Home / HEADER-NEWS / Τι ψηφίστηκε για την εκπαίδευση ανήλικων πολιτών τρίτων χωρών

Τι ψηφίστηκε για την εκπαίδευση ανήλικων πολιτών τρίτων χωρών

Δημοσιεύτηκε: 10:01 μμ Μάιος 22nd, 2018  


Ρεπορτάζ: xenesglosses.eu

Διατάξεις για την εκπαίδευση των ανήλικων πολιτών τρίτων χωρών περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή. Συγκεκριμένα στα άρθρα 13-14 ορίζονται:

1. Οι ανήλικοι πολίτες τρίτων χωρών ή ανιθαγενείς κατά την παραµονή τους στη χώρα έχουν πρόσβαση στο δηµόσιο εκπαιδευτικό σύστηµα, υπό προϋποθέσεις ανάλογες µε αυτές που ισχύουν για τους Έλληνες πολίτες και µε διευκολύνσεις ως προς την εγγραφή σε περίπτωση δυσχερειών υποβολής των απαιτούµενων δικαιολογητικών, και για όσο χρονικό διάστηµα δεν εκτελείται µέτρο αποµάκρυνσης που εκκρεµεί κατά των ιδίων ή των γονέων τους. Απώλεια του δικαιώµατος παρακολούθησης του εκπαιδευτικού προγράµµατος της δευτεροβάθµιας εκπαίδευσης δεν επέρχεται αποκλειστικά και µόνο λόγω ενηλικίωσης των ανωτέρω. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευµάτων ρυθµίζονται οι ειδικότεροι όροι και προϋποθέσεις εφαρµογής της παρούσας παραγράφου.

2. Η ένταξη στο εκπαιδευτικό σύστηµα λαµβάνει χώρα το αργότερο εντός τριών (3) µηνών από την ηµεροµηνία ολοκλήρωσης της ταυτοποίησης του ανηλίκου.

3. Για τη διευκόλυνση της ένταξης στο δηµόσιο εκπαιδευτικό σύστηµα, εκπαιδευτικές δράσεις, στο πλαίσιο της άτυπης εκπαίδευσης, µπορούν να παρέχονται µεταξύ άλλων και εντός των κέντρων φιλοξενίας.

4. Όταν, για ειδικούς λόγους που αφορούν τον ανήλικο, είναι αδύνατη η πρόσβασή του στο εκπαιδευτικό σύστηµα, λαµβάνονται τα κατάλληλα προς τούτο µέτρα, σύµφωνα µε τις διατάξεις της κείµενης νοµοθεσίας.

5. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Μεταναστευτικής Πολιτικής, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευµάτων µπορούν να ρυθµίζονται οι ειδικότεροι όροι και προϋποθέσεις εφαρµογής των παραγράφων 3 και 4.

Άρθρο 14
Η πρόσβαση στη δευτεροβάθµια εκπαίδευση δεν περιορίζεται στους ανήλικους αλλά µπορεί να αφορά και ενήλικες αιτούντες υπό την προϋπόθεση ότι διαµένουν νοµίµως στη χώρα.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...