Τελευταία Νέα

Τρίτη, 26/05/2020, 19:37


Home / Featured / ΕΑΠ – Για την χορήγηση υποτροφιών

ΕΑΠ – Για την χορήγηση υποτροφιών

Δημοσιεύτηκε: 9:41 πμ Ιούνιος 9th, 2018  


Ανοικτή επιστολή προς κάθε αρμόδιο/ ενδιαφερόμενο

Από: Φοιτητές τμήματος ΕΑΓ (έτος εισαγωγής 2017- 2018)

Θέμα: Χορήγηση υποτροφιών

Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο –εξ ορισμού- υπηρετεί το ιδεώδες της Ανοικτής Εκπαίδευσης, το οποίο αφορά στη δημιουργία εκπαιδευτικών ευκαιριών και στη διεύρυνση της πρόσβασης στην εκπαίδευση. Στο πλαίσιο αυτό, το ΕΑΠ χρησιμοποιεί τη μέθοδο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και για αυτό το λόγο ορίζει ότι η φοίτηση στο ΕΑΠ προϋποθέτει την καταβολή οικονομικής συμμετοχής (Νόμος 2552/1997). Στην προσπάθειά του ωστόσο να υπηρετήσει το ιδεώδες ή το όραμα της Ανοικτής Εκπαίδευσης, το ΕΑΠ ορίζει κάθε χρόνο υποτροφίες με βάση ακαδημαϊκά, οικονομικά ή/ και κοινωνικά κριτήρια.

Οι κάτωθι υπογράφοντες φοιτητές του τμήματος ΕΑΓ με έτος εισαγωγής 2017- 2018, υποβάλαμε αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος σύμφωνα με τα παραπάνω δεδομένα. Μάλιστα ο τρέχων κανονισμός χορήγησης υποτροφιών, όπως αυτός αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα δήλωσης θεματικών ενοτήτων και όπως αυτός ίσχυσε για όλους τους φοιτητές του ΕΑΠ, συμπεριλαμβανομένων των φοιτητών του τμήματος ΕΑΓ με έτος εισαγωγής 2016- 2017, δεν ορίζει κάτι διαφορετικό για τους φοιτητές του τμήματος ΕΑΓ με έτος εισαγωγής 2017- 2018.

Παρόλα αυτά, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με το αρμόδιο τμήμα πληροφορούμαστε πως υπάρχει πιθανότητα να μην δοθούν υποτροφίες για τους φοιτητές του ΕΑΓ με έτος εισαγωγής 2017- 2018, λόγω του ότι το ΕΑΠ συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας. Αυτό ίσχυε ωστόσο και για τους προηγούμενους φοιτητές του τμήματος, οι οποίοι έλαβαν υποτροφίες κανονικά. Μάλιστα τόσο εκείνοι όσο και εμείς εκδηλώσαμε ενδιαφέρον και εισαχθήκαμε στο ΕΑΠ και όχι στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας. Η ακαδημαϊκή μας ταυτότητα γράφει ΕΑΠ και όχι Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Το ότι το ΕΑΠ συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας προκειμένου να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις ενός ΜΠΣ στην Ειδική Αγωγή δε σημαίνει τίποτα για τους φοιτητές που μπήκαν στο ΕΑΠ ως προς την οικονομική τους συμμετοχή. Εκδηλώσαμε ενδιαφέρον και μπήκαμε στο ΕΑΠ και κάποιοι διανύουμε ήδη το β΄ εξάμηνο σπουδών υπολογίζοντας στις υποτροφίες αυτές. Τηρήσαμε τις υποχρεώσεις μας στο έπακρο με συνέπεια και ως εκ τούτου αναμένουμε μία αντίστοιχη συμπεριφορά από το ίδρυμα προς εμάς.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων στο επίκεντρο της συνάντησης της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων με το Προεδρείο και εκπροσώπους του ΙΕΠ

Αντιθέτως όμως, εν καιρώ οικονομικής κρίσης, και έχοντας ήδη καταβάλλει το ποσό για το β΄ εξάμηνο, ερχόμαστε αντιμέτωποι με την πιθανότητα να μη δοθεί καμία υποτροφία. Αν γνωρίζαμε εξαρχής ότι δεν υπάρχει δυνατότητα καμίας υποτροφίας ενδεχομένως να μην μπαίναμε στη διαδικασία να εκδηλώσουμε ενδιαφέρον από την πρώτη στιγμή ή τουλάχιστον δε θα προσπαθούσαμε να εκπληρώσουμε τις προϋποθέσεις αριστείας, τη στιγμή που μαζί με τη φοίτηση συντρέχουν πολυάριθμες επαγγελματικές, οικονομικές και κοινωνικές υποχρεώσεις. Κάποιοι από εμάς ενδεχομένως να δήλωναν μία θεματική ενότητα ή να μη συνέχιζαν καν τις σπουδές τους στο β’ εξάμηνο.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Πρόσκληση εκπαιδευτικών Βθμιας κλάδων ΠΕ 80, ΠΕ 81, ΠΕ 82, ΠΕ 83, ΠΕ 84, ΤΕ 02.02 για υποβολή αιτήσεων απόσπασης

Επιπλέον, παρά τις συνεχείς προσπάθειες επικοινωνίας με το αρμόδιο τμήμα, η μόνη απάντηση που λαμβάνουμε είναι ότι «θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση». Χωρίς να γνωρίζουμε πότε θα υπάρξει αυτή η σχετική ανακοίνωση και κυρίως χωρίς να γνωρίζουμε αν τελικά θα δοθεί δυνατότητα λήψης υποτροφιών, βρισκόμαστε σε μία δυσάρεστη κατάσταση κατά την οποία δεν μπορούμε να τακτοποιήσουμε τις όποιες οικονομικές μας υποχρεώσεις αλλά και σε μία κατάσταση κατά την οποία νιώθουμε πως γινόμαστε αντικείμενο εμπαιγμού εκ μέρους του ιδρύματος.

Συνοψίζοντας, θεωρώντας τη μη χορήγηση υποτροφιών στους φοιτητές του ΕΑΓ με έτος εισαγωγής 2017 εγγενώς άδικη, αιτούμαστε τόσο να ισχύσει ο σχετικός κανονισμός για αυτούς όπως ίσχυσε για όλους τους φοιτητές του ιδρύματος αλλά και για τους προηγούμενους φοιτητές του ΕΑΓ, όσο και την άμεση ενημέρωσή μας σχετικά με το ζήτημα, ώστε να λάβουμε τις αποφάσεις μας και να συνεχίσουμε τις σπουδές μας απρόσκοπτα.

 

Με ρητή επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματος

Οι κάτωθι υπογράφοντες/ ουσες

(159 Φοιτητές ΕΑΓ – ονόματα)


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Ενημέρωση προθεσμίας υποβολής δικαιολογητικών για την συμμετοχή υποψηφίων στις προκαταρκτικές εξετάσεις (ΠΚΕ) των Σχολών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας

Σύμφωνα με την σχετική προκήρυξη του Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος οι προθεσμίες για ...