Τελευταία Νέα

Sunday, 04/22/18, 05:07



Θέλετε να εργασθείτε το καλοκαίρι στην Αγγλία;

Δημοσιεύτηκε:

10:02 μμ Απρίλιος 9th, 2018

Για όσους ενδιαφέρονται για μια εκπαιδευτική καριέρα εκτός των συνόρων μας.

Τα τελευταία χρόνια, η επικοινωνία μας με τα κέντρα διδασκαλίας σε άλλες χώρες και ιδιαίτερα σε καλοκαιρινά προγράμματα, έχει δημιουργήσει μια νέα γενιά καθηγητών Αγγλικής γλώσσας που είναι επιθυμητοί σαν προσωρινό, αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις, μόνιμο προσωπικό στην Μ. Βρετανία, Καναδά και άλλες αγγλόφωνες χώρες.

Cambridge CELTA ή ανάλογα πτυχία 

Αν κάτι τέτοιο σας ενδιαφέρει, το πτυχίο του πανεπιστημίου δυστυχώς δεν επαρκεί. Και για να μην  παρεξηγηθούν μερικοί η μερικές όπως συχνά συμβαίνει σε πλατφόρμες συζητήσεων η στα κοινωνικά μέσα, το ίδιο ισχύει και για τους Αγγλόφωνους απόφοιτους.

Απόφοιτοι με BA ή ΜΑ δεν προσλαμβάνονται αν δεν προσκομίσουν κάποια απόδειξη/βεβαίωση ότι έχουν παρακολουθήσει κάποιο επιμορφωτικό πρόγραμμα που να περιλαμβάνει πρακτική εξάσκηση σε αληθινή τάξη.

Τέτοια προγράμματα υπάρχουν αλλά το πιο γνωστό και καταξιωμένο πρόγραμμα που επιζητούν οι περισσότεροι εργοδότες είναι το Cambridge CELTA.   Αυτό δίνει την πιστοποίηση που αναφέρεται πιο συχνά από οποιοδήποτε άλλο ανάλογο πρόγραμμα καθώς υπάρχει οδηγία από τον φορέα πιστοποίησης.

Εχουν οι Έλληνες εκπαιδευτικοί πιθανότητες να προσληφθούν;

Όχι μόνο έχουν πολλές πιθανότητες για πρόσληψη αλλά και πολλά Βρετανικά κολέγια τους επιζητούν και μας στέλνουν κάθε χρόνο συγχαρητήριες επιστολές και αιτήματα να τους συστήσουμε νέους αποφοίτους μας.

Ας το πούμε ξεκάθαρα:   Δεν υπάρχουν αρκετοί φυσικοί ομιλητές της γλώσσας καθηγητές με τα προσόντα για να καλύψουν τις ανάγκες της βιομηχανίας της Αγγλικής γλώσσας κάθε καλοκαίρι.

Οι έλληνες καθηγητές έχουν πολλά θετικά στοιχεία αλλά τα τρία κύρια προσόντα που μας αναφέρουν οι εργοδότες είναι τα παρακάτω

 • Έχουν καλή γνωσιακή βάση της γλώσσας – γνωρίζουν γραμματική καλύτερα από πολλούς φυσικούς ομιλητές
 • Έχουν πείρα στη διδασκαλία μικρότερων ηλικιών – η πείρα τους βοηθάει να διαχειρίζονται τις ομάδες των παιδιών και εφήβων που κατακλύζουν την Μεγάλη Βρετανία κάθε χρόνο.
 • Έχουν καλό δείκτη ωριμότητας – τα καλοκαιρινά συμβόλαια δεν τα επιζητούν όσοι έχουν ήδη μια σταθερή δουλειά και έχουν και πείρα. Συνήθως νέοι συνάδελφοι που δεν έχουν ούτε πείρα αλλά ούτε και υψηλό δείκτη ωριμότητας και υπευθυνότητας – πολλοί μόλις τέλειωσαν το πανεπιστήμιο και είναι πολύ νέα άτομα οι ίδιοι. 

Φυσικά, ας μην ξεχνάμε και το πιο σημαντικό: είναι Ευρωπαιοι υπήκοοι επομένως δεν χρειάζονται βίζα και άδεια εργασίας. Αυτό ίσως να αλλάξει στο μέλλον αλλά, δεδομένων των αναγκών των κολλεγίων για προσωπικό, θα βρεθεί τρόπος να δίδονται άδειες εργασίας.

Δεδομένης της τακτικής πολλών τοπικών κέντρων ξένων γλωσσών και των εξαιρετικά χαμηλών ωρομισθίων, πιστεύω ότι ένα summer course λύνει πολλά οικονομικά προβλήματα του καλοκαιριού και δίνει νέες προοπτικές καριέρας στους έλληνες συναδέλφους μας.

Και αν δεν έχω πρώτο πτυχίο;

Αυτό με ρωτάνε πολλοί και πολλές – υπάρχει μεγάλος αριθμός που εργάζεται μόνο με Proficiency.

Ακόμη και αυτό είναι κάτι που μαθαίνουμε ότι ξεπερνιέται – μπορούν άνετα να προσληφθούν σαν activity leaders!

Αλλά όταν το κολλέγιο γνωρίζει ότι έχετε ένα CELTA, τις πιο πολλές φορές η ανάγκη για διδακτικό προσωπικό είναι τόσο μεγάλη που ο activity leader γρήγορα προωθείται στη θέση του καθηγητή!

Μόνο στην Αγγλία;

Η Αγγλία δεν είναι ο μόνος προορισμός αν και είναι ο πιο δημοφιλής – η Μάλτα έχει τρομερή επίσης άνοδο και μεγάλες ανάγκες για διδακτικό προσωπικό.

Προοπτικές υπάρχουν σε πολλές χώρες, αλλά γι’αυτές θα γράψω σε επόμενο άρθρο.

Κάθε χρόνο επιμορφώνω καθηγητές από όλον τον κόσμο – η λίστα των σπουδαστών και σπουδαστριών του κέντρου μου τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει δραστικά, κυρίως λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης που έχει κυριολεκτικά συνθλίψει πολλούς εργαζόμενους.

Ευκαιρίες για καλύτερο μέλλον υπάρχουν πολλές αλλά, δυστυχώς, όχι πια στην επόμενη γωνία από το σπίτι μας!!!

Για περισσότερες πληροφορίες για το CELTA,  αλλά και για τα υπόλοιπα, μικρότερης διάρκειας, η πιο προχωρημένα προγράμματα, δείτε την ιστοσελίδα του κέντρου μου, CELT Athens

Σημ. Οι εικόνες είναι από διάφορα κολλέγια στην Μ. Βρετανία.

Πηγή https://celtathens.com/

          

     

4 Σχόλια

 1. Θεόδωρος

  Καλησπέρα! Η αγγελία ισχύει μόνο για καθηγητές αγγλικής φιλολογίας; Οι καθηγητές της ελληνικής φιλολογίας μπορούν να εργαστούν; Μπορούμε να εργαστούμε και σε άλλα αγγλόφωνα κράτη της Ε.Ε όπως η Δημοκρατία της Ιρλανδίας;

  • Είναι θέμα πιστοποίησης οι καθηγητές Αγγλικών που θέλουν να διδάξουν γλώσσα (αγγλική) στην Αγγλία θέλουν πιστοποίηση CELTA, για άλλους κλάδους πρέπει να μιλήσετε με το Υπουργείο Παιδείας τους να ρωτήσετε τι πιστοποίηση ζητάνε (αν ζητάνε)

 2. Θεόδωρος

  Δηλαδή, οι θέσεις αφορούν μόνο καθηγητές αγγλικών; Το μόνο που ζητούν στην ιρλανδική δημοκρατία είναι το TIE. Ευχαριστώ πολύ!

  • TIE όπως και άλλες “κοινές” πιστοποιήσεις τύπου C2 είναι σίγουρο ότι πρέπει να έχει κάποιος αλλά αν θέλει να διδάξει και να έχει πιθανότητες να επιλεγεί θέλει και άλλα πιστοποιητικά (δείτε και το PGCE). Μιλάμε τώρα για καθηγητές που θέλουν να διδάξουν το αντικείμενο που σπούδασαν στην Αγγλία. https://www.prospects.ac.uk/jobs-and-work-experience/job-sectors/teacher-training-and-education/pgce. Ειδικότερα για να διδάξει Αγγλικά κάποιος στην Αγγλία είναι πολύ πιο κατοχυρωμένος αν πάει με ένα CELTA.

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Το 62ο Γυμνάσιο Αθηνών στην Ουτρέχτη με όχημα το Erasmus Plus!

Αξιότιμες κυρίες, αξιότιμοι κύριοι! Το σχολείο μας συμμετέχει από το 2016 σε ...

Μοιράσου!