Home / HEADER-NEWS / Εκδήλωση του 1ου ΕΠΑ.Λ. Καισαριανής στο πλαίσιο του προγράμματος «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑ.Λ.»

Εκδήλωση του 1ου ΕΠΑ.Λ. Καισαριανής στο πλαίσιο του προγράμματος «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑ.Λ.»

Δημοσιεύτηκε: 9:13 μμ Ιούνιος 29th, 2018  


Την Τετάρτη 27 Ιουνίου 2018 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση του 1ου ΕΠΑ.Λ. Καισαριανής και του 2ου Εργαστηριακού Κέντρου Αθηνών, όπου παρουσιάστηκε ένα πρότυπο όχημα που κατασκεύασαν από κοινού μαθητές και εκπαιδευτικοί από έξι (06) τομείς. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο συμμετοχής του σχολείου ως ένα εκ των εννέα πιλοτικών σχολείων, στο πρόγραμμα «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑ.Λ.». Το πρόγραμμα στοχεύει στην αναβάθμιση της ποιότητας του ΕΠΑ.Λ. και τη βελτίωση της εικόνας του στην κοινωνία και τους ίδιους τους μαθητές. Κύριες δράσεις του προγράμματος είναι η  εναλλακτική ενισχυτική διδασκαλία στα μαθήματα των Νέων Ελληνικών και των Μαθηματικών με την ταυτόχρονη παρουσία δύο εκπαιδευτικών στην τάξη για τη βελτίωση του γλωσσικού και αριθμητικού γραμματισμού των μαθητών, η στελέχωση των ΕΠΑ.Λ. με ψυχολόγους, για την ψυχοκοινωνική στήριξη των μαθητών, η υλοποίηση Σχεδίων Δράσης (projects) με στόχο την ενίσχυση της καινοτομίας και της δημιουργικότητας, ο εξοπλισμός με υποδομές τηλεδιασκέψεων – τηλε-εκπαίδευσης και η ενεργοποίηση του Συμβούλου Καθηγητή και του Συμβούλιου Τάξης με στόχο την αντιμετώπιση συγκρούσεων και τη βελτίωση του κλίματος στη σχολική κοινότητα.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Θέμης Κοτσιφάκης, Διευθυντής του Γραφείου Υφυπουργού Δημήτρη Μπαξεβανάκη, η Μαρία Τσάλμα, από το Γραφ. Υφυπουργού, συντονίστρια του προγράμματος «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑ.Λ.», η Άννα Σιγανού, Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής «Μια Νέα Αρχή για τα ΕΠΑ.Λ.», τα μέλη της Επιτροπής Νίκος Νικολάου, Άννα Λαμπίδη, Χρυσούλα Λαλαζήση, Θανάσης Κονταξής, η Μαίρη Κριάρη από την Επιτελική Δομή του ΕΣΠΑ, ο Διευθυντής του 1ου ΕΠΑ.Λ. Καισαριανής Διονύσης Τσάμης, ο Διευθυντής του 2ου ΕΚ Χριστόδουλος Μαμλιάγκας, οι εκπαιδευτικοί Άγγελος Μακρής, Σπύρος Τσίτος και Δημήτρης Καστάνης,  οι οποίοι συντόνισαν τη σχολική δράση, πλήθος εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων.

Κατά το χαιρετισμό του ο κ. Κοτσιφάκης αναφέρθηκε στη συνολική προσπάθεια του ΥΠΠΕΘ να αναβαθμίσει την Επαγγελματική Εκπαίδευση διευρύνοντας τις εκπαιδευτικές και επαγγελματικές προοπτικές των αποφοίτων ΕΠΑ.Λ. Συνεχάρη όλους τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές για το σημαντικό έργο που επιτελούν και υπογράμμισε τη σημασία της ενεργού εμπλοκής όλων στην εκπαιδευτική διαδικασία. Η κ. Τσάλμα έκανε μια αναδρομή στη πιλοτική φάση του προγράμματος, συνεχάρη όλους τους εκπαιδευτικούς και μαθητές του 1ου ΕΠΑ.Λ. Καισαριανής, που αποτελεί ένα εκ των εννέα πιλοτικών σχολείων, και ευχαρίστησε τα μέλη της Επιτροπής. Αναφέρθηκε, επίσης, στις δυσκολίες που συνάντησαν τόσο το Υπουργείο όσο και τα εννέα πιλοτικά σχολεία στην εφαρμογή του προγράμματος και εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι η φετινή εμπειρία θα αξιοποιηθεί θετικά στη φάση της διεύρυνσης σε όλα τα ΕΠΑ.Λ. της χώρας. Η κ. Σιγανού επισήμανε ότι το ΕΠΑ.Λ. Καισαριανής αποτελεί ένα σχολείο που διαχρονικά πρωτοπορεί από το 2009-10, όταν εγκαινιάστηκε ο θεσμός του ‘Συμβούλου Καθηγητή’. Αποτελεί ένα σχολείο που συνεργάζεται με γειτονικά σχολεία (1ο και 2ο ΓΕ.Λ. Καισαριανής) διοργανώνοντας εκδηλώσεις, όπως ‘Ποίηση και Μυθολογία’, πραγματοποιώντας από το 2012 τηλεδιασκέψεις με διακεκριμένους επιστήμονες του εξωτερικού και καθιερώνοντας κάθε 15μερο τις ‘Πολιτιστικές – Εκπαιδευτικές Δευτέρες’, που είχαν στόχο να αναδείξουν τα άγνωστα ταλέντα εκπαιδευτικών και μαθητών. Συνεχίζοντας την παράδοση, το 1ο ΕΠΑ.Λ. Καισαριανής παρουσιάζει σήμερα το ΦΑΕΘΩΝ.

Στη συνέχεια τα μέλη της Επιτροπής επισήμαναν ότι το πρόγραμμα προάγει μέσα από τη συνεργασία και την καινοτομία τη μάθηση και ενδυναμώνει τους δεσμούς της σχολικής κοινότητας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το 1ο ΕΠΑ.Λ. Καισαριανής, όπου αρχικά ξεκίνησε ο θεσμός του Συμβούλου- Καθηγητή και στη συνέχεια επεκτάθηκε και στα γειτονικά σχολεία πριν τελικά ενταχθεί θεσμικά στο πρόγραμμα «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑ.Λ.».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης οι μαθητές παρουσίασαν τον τρόπο συμμετοχής τους στη δημιουργία του οχήματος, που ονόμασαν ΦΑΕΘΩΝ, και αναφέρθηκαν στη συνολική εμπειρία και τα μαθησιακά οφέλη της. Ακολούθησε βράβευση των μαθητών και τέθηκε σε λειτουργία το όχημα στον προαύλιο χώρο του σχολείου.

Παρακολουθείστε τη δημιουργία του ΦΑΕΘΩΝ εδώ.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...