Τελευταία Νέα

Κυριακή, 24/10/2021, 09:14


Home / Featured / Διδασκαλία ελληνικών σε ξενόγλωσσα κέντρα: Γιατί αποτελεί μια καλή επένδυση;

Διδασκαλία ελληνικών σε ξενόγλωσσα κέντρα: Γιατί αποτελεί μια καλή επένδυση;

Δημοσιεύτηκε: 11:53 πμ Ιούνιος 4th, 2018  


Διδασκαλία ελληνικών σε ξενόγλωσσα κέντρα: Γιατί αποτελεί μια καλή επένδυση;

της Αθηνάς του Ν. Μαλαπάνη

Φιλολόγου, Επιχειρηματία εκπαίδευσης

Μια νέα επιχειρηματική – εκπαιδευτική δραστηριότητα παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στη λειτουργία των κέντρων ξένων γλωσσών στην Ελλάδα και κυρίως, στη μεγαλούπολη της Αθήνας: η ένταξη της διδασκαλίας των ελληνικών ως δεύτερης ή ξένης γλώσσας. Πρόκειται για μια επιχειρηματική κίνηση που –εάν γίνει ορθά- μπορεί να έχει πολύ θετικά αποτελέσματα τόσο για την ίδια την επιχείρηση όσο και για το πελατολόγιο των μαθητών/-τριών της, ενηλίκων και ανηλίκων.

Ποια ανάγκη καλύπτει;

Καταρχήν, η διδασκαλία των ελληνικών ως δεύτερης/ξένης γλώσσας, καλύπτει κάποιες ανάγκες της σύγχρονης ζωής. Η έλευση πολλών προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα (και κυρίως στην Αθήνα) έχει προβάλει την ανάγκη να διδάσκεται η ελληνική γλώσσα σε αλλόγλωσσους ομιλητές όλων των ηλικιών, προκειμένου να κατακτήσουν τη γλώσσα προφορικά και γραπτά για να μπορούν να συμβιώσουν ομαλά ενταγμένοι στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Επιπροσθέτως, ένας αριθμός τουριστών μπορεί να κάνουν επιμορφωτικό τουρισμό και να εντάσσουν τα μαθήματα ελληνικών (γλώσσας, Ιστορίας, λογοτεχνίας κτλ.) στις ευρύτερες δραστηριότητες των διακοπών τους. Περιοχές, όπως το Κουκάκι, όπου είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη η ενοικίαση οικιών μέσω της γνωστής εταιρείας Airbnb, προσφέρονται για τη διδασκαλία των ελληνικών ως δεύτερης/ξένης γλώσσας.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Η απόφαση για την Ενισχυτική Διδασκαλία των Πανελλαδικώς Εξεταζόμενων Ειδικών Μαθημάτων

Εντούτοις, πολλά κέντρα ξένων γλωσσών εντάσσουν τη διδασκαλία των ελληνικών μαθημάτων του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας στο πρόγραμμά τους, μια πρωτοβουλία που επίσης μπορεί να αποβεί προσοδοφόρα για ένα κέντρο ξένων γλωσσών.

Γιατί να εντάξει και τα σχολικά μαθήματα στο πρόγραμμά του ένα κέντρο ξένων γλωσσών;

Η δυνατότητα να παρακολουθούν οι μαθητές φροντιστηριακά μαθήματα του σχολικού προγράμματος στο κέντρο ξένων γλωσσών τους είναι πολύ εξυπηρετική για τον σύγχρονο γονιό.

Μέσα στον ίδιο χώρο, οι μαθητές και οι μαθήτριες μπορούν να εξασφαλίσουν τόσο την ξενόγλωσση όσο και την ελληνόγλωσση – σχολική εκπαίδευσή τους, με απόρροια να εξοικονομούν χρόνο από τις συνεχείς μετακινήσεις τους σε άλλους εκπαιδευτικούς χώρους. Επιπροσθέτως, τα παιδιά έχουν σχεδόν τους ίδιους συμμαθητές και στα ξενόγλωσσα και στα ελληνόγλωσσα τμήματά τους, με αποτέλεσμα να μπορούν να επισυνάπτουν πιο ισχυρές σχέσεις με τα άλλα παιδιά και να αποβαίνει αποτελεσματικότερη η συνεργασία τους και η ευρύτερη επικοινωνία τους.

Ποιες δυσκολίες ή και κίνδυνοι μπορεί να ελλοχεύουν για την ίδια την επιχείρηση εκπαίδευσης;

Μια επιχείρηση – κέντρο ξένων γλωσσών που αναλαμβάνει και τη διδασκαλία της ελληνικής είτε με τη μορφή της δεύτερης/ξένης γλώσσας είτε με τη μορφή των φροντιστηριακών μαθημάτων του σχολείου, μπορεί να αντιμετωπίσει κάποιες δυσκολίες ή ακόμη και κινδύνους.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Έρχεται νέα εγκύκλιος στα σχολεία με οδηγίες για την αξιολόγηση μετά την απόφαση του Εφετείου

Κατ’ αρχήν, ένα ξενόγλωσσο κέντρο πρέπει να διαθέτει τους κατάλληλους συνεργάτες, οι οποίοι θα έχουν τις ανάλογες πιστοποιήσεις, αλλά και δυνατότητες διδασκαλίας της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας. Επομένως, χρειάζεται μια διεύρυνση του προσωπικού του για να μπορεί να προσφέρει ποιοτικές εκπαιδευτικές υπηρεσίες, όπως επίσης και την ανάλογη νομική κάλυψη της απαιτούμενης άδειας από τον ΕΟΠΠΕΠ. Επιπλέον, πρέπει να μελετήσει εάν διαθέτει τις κατάλληλες υποδομές (αίθουσες διδασκαλία, εποπτικά μέσα, φωτοτυπικά μηχανήματα και δυνατότητα αυξημένων φωτοτυπιών, αναλώσιμα κτλ.) για την αύξηση των μαθητών του και των δραστηριοτήτων του.

Τέλος, πρέπει να δημιουργηθούν ανάλογα οικονομικά πακέτα διδασκαλίας ώστε να εξυπηρετηθούν οι οικογένειες των μαθητών επιλέγοντας όλες τις δραστηριότητες του χώρου, πράγμα που θα συντελέσει στο χτίσιμο ενός σταθερού και ισχυρού πελατολογίου, που θα φέρει επιπλέον πελάτες ή έστω ενδιαφερόμενους στο εκάστοτε κέντρο ξένων γλωσσών, που αναλαμβάνει το ρίσκο και αυτού του εγχειρήματος.

Η Αθηνά Μαλαπάνη είναι καθηγήτρια αγγλικών και ελληνικών, υποψήφια διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και επιχειρηματίας εκπαίδευσης.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Μετεγγραφές 2021: Από τις 25 Οκτωβρίου έως και τις 5 Νοεμβρίου η υποβολή αιτήσεων

Από τη Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021 έως και την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου ...