Home / Featured / Με βαθμό απολυτηρίου από το 2020 η εισαγωγή στα ΑΕΙ

Με βαθμό απολυτηρίου από το 2020 η εισαγωγή στα ΑΕΙ

Δημοσιεύτηκε: 2:04 μμ Απρίλιος 7th, 2018  


Την πρόθεση από τον Ιούνιο του 2020 να ισχύσει ένα νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, με βάση το βαθμό απολυτηρίου, επανέλαβε ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου.

«Ως κυρίαρχη λογική, η πρόσβαση στα ΑΕΙ θα εξαρτάται από τον βαθμό του απολυτηρίου, σε ένα σχολείο, στο οποίο θα υπάρχει μία εντελώς νέα Β’ και Γ’ λυκείου», είπε ο κ. Γαβρόγλου σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Real news». και συμπλήρωσε ότι η Γ’ λυκείου θα είναι «ένα είδος προπαρασκευαστικού έτους».

Αναφέρθηκε, επίσης, στις αλλαγές στα προγράμματα σπουδών των μαθημάτων κορμού του λυκείου, χαρακτηρίζοντας «μεγάλο βήμα» για τη μεταρρύθμιση του λυκείου, τις αλλαγές στη Γλώσσα, τα Μαθηματικά, την Ιστορία και τις Φυσικές Επιστήμες. «Θα προχωρήσουμε με συντηρητικά βήματα και με ήπια μετάβαση, αλλά θα προχωρήσουμε», σημείωσε.

Σχετικά με την οικονομική κατάσταση των ΑΕΙ, ο υπουργός επανέλαβε ότι έχει υπάρξει φέτος αύξηση της χρηματοδότησης, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και την έκτακτη επιχορήγηση 52 εκατομμυρίων ευρώ και υποστήριξε για μία ακόμη φορά ότι μία νέα νομική σχολή θα αποφορτίσει τις ήδη υπάρχουσες.

Εξάλλου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, για την εκλογή των μουφτήδων, επεσήμανε ότι είναι ένα «ανοιχτό ζήτημα» για το υπουργείο Παιδείας και την κυβέρνηση συνολικά. «Είναι ένα ζήτημα που συζητιέται», είπε και πρόσθεσε ότι θεωρεί πως «υπάρχουν τα περιθώρια εξεύρεσης συναινετικών και προωθητικών λύσεων».

Από την επόμενη σχολική χρονιά οι νέοι συντελεστές

Νέοι συντελεστές βαρύτητας των μαθημάτων που εξετάζονται στις πανελλαδικές εξετάσεις και θα ισχύσουν από την επόμενη σχολική χρονιά ορίζονται από το υπουργείο Παιδείας με βάση τα δεδομένα που διαμορφώνονται από την διαμόρφωση των τεσσάρων νέων επιστημονικών πεδίων (χωρίς το χωριστό πεδίο των παιδαγωγικών σχολών).

Το υπουργείο Παιδείας αντιλαμβανόμενο ότι η αλλαγή αυτή των συντελεστών μαθημάτων της κοινής ομάδας σχολών, κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς δημιουργεί προβλήματα στην προετοιμασία των μαθητών-τριών, ανακοινώνει ότι η αλλαγή αυτή θα ισχύσει από την επόμενη σχολική χρονιά 2018-19’ αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε.

Ετσι, Με την ΚΥΑ Φ.151/43612/Α5 του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, (ΦΕΚ 983/Β΄/20-03-2018) που αφορά την πρόσβαση αποφοίτων ΕΠΑΛ στα Πανεπιστήμια, στα ΤΕΙ, στις στρατιωτικές σχολές κ.λπ., ορίζονται διαφορετικά οι συντελεστές βαρύτητας μαθημάτων για τις σχολές που ανήκουν σε κοινή ομάδα (σχολές δηλ. στις οποίες έχουν πρόσβαση οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ από όλους τους τομείς) από συντελεστές που ισχύουν για τις σχολές που έχουν πρόσβαση οι απόφοιτοι του κάθε τομέα χωριστά.

Το υπουργείο Παιδείας αναφέρει ότι αυτό είναι αναγκαίο να γίνει, εξ αιτίας του γεγονότος ότι στην κοινή ομάδα σχολών όλοι οι απόφοιτοι διεκδικούν από κοινού τα ίδια τμήματα. Έτσι οι συντελεστές βαρύτητας των 2 κοινών μαθημάτων θα έχουν αυξημένη βαρύτητα σε σχέση με τα 2 μαθήματα ειδικότητας που είναι διαφορετικά για κάθε τομέα’.

Συγκεκριμένα,

Α. Για τις σχολές στις οποίες έχουν πρόσβαση οι απόφοιτοι του κάθε τομέα ξεχωριστά: οι συντελεστές βαρύτητας των μαθημάτων θα είναι: για τα Μαθηματικά και την Ελληνική Γλώσσα συντελεστής 1,5 και για τα δύο μαθήματα ειδικότητας συντελεστής 3,5.

Β. Για τις σχολές της κοινής ομάδας, όπου έχουν πρόσβαση οι απόφοιτοι όλων των τομέων των ΕΠΑΛ: οι συντελεστές βαρύτητας των μαθημάτων θα είναι: για τα Μαθηματικά και την Ελληνική Γλώσσα συντελεστής 3,5 και για τα δύο μαθήματα ειδικότητας συντελεστής 1,5.


 

Ένα σχόλιο

  1. Αυτοί ήταν που δεν ήθελαν το λύκειο απλό προθάλαμο της τριτοβαθμίου εκπαιδεύσεως αλλά κανονικό σχολείο!

    Χώρια που όταν βαθμολογείς γνωστούς σου μαθητές, εμφωλεύουν εγγενώς και αυτομάτως η υποκειμενικότητα, οι συμπάθειες/αντιπάθειες και ο πειρασμός της δωροληψίας/δωροδοκίας. Όποιος κάνει πως δεν το καταλαβαίνει είναι …. – δεν το γράφω για να μην κολαστώ μέρες που είναι!

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...