Τελευταία Νέα

Thursday, 05/24/18, 06:123 δισ ευρώ κάθε έτος για τη Δωρεάν Παιδεία!

Δημοσιεύτηκε:

11:07 πμ Μάιος 16th, 2018

Παρόλο που η εκπαίδευση στην Ελλάδα είναι δημόσια και δωρεάν, οι δαπάνες των οικογενειών στη χώρα που αφορούν σε αυτή, ξεπερνούν τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ (ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ) για την εκπαίδευση, οι Έλληνες γονείς επενδύουν στη γνώση των παιδιών τους, διαθέτοντας χρήματα για φροντιστήρια, ξένες γλώσσες, μαθήματα που αφορούν τέχνες ή υπολογιστές, αλλά και τα έξοδα που αφορούν τις σπουδές μακριά από την οικογενειακή στέγη.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία (2015), τα έξοδα για την ιδιωτική εκπαίδευση κατέχουν τη μερίδα του λέοντος, με 792.331.939 εκατ. ευρώ και ακολουθούν οι ξένες γλώσσες με 621.164.425 ευρώ και οι οικονομικές μεταβιβάσεις για σπουδές στο εσωτερικό με 554.681.971 ευρώ.

Καθόλου αμελητέο δεν είναι το ποσό που αφορά στα φροντιστήρια και τα ιδιαίτερα μαθήματα, με τις δύο κατηγορίες να υπολογίζεται ότι αθροιστικά «απορροφούν» 753.633.197 εκατ. ευρώ.

Μεγάλα είναι και τα ποσά που δίνουν οι γονείς για αγορά βιβλίων και τα μαθήματα τεχνών και υπολογιστών, καθώς ανέρχονται στα 176 εκατ. και 184 εκατ. ευρώ αντίστοιχα (πάντα με βάση τα στοιχεία του 2015).

Αναλυτικά

Χρήματα για τα φροντιστήρια προετοιμασίας για τα σχολικά μαθήματα αλλά και για τις ξένες γλώσσες, ποσά για τα βιβλία και τα βοηθήματα, χρήματα για τις σπουδές του παιδιών στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, μαθήματα ηλεκτρονικού υπολογιστή:

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Πότε λήγουν τα μαθήματα σε Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια

συνολικά πάνω από 2,5 δισ. ευρώ τον χρόνο δίνει η ελληνική οικογένεια για παροχές στο παιδί, για τις οποίες το ελληνικό σχολείο δεν κρίνεται ικανοποιητικό. Εάν στο ποσό αυτό προστεθούν τα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων, η ιδιωτική δαπάνη φτάνει τα 3.305.269.491 ευρώ ετησίως. Τα στοιχεία προκύπτουν από την ετήσια έκθεση για την εκπαίδευση 2017-18 του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ (ΚΑΝΕΠ), η οποία παρουσιάστηκε χθες. Σύμφωνα με την έκθεση:

• Οι συνολικές δαπάνες για την εκπαίδευση το 2015 φθάνουν τα 8,8 δισ. ευρώ. Το 62,8%, δηλαδή 5,5 δισ. ευρώ, αποτελεί τις δημόσιες δαπάνες, ενώ το 37,2%, δηλαδή 3,3 δισ. ευρώ, είναι οι ιδιωτικές δαπάνες.

• Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, το 69,5% αφορά τις δημόσιες δαπάνες, ενώ το 30,5% τις ιδιωτικές.

• Για τη δευτεροβάθμια, το 51,1% είναι δημόσιες δαπάνες και το 48,9% ιδιωτικές.

• Στην τριτοβάθμια, το ποσοστό των ιδιωτικών είναι μεγαλύτερο των δημόσιων δαπανών (50,6% και 49,4%, αντίστοιχα).

Εκατομμύρια ευρώ ξοδεύουν οι γονείς σε φροντιστήρια εκπαίδευσης και ιδιαίτερα μαθήματα: το ποσό φτάνει τα 753.633.197 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, η οικονομική κρίση δεν οδήγησε σε σημαντική (αναλογικά) συρρίκνωση των σχετικών δαπανών. Αντίθετα, οι γονείς μείωσαν κατά 50% τα έξοδα σε μπέιμπι σίτερ και παιδοκόμους και κατά 35% για αγορά βιβλίων.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  ΙΕΠ - 32 εμπειρογνώμονες με σύμβαση μίσθωσης έργου ιδιωτικού δικαίου

Φέτος η έκθεση εκπονήθηκε σε συνεργασία με το Παρατηρητήριο Θεμάτων Αναπηρίας της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία.

Στο ζήτημα της μέριμνας για τα ΑμεΑ, η Ελλάδα βρίσκεται στη χειρότερη κατάταξη της Ευρώπης μαζί με τη Βουλγαρία, την Ιρλανδία και τη Λιθουανία. Σύμφωνα με την έκθεση του ΚΑΝΕΠ, στη χώρα μας 24,9% των ατόμων από 16 ετών και άνω έχουν κριθεί ως άτομα με περιορισμό δραστηριοτήτων ή αναπηρία. Αρα σε απόλυτους αριθμούς τα ΑμεΑ είναι περίπου 2,5 εκατομμύρια. Εξ αυτών το 51,9% αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Στο εκπαιδευτικό σύστημα, το 58,6% αποφοιτά από το γυμνάσιο, ενώ το ποσοστό των αποφοίτων λυκείου και μεταλυκειακών βαθμίδων περιορίζεται στο 29,8%.

Το ποσοστό συρρικνώνεται δραματικά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς μόλις το 11,6% εξ αυτών καταφέρνει να την ολοκληρώσει. Αλλωστε, παρατηρείται ότι στην τριτοβάθμια εκπαίδευση καταγράφεται η χαμηλότερη προσαρμογή στις ανάγκες των ΑμεΑ (π.χ. υποδομές, προγράμματα σπουδών). Ως προς την εξεύρεση εργασίας, 35,5% απασχολούνται· το ποσοστό είναι μάλλον υψηλότερο, καθώς η τελευταία καταγραφή αφορά μετρήσεις του 2011. Οι περισσότεροι κάνουν χειρωνακτικές εργασίες ή απασχολούνται σε οικογενειακή επιχείρηση.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής κ. Φώφη Γεννηματά και εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου, των υπουργείων Παιδείας και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, των κοινωνικών εταίρων κ.ά.

Έντυπη

          

     

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Προσωρινοί Πίνακες Κατάταξης Υποψηφίων Διευθυντών Σ.Δ.Ε.

Παρακαλούμε ενημερωθείτε απο το επισυναπτόμενο αρχείο: ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Πανελλαδικές ...

Μοιράσου!