Home / Featured / 200 εκ. ευρώ ο ετήσιος τζίρος της προσχολικής αγωγής. Χωρίς Voucher οι 184 Δήμοι της υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής

200 εκ. ευρώ ο ετήσιος τζίρος της προσχολικής αγωγής. Χωρίς Voucher οι 184 Δήμοι της υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής

Δημοσιεύτηκε: 11:52 μμ Μάιος 23rd, 2018  


Σε 200 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζονται τα έξοδα των ελληνικών οικογενειών για την Προσχολική Αγωγή. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την ΟΙΕΛΕ, οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών παιδικών σταθμών και νηπιαγωγείων πιέζουν να μην εφαρμοστεί η Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή.

Στην σχετική ανακοίνωση, η ΟΙΕΛΕ αναφέρει:

Η προσχολική αγωγή είναι ο μεγάλος ασθενής του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας. Το Κράτος αδυνατούσε να προσφέρει σε όλα τα παιδιά δημόσιες υπηρεσίες προσχολικής αγωγής και για αυτό στον χώρο είχε στηθεί εάν εμπόριο υπηρεσιών που περιλάμβανε θηριώδη δίδακτρα, μαύρη εργασία, φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή. Η ανακοίνωση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής από το Υπ. Παιδείας, οι επιτήδειοι επιχειρηματίες του χώρου καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να παρεμποδίσουν την εφαρμογή της. Χαρακτηριστικά είναι άλλωστε σχετικά δημοσιεύματα του Τύπου τις τελευταίες ημέρες.

ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΤΥ ΤΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ Η ΑΓΡΙΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Όπως φαίνεται από τα στοιχεία της Ετήσιας Έκθεσης του ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ για την εκπαίδευση 2017-18, οι δαπάνες των νοικοκυριών για την προσχολική αγωγή κυμαίνονται τα τελευταία χρόνια από 120 έως 200 εκατομμύρια ευρώ. Αν στα χρήματα αυτά προστεθεί η κρατική επιδότηση των vouchers, γίνεται αντιληπτό ότι ο τομέας της ιδιωτικής προσχολικής αγωγής είναι αναλογικά ένας από τους πιο κερδοφόρους της ιδιωτικής οικονομίας.

Όμως οι ιδιοκτήτες των παιδικών σταθμών-νηπιαγωγείων και, παρά το γεγονός ότι τα δίδακτρα που επιβάλλουν στους γονείς είναι συχνά ίσης ή και ανώτερης τιμής από αυτά ακριβών ιδιωτικών γυμνασίων και λυκείων (πρόκειται για ποσά που κυμαίνονται ανάμεσα στα 400 και 700 ευρώ το μήνα), επιχειρούν με άνομες μεθοδεύσεις να αυξήσουν τα κέρδη τους.

Η εργασιακή εκμετάλλευση στο χώρο αυτό είναι πρωτοφανής. Οι ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί-νηπιαγωγεία είναι κατά κύριο λόγο διάσπαρτοι σε γειτονιές και είναι πάρα πολύ δύσκολο για τις εποπτικές αρχές της πολιτείας να τους ελέγξουν συστηματικά. Η ανεργία μαστίζει σε πολύ υψηλά ποσοστά τόσο τους αποφοίτους ΙΕΚ/ΤΕΙ Βρεφονηπιοκομίας– Προσχολικής Αγωγής όσο και τους απόφοιτους των Πανεπιστημιακών Τμημάτων προσχολικής αγωγής (νηπιαγωγών).

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Η ΕΕΕΠ αναζητεί (9)ΠΕ Διοικητικού και (6)Πληροφορικής με άριστη γνώση αγγλικής

Οι ιδιοκτήτες εκμεταλλεύονται το γεγονός αυτό και προσφέρουν μισθούς που κυμαίνονται από 250 έως 400 ευρώ για 10ωρη απασχόληση που περιλαμβάνει υπηρεσίες εκτός των αρμοδιοτήτων των παιδαγωγών (καθαριότητα χώρων, υπηρεσίες εστίασης, συνοδεία σχολικών λεωφορείων κ.λπ.) Στην περίπτωση των παιδαγωγών που εργάζονται σε προνηπιακή τάξη οι μισθοί είναι κατώτεροι από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας κατά περίπου 20-30%.

Στην περίπτωση όμως των νηπιαγωγών η κατάσταση είναι δραματική. Αν και θα έπρεπε να λαμβάνουν τουλάχιστον τις αμοιβές των δημόσιων νηπιαγωγών (με βάση το ενιαίο μισθολόγιο των υπαλλήλων) τα χρήματα που παίρνουν είναι 60-70% λιγότερα! Μάλιστα η κατηγορία αυτή υφίσταται περαιτέρω σημαντική εργασιακή βλάβη, καθώς οι εκπαιδευτικοί αυτοί εργάζονται χωρίς νόμιμο διοριστήριο από το Υπουργείο Παιδείας με αποτέλεσμα να μην αναγνωρίζεται η προϋπηρεσία τους!

Γίνεται φανερό ότι αυτό το πάρτι μαύρης εργασίας, παράνομων μισθών πείνας, φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής κάποιοι παλεύουν να συνεχιστεί. Όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα τελευταίων ημερών, ορισμένοι ισχυροί ιδιοκτήτες τέτοιων δομών ασκούν πιέσεις σε κυβερνητικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες για να ανασταλεί ή να καταργηθεί εντελώς η εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής.

ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΚΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ

Η εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής αντιμετωπίζει καίρια παιδαγωγικά ζητήματα, ανταποκρίνεται σε ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας και μπορεί να αποτελέσει αφετηρία για να σταματήσει το πάρτι του μαύρου χρήματος στο χώρο. Όπως όμως προαναφέρθηκε, υπάρχει δυσκολία εποπτείας στις διάσπαρτες δομές και είναι καταγεγραμμένος ο φόβος των εκπαιδευτικών να προσχωρήσουν σε καταγγελίες λόγω της τεράστιας ανεργία.

Θεωρούμε ότι θα πρέπει να υπάρξει συν τονισμένη και συστηματική αντιμετώπιση του προβλήματος από το Υπ. παιδείας σε συνεργασία με το Υπ. Εργασίας. Απαιτείται, όμως, ισχυρή πολιτική βούληση για την αντιμετώπιση αυτού του σύνθετου προβλήματος. Αρχή θα είναι ανακοίνωση και άμεση εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής σε όλα τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια από φέτος.

ΕΕΤΑΑ

Έως την Παρασκευή αναμένεται να εκδοθεί από την ΕΕΤΑΑ η σχετική πρόσκληση για την φιλοξενία περισσοτέρων από 100.000 παιδιών στους παιδικούς σταθμούς μέσω ΕΣΠΑ για το 2018 – 2019. Η πρόσκληση όμως θα προβλέπει μια καινοτομία που έχει να κάνει με την φιλοξενία των παιδιών ηλικίας 4 ως 5 ετών, αφού σύμφωνα με τον νόμο του υπουργείου Παιδείας για την υποχρεωτική εκπαίδευση τα παιδιά αυτά αντί να πάνε σε παιδικούς σταθμούς θα πρέπει να πάνε προνήπιο.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Συμφωνία αμοιβαίας ακαδημαϊκής αναγνώρισης Κύπρου Ελλάδας

Ο λόγος είναι ότι αρχίζει από το σχολικό έτος 2018-2019 σε 184 δήμους της χώρας η υποχρεωτική φοίτηση των νηπίων που θα συμπληρώσουν την 31η Δεκεμβρίου του 2018 την ηλικία των 4 ετών

Το μέτρο θα εφαρμοστεί στους 184 δήμους της χώρας που έχουν την δυνατότητα για την εφαρμογή του μέτρου και για τους οποίους έχει εκδοθεί και σχετικό ΦΕΚ. Για τους δήμους αυτούς δεν πρόκειται να εκδοθούν τα περίφημα voucher (δελτία φιλοξενίας).

Να σημειωθεί ότι σε πρόσφατη συνάντηση για το θέμα που είχαν οι υπουργοί Εσωτερικών, Παιδείας, Κοινωνικής Αλληλεγγύης με το προεδρείο της ΚΕΔΕ, το υπουργείο Παιδείας παρουσίασε έγγραφο βάσει του οποίου 150 δήμαρχοι συμφωνούν με το μέτρο, ενώ σε ότι αφορά τους υπόλοιπους γίνονται οι απαραίτητες προετοιμασίες των υποδομών στις πόλεις τους προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα.

Να τονιστεί ότι αν οι γονείς των παραπάνω δήμων επιθυμούν τα παιδιά τους να εγγραφούν σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς αντί να πάνε προνήπιο έχουν την δυνατότητα να το κάνουν, αλλά όχι μέσω του προγράμματος της ΕΕΤΑΑ και την επιδοτηση της φιλοξενίας τους.

Σύμφωνα με τον νόμο, η φοίτηση των νηπίων, που συμπληρώνουν την 31η Δεκεμβρίου του έτους εγγραφής την ηλικία των 4 ετών, γίνεται υποχρεωτική σταδιακά από το ερχόμενο σχολικό έτος και σε κάθε περίπτωση εντός τριετίας, κατά δήμους, οι οποίοι ορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και Οικονομικών και ύστερα από εισήγηση των οικείων Περιφερειακών Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Διαδικτυακή ημερίδα ΑΠΘ: «Τεχνολογίες Ομιλίας, Μετάφραση και Επικοινωνία»

Η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης διοργανώνουν διαδικτυακή ημερίδα με ...