Τελευταία Νέα

Thursday, 05/24/18, 06:10Λύση στη χρηματοδότηση για εξοπλισμό ΤΠΕ σε σχολεία της Δυτικής Ελλάδας

Δημοσιεύτηκε:

10:57 μμ Μάιος 15th, 2018

Ρεπορτάζ: xenesglosses.eu

Δεν θα μείνουν έξω τα σχολεία της Δυτικής Ελλάδας από τη χρηματοδότηση και τον εξοπλισμό, αλλά πάντως η σχετική ολιγωρία υπήρξε και ένας χρόνος χάθηκε, που υπερβαίνει το ένα έτος, δήλωσε ο Υφυπουργός Παιδείας Δημήτρης Μπαξεβανάκης από το βήμα της Βουλής απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση  της Βουλευτού Αιτωλοακαρνανίας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κυρίας Μαρίας Τριανταφύλλου με θέμα: «Η ανάγκη χρηματοδότησης για εξοπλισμό ΤΠΕ (Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών) στην εκπαίδευση και εργαστηριακό εξοπλισμό των ΕΠΑΛ και ΙΕΚ μέσω ΕΣΠΑ 2014-2020 στα σχολεία αρμοδιότητας της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης Δυτικής Ελλάδας.

Παράλληλα, ο Δημήτρης Μπαξεβανάκης τόνισε ότι σε συνάντηση με τον κύριο Περιφερειάρχη στο Υπουργείο τον περασμένο μήνα συμφωνήθηκε ότι θα εξευρεθούν πρόσθετοι πόροι για τις ανάγκες αυτές και πράγματι εξευρέθηκε ένα ποσό 4.000.000 ευρώ και ότι αμέσως το επόμενο δεκαπενθήμερο θα ανοίξει ξανά από τη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας η σχετική πρόσκληση, όπου η επιτελική δομή ΕΣΠΑ του Υπουργείου θα υποβάλει την πρόταση όπως αυτή έχει κοινοποιηθεί από τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης της Δυτικής Ελλάδας.

Ακολουθεί αναλυτικά η απάντηση του Δημήτρη Μπαξεβανάκη:

Πρωτολογία

Κυρία συνάδελφε, όπως είπατε, πριν από δυο περίπου μήνες, το Υπουργείο Παιδείας και συγκεκριμένα η επιτελική δομή ΕΣΠΑ ανακοίνωσε το πρόγραμμα χρηματοδότησης για τον εξοπλισμό των εργαστηρίων των σχολείων, είτε αυτά αφορούν τον ψηφιακό εξοπλισμό για όλες τις βαθμίδες είτε αφορούν τον εξοπλισμό των εργαστηρίων των ΕΠΑΛ, των Επαγγελματικών Λυκείων.

Το ύψος, λοιπόν, του προϋπολογισμού των χρηματοδοτήσεων που εξασφαλίστηκαν ξεπερνούσε τα 68 εκατομμύρια ευρώ.

Δυστυχώς, όπως είπατε και έχετε δίκιο, απ’ αυτόν τον κατάλογο απουσίαζε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Η ευθύνη –θέλω να είμαι σαφής- ανήκει στην Περιφέρεια. Η επιτελική δομή του Υπουργείου μας, και συγκεκριμένα η Διεύθυνση Υλικοτεχνικής Υποδομής, υπέβαλε την πρότασή της και για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, όπως υπέβαλε και για το σύνολο των περιφερειών της χώρας, την καταληκτική ημερομηνία που η Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας είχε ορίσει στη σχετική της πρόσκληση, δηλαδή στις 5 Σεπτεμβρίου 2016. Δυστυχώς, όμως το σύστημα είχε κλείσει, άγνωστο πότε.

Επαναλαμβάνω, λοιπόν, ότι η αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου μας υπέβαλε έγκαιρα την πρότασή της. Δυστυχώς, όμως, το σύστημα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας είχε κλείσει.

Δεν θα ήθελα, όμως, να μείνω σ’ αυτή την τεχνική λεπτομέρεια. Θα ήθελα να προχωρήσουμε τη συζήτηση στην ευθύνη που έχουμε όλοι όσοι ασκούμε δημόσια εξουσία. Και όταν λέω δημόσια εξουσία, εννοώ δημόσια ευθύνη. Όσοι αναλαμβάνουμε, λοιπόν, να ασκήσουμε κάποιο λειτούργημα, επειδή ο ελληνικός λαός μάς έδωσε αυτή την αρμοδιότητα, οφείλουμε να έχουμε μια ανησυχία.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Οδεύει για τη Βουλή το νομοσχέδιο για τις Δομές. Αξιολόγηση μόνο για τα στελέχη

Για τυπικούς ή όχι λόγους η πρόταση δεν μπόρεσε να κατατεθεί, παρ’ ότι υποβλήθηκε μέσα στις σχετικές ημερομηνίες. Θα έπρεπε όλοι οι εμπλεκόμενοι να ανησυχήσουμε για το γεγονός ότι μια Περιφέρεια απουσιάζει από τον σχετικό κατάλογο. Θα έπρεπε να ανησυχήσουμε πολύ πριν δημοσιοποιηθούν τα σχετικά στοιχεία από το Υπουργείο Παιδείας. Θα έπρεπε όλοι μας –δεν το προσωποποιώ μόνο στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, αλλά λέω «όλοι μας»- να ανησυχήσουμε, όταν βλέπουμε ότι κάτι δεν πάει καλά.

Για κάποιους λόγους η πρόταση δεν κατατέθηκε, δεν έφτασε, δεν φαίνεται εν πάση περιπτώσει να υπάρχει. Έχουμε τη διαβεβαίωση ότι η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσής, η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου μας στη Δυτική Ελλάδα, ήταν σε συνεχή επικοινωνία με την αρμόδια Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας.

Λέω, λοιπόν, έστω και αν για τυπικούς λόγους δεν μπόρεσε ή δεν ανταποκρίθηκε το σύστημα ή όποια άλλη αιτία πείτε, όταν όλοι είδαμε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά, όπως οι δικές μας υπηρεσίες ανησύχησαν, εκτιμώ ότι το ίδιο έπρεπε να κάνουν και οι υπηρεσίες της Περιφέρειας της Δυτικής Ελλάδας.

(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υφυπουργού)

Φάνηκε ότι δεν ανησύχησαν. Βεβαίως, θα μας δοθεί η δυνατότητα στη δευτερολογία να πούμε ότι τα πράγματα σήμερα έχουν διορθωθεί. Η κατάσταση έχει αποκατασταθεί. Δεν θα μείνουν έξω τα σχολεία της Δυτικής Ελλάδας από τη χρηματοδότηση και τον εξοπλισμό, αλλά πάντως η σχετική ολιγωρία υπήρξε και ένας χρόνος χάθηκε, που υπερβαίνει το ένα έτος.

 

Αυτό το καταλογίζουμε. Μας βαρύνει όλους μας, τον καθένα με την ευθύνη που του αναλογεί.

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΠΑΞΕΒΑΝΑΚΗΣ (Υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Αγαπητή συνάδελφε, θεωρώ περιττό να αναφερθούμε στις οξύτατες ανάγκες που υπάρχουν για την ενίσχυση του εργαστηριακού εξοπλισμού σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, αλλά πιο ειδικά, όπως είπατε, στις ανάγκες εκσυγχρονισμού του εργαστηριακού εξοπλισμού στην επαγγελματική εκπαίδευση, την πολύπαθη επαγγελματική εκπαίδευση.

 

 

 

Όλος ο εκπαιδευτικός κόσμος γνωρίζει ποια κατάσταση βρήκε η Κυβέρνησή μας, μια κατάσταση όχι απλώς μηδενική, αλλά σε αρνητικό έδαφος. Ξέρει ο εκπαιδευτικός κόσμος τι προβλήματα κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε, ποιες αδικίες του παρελθόντος κληθήκαμε να αποκαταστήσουμε και τις αποκαταστήσαμε. Κι έχουμε στήσει την επαγγελματική εκπαίδευση στα πόδια της.

Ήταν, λοιπόν, μεγάλη έκπληξη για εμάς και για τον ομιλούντα πολύ περισσότερο, διότι προέρχεται από τη Δυτική Ελλάδα, το γεγονός ότι ήταν η μόνη Περιφέρεια που δεν συμπεριλαμβανόταν στον κατάλογο των χρηματοδοτήσεων για τον εργαστηριακό εξοπλισμό. Πέρα από το ότι γενικώς ανησυχήσαμε, πήραμε και πολιτικές πρωτοβουλίες.

Ήρθαμε σε επικοινωνία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Ο ομιλών επικοινώνησε απευθείας με τον κύριο Περιφερειάρχη, ενώ ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης της Δυτικής Ελλάδας απέστειλε ήδη τον Μάρτιο επιστολή στον Περιφερειάρχη και στους τρεις χωρικούς Αντιπεριφερειάρχες, επισημαίνοντάς τους το γεγονός και αποστέλλοντάς τους και επικαιροποιημένο κατάλογο των αναγκών για τον εκσυγχρονισμό του εργαστηριακού εξοπλισμού των σχολείων στη Δυτική Ελλάδα. Το ύψος των αναγκών, με τις επιλογές που έγιναν από την Περιφερειακή μας Διεύθυνση, ανέρχεται σε περίπου 4.200.000 ευρώ.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Επόμενος στόχος η μείωση ωραρίου χωρίς μείωση αποδοχών

Είχα συνάντηση με τον κύριο Περιφερειάρχη στο Υπουργείο τον περασμένο μήνα και συμφωνήσαμε ότι θα εξευρεθούν πρόσθετοι πόροι για τις ανάγκες αυτές και πράγματι εξευρέθηκε ένα ποσό 4.000.000 ευρώ και ότι αμέσως το επόμενο δεκαπενθήμερο θα ανοίξει ξανά από τη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας η σχετική πρόσκληση, όπου η επιτελική δομή ΕΣΠΑ του Υπουργείου μας θα υποβάλει την πρόταση όπως αυτή έχει κοινοποιηθεί από τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης της Δυτικής Ελλάδας.

Για τις ευθύνες σας μίλησα στην πρωτολογία μου. Επαναλαμβάνω ότι αυτό το οποίο τιμά τους πολιτικούς ανθρώπους, άνδρες και γυναίκες, είναι η ανάληψη ευθύνης. Σε ό,τι μας αφορά ως πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, καταθέτω ότι μετά την ενημέρωσή μας για τη σχετική έλλειψη κινητοποιηθήκαμε και ως πολιτική ηγεσία, αλλά και ο Περιφερειακός μας Διευθυντής, της Δυτικής Ελλάδας, και νομίζω ότι μέσα σε ένα μικρό χρονικό διάστημα των δύο μηνών καταφέραμε, εξασφαλίζοντας τη συνεργασία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, να αποκαταστήσουμε αυτή την αδικία. Γιατί για αδικία πρόκειται κι έχουν απόλυτο δίκιο οι φορείς της περιοχής, η ΕΛΜΕ, αλλά και οι φορείς της Περιφέρειας. Και στο Περιφερειακό Συμβούλιο ξέρω ότι εκφράστηκαν οι σχετικές ανησυχίες. Είχαν δίκιο που διαμαρτυρήθηκαν. Και από την πλευρά μας χαιρόμαστε να ακούμε ότι έπιασαν τόπο αυτές οι δίκαιες διαμαρτυρίες και δεν θα εξαιρεθεί τελικά η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας από την ανάγκη να εκσυγχρονιστούν τα εργαστήρια των σχολείων μας, που, όπως σωστά είπατε, έχουν πάνω από δέκα χρόνια να δεχτούν μια ενίσχυση και μάλιστα ενίσχυση αυτού του ύψους.

Θέλω να πω, κλείνοντας, ότι αυτή η κίνηση γίνεται σε καιρούς μνημονίων και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Θέλω να πω ότι μπορούμε και σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς να επιλέξουμε ότι οι λιγοστοί πόροι που διαθέτει η χώρα μας, είτε από τον Κρατικό Προϋπολογισμό είτε από τα ευρωπαϊκά κονδύλια, να κατευθύνονται εκεί που υπάρχουν κοινωνικές ανάγκες. Και η Κυβέρνησή μας και με την κίνηση αυτή επιβεβαιώνει ότι ο τομέας της παιδείας θεωρείται άμεσης κοινωνικής προτεραιότητας.

Ευχαριστώ πολύ.

          

     

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Προσωρινοί Πίνακες Κατάταξης Υποψηφίων Διευθυντών Σ.Δ.Ε.

Παρακαλούμε ενημερωθείτε απο το επισυναπτόμενο αρχείο: ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Κοινή ...

Μοιράσου!