Σάββατο, 27/11/2021, 22:55


Home / Featured / Εργασία 30 χρόνια για σύνταξη 15 χρόνων

Εργασία 30 χρόνια για σύνταξη 15 χρόνων

Δημοσιεύτηκε: 9:55 πμ Μάιος 5th, 2018  


Από τον
Νάσο Χατζητσάκο

Σε εργαζομένους ενός κατώτερου θεού έχουν μετατραπεί χιλιάδες καθηγητές σε φροντιστήρια και κέντρα ξένων γλωσσών. Με μαθηματικό τρικ «κουρεύονται» τα δικαιώματά τους στην ασφάλιση, στις παροχές Υγείας και στα επιδόματα. Είναι ενδεικτικό ότι πλέον, για να συμπληρώσουν ακόμη και τον ελάχιστο απαιτούμενο χρόνο για συνταξιοδότηση (15 έτη), σε αρκετές περιπτώσεις θα αναγκαστούν να δουλέψουν περισσότερα και από 30 χρόνια!

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει μέσα από την ανάλυση των πρόσφατων ερμηνευτικών εγκυκλίων. Εξαιτίας των μεταβολών που προκαλούν, ήδη ένας σημαντικός αριθμός καθηγητών φροντιστηρίων και ξένων γλωσσών, που λόγω του περιορισμού των μαθημάτων συμπληρώνουν λίγες διδακτικές ώρες, αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα στα ασφαλιστικά και τα συνταξιοδοτικά δικαιώματά του, καθώς και στη λήψη βασικών επιδομάτων (όπως της ανεργίας).

Για ποιον λόγο; Τα προβλήματα έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας ενός επικίνδυνου μαθηματικού τρικ, το οποίο καθιερώθηκε για τον υπολογισμό των ημερών ασφάλισης και των αμοιβών τους, με νόμους της προηγούμενης διετίας.
Σύμφωνα με τις υφιστάμενες διατάξεις, «το εβδομαδιαίο ωράριο πλήρους διδακτικής απασχόλησης στα φροντιστήρια και τα κέντρα ξένων γλωσσών καθορίζεται στις 21 διδακτικές ώρες, σε αναλογία με το ωράριο των εκπαιδευτικών της δημόσιας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ως ο μέσος όρος του μέγιστου και του ελάχιστου ωραρίου τους. Η συμπλήρωση πλήρους εβδομαδιαίου ωραρίου αντιστοιχεί σε 25 ένσημα μηνιαίως, ανεξαρτήτως της κατανομής των διδακτικών ωρών μέσα στην εβδομάδα».

«Κούρεμα»

Τι σημαίνει αυτό; Για να συμπληρώσει ένας καθηγητής φροντιστηρίου ή κέντρου ξένων γλωσσών 25 ημέρες ασφάλισης τον μήνα, θα πρέπει να πραγματοποιεί τουλάχιστον 21 διδακτικές ώρες την εβδομάδα (84 ώρες τον μήνα). Εάν δεν τις συμπληρώνει, ακόμη και αν κάνει μαθήματα κάθε μέρα, μέσα στην εβδομάδα, δέχονται δραστικό «κούρεμα» οι ημέρες ασφάλισης που δικαιούται.

Για παράδειγμα, ένας καθηγητής που συμπληρώνει περίπου 10 ώρες διδασκαλίας την εβδομάδα, ακόμη και εάν αυτές διαμοιράζονται στο σύνολο των εργάσιμων ημερών, στο τέλος του μήνα δικαιούται μόλις… 11,9 ημέρες ασφάλισης. Αυτό σημαίνει ότι μέσα σε έναν χρόνο συνολικά θα έχει περίπου 143 ημέρες ασφάλισης, όταν για όλους τους άλλους μισθωτούς, είτε πλήρως είτε μερικώς απασχολουμένους, αναλογούν 300 ημέρες ασφάλισης. Ετσι, για να συμπληρώσει το άτομο του παραδείγματος τις 4.500 ημέρες ασφάλισης (τις ελάχιστες που απαιτούνται για μειωμένη στα 62 ή πλήρη σύνταξη στα 67 έτη της ηλικίας του), θα πρέπει να δουλεύει περισσότερα από 30 χρόνια!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Εγκύκλιος/Αξιολόγηση: Λήγει στις 29 Νοεμβρίου η προθεσμία για την κατάθεση του Συλλογικού Προγραμματισμού

Το πρόβλημα με τις «κουρεμένες» ημέρες ασφάλισης, φυσικά, δεν επηρεάζει μόνο το δικαίωμα στη σύνταξη για τους καθηγητές φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών.

Παράλληλα, για τους εκπαιδευτικούς που συμπληρώνουν ελάχιστες ώρες διδασκαλίας μέσα στην εβδομάδα ήδη προκαλούνται μεγάλα προβλήματα, μεταξύ άλλων:
■ στη συμπλήρωση των απαιτούμενων ημερών ασφάλισης (από το 2019 και μετά θα απαιτούνται 75 από 50 σήμερα ημέρες ασφάλισης) για τη λήψη ασφαλιστικής ικανότητας και δικαιώματος στις παροχές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, καθώς και
■ στη λήψη επιδόματος ανεργίας (τουλάχιστον 125 ημέρες ασφάλισης μέσα στους τελευταίους 14 μήνες, πριν από τη λήξη της εργασιακής σχέσης τους).

Με βάση την πρώτη ανάλυση, οι ιθύνοντες νόες των δύο σχετικών νόμων, που σπρώχνουν στα «τάρταρα» βασικά δικαιώματα για μια μεγάλη ομάδα εκπαιδευτικών που απασχολείται στον σκληρό στίβο του ιδιωτικού τομέα, φαίνεται καταρχάς ότι έχουν κάνει (προφανώς… λόγω έλλειψης εμπειριών) ένα ουσιώδες λάθος: Τους έχουν εξισώσει με τους καθηγητές της δημόσιας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, εκτιμώντας ότι με την ίδια ευκολία μπορούν όσοι είναι στα φροντιστήρια να συμπληρώνουν τουλάχιστον 21 ώρες την εβδομάδα.
Κατά δεύτερον, μοιάζουν να αγνοούν ουσιαστικές παραμέτρους της νομοθεσίας για το Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης και στην προκειμένη πώς αντιμετωπίζονται οι υπόλοιποι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, χωρίς πλήρες (οκτάωρο) ωράριο αλλά με καθεστώς μερικής απασχόλησης.

Οσοι εργάζονται καθημερινά αλλά για λίγες ώρες (ακόμη και κάτω από 4-5 ώρες) δικαιούνται για κάθε ημέρα εργασίας μία ημέρα ασφάλισης. Ποια επίπτωση έχουν; Οταν θα φτάσει η ώρα του υπολογισμού των συντάξεών τους, θα δικαιούνται μικρά ποσά αφού καταβάλλουν ως εργαζόμενοι χαμηλές εισφορές, αντίστοιχα. Στην προκειμένη, όμως, οι καθηγητές φροντιστηρίων αντιμετωπίζονται ως εργαζόμενοι ενός κατώτερου θεού και, όπως όλα δείχνουν, πιθανή λύση θα δοθεί μόνο μέσω της δικαστικής οδού.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Ζ. Μακρή: Πιθανή αφαίρεση γονικής μέριμνας και ποινική τιμωρία για τους αρνητές που δεν στέλνουν τα παιδιά τους σχολείο

Ποιοι ασφαλισμένοι μπορούν να ζητήσουν επίσπευση αιτήματος

Τη δυνατότητα να ζητήσουν την επίσπευση της διαδικασίας διεκπεραίωσης των συνταξιοδοτικών αιτημάτων τους και να ξεπεράσουν τις τεράστιες καθυστερήσεις στην απονομή των συντάξεων (ξεπερνούν ακόμη και τα τρία χρόνια σε περιπτώσεις απλής ασφάλισης) έχουν όσοι ανήκουν σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και, μεταξύ άλλων, αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Οι προϋποθέσεις για τις αιτήσεις επίσπευσης των συνταξιοδοτικών αιτημάτων από τις αρμόδιες υπηρεσίες περιλαμβάνονται σε πρόσφατο γενικό έγγραφο του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Συγκεκριμένα, υπάρχουν περιπτώσεις συνταξιοδοτικών αιτημάτων κατά τις οποίες παρουσιάζονται σημαντικοί λόγοι δικαιολογημένης προτίμησης νεότερων υποθέσεων, σε προτεραιότητα αιτήσεων που υποβλήθηκαν προγενέστερα. Στις περιπτώσεις, λοιπόν, κατά τις οποίες οι ενδιαφερόμενοι έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης και μεταγενέστερα αίτημα επίσπευσης της εξέτασής της, κατά προτεραιότητα, είναι δυνατή η αποδοχή του αιτήματος με τη συνδρομή συγκεκριμένων προϋποθέσεων.
Ποιες είναι αυτές οι προϋποθέσεις; Οσοι προχωρούν σε υποβολή αίτησης για την επίσπευση της διεκπεραίωσης του συνταξιοδοτικού αιτήματός τους, για να έχουν πιθανότητες έγκρισης θα πρέπει να πληρούν τους περισσότερους από τους εξής όρους:
1) Να μην εργάζονται.
2) Να μην έχουν προϋποθέσεις για να λάβουν προσωρινή ούτε άλλη σύνταξη.
3) Να έχουν καταθέσει όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
4) Να έχει παρέλθει τρίμηνο από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης.
5) Να έχει προσκομιστεί βεβαίωση διευθυντή νοσηλευτικού ιδρύματος ή -στις περιπτώσεις συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας- να έχει εκδοθεί από τα ΚΕΠΑ γνωμάτευση σε ισχύ, από τις οποίες να πιστοποιείται ότι ο ενδιαφερόμενος παρουσιάζει σημαντικό πρόβλημα υγείας.
6) Να προβάλλονται ιδιαίτερα σοβαροί οικονομικοί λόγοι σε συνδυασμό με την οικογενειακή κατάσταση.
Η αξιολόγηση της πλήρωσης των κριτηρίων με ταυτόχρονη συνεκτίμηση της σοβαρότητας του κινδύνου που επαπειλείται γίνεται από τον αρμόδιο περιφερειακό διευθυντή. Τα πιστοποιητικά με τα οποία αποδεικνύεται αυτός ο κίνδυνος, μαζί με την αίτηση του ενδιαφερομένου περί επίσπευσης εξέτασης του συνταξιοδοτικού αιτήματος και των ιδιαίτερων λόγων που επικαλείται, τηρούνται εντός του συνταξιοδοτικού φακέλου (αντίγραφα κρατούνται στο αρχείο του γραφείου του διευθυντή).

http://www.dimokratianews.gr/


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

«SOS» από το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο προς εκπαιδευτικούς

«SOS» εκπέμπει το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο προς τους εκπαιδευτικούς, προκειμένου να αποφύγουν ...