Home / HEADER-NEWS / Μετά τις Πανελλαδικές τα «αποκαλυπτήρια» του νομοσχεδίου για το σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ

Μετά τις Πανελλαδικές τα «αποκαλυπτήρια» του νομοσχεδίου για το σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ

Δημοσιεύτηκε: 8:39 μμ Μάιος 23rd, 2018  


Ο υπουργός Παιδείας μίλησε στο Ραδιόφωνο 24/7 στους 88,6 για την εξαίρεση των εκπαιδευτικών από την αξιολόγηση, για αλλαγές στα σχολεία από τον Σεπτέμβριο και για το νέο σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια.

Μετά την ολοκλήρωση των πανελλαδικών εξετάσεων θα δημοσιοποιηθεί το κυβερνητικό σχέδιο για αλλαγή του συστήματος εισαγωγής στα πανεπιστήμια από τον Ιούνιο του 2020, ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου μιλώντας στο Ραδιόφωνο 24/7 και στην εκπομπή «Παιχνίδια εξουσίας». Εξήγησε ότι στόχος είναι να μπορούν περισσότερα παιδιά να σπουδάσουν αυτό που θέλουν, «σήμερα αυτό το ποσοστό είναι μόλις 30%». Και πρόσθεσε: «Υπάρχει αυτόνομη παιδευτική διάσταση στην ανώτατη εκπαίδευση. Δεν είναι αποκλειστικός σκοπός να βρει κανείς δουλειά αφού τελειώσει ένα πανεπιστήμιο».

Ο κ. Γαβρόγλου ευχήθηκε καλή επιτυχία στα παιδιά που θα δώσουν σε λίγες μέρες πανελλαδικές και ψυχραιμία στους γονείς τους. «Εχουμε αυξήσει τον αριθμό εισακτέων όπως και τον αριθμό όσων μπορούν να πάνε από τα ΕΠΑΛ στα ΑΕΙ», ανέφερε.

«Προχωράμε στις συνέργειες ανάμεσα στα ΑΕΙ κ τα ΤΕΙ χωρίς να πανεπιστημιοποιούμε τα ΤΕΙ ούτε να τα συνενώνουμε» ανέφερε ο υπουργός Παιδείας διευκρινίζοντας: «Κάνουμε μια συνέργεια επί της ουσίας με νέο προσωπικό και πρόσθετη χρηματοδότηση».

Ο υπουργός Παιδείας έκανε επίσης δύο εξαγγελίες: «από Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει μεγάλο πρόγραμμα επιμορφώσης των εκπαιδευτικών, πρώτα του λυκείου και μετά οι υπόλοιποι.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Εκδήλωση για την ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

Από Σεπτέμβρη θα έχουμε στα σχολεία στην Γ’ Γυμνασίου μετά την ολοκλήρωση του ωραρίου δωρεάν μαθήματα για πληροφορική και για αγγλικά που θα οδηγούν σε κρατικά πιστοποιητικά».

Σχετικά με το θέμα των προσλήψεων είπε: «Τον Οκτώβριο θα ανακοινώσουμε το σχέδιο και τον αριθμό των διορισμών στην εκπαίδευση σε βάθος τριετίας. Συζητάμε με τους θεσμούς το σύστημα πρόσληψης, θα μοριοδοτηθεί η προϋπηρεσία. Από τον Σεπτέμβριο του 19 θα έχουμε κάθε Σεπτέμβριο μεγάλο αριθμό προσλήψεων στα σχολεία. Δώσαμε 1.000 θέσεις στα ΑΕΙ κ διαπιστώσαμε ότι πολλά πανεπιστήμια αργούν ενώ δεν επέλεξαν καμία από τις υποψηφιότητες».

Για το πρόβλημα της παραπαιδείας ο κ. Γαβρόγλου τόνισε ότι «πρέπει να συζητηθεί με την κοινωνία. Θέλουμε να έχουμε τρίτη λυκείου ή όχι; Ενισχύουμε θεσμούς εκτός σχολείου. Πρέπει το σχολείο να αποκτήσει στη συλλογική συνείδηση το κύρος που είχε».

«Δεν υπάρχει θέμα αξιολόγησης των εκπαιδευτικών» ξεκαθάρισε ο υπ. Παιδείας Κ. Γαβρόγλου. Εξήγησε ότι θα γίνεται αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας μετά το τέλος της ακαδημαϊκής χρονιάς και τόνισε: » Η πολιτεία δεν έχει το ηθικό δικαίωμα να κρίνει τους εκπαιδευτικούς όταν τους έχει αφήσει αβοήθητους, ο σύλλογος διδασκόντων μπορεί πολύ καλύτερα να βρει λύσεις στα εσωτερικά προβλήματα της σχολικής κοινότητας».

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Εξεταστικά κέντρα και πρόγραμμα Πανελλήνιου Γραπτού Διαγωνισμού 2Γ/2022

Αναγνώρισε ότι οι μισθοί των εκπαιδευτικών είναι πολύ χαμηλοί και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση συστηματοποιεί την αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας, ενώ «είμαστε σκληροί με πειθαρχικές κυρώσεις στους εκπαιδευτικούς με κακή συμπεριφορά». Ομως ως προς τη γνωσιακή ανεπάρκεια, το ζήτημα είναι η επιμόρφωση και όχι η τιμωρία, κατέληξε

Κατά τον κ. Γαβρόγλου, «δεν υπάρχει πρόταση για μετακίνηση του Πολυτεχνείου. Συζητάμε πώς θα ζωντανέψει το κέντρο, με ερευνητικές δραστηριότητες, όχι διοικητικές προσεγγίσεις».

Σε σχέση με τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης για ανομία στα πανεπιστήμια ο κ. Γαβρόγλου απάντησε ότι: «Η αστυνομία μπορεί να παρέμβει στα πανεπιστήμια και πρέπει να το κάνει αν διαπράττονται ποινικά αδικήματα. Δεν χρειάζονται αλλαγές στη νομοθεσία. Το άσυλο έχει και συμβολικό περιεχόμενο. Με ειρωνεύτηκαν για την αναφορά μου σε ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα. Αν όμως οι φοιτητές μπορούσαν να οργανωθούν μέσα στα πανεπιστήμια δεν θα θπήρχαν προβλήματα παραβατικότητας». Με φοβίζει, είπε ο κ. Γαβρόγλου, ότι το θέμα των ναρκωτικών παίρνει τόσο μεγάλες διαστάσεις.

Σε σχέση με τη δίχρονη προσχολική εκπαίδευση ο υπουργός Παιδείας διαβεβαίωσε ότι» θα προχωρήσει, θα ολοκληρωθεί σε 3 χρόνια, παρά τις αντιδράσεις. Τα νέα ζευγάρια θα διευκολυνθούν πολύ».


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Διαδικτυακή ημερίδα ΑΠΘ: «Τεχνολογίες Ομιλίας, Μετάφραση και Επικοινωνία»

Η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης διοργανώνουν διαδικτυακή ημερίδα με ...