι το ιδιαίτερα υψηλό κόστος μετακίνησης, σίτισης και στέγασης.

Πολλοί αναπληρωτές και ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί αναγκάζονται, επίσης, να υποβάλλουν παραίτηση, καθώς αδυνατούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά στις παραπάνω υποχρεώσεις. Για αυτό το λόγο αιτούμαστε τη θεσμοθετημένα συνέχιση της έκπτωσης 50% στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια που δικαιούνται οι αναπληρωτές και ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν σε νησιωτικές περιοχές, όπως αυτή αποφασίστηκε από το Υπουργείο Ναυτιλίας σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και εφαρμόσθηκε με επιτυχία τα δύο προηγούμενα σχολικά έτη. Αιτούμαστε, επίσης, να εξετάσετε τη δυνατότητα χρήσης της παραπάνω έκπτωσης στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια και από τα προστατευόμενα μέλη των αναπληρωτών εκπαιδευτικών.»

Σημεία Προσοχής κατά τη δήλωση περιοχών:

 • Ποσοστό επιστροφής χρημάτων από νησί σε νησί διότι διαφέρει.
 • Ταξίδια που θα δικαιούται ο αναπληρωτής αφού είναι διαφορετικός ο αριθμός αναλόγως νησιού.
 • Εξαιρούμενα νησιά από την πιλοτική εφαρμογή
 • Εξαιρούμενα νησιά από τον νόμο (Κρήτη, Εύβοια, Λευκάδα)
 • Άγνωστη η πολιτική του Υπουργείου Παιδείας για το 50% έκπτωση σε εξαιρούμενα νησιά και νησιά της β φάσης υλοποίησης του νόμου

Ρεπορτάζ xenesglosses.eu


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Ανακοινώθηκαν τα ονόματα των επιτυχόντων στα ΑΕΙ και στα ΔΙΕΚ

Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων παρατίθενται πληροφορίες για τις διαδικασίες επιλογής ...