Home / Featured / Σαρωτικές αλλαγές στη Β και Γ Λυκείου. Εν αναμονή νέου συστήματος Πανελλαδικών το 2020

Σαρωτικές αλλαγές στη Β και Γ Λυκείου. Εν αναμονή νέου συστήματος Πανελλαδικών το 2020

Δημοσιεύτηκε: 12:13 μμ Απρίλιος 12th, 2018  


Παραμονές των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων, διάλεξε για μία ακόμη φορά το υπουργείο Παιδείας να ανοίξει την ατζέντα του νέου εξεταστικού συστήματος, παρουσιάζοντας μία ακόμη παραλλαγή του ίδιου σχεδίου που «πηγαίνει και έρχεται» τους τελευταίους μήνες στους διαδρόμους του κτιρίου του Αμαρουσίου.

Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου επανέφερε σε δηλώσεις του τις ημέρες των εορτών του Πάσχα το θέμα του νέου συστήματος εισαγωγής σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, επαναλαμβάνοντας ότι θα εφαρμοστεί το 2020.

Θα αφορά δηλαδή τους φετινούς μαθητές της Α’ Λυκείου, οι οποίοι και αποκτούν τώρα περισσότερο στρες από εκείνους που δίνουν φέτος τον Ιούνιο Πανελλαδικές Εξετάσεις!

Κι αυτό γιατί η σχολική χρονιά τελειώνει και πιθανότατα δεν θα έχουν τον απαραίτητο χρόνο να προετοιμαστούν για τις νέες συνθήκες που θα συναντήσουν τις επόμενες χρονιές στις τάξεις τους.

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ Β’ ΚΑΙ Γ’ ΛΥΚΕΙΟΥ.

Η Β’ Λυκείου, όπως ανακοινώθηκε, αλλάζει ριζικά σε πρόγραμμα σπουδών και (πιθανώς) σε κάποια σχολικά συγγράμματα. Ο Γαβρόγλου μάλιστα ανέφερε σε συνέντευξή του ότι η Β’ και η Γ’ Λυκείου αλλάζουν θεαματικά τα επόμενα χρόνια, με την τελευταία τάξη να απομακρύνεται από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Λυκείου και να συνδέεται περισσότερο με την εισαγωγή στα ανώτατα ιδρύματα.

Ετσι, η Β’ Λυκείου θα γίνει τάξη κατά την οποία θα ολοκληρώνονται οι εγκύκλιες γνώσεις και θα διδάσκονται λιγότερα μαθήματα αλλά σε μεγαλύτερο βάθος.

Η Γ’ Λυκείου θα οδηγεί στις απολυτήριες εξετάσεις (πιθανότατα κεντρικές, με κοινά θέματα πανελλαδικά) σε τέσσερα μαθήματα: Γλώσσα, Μαθηματικά, Ιστορία και Φυσικές Επιστήμες.

Η Γλώσσα θα διδάσκεται και θα εξετάζεται μαζί με τη Λογοτεχνία, ενώ για τις Φυσικές Επιστήμες σε εξέλιξη βρίσκεται η αντιπαράθεση για τη διδακτική τους ισορροπία και τις ώρες διδασκαλίας των μαθημάτων Φυσικής, Χημείας και Βιολογίας.

ΘΑ ΜΕΤΡΑΕΙ ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟ.

Η πρόταση Γαβρόγλου στηρίζεται στην ιδέα ενός ισχυρού εθνικού απολυτηρίου, που βέβαια δεν αποτελεί κάτι καινούργιο, καθώς συζητείται στον εκπαιδευτικό χώρο την τελευταία δεκαετία.

Μετά τις απολυτήριες εξετάσεις θα υπάρχουν όμως και οι Πανελλαδικές σε τουλάχιστον τρία μαθήματα και φυσικά επιπλέον εξεταστική πίεση για τις περιζήτητες σχολές (πολυτεχνικές, ιατρικές, πιθανότατα νομικές) που τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με τα σχέδια του υπουργείου Παιδείας, θα έχουν «κλειστό αριθμό εισακτέων».

Τα μαθήματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων θα προσδιορίζονται από το Επιστημονικό Πεδίο των σχολών που επιλέγει κάθε υποψήφιος και θα είναι εμβάθυνσης.

Οπως έχει αναφερθεί στο παρελθόν από πηγές του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, ο βαθμός του απολυτηρίου θα μετράει για την επιλογή των υποψηφίων έως 20% και των εξετάσεων στα μαθήματα εμβάθυνσης έως 80%.

4η Νομική Σχολή

«Η δημιουργία τέταρτης Νομικής Σχολής στη χώρα είναι δεδομένη και ξεχάστε τις αντιρρήσεις», φέρεται να άκουσε πρόσφατα επιφανής νομικός από τα χείλη στελέχους της κυβέρνησης, στην προσπάθειά του να αρθρώσει τον αντίλογο. Το θέμα έχει ξεσηκώσει κύμα διαμαρτυριών, με τους προέδρους των δικηγορικών συλλόγων της χώρας να εκφράζουν τώρα την πλήρη αντίθεσή τους στην ίδρυση μιας ακόμη Νομικής Σχολής «χωρίς προηγούμενη μελέτη και διαβούλευση με την ακαδημαϊκή και νομική κοινότητα».

Για το υπουργείο Παιδείας, βέβαια, η φράση «χωρίς μελέτη βιωσιμότητας και χωρίς διαβούλευση με την ακαδημαϊκή κοινότητα της χώρας» μοιάζει το τελευταίο χρονικό διάστημα μάλλον με μονόδρομο. Με δεδομένο μάλιστα το ότι η ίδρυση της Νομικής Σχολής στην Πάτρα αποτελεί ένα πρώτης τάξης «προεκλογικού τύπου» σύνθημα, ενώ πολλοί… αδιόρθωτοι βουλευτές της αντιπολίτευσης έφτασαν να δηλώνουν τις προηγούμενες ημέρες «κρίμα που δεν την κάναμε εμείς».

Επανειλημμένα αιτήματα. «Μέχρι και σήμερα ο υπουργός δεν έχει ανταποκριθεί στο αίτημα για συνάντηση με την Ολομέλεια των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων της χώρας, παρά τα επανειλημμένα προς τούτο αιτήματα», αναφέρουν από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των δικηγόρων.

«Η ίδρυση ακαδημαϊκών ιδρυμάτων πρέπει να γίνεται με τρόπο ορθολογικό και να ανταποκρίνεται σε ακαδημαϊκά και εκπαιδευτικά κριτήρια στο πλαίσιο ενός συνολικού σχεδιασμού για τον χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στη χώρα. Σε κάθε περίπτωση, οποιαδήποτε σκέψη για την ίδρυση Νομικής Σχολής προϋποθέτει ότι έχουν προηγουμένως επιλυθεί τα προβλήματα και έχουν ενισχυθεί επαρκώς οι λειτουργούσες Νομικές Σχολές, ιδίως δε η Νομική Σχολή Κομοτηνής για προφανείς λόγους», καταλήγουν.

Το αβίαστο ερώτημα παραμένει: Τι χρειάζεται στη χώρα μας μια νέα Νομική Σχολή τη στιγμή που πρόκειται για ένα από τα επαγγέλματα που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη ανεργία στην Ελλάδα; Κάθε χρόνο μπαίνουν στις τρεις Νομικές Σχολές της χώρας (Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Κομοτηνής) περίπου 200 νέοι φοιτητές. Παράλληλα αποφοιτούν περίπου 900 άτομα τον χρόνο.

Στη χώρα μας υπάρχουν σήμερα περίπου 40.000 δικηγόροι, από τους οποίους περίπου οι μισοί είναι άνεργοι. Το επάγγελμα δε, σύμφωνα με νομικούς που μίλησαν στα «ΝΕΑ», έχει σήμερα το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας του κλάδου σε ολόκληρη την Ευρώπη.

«Την ώρα που τα πανεπιστήμιά μας στενάζουν και δεν τα βγάζουν πέρα, είναι εντελώς απαράδεκτο να δημιουργούνται νέα τμήματα χωρίς μελέτη για την αναγκαιότητά τους», λέει ο καθηγητής Νομικής στην Αθήνα και πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θόδωρος Φορτσάκης. «Ειδικά δε στις νομικές επιστήμες που έχουν τεράστιο πλεόνασμα νέων ανθρώπων χωρίς εργασία, μια τέτοια κίνηση είναι προφανές ότι δεν συνδέεται με τις ανάγκες της αγοράς, ούτε δικαιολογείται από την ακαδημαϊκή ανάγκη», λέει ο Φορτσάκης. «Ειδικότερα δε η Νομική Σχολή της Κομοτηνής, που έχει εξελιχθεί σε μια άριστη σχολή, πρέπει να προστατευτεί γιατί εξυπηρετεί και μεγάλο εθνικό σκοπό», αναφέρει.

Το υπουργείο Παιδείας ωστόσο, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες από το κτίριο του Αμαρουσίου, το έχει αποφασίσει. Η Νομική Σχολή της Πάτρας θα ενταχθεί στο Μηχανογραφικό Δελτίο της ακαδημαϊκής χρονιάς 2019-20.

Να θυμίσουμε εδώ ότι στην Αθήνα η ανεργία των δικηγόρων έχει ξεπεράσει τα τελευταία χρόνια το 45%, με τους νέους δικηγόρους της Αθήνας να αποτελούν περίπου το 30,15% της συνολικής δύναμης των μελών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών που καλύπτει περισσότερα από 21.000 άτομα.

Οι περίπου 6.500 δικηγόροι της Αθήνας βρίσκονται έτσι σε αδιέξοδο, καθώς μαστίζονται από την ανεργία και δέχονται επιπλέον δυσβάστακτα φορολογικά και ασφαλιστικά μέτρα. Με κοινό ψήφισμά τους πρόσφατα οι Κοσμητείες της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην ίδρυση μιας νέας Νομικής Σχολής. Οι δύο σχολές εξέφρασαν μάλιστα «τη λύπη τους για το γεγονός ότι, τη στιγμή που η κυβέρνηση αρνείται να προκηρύξει θέσεις ΔΕΠ στις υπάρχουσες σχολές, με αποτέλεσμα την αποψίλωσή τους, και ταυτοχρόνως μειώνει τη χρηματοδότησή τους επικαλούμενη έλλειψη χρημάτων, την ίδια αυτή στιγμή ανακοινώνει την ίδρυση μιας νέας Νομικής Σχολής, για τη στοιχειωδώς αξιοπρεπή συγκρότηση της οποίας θα χρειαστούν πολλαπλάσιες δαπάνες».

ΤΑ ΝΕΑ


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...