Συνολική αναδιοργάνωση του τομέα της ειδικής αγωγής. Υπερδιάγνωση στο φάσμα των μαθησιακών δυσκολιών

Δημοσιεύτηκε:

7:19 μμ Μάιος 7th, 2018

Τη συνολική αναδιοργάνωση του τομέα της ειδικής αγωγής σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας, καθώς σήμερα το τοπίο είναι θολό, τόσο εξαιτίας της ανυπαρξίας μιας σοβαρής επιδημιολογικής μελέτης στον παιδικό πληθυσμό, που θα αποτυπώνει τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος και τις συνακόλουθες ανάγκες ειδικής θεραπείας και αγωγής, όσο και για τα κενά της νομοθεσίας στις προδιαγραφές λειτουργίας των Μονάδων Παροχής Υπηρεσιών Ειδικής Αγωγής (σήμερα αδειοδοτούνται από το υπουργείο Εμπορίου!).

«Δρομολογείται για πρώτη φορά ένα εθνικό σχέδιο στον χώρο της ειδικής αγωγής -θεραπείας με στόχο την εγγυημένη κάλυψη των πραγματικών αναγκών των παιδιών και των οικογενειών τους» ανέφερε κατά την ομιλία του σε ημερίδα, όπου παρουσιάστηκε το πόρισμα της επιστημονικής επιτροπής για την ειδική αγωγή, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός.

Όπως είπε «το πολύ υψηλό ποσοστό παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες που καταγράφεται στην Ελλάδα, αναδεικνύει μια “επιδημική τάση” που δεν δικαιολογείται σε καμιά περίπτωση με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Είναι προφανές λοιπόν ότι έχουμε να κάνουμε με υπερδιάγνωση στο φάσμα των μαθησιακών δυσκολιών, του αυτισμού και της διαταραχής ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας ΔΕΠΥ)». Πρόσθεσε ότι σε συνδυασμό με το διαχρονικό έλλειμμα δημόσιων δομών παροχής παιδοψυχιατρικών υπηρεσιών στη χώρα, έχει αναπτυχθεί μια νέα ιδιωτική “αγορά” που καλύπτει το κενό και στην πράξη έχει αναλάβει όλες τις προτεινόμενες θεραπείες (λογοθεραπεία, εργοθεραπεία, ψυχοθεραπεία, μαθησιακή στήριξη κλπ). «Η “αγορά” αυτή, όπως σε όλο το υπόλοιπο σύστημα υγείας, δημιουργεί προκλητή ζήτηση, υπερκοστολόγηση και άρα υπερβάλλουσα δαπάνη όχι μόνο για το Δημόσιο αλλά και για τις οικογένειες που επιβαρύνονται με επιπλέον ποσά (συχνά διπλάσια) πέραν αυτών που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ».

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Τελειώνουν τα μαθήματα σε Γυμνάσια και Λύκεια. Ξεκινάνε οι ενδοσχολικές

Για την κατάσταση που επικρατεί και τις αναγκαίες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν η συζήτηση ξεκίνησε πριν από 1,5 χρόνο και στην ειδική επιστημονική επιτροπή που συγκροτήθηκε, υπό την προεδρία του καθηγητή Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, παιδοψυχίατρου, Δημήτρη Αναγνωστόπουλου, συμμετείχαν όλοι οι κλάδοι που ασχολούνται με την ειδική αγωγή.

Έργο της επιτροπής, μεταξύ άλλων η διαμόρφωση πλαισίου για τις συμβάσεις των ειδικών θεραπευτών με τον ΕΟΠΥΥ, η διαμόρφωση προτάσεων για το νομοθετικό πλαίσιο σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις λειτουργίας των Κέντρων Ειδικής Αγωγής, η αποτύπωση των πραγματικών αναγκών σε όλο το φάσμα της ειδικής αγωγής, η υιοθέτηση επιστημονικά τεκμηριωμένων θεραπευτικών πρωτοκόλλων, η διαμόρφωση πρότασης προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για την ειδική αγωγή.

Στόχος είναι η διαμόρφωση ενός ρεαλιστικού χάρτη νοσηρότητας και θεραπείας, ανέφερε κατά την ομιλία του ο Αργύρης Ντινόπουλος, παιδονευρολόγος, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, ενώ ο κ. Αναγνωστόπουλος έκανε λόγο για την ανάγκη διαμόρφωσης ενός σύγχρονου θεσμικού πλαισίου στον τομέα της ειδικής αγωγής, τονίζοντας ότι «δεν είναι δυνατόν να παρέχονται υπηρεσίες υγείας εκτός υπουργείου». Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Παναγιώτης Γεωργακόπουλος, ανέφερε ότι «μπαίνουν τα θεμέλια για τον καθορισμό κάθε νοσήματος, πόσες και ποιες θεραπείες είναι αναγκαίες».

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Εξώδικο από εκπαιδευτικούς 3 κλάδων εισέπραξε το Υπουργείο Παιδείας

πηγή: avgi.gr

Η Υφυπουργός Παιδείας Μ. Τζούφη στην Ημερίδα για την Ειδική Αγωγή

          

     

Ένα σχόλιο

  1. Ελεύθερος

    Το να μην παίρνει τα γράμματα ένα παιδί δεν σημαίνει ότι πάσχει από κάποια διαταραχή, αλλά μάθαμε τώρα!

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Διευκρινίσεις για τη συμπλήρωση των νέων παρουσιολογίων

ΘΕΜΑ: «Διευκρινίσεις σχετικά με την συμπλήρωση των νέων παρουσιολογίων Σχετικά με τη ...

Μοιράσου!