Τελευταία Νέα

Thursday, 05/24/18, 05:43Υφυπουργός Παιδείας: Αύξηση οργανικών θέσεων εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής, Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού

Δημοσιεύτηκε:

3:52 μμ Μάιος 8th, 2018

Ρεπορτάζ: xenesglosses.eu

Τη σημαντική αύξηση τόσο των εκπαιδευτικών της Ειδικής Αγωγής όσο και του Ειδικού Εκπαιδευτικού προσωπικού που θα φέρνει το νέο σχέδιο νόμου για τις Δομές Υποστήριξης των Εκπαιδευτικών και ειδικά τα ΚΕΣΥ προβάλει σε γραπτή της απάντηση στη Βουλή η Υφυπουργός κα Τζούφη. Συγκεκριμένα απαντώντας στο ανωτέρω σχετικό έγγραφό και σε ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων Κηδεμόνων Παιδιών με Μαθησιακές Δυσκολίες, με θέμα «Κατάργηση των ΚΕΔΔΥ-Επιστροφή στο παρελθόν», την οποία κατέθεσαν ως αναφορά οι Βουλευτές κ. Νίκος Καραθανασόπουλος και κ. Νίκος Μωραΐτης, η Υφυπουργός Παιδείας κάνει γνωστά τα ακόλουθα:

Το ΥΠΠΕΘ, μόλις το προηγούμενο διάστημα κατέθεσε στο Κοινοβούλιο το σχέδιο νόμου για την αναδιοργάνωση των δομών υποστήριξης της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στοχεύοντας στην αναμόρφωση της σχολικής ζωής, στην ανάπτυξη δημοκρατικών και συνεργατικών πρακτικών, στη μορφωτική – παιδαγωγική ενίσχυση της εκπαιδευτικής πράξης, στην επιστημονική ανανέωση του γνωστικού περιεχομένου, καθώς και των διδακτικών μεθόδων και στην αντιμετώπιση των ανισοτήτων στη μόρφωση, με σκοπό τη συνεχή βελτίωση του εκπαιδευτικού έργου.

Για την επίτευξη των ανωτέρω, σύμφωνα με το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, θα δημιουργηθούν τα Κέντρα Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (Κ.Ε.Σ.Υ.), των οποίων αποστολή θα αποτελεί η υποστήριξη των σχολικών μονάδων και Εργαστηριακών Κέντρων της περιοχής ευθύνης τους, για τη διασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης όλων ανεξαιρέτως των μαθητών στην εκπαίδευση και την προάσπιση της αρμονικής ψυχοκοινωνικής τους ανάπτυξης και προόδου. Για την εκπλήρωση της αποστολής τους, τα Κ.Ε.Σ.Υ. θα δραστηριοποιούνται στους τομείς της διερεύνησης εκπαιδευτικών και ψυχοκοινωνικών αναγκών, της διενέργειας εκπαιδευτικών αξιολογήσεων, του σχεδιασμού και της υλοποίησης εκπαιδευτικών και ψυχοκοινωνικών παρεμβάσεων, καθώς και δράσεων επαγγελματικού προσανατολισμού, υποστήριξης του συνολικού έργου των σχολικών μονάδων ή των Ε.Κ., διενέργειας ενημερώσεων, επιμορφώσεων και ευαισθητοποίησης του κοινωνικού συνόλου. Επιπλέον, τα Κ.Ε.Σ.Υ. θα ενσωματώνουν αρμοδιότητες των υφιστάμενων  δομών και μέσα από ένα άλλο πρίσμα θα συνεχίζουν να παίζουν έναν κυρίαρχο ρόλο στην υποστήριξη της σχολικής κοινότητας και ειδικότερα των μαθητών σε κάθε θέμα που τους αφορά συμπεριλαμβανομένων και ζητημάτων επαγγελματικού προσανατολισμού των μαθητών.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Κοινή αξιολόγηση αιτήσεων απόσπασης εκπαιδευτικών Α΄θμιας και Β΄θμιας Εκπαίδευσης ειδικοτήτων ΠΕ07, ΠΕ05

Ως εκ τούτου, σύμφωνα με το εν λόγω σχέδιο νόμου, θα αυξηθούν σημαντικά οι προβλεπόμενες οργανικές θέσεις. Συγκεκριμένα:

– οι θέσεις των εκπαιδευτικών με εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή ή Σχολική Ψυχολογία από 323 θα
αυξηθούν σε 383 και

– οι θέσεις του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ψυχολόγοι, Κοινωνικοί Λειτουργοί, Λογοθεραπευτές κτλ), από 306 θα αυξηθούν σε 544.

Επιπλέον, προβλέπονται 140 θέσεις εκπαιδευτικών με εξειδίκευση στη συμβουλευτική, στον
επαγγελματικό προσανατολισμό και για πρώτη φορά η δραστηριότητα αυτή θα συνυπάρχει με τις
ειδικότητες του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ), κυρίως των ψυχολόγων, κάτι το οποίο
αναμένεται να λειτουργήσει θετικά για την υποστήριξη του μαθητικού πληθυσμού στον
επαγγελματικό προσανατολισμό.

Επίσης, θα ιδρυθούν 9 επιπλέον Κ.Ε.Σ.Υ. για να καλύπτονται από 2 Κ.Ε.Σ.Υ. οι ανάγκες του
μαθητικού πληθυσμού των μεγάλων Διευθύνσεων Εκπαίδευσης. Έτσι ο αριθμός των Κ.Ε.Σ.Υ. σε
όλη τη χώρα, θα αυξηθεί σε 71, αντί των 62 ΚΕΔΔΥ που λειτουργούν σήμερα.

Τέλος, επισημαίνουμε ότι για τη βελτίωση του σχεδίου νόμου οι υπηρεσίες του ΥΠΠΕΘ
αποδελτίωσαν και αξιολόγησαν 4.500 περίπου σχόλια, δείγμα του ενδιαφέροντος της εκπαιδευτικής
κοινότητας για τις νέες δομές υποστήριξης. Τα αποτελέσματα αυτής της διαδικασίας αποτέλεσαν
βάση προβληματισμού, για την οριστικοποίηση των άρθρων του σχεδίου νόμου, προς όφελος της
Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Δυο είδη ακαταλληλότητας στους εκπαιδευτικούς
          

     

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Προσωρινοί Πίνακες Κατάταξης Υποψηφίων Διευθυντών Σ.Δ.Ε.

Παρακαλούμε ενημερωθείτε απο το επισυναπτόμενο αρχείο: ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Μετά ...

Μοιράσου!