Τελευταία Νέα

Τετάρτη, 29/06/2022, 04:24


Home / Featured / Συγκρούσεις για τη δομή της Β και Γ Λυκείου. Αντιδράσεις στη διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών

Συγκρούσεις για τη δομή της Β και Γ Λυκείου. Αντιδράσεις στη διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών

Δημοσιεύτηκε: 7:27 μμ Απρίλιος 14th, 2018  


Τα μαχαίρια άρχισαν να ακονίζονται ανάμεσα στις ενώσεις των εκπαιδευτικών, μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), καθώς πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις αναφορικά με το τελικό σχέδιο για τη δομή της Β΄ και Γ΄ Λυκείου, η οποία θα «φωτογραφίσει» το νέο εξεταστικό σύστημα για τα ΑΕΙ. Την Πέμπτη, ο πρόεδρος του ΙΕΠ Γεράσιμος Κουζέλης με το επιτελείο του παρουσίασε στον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου την πρόταση για τη διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών στη «νέα» Β΄ Λυκείου. Στη σύσκεψη μετείχαν καθηγητές της μέσης εκπαίδευσης και πανεπιστημιακοί. Ωστόσο, η πρόταση συναντά έντονες αντιδράσεις.

Ειδικότερα, η πρόταση δεν απέχει από εκείνη που είχε παρουσιάσει η «Κ» στις 17/10/2017. Προβλέπει ενοποίηση της Χημείας και της Βιολογίας, περιορισμό της Φυσικής, και εισαγωγή νέου μαθήματος. Συγκεκριμένα, για όλους τους μαθητές καθιερώνεται το υποχρεωτικό μάθημα «Ερευνητικά Προβλήματα Φυσικών Επιστημών», που θα διδάσκεται 4 ώρες την εβδομάδα.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Δημιουργία κωδικού ασφαλείας για την ηλεκτρονική υποβολή Μηχανογραφικού Δελτίου

Σύμφωνα με στέλεχος του ΙΕΠ που μίλησε στην «Κ», θα πρόκειται για μάθημα διαθεματικό. «Επιδιώκουμε οι μαθητές να μπορούν να αντιλαμβάνονται πώς λειτουργούν, ποια εφαρμογή έχουν οι θεωρίες των φυσικών επιστημών στην καθημερινότητα», τόνισε το ίδιο στέλεχος. Εκπαιδευτικοί ανέφεραν χθες στην «Κ» ότι καθώς τα Ερευνητικά Προβλήματα Φυσικών Επιστημών δεν έχουν σαφές περιεχόμενο, επιτρέπουν τη διδασκαλία τους από διάφορες ειδικότητες καθηγητών που θα πλεονάζουν στο σχολείο.

Από την άλλη, η Φυσική μετατρέπεται σε 4ωρο μάθημα επιλογής για όσους μαθητές επιθυμούν να εισαχθούν σε κάποια σχετική σχολή, ενώ επιλογής θα είναι η Χημεία και η Βιολογία, οι οποίες ενοποιούνται σε 4 ώρες. Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι τα δύο επιμέρους μαθήματα θα εξετάζονται σε ξεχωριστά θέματα αλλά στην ίδια εξέταση.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Αριθμός εισακτέων Στρατιωτικών Σχολών 2022 - Συμπληρωματική Προκήρυξη

Υψηλόβαθμο στέλεχος του ΙΕΠ ανέφερε στην «Κ» ότι η πρόταση απαιτεί εφαρμογή στην πράξη για να διαπιστωθεί πώς θα λειτουργήσει, κυρίως ως προς την κατανομή των καθηγητών ειδικοτήτων. Αλλωστε, λόγω του πιθανού περιορισμού των τριών μαθημάτων, η πρόταση είναι κόκκινο πανί για τις επιστημονικές ενώσεις, και κυρίως τους χημικούς και τους βιολόγους, ενώ και από τον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν οξύτατες αντιδράσεις.

Μάλιστα, στελέχη του κυβερνώντος κόμματος μιλούν για πιθανές καταλήψεις από μαθητές και προκρίνουν να συνεχισθεί ο διάλογος, καθώς «η πρόταση είναι ανώριμη, ενώ ο κ. Γαβρόγλου φαίνεται να κινείται με αμηχανία στα νερά της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σε μία κρίσιμη πολιτικά περίοδο».

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Ψηφιακό Πληροφοριακό Σύστημα «eSchools» για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Το Ολοκληρωμένο Ψηφιακό Πληροφοριακό Σύστημα της Δημόσιας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με ...