Home / Featured / Δύο δικαιωθέντες εκπαιδευτικοί του ΑΣΕΠ 2008 μιλάνε για την αδιοριστία τους και την προσφυγή στη δικαιοσύνη

Δύο δικαιωθέντες εκπαιδευτικοί του ΑΣΕΠ 2008 μιλάνε για την αδιοριστία τους και την προσφυγή στη δικαιοσύνη

Δημοσιεύτηκε: 9:37 πμ Ιούνιος 23rd, 2018  


ΤΗΣ ΕΥΗΣ ΧΡ. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ
(από την έντυπη έκδοση της «Πρωινής Γνώμης», 22/6/2018)
Επιτυχόντες εκπαιδευτικοί του γραπτού διαγωνισμού ΑΣΕΠ 2008 διαφόρων ειδικοτήτων της Δευτεροβάθμιας και νηπιαγωγοί της Πρωτοβάθμιας, οι οποίοι προσέφυγαν στη δικαιοσύνη, διεκδικώντας τον διορισμό τους, έχουν δικαιωθεί από τον Δεκέμβριο του 2017 μετά από σειρά δικαστικών αποφάσεων. Παρόλ’ αυτά, εξακολουθούν να παραμένουν αδιόριστοι και ενώ κάθε χρόνο τα διδακτικά κενά στα σχολεία είναι τεράστια. Να αναφερθεί ότι μεταξύ των δικαιωθέντων επιτυχόντων υπάρχουν και αρκετοί από την Αχαΐα.
Ειδικότερα, καθηγητές διαφόρων κλάδων (ΠΕ02, ΠΕ11, ΠΕ04.01, ΠΕ13, ΠΕ03, ΠΕ60, ΠΕ06, ΠΕ18.02, ΠΕ19, ΠΕ14.040 κ.ά.) συμμετείχαν στον γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, σύμφωνα με τις 2Π/2008, 3Π/2008 προκηρύξεις του, ο οποίος πραγματοποιήθηκε για την κατάρτιση των πινάκων διορισμών σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση για τα σχολικά έτη 2009-2010, 2010-2011. Οι συμμετέχοντες που συμπλήρωσαν την απαιτούμενη βαθμολογία κατετάγησαν στον πίνακα επιτυχόντων του κλάδου τους. 
Η ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ
Παρά το γεγονός ότι για τον διαγωνισμό του 2008 η μεταβατική περίοδος παρατάθηκε με σχετικές αποφάσεις του αρμόδιου Υπουργείου Παιδείας έως και το σχολικό έτος 2013-2014, οι εν λόγω εκπαιδευτικοί δεν έτυχαν του αναμενόμενου διορισμού τους. Η παραπομπή της υπόθεσης στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών μετά τη δικαστική απόφαση-ορόσημο 527/2015 οδήγησε το 2017 και εξής στην έκδοση ονομαστικών δικαστικών αποφάσεων υπέρ των εκπαιδευτικών αυτών, όμως ούτε μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιηθεί κάποιος διορισμός.
«ΑΔΙΚΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ, ΜΑΣ ΕΜΠΑΙΖΟΥΝ»
Η «Π.Γ.» επικοινώνησε με δύο από τους δικαιωθέντες επιτυχόντες, οι οποίοι εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για την όλη κατάσταση, καθώς το Υπουργείο ώς τώρα δείχνει να κωφεύει, εμπαίζοντας με τις ζωές και τον επαγγελματικό και οικογενειακό προγραμματισμό τους.
«Αισθάνομαι τρομερά αδικημένος. Περιμένω τόσα χρόνια για το αυτονόητο. Χρειάστηκε να προσφύγω στη δικαιοσύνη, καταβάλλοντας οικονομικό και ψυχικό κόστος, και παρά τη δικαστική δικαίωσή μου ακόμα περιμένω. Είμαι αξιολογημένος από την ανεξάρτητη αρχή του ΑΣΕΠ σε έναν πολύ απαιτητικό γραπτό διαγωνισμό με τεράστιο ανταγωνισμό, αλλά φαίνεται πως όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά ευνοούν τα λεγόμενα «παράθυρα». Είναι απαράδεκτο! Μας εμπαίζουν! Ευελπιστώ να εφαρμοστούν άμεσα οι δικαστικές αποφάσεις», ανέφερε ο Α.Σ., φιλόλογος.
Στη συνέχεια, η Π.Α., επίσης φιλόλογος, μάς δήλωσε: «Η αδικία που έχουμε υποστεί όλα αυτά τα χρόνια ξεπερνά κάθε όριο. Αν και έχουμε αξιολογηθεί με επιτυχία σε πολλούς γραπτούς διαγωνισμούς, όχι μόνο δεν έχουμε διοριστεί, αλλά κάθε χρόνο είμαστε αντιμέτωποι με την ανεργία. Για τον λόγο αυτό αναγκαστήκαμε να προσφύγουμε στη δικαιοσύνη. Ωστόσο, αν και έχουμε δικαιωθεί, η κατάσταση εξακολουθεί να είναι ίδια, δηλαδή απαράδεκτη. Μόνο θλίψη και απογοήτευση μπορεί να αισθανθεί κανείς βιώνοντας αυτή την κατάσταση».
ΤΑ ΚΕΝΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΧΙΛΙΑΔΕΣ
Τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης έχουν συνταξιοδοτηθεί από τα δημόσια σχολεία περίπου 30.000 εκπαιδευτικοί και παράλληλα προσλαμβάνονται κάθε χρόνο πάνω από 23.000 αναπληρωτές, προκειμένου αυτά να λειτουργήσουν στοιχειωδώς, όμως και πάλι παραμένουν χιλιάδες κενά καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους. 
Να τονιστεί ότι ο διορισμός των δικαιωθέντων εκπαιδευτικών δύναται να καλύψει μόνο ένα μέρος των σημαντικών ελλείψεων, καθώς ο αριθμός τους είναι ελάχιστος σε σχέση με τα πραγματικά οργανικά κενά. 
Έτσι, οι επιτυχόντες του ΑΣΕΠ 2008 αναμένουν να τηρηθούν οι δεσμεύσεις και τα χρονοδιαγράμματα του Υπουργείου Παιδείας, ώστε να εκδοθεί άμεσα το ΦΕΚ διορισμού τους και να είναι στις θέσεις τους στα σχολεία τον προσεχή Σεπτέμβρη.
ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΟΛΜΕ ΚΑΙ ΕΝΩΣΕΙΣ
Τέλος, στο πλευρό των δικαιωθέντων αδιόριστων εκπαιδευτικών του ΑΣΕΠ 2008 τάσσονται με ψηφίσματα-υπομνήματα το τελευταίο χρονικό διάστημα η ΟΛΜΕ, η ΑΔΕΔΥ, περισσότερες από είκοσι, μέχρι τώρα, τοπικές ΕΛΜΕ ανά την Ελλάδα, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, η Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων και η Ένωση Ελλήνων Φυσικών.

 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...