Home / Featured / Κύπρος – Μπλόκο στους μόνιμους διορισμούς με νομοθετική ρύθμιση προωθούν βουλευτές

Κύπρος – Μπλόκο στους μόνιμους διορισμούς με νομοθετική ρύθμιση προωθούν βουλευτές

Δημοσιεύτηκε: 7:58 πμ Μάιος 5th, 2018  


Χάσμα προκάλεσε χθες στην Επιτροπή Παιδείας το ζήτημα της μετατροπής των εκπαιδευτικών που υπηρέτησαν για 30 μήνες σε αορίστου χρόνου. Μάλιστα, τέθηκαν προ συζήτηση δύο εκ διαμέτρου αντίθετες προτάσεις, που δίχασαν εντελώς τους παρευρισκόμενους.

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Παιδείας κατέθεσε νομοσχέδιο με το οποίο προτείνει όλοι οι εκπαιδευτικοί που εργάζονται σε έκθετες θέσεις (μη μόνιμες), και από τους δύο καταλόγους διορισμού, να μην εργοδοτούνται για διάστημα μεγαλύτερο των 24 μηνών, ώστε να μη συμπληρώνονται οι 30 μήνες.

Από την άλλη πλευρά, ο βουλευτής Πανίκος Λεωνίδου κατέθεσε πρόταση νόμου με την οποία εισηγείται τη δημιουργία ενός τρίτου καταλόγου, εκείνου του αορίστου χρόνου, στον οποίο θα συμπεριλαμβάνονται όλοι οι εκπαιδευτικοί, εφόσον έχουν εργαστεί αθροιστικά (και όχι συνεχόμενα) για 30 μήνες.

Η Επιτροπή Παιδείας δεν κατάφερε να οδηγηθεί σε συμπέρασμα και θα συνεδριάσει ξανά σε ένα μήνα, ενώ τεχνοκράτες και εκπαιδευτικές οργανώσεις θα πραγματοποιήσουν συνάντηση, για να βρουν λύσεις.

Τη δημιουργία καταλόγου αορίστου χρόνου εισηγείται ο κ. Λεωνιδίου, με πρόταση νόμου που κατέθεσε στην Επιτροπή Παιδείας. Όπως συγκεκριμένα είπε, με την εν λόγω πρόταση δεν αλλάζει η υφιστάμενη νομοθεσία ως προς τον τρόπο που θα γίνονται προσλήψεις στις μόνιμες θέσεις, οι οποίες θα συνεχίσουν να μοιράζονται κατά 50% από τον πίνακα διοριστέων (επετηρίδα) και 50% από τον πίνακα διορισίμων.

Η αλλαγή, ωστόσο, αφορά στις έκτακτες θέσεις (που είναι κατά πολύ περισσότερες) οι οποίες προτρέπεται, αντί να μοιράζονται εξ ημισείας από τους καταλόγους, να καλύπτονται από τους εκπαιδευτικούς αορίστου χρόνου. «Εκείνο που προτείνουμε είναι η δημιουργία μιας τρίτης δεξαμενής, που θα αποτελείται από αντικαταστάτες, συμβασιούχους και άλλους, οι οποίοι θα είναι στον κατάλογο αορίστου χρόνου, εφόσον έχουν συμπληρώσει αθροιστικά 30 μήνες υπηρεσίας».

Παράλληλα, προτείνεται να μη λαμβάνεται υπόψη αν ο εκπαιδευτικός εργοδοτήθηκε το διάστημα των 30 μηνών με διαφορετικό καθεστώς εργασίας (μερική απασχόληση, σύμβαση, αντικατάσταση), ενώ αναφέρεται και η παράταση της συνύπαρξης των δύο καταλόγων για έναν επιπρόσθετο χρόνο, έως τον Σεπτέμβριο του 2028 και όχι έως τον Σεπτέμβριο του 2027, που ισχύει σήμερα.
Από την άλλη πλευρά, με σκοπό να μη συνεχίζεται η ατέρμονη παραγωγή εκπαιδευτικών αορίστου χρόνου, το Υπουργείο Παιδείας κατέθεσε σχετικό νομοσχέδιο.

Συγκεκριμένα, σε αυτό προβλέπεται να μη διορίζονται εκπαιδευτικοί σε έκτακτη θέση με σύμβαση που ξεπερνά τους 24 μήνες. Επίσης, αναφέρεται, να μη γίνεται ανανέωση σύμβασης που θα έχει ως αποτέλεσμα να ξεπερνιέται το διάστημα των 24 μηνών, «ούτως ώστε να μην υπάρχει η δυνατότητα διεκδίκησης της μετατροπής της απασχόλησης του εκπαιδευτικού σε απασχόληση αορίστου διαρκείας».

Όπως συγκεκριμένα ανέφερε η γενική διευθύντρια του Υπουργείου Παιδείας, Αίγλη Παντελάκη: «Κατά την άποψη της Νομικής Υπηρεσίας, δεν μπορούν να γίνουν αορίστου χρόνου όσοι συμπληρώνουν τους 30 μήνες εργασίας με συνδυασμό σύμβασης έκτακτης θέσης μαζί με αντικατάσταση, καθώς και όσοι εργάστηκαν μόνο ως αντικαταστάτες. Το ίδιο ισχύει και για όσους την περασμένη ή τη φετινή χρονιά δεν εργάστηκαν, ακόμη και αν είχαν ήδη συμπληρώσει 30 μήνες υπηρεσίας.

Αντιθέτως, μπορούν να γίνουν αορίστου χρόνου όσοι έχουν τρεις διαδοχικές συμβάσεις έκτακτης εργασίας ή όσοι εργάστηκαν μέσω αναπληρωτικών διορισμών». Επιπλέον, η κ. Παντελάκη σημείωσε ότι θα καταθέσουν πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο με την οποία θα ζητούν να μετατραπούν και όσοι συμπληρώνουν τους 30 μήνες, έως τις 31 Αυγούστου του 2018, οι οποίοι είναι ακόμη 78 εκπαιδευτικοί, ενώ έχουν αναγνωριστεί ήδη ως αορίστου χρόνου 174 εκπαιδευτικοί.

Επ. Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας: Επικίνδυνη η δημιουργία τρίτου καταλόγου

Ενάντια στη δημιουργία ενός τρίτου καταλόγου διορισμού τάχθηκε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας (ΕΕΥ) Παναγιώτης Αντωνίου. «Το πιο επικίνδυνο, για εμένα, είναι η δημιουργία ενός τρίτου καταλόγου, του αορίστου χρόνου». Όπως σημείωσε ο κ. Αντωνίου, σε μια τέτοια περίπτωση προτεραιότητα θα έχουν οι εκπαιδευτικοί του καταλόγου αορίστου χρόνου, έναντι του καταλόγου διοριστέων και διορισίμων.

Ως προς την πρόταση νόμου, η Νομική Υπηρεσία ανέφερε: «Ο αντικαταστάτης εκπαιδευτικός εξαιρείται από την αναγνώριση της σύμβασής του, ως αορίστου χρόνου» και τονίστηκε πως όταν κάποιος αναγνωριστεί ως αορίστου χρόνου, αναγνωρίζεται με βάση το καθεστώς της σύμβασης που υπέγραψε, δηλαδή εκπαιδευτικός με μερική απασχόληση, θα γίνει εκπαιδευτικός με μερική απασχόληση αορίστου χρόνου.

Αξιολόγηση ζητούν οι γονείς

Την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και του εκπαιδευτικού έργου ανέφερε ως λύση στο αδιέξοδο ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, Κυριάκος Νικηφόρου. Όπως συγκεκριμένα σημείωσε ο κ. Νικηφόρου, μέσω της αξιολόγησης θα μπορέσουν να απομακρυνθούν οι εκπαιδευτικοί που είναι ανεπαρκείς, έτσι ώστε να δημιουργηθούν νέες κενές θέσεις για τους καταλόγους. Επιπλέον, ο πρόεδρος των οργανωμένων γονέων δεν παρέλειψε να διαφωνήσει με την παράταση της συνύπαρξης και των δύο καταλόγων, όπως προβλέπει η πρόταση νόμου του κ. Λεωνίδου.

Διαφωνούν οι οργανώσεις  για τους 24 μήνες

Τη διαφωνία τους στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, για συμβάσεις εργδότησης που δεν θα ξεπερνούν τους 24 μήνες, εξέφρασαν οι εκπαιδευτικές οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Γιάννος Σωκράτους αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου, σημειώνοντας πως θα δημιουργήσει αναλώσιμους εκπαιδευτικούς, τους οποίους το σύστημα θα τους πετά μετά το πέρας των 24 μηνών.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στο νέο σύστημα διορισμού, σημειώνοντας ότι εκείνοι που πέτυχαν στις εξετάσεις και που θα καταλάβουν έκτακτες θέσεις, θα δουλέψουν μόνο για δύο σχολικές χρονιές, «μετά θα πάνε στο σπίτι τους». Ως αποτέλεσμα, ο κ. Σωκράτους πρότεινε να γίνουν οι αφυπηρετήσεις, ώστε να δοθούν θέσεις.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού σημείωσε: «Το 24μηνο, που προτείνει το υπουργείο Παιδείας, καταστρατηγεί και τον κατάλογο διοριστέων και τον κατάλογο διορισμών. Αν δεν βρούμε μια λύση, το νέο σύστημα διορισμού θα έχει ημερομηνία λήξης μέχρι το 2020. Θα φτάσει σε τέλμα». Για τον λόγο αυτό, ο κ. Φυλακτού ζήτησε να συζητηθεί το πρόβλημα από μια ειδική επιτροπή, στην οποία θα συμμετέχουν τεχνοκράτες και εκπαιδευτικές οργανώσεις. «Είναι ωρολογιακή βόμβα που θα εκραγεί στα θεμέλια της εκπαίδευσης».

Σε ένα μήνα εκ νέου συζήτηση για το θέμα των εκπαιδευτικών

Σε ένα μήνα, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας θα επανέλθει για να συνεχίσει την συζήτηση του νομοσχεδίου που αφορά το κλείσιμο της στρόφιγγας ώστε να μην παράγονται ή να τερματιστεί η διαρκής παραγωγή αορίστου χρόνου εκπαιδευτικών, στην βάση της εργασίας η οποία ενδιάμεσα πρέπει να γίνει με σκοπό να εξευρεθούν λύσεις, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής Κυριάκος Χατζηγιάννης.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής, η οποία είχε ενώπιον της δύο νομοσχέδια για τον «Ο περί Δημόσιας Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας (Τροποποιητικός) Νόμος του 2017», ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι σήμερα ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής συζήτησαν το νομοσχέδιο που αφορά το κλείσιμο της στρόφιγγας ώστε να μην παράγονται ή να τερματιστεί η διαρκής παραγωγή αορίστου χρόνου εκπαιδευτικών.

«Αυτό σημαίνει ότι με το παράγουμε πάνω σε μόνιμη βάση αορίστου χρόνου σημαίνει ότι το νέο σύστημα διορισίμων δεν θα μπορέσει να εφαρμοστεί με τις ταχύτητες ή με τους ρυθμούς που είναι καθορισμένοι εντός της νομοθεσίας. Παράλληλα, είχαμε και μία πρόταση νόμου για το ίδιο θέμα, η οποία σκοπεί στη δημιουργία ενός άλλου παράλληλου καταλόγου που μέσα από αυτό τον κατάλογο θα προσλαμβάνονται, για σκοπούς αντικατάστασης και σύμβασης, τα άτομα ή οι εκπαιδευτικοί μας οι οποίοι θα εγγραφούν σε αυτό τον κατάλογο. Επικράτησε στην Επιτροπή ένα πνεύμα στο πως θα αναζητήσουμε λύση η οποία θα είναι προς όφελος των μαθητών, καθώς και λύση η οποία να μπορέσει να ανταποκριθεί στην αντιμετώπιση των εργασιακών προβλημάτων κάποιων ανθρώπων οι οποίοι για πολλά χρόνια έχουν εργαστεί στο δημόσιο και με το νέο σύστημα διορισίμων θα κινδυνεύσουν να μην τους ανανεωθούν οι συμβάσεις», συμπλήρωσε.

Ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι υπάρχουν δεύτερες θέσεις, προβληματισμοί, ακόμα και από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις γιατί ένας αριθμός από αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι εργάζονται για πολλά χρόνια σήμερα και είναι προς τιμήν τους βρίσκονται στον κατάλογο διορισίμων.

«Άρα, περιμένουν την σειρά τους να διοριστούν. Θα πρέπει η νομική ρύθμιση του θέματος να γίνει με τρόπο ώστε να μην διακόπτονται τα συμβόλαια αυτών των ανθρώπων και ταυτόχρονα να μην δημιουργείται διάκριση με τα άλλα άτομα τα οποία βρίσκονται στον ίδιο τον κατάλογο», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς τι λέει το Υπουργείο Παιδείας, ο κ. Χατζηγάννης είπε ότι δεσμεύτηκε, ζητά και απαιτεί ότι ως στρατηγικός στόχος είναι το κλείσιμο της στρόφιγγας «και για όλους μας είναι υποχρέωση ότι η στρόφιγγα πρέπει να κλείσει και να έρθουμε να ρυθμίσουμε τις επιπτώσεις του κλεισίματος της στρόφιγγας στο βαθμό που πρέπει να τον μετρήσουμε».

«Ζητήσαμε στοιχεία και μέσα από τεχνικούς τρόπους ή διαφορετικές προτάσεις ο αριθμός αυτός θα μειωθεί. Είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να βρούμε λύση», πρόσθεσε.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Λάρνακας Γιώργος Κ. Γεωργίου, στις δικές του δηλώσεις είπε ότι τους τελευταίους μήνες το εκπαιδευτικό σύστημα του τόπου «ταλανίζεται από διάφορους «μεταρρυθμιστικούς» πειραματισμούς της Κυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ».

«Κρίσιμα ζητήματα όπως η αγορά υπηρεσιών από εκπαιδευτικούς, οι εξετάσεις τετραμήνων στη Μέση Εκπαίδευση, τα τραγελαφικά που επισυνέβησαν με το νέο σύστημα διορισίμων και το ζήτημα των συμβασιούχων εκτάκτων και αντικαταστατών εκπαιδευτικών που συμπληρώνουν 30 μήνες στα σχολεία, παραμένουν σε επικίνδυνη εκκρεμότητα. Αυτή η κατάσταση επηρεάζει με δραματικό τρόπο την ποιότητα του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου, αλλά και το εργασιακό καθεστώς χιλιάδων εκπαιδευτικών. Τα προβλήματα δεν λύνονται με μπαλωματικές λύσεις», συμπλήρωσε.

Είπε, επίσης, ότι η σημερινή προσπάθεια της Κυβέρνησης να επιβάλει «κόφτη» στις συμβάσεις εργασίας εκατοντάδων μη μόνιμων εκπαιδευτικών, καθορίζοντας οροφή στους 24 μήνες, «θεωρούμε ότι υπηρετεί τις ιδεολογικές τις αγκυλώσεις αναφορικά με τις ανελαστικές μορφές εργασίας, κινείται, ενδεχομένως, στα όρια της παρανομίας με βάση ευρωπαϊκές και κυπριακές νομοθεσίες, παραβλάπτει την ποιότητα του εκπαιδευτικού έργου, και χρησιμοποιεί ως αναλώσιμο προϊόν τους εκπαιδευτικούς, ακόμα κι αυτούς που πέτυχαν, με το πολυδιαφημιζόμενο νέο σύστημα διορισμών».

«Η Κυβέρνηση πρέπει να τολμήσει, επιτέλους, να πει τα πράγματα τους με το όνομα τους, να δει την αλήθεια έχοντας στο επίκεντρο της προσοχής της το εκπαιδευτικό έργο, τα παιδιά μας, την ποιότητα των γνώσεων που προσφέρονται», πρόσθεσε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου, ο οποίος κατέθεσε, εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΔΗΚΟ, πρόταση νόμου για δημιουργία τρίτου καταλόγου εκπαιδευτικών, σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας είπε ότι ξεκίνησε σήμερα η συζήτηση ρύθμισης και διασαφήνισης της δυνατότητας των εκπαιδευτικών που εργάζονται στο δημόσιο σχολείο και που υπηρετούν συνολική υπηρεσία πέραν των 30 μηνών.

«Μέχρι σήμερα δυστυχώς, το κράτος εκμεταλλεύεται και λειτουργεί καταχρηστικά έναντι αυτών των ανθρώπων αφού προσλαμβάνει κατά καιρούς είτε ως έκτακτους είτε ως αντικαταστάτες είτε ως συμβασιούχους, διάφορους εκπαιδευτικούς σε διάφορες ειδικότητες, με αποτέλεσμα αυτοί οι άνθρωποι να ζουν σε μια αβεβαιότητα και σε μια αδικία. Συνεπώς, θα έπρεπε το κράτος να βρει μια λύση και έτσι, εμείς καταθέσαμε μία πρόταση νόμου η οποία επιδιώκει να επιλύσει σε βάθος και σε πλάτος όλο το αυτό το ζήτημα», ανέφερε.

Υπάρχουν, συνέχισε ο κ. Λεωνίδου, πολλά προβλήματα και ζητήματα που αναφύονται και μέσα από την πρόταση τους.

«Είμαστε έτοιμοι να το συζητήσουμε με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, κυρίως με το Υπουργείο Παιδείας, αλλά και με την εκπαιδευτική υπηρεσία και πάνω απ’ όλα να κουβεντιάσουμε με τη νομική υπηρεσία για να βρούμε εκείνους τους νομικούς μηχανισμούς έτσι που να μην δημιουργήσουμε προβλήματα στους ήδη υφιστάμενους καταλόγους διοριστέων και διορισίμων, δηλαδή με την υλοποίηση της δικής μας πρότασης δεν θέλουμε να καταργήσουμε ή να καταστρατηγήσουμε την λειτουργία των δύο υφιστάμενων καταλόγων  διοριστέων και διορισίμων», ανέφερε.

Όπως είπε, η πρόθεση τους είναι να απαμβλυνθεί το πρόβλημα και σταδιακά να επιλυθεί, έτσι που οι άνθρωποι οι οποίοι εργάζονται στην δημόσια εκπαίδευση να λειτουργούν αντικειμενικά, να λειτουργούν με βάση της ίσης μεταχείρισης και να μην δημιουργούνται περαιτέρω αδικίες, αλλά πάνω από όλα να λειτουργούν προς όφελος της παιδείας και προς όφελος του μαθητή.

Η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Αίγλη Παντελάκη, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας είπε ότι οι κατηγορίες που δικαιούνται να κατοχυρωθούν ως αορίστου χρόνου, με βάση την γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας είναι οι εκπαιδευτικοί που έχουν συμπληρώσει 30 μήνες υπηρεσία από ετήσιες συμβάσεις, και όσοι συμπληρώνουν 30 μήνες υπηρεσίας όταν συμπεριληφθεί και η υπηρεσία τους από το ειδικό καθεστώς που παραχωρήθηκε με τους αναπληρωματικούς διορισμούς.

Η κ. Παντελάκη είπε ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η παραγωγή ατόμων αορίστου χρόνου διότι αυτό θα αντιστρατευόταν την φιλοσοφία και τους στόχους του Νέου Συστήματος Διορισίμων και πρόσθεσε ότι κατέθεσαν σήμερα ένα νομοσχέδιο το οποίο λέει ότι στους δύο καταλόγους διορισθέων και διορισίμων να μην προσφέρονται συμβόλαια τα οποία ξεπερνούν τους 24 μήνες.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας Παναγιώτης Αντωνίου, από την πλευρά του, είπε ότι είναι καιρός να καθίσουν να συζητήσουν σοβαρά γενικότερα τους στόχους και τους σκοπούς του εκπαιδευτικού συστήματος της Κύπρου και πρόσθεσε ότι είναι επικίνδυνο να δημιουργηθεί ένας τρίτος κατάλογος, ως κατάλογος αορίστου χρόνου.

Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Δημόσιων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης Κυριάκος Νικηφόρου, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας είπε ότι διαφωνούν με την δημιουργία καταλόγου εκπαιδευτικών αορίστου χρόνου και σημείωσε ότι πρέπει να διασφαλιστεί ότι όλοι οι εκπαιδευτικοί που μπαίνουν στο σύστημα είναι εκπαιδευτικοί που αξίζουν, που μπορούν να παραδώσουν και που μπορούν να σταθούν στην έδρα να διδάξουν τα παιδιά.

Ο Πρόεδρος της ΟΛΤΕΚ Παναγιώτης Λυσάνδρου, ενώπιον της Επιτροπής είπε ότι καμία αναβάθμιση δεν έχει γίνει στην τεχνική εκπαίδευση και πρόσθεσε ότι τα οποιαδήποτε προβλήματα πρέπει να λύνονται.

Ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Γιάννος Σωκράτους, από την πλευρά του, είπε ότι θεωρούν αδιανόητο το ότι ένας άνθρωπος ο οποίος έχει για εφτά χρόνια σύμβασης και επειδή δεν δούλεψε πέρσι, αυτός ο άνθρωπος να μην μπορεί να πάει στο καθεστώς του αορίστου χρόνου και σημείωσε, αναφορικά με τους 24 μήνες, ότι αυτό που θα επιτύχει είναι να δημιουργεί αναλώσιμους εκπαιδευτικούς και θα την πληρώσουν οι ίδιοι οι μαθητές.

Ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής ότι το 24μηνο που προτείνεται από το Υπουργείο Παιδείας καταστρατηγεί και τον κατάλογο διοριστέων το σημερινό, καταστρατηγεί και την φιλοσοφία του νέου συστήματος διορισμού και πρόσθεσε ότι αν δεν βρουν μία λύση το νέο σύστημα διορισμού έχει ημερομηνία λήξης και εισηγήθηκε όπως με εντολή της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, να δημιουργηθεί μια τεχνοκρατική επιτροπή και τεχνική επιτροπή για να βρεθεί λύση.

και
Δέσποινα Ψύλλου

 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Διαθέσεις εκπαιδευτικών των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων για συμπλήρωση του ωραρίου τους

Απόφαση σχετικά με τις διαθέσεις εκπαιδευτικών των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων σε ...