Home / HEADER-NEWS / Για την εφαρμογή της υποχρεωτικότητας της δίχρονης προσχολικής αγωγής στον δήμο Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας

Για την εφαρμογή της υποχρεωτικότητας της δίχρονης προσχολικής αγωγής στον δήμο Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας

Δημοσιεύτηκε: 11:29 πμ Απρίλιος 6th, 2018  


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ»

1ου, 3ου, 4ου, 5ου

Γραφείων Π.Ε. Α΄ Αθήνας

Κόρακα και Παπαναστασίου

Τηλέφωνο – Φαξ: 2108319372    

 e-mail: sylaristo@gmail.com

http://www.sylaristotelis.com                                                                                                                          

Αθήνα, 4-4-2018

Προς: Τα μέλη του Συλλόγου, ΔΟΕ, Συλλόγους Εκπ/κών  Π.Ε.,  Αιρετούς Α΄ ΠΥΣΠΕ Αθήνας, Αιρετούς ΑΠΥΣΠΕ Αττικής, Αιρετούς ΚΥΣΠΕ, Α’ ΑΠΥΣΠΕ, συμβούλους σχολικής και προσχολικής αγωγής της περιοχής μας

Θέμα: Για την εφαρμογή της υποχρεωτικότητας της δίχρονης προσχολικής αγωγής στον δήμο Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 3/4, στις 8.00 π.μ. στα γραφεία της Α’ Διεύθυνσης ΠΕ Αθήνας, η συνεδρίαση της τριμερούς επιτροπής του άρθρου 33 του Ν. 4521/2018 για την «έναρξη εφαρμογής» της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής, για ο δήμο Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας όπου κατέληξε στην πρόταση για εφαρμογή της δίχρονης από το προσεχές σχολικό έτος 2018-19. Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν: ο διευθυντής εκπ/σης Παπαγεωργίου Αν., ο δήμαρχος Βασιλόπουλος Άρ. και η πρόεδρος του Συλλόγου Εκπ/κών ΠΕ «ο Αριστοτέλης» Ρέππα Ντ.

Η πρόεδρος του Αριστοτέλη Ρέππα Ντίνα κατέθεσε την απόφαση του συλλόγου μας που επισυνάπτεται στο τέλος που συμπυκνώνεται στη θέση για ΑΜΕΣΗ εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής ΤΩΡΑ ΠΑΝΤΟΥ χωρίς όρους και προϋποθέσεις και ταυτόχρονα ένταση των αγώνων και των διεκδικήσεις μας ώστε αυτό να πραγματοποιηθεί με ικανοποίηση των αιτημάτων μας!

Μετά από πολύωρη συζήτηση και παράθεση των δεδομένων, ο δήμαρχος Βασιλόπουλος Άρης δήλωσε ότι είναι από θέση αρχής υπέρ της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και υποστηρίζει την εφαρμογή της στον Δήμο από το σχολικό έτος 2018-19 εκτιμώντας ότι υπάρχει δυνατότητα εφαρμογής της.

Μετά από αυτό και ο διευθυντής εκπαίδευσης Παπαγεωργίου Αναστάσιος δεσμεύτηκε ότι θα εισηγηθεί την εφαρμογή της δίχρονης από το έτος 2018-19.

Θεωρούμε κατάκτηση του εκπαιδευτικού κινήματος την εφαρμογή της δίχρονης στη Φιλαδέλφεια-Χαλκηδόνα από το 2018-19. Έχουμε πλήρη επίγνωση ότι η κατάκτηση αυτή δεν ακυρώνει τους κινδύνους που ελλοχεύουν εδώ και καιρό για την προσχολική αγωγή από τις προσπάθειες ΕΕ-ΟΟΣΑ-κυβέρνησης-ΚΕΔΕ-ιδιωτικού κεφαλαίου στα πλαίσια της λεγόμενης αποκέντρωσης και της λειτουργίας της εκπαίδευσης με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Έχουμε εμπιστοσύνη στη δύναμη του κινήματος να ακυρώσει αυτά τα σχέδια και να επιβάλει την καθολική δίχρονη προσχολική αγωγή!

Καταγγέλλουμε την απόφαση του υπουργείου Παιδείας και του περιφερειακού διευθυντή Εκπαίδευσης Αττικής να μην συγκροτήσει τριμερή επιτροπή στον μεγαλύτερο Δήμο της χώρας, στο δήμο Αθηναίων! Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει προκαταβολικά να μην θεσμοθετήσει την δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή/εκπαίδευση στο Δήμο Αθηναίων!

Με βάση και τα παραπάνω έχουμε να επισημάνουμε τα εξής:

 

 1. Θεωρούμε ότι η κυβέρνηση και όλα τα κόμματα όφειλαν να υιοθετήσουν την άμεση και καθολική θεσμοθέτηση της 2χρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης στην πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση, εξασφαλίζοντας όλα τα μέτρα με γενναία κρατική χρηματοδότηση για κτίρια και διορισμούς ώστε όχι μόνο να καλυφθεί οριακά η υποδοχή όλων των παιδιών 4-6 ετών στο δημόσιο νηπιαγωγείο αλλά να αναβαθμιστεί η παρεχόμενη προσχολική αγωγή και εκπαίδευση με μείωση του αριθμού των παιδιών στην τάξη σε 1 προς 15, δημιουργία νέων νηπιαγωγείων με νέα σύγχρονα κτίρια, μαζικούς μόνιμους διορισμούς νηπιαγωγών για την κάλυψη όλων των αναγκών, πλήρη εξοπλισμό των δημόσιων νηπιαγωγείων και διορισμό αναγκαίου βοηθητικού προσωπικού (τραπεζοκόμοι, ψυχολόγοι κλπ). Δεν αποδεχόμαστε να αποφασίσουμε για την εφαρμογή της 2χρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής με βάση την υφιστάμενη κατάσταση και με τα όρια των Μνημονιακών περικοπών και της μη κρατικής χρηματοδότησης. Δεν αποδεχόμαστε να προχωρήσει η εφαρμογή μόνο όπου δεν δημιουργεί ανάγκη για κρατική χρηματοδότηση αλλά μπορεί να καλυφθεί με τις υφιστάμενες δομές. Για όλα αυτά θα αγωνιστούμε το αμέσως επόμενο διάστημα, με πολύ μεγαλύτερη ένταση απ’ ότι στο παρελθόν έτσι ώστε ταυτόχρονα να ακυρώσουμε κάθε απόπειρα από τη διοίκηση να χρησιμοποιήσει την δίχρονη προσχολική αγωγή ως εργαστήριο πιλοτικής εφαρμογής αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στο όνομα καθεστώτος έκτακτης ανάγκης και εξαίρεσης. Συγκεκριμένα θα μας βρει απέναντι κάθε απόπειρα: α. παραβίασης των ορίων των νηπιαγωγείων και εφαρμογής των τριμελών επιτροπών του ΠΔ79 με στόχο τη μετακίνηση νηπίων α’ και β’ ηλικίας β. συμπτύξεις και συγχωνεύσεις τμημάτων γ. αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα δ. εφαρμογής διπλού δικτύου – φοίτηση παιδιών 4-5 ετών τόσο στο δημόσιο νηπιαγωγείο όσο και στους παιδικούς σταθμούς των Δήμων και των ιδιωτών.

 

 1. Δηλώνουμε ότι η απόφαση της εφαρμογής της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής όφειλε να παρθεί συνολικά για ολόκληρη τη χώρα από την κεντρική κυβέρνηση και το κράτος. Η παραπομπή της σε τριμερείς επιτροπές είναι ο φερετζές που έψαχνε η κυβέρνηση για να μην την εφαρμόσει παντού, ρίχνοντας σε άλλους, την ευθύνη που έχει η ίδια. Ο δρόμος που άνοιξε με την εμπλοκή των δήμων σε ζητήματα της εκπαίδευσης είναι πολύ επικίνδυνος! Δεν έχουν καμία δικαιοδοσία οι δήμοι να γνωμοδοτούν αν τμήμα της εκπαίδευσης θα είναι υποχρεωτικό ή όχι. Η κυβέρνηση όφειλε να αποφασίσει θετικά για όλη τη χώρα και να δώσει τα κονδύλια για την εφαρμογή της παντού. Η ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την εμπλοκή των δήμων για πρώτη φορά σε θέματα της δομής της εκπαίδευσης είναι μέγιστη! Οι δήμοι θα εμπλέκονταν μετά τις κεντρικές αποφάσεις, αποκλειστικά για την δρομολόγηση λύσεων στο κτηριακό ζήτημα, όπως κατά τον νόμο οφείλουν! Γι’ αυτό κι ως σωματείο εκφράσαμε τη θέση της γενίκευσης της υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής παντού χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Κάθε άλλη θέση, διαχείρισης των όρων ή παραπομπής της υποχρεωτικότητας στο μέλλον στο όνομα της εξασφάλισης των όποιων όρων, από όπου κι αν προέρχεται, ακυρώνει το αίτημα της καθολικότητας της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης που σε περίοδο κρίσης, έχει γίνει διακύβευμα! Δεν είναι αποδεκτό από εμάς, να αρνείται ο οποιοσδήποτε τη δίχρονη υποχρεωτικότητα στο όνομα των υποδομών! Είναι πρόσχημα που ανοίγει το δρόμο να αμφισβητηθεί συνολικά η δημόσια εκπαίδευση!

Η Πολιτεία, η κυβέρνηση, το κράτος οφείλει εδώ και τώρα, από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, να εξασφαλίσει το δικαίωμα όλων των παιδιών ηλικίας 4-6 ετών στην δημόσια, δωρεάν, υποχρεωτική πρόσβαση στη 2χρονη προσχολική αγωγή και εκπαίδευση και αυτό γίνεται μόνο μέσα στο δημόσιο νηπιαγωγείο.

Αυτό θα διευκολύνει τους παιδικούς σταθμούς των Δήμων να υποδεχτούν όλα τα παιδιά ηλικίας μέχρι 4 ετών που το επιθυμούν, επεκτείνοντας όλους τους σταθμούς και σε βρεφικούς, με ανάλογη υποδομή και προσλήψεις που θα προκύψουν ως ανάγκη, στο βαθμό που θα επιδιώξουν να καλύψουν την κοινωνική ανάγκη για  όλα τα παιδιά ηλικίας 0-4 χρονών, χωρίς τροφεία δίδακτρα και με κατάργηση των voucher  και κάλυψη όλων των αναγκών λειτουργίας με κρατική χρηματοδότηση.

 

Δεν υπάρχουν για μας άλυτα προβλήματα για την άμεση εφαρμογή της 2χρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής σε καμία περιοχή.

 

Διεκδικούμε:

 • Άμεση εφαρμογή της 2χρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής σε όλους τους δήμους.
 • Μέτρα για την ενημέρωση όλων των γονέων για την υποχρέωση τους να εγγράψουν όλα τα παιδιά 4 ετών στα δημόσια νηπιαγωγεία της περιοχής τους στην περίοδο των εγγραφών 1-20 Μαίου
 • Να καταργηθεί το όριο των 14 μαθητών για την ίδρυση νηπιαγωγείου και να εφαρμοστεί η αναλογία εκπαιδευτικού/νηπίων στο 1/15
 • Λήψη μέτρων ώστε να καλυφθούν όλες οι ανάγκες που θα προκύψουν, με άμεση ενοικίαση των αναγκαίων κατάλληλων κτιρίων σε περίπτωση που δεν επαρκούν τα υπάρχοντα.
 • Συγκεκριμένος προγραμματισμός για την ανέγερση των αναγκαίων σύγχρονων κτιρίων για την κάλυψη των αναγκών όλων των νηπιαγωγείων. Το κράτος οφείλει να λύσει άμεσα όλα τα γραφειοκρατικά προβλήματα που προκύπτουν στην εξασφάλιση και απόδοση οικοπέδων για ανέγερση σχολικών κτιρίων όπως πολύ καλά ξέρει να κάνει μόνο όταν η απελευθέρωση οικοπέδων αφορά μεγάλα επενδυτικά έργα και ιδιωτικά συμφέροντα.
 • Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί νηπιαγωγών για την κάλυψη όλων των αναγκών.
 • Κάλυψη όλων των νηπιαγωγείων με το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό.
 • Κρατική χρηματοδότηση για την πλήρη κάλυψη της λειτουργίας (υποδομές, εξοπλισμός, προσωπικό) όλων των νηπιαγωγείων.

 

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ

Η πρόεδρος                                   Ο γραμματέας

           Ρέππα Ντίνα                            Σακαρετσάνος Λάμπρος

 

 

Το κείμενο που καταθέσαμε

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ»

                                                                                                                          Αθήνα, 3-4-2018

 

Προς: Τα μέλη των τριμερών επιτροπών καθώς και στα μέλη του Συλλόγου, ΔΟΕ, Συλλόγους Εκπ/κών  Π.Ε.,  Αιρετούς Α΄ ΠΥΣΠΕ Αθήνας, Αιρετούς ΑΠΥΣΠΕ Αττικής, Αιρετούς ΚΥΣΠΕ, Α’ ΑΠΥΣΠΕ, συμβούλους σχολικής και προσχολικής αγωγής της περιοχής μας

 

Θέμα: Άμεση θεσμοθέτηση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής/εκπαίδευσης στους δήμους Αθηναίων και Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας

 

Η θεσμοθέτηση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης αποκλειστικά στο δημόσιο νηπιαγωγείο αποτελούσε ένα κυρίαρχο αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας τα τελευταία τριάντα και πλέον χρόνια και γι αυτό τον λόγο είναι μια ιστορικής σημασίας κατάκτηση για τον κλάδο των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Ο Σύλλογος μας, με την παρουσία της προέδρου του ως μέλους την τριμερούς επιτροπής, διεκδικεί:

την άμεση και καθολική εφαρμογή του νόμου 4521/2018, για την δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση σε όλους τους Δήμους ευθύνης του, από το σχολικό 2018-2019.

Ταυτόχρονα, καταγγέλλουμε την απόφαση του υπουργείου Παιδείας και του περιφερειακού διευθυντή Εκπαίδευσης Αττικής να μην συγκροτήσει τριμερή επιτροπή στον μεγαλύτερο Δήμο της χώρας, στο δήμο Αθηναίων! Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει προκαταβολικά να μην θεσμοθετήσει την δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή/εκπαίδευση στο Δήμο Αθηναίων!

Η προσπάθειά μας όλο το προηγούμενο διάστημα, απέτρεψε τα σχέδια για συγχωνεύσεις σχολών και ενιαιοποίηση των ηλικιών 1 έως 6 ετών και ξεκαθάρισε το «θολό τοπίο» των σπουδών, των ηλικιών και επαγγελματικών χώρων. Απέτρεψε επίσης τις πολιτικές και οικονομικές σκοπιμότητες της πλειοψηφίας της ΚΕΔΕ, η οποία ουσιαστικά ζητούσε την αποκοπή των νηπιαγωγείων από τη συνταγματικά κατοχυρωμένη δημόσια εκπαίδευση. Απέτρεψε τέλος τις επιδιώξεις ιδιωτικών συμφερόντων, που για χάρη του κέρδους, προσπάθησαν να μετατρέψουν κομμάτι της δημόσιας εκπαίδευσης σε χώρο κουπονιών (vouchers) και τροφείων .

Θεωρούμε πως η υποχρεωτική φοίτηση στο νηπιαγωγείο για τα νήπια που συμπληρώνουν την ηλικία των τεσσάρων ετών, που προβλέπεται στο άρθρο 33 παρ. 3 του  νόμου, θα πρέπει να θεσμοθετηθεί άμεσα για το σύνολο της επικράτειας και όχι σταδιακά από το έτος 2018-2019.

Η στάση του υπουργείου δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες για τις πραγματικές του προθέσεις, καθώς η θεσμοθέτηση της δίχρονης προϋποθέτει να μην υπάρξει καμιά υποχρέωση δαπάνης για το δημόσιο (π.χ. σε διορισμούς νηπιαγωγών). Η απουσία ρητής πρόβλεψης στην παροχή της υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης αποκλειστικά από το δημόσιο νηπιαγωγείο συντηρεί την ύπαρξη διπλού δικτύου στην προσχολική αγωγή και εκπαίδευση και σηματοδοτεί την παραχώρηση της εφαρμογής εκπαιδευτικών διαδικασιών σε δομές και φορείς που δεν ανήκουν στο δημόσιο σχολείο. Το υπουργείο δεν δείχνει να δεσμεύεται για το δημόσιο νηπιαγωγείο, αλλά παραπέμπει τα πάντα σε βάθος τριετίας μετά από διαβούλευση με την τοπική αυτοδιοίκηση, η οποία αναγορεύεται ξαφνικά σε ρυθμιστή των θεμάτων παιδείας.

Η εφαρμογή της όμως, απαιτεί άμεσα: ενίσχυση των κτηριακών υποδομών και της υλικοτεχνικής υποδομής, υλοποίηση των απαραίτητων μόνιμων διορισμών, ίδρυση νέων νηπιαγωγείων (κάτι που από το 2010 μέχρι σήμερα δεν συμβαίνει εξ αιτίας της πολιτικής των μνημονίων και των περικοπών) και είναι θέμα πολιτικής βούλησης. Να σημειώσουμε εδώ χαρακτηριστικά ότι από το 2006, όταν με τον Ν. 3518 θεσμοθετήθηκε το ένα έτος προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης ως υποχρεωτικό, σημειώθηκε ένα κύμα μαζικής ίδρυσης νηπιαγωγείων. Ως το 2010 κτίστηκαν 392 νέα νηπιαγωγεία.

Στην κατεύθυνση της άμεσης θεσμοθέτησης της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης, αποκλειστικά στο δημόσιο νηπιαγωγείο για όλη την επικράτεια, η θέση μας στις Τριμερείς Επιτροπές που συγκροτούνται σε κάθε δήμο θα είναι:

 • Άμεση εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης σε όλη την επικράτεια και στα πλαίσια αυτά και στους δήμους Αθηναίων και Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας.
 • Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα και να γίνουν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες από πλευράς του Υπουργείου Παιδείας και των Δήμων για να φοιτήσουν τον Σεπτέμβριο όλα τα προνήπια στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο.
 • Να ιδρυθούν άμεσα παραρτήματα νηπιαγωγείων και να συγκροτηθούν τμήματα με βάση τις θέσεις του κλάδου.

-Να καταργηθεί το όριο των 14 μαθητών για την ίδρυση νηπιαγωγείου. Λέμε όχι στα πληθωρικά τμήματα των 25 παιδιών ανά τμήμα.

-Να εφαρμοστεί η αναλογία εκπαιδευτικού/νηπίων στο  1/15.

-Να επανέλθει ο χαρακτήρας  του ολοήμερου Νηπιαγωγείου με τις ανάλογες ρυθμίσεις για το ωράριο των νηπιαγωγών.

 • Από το ΥΠΠΕΘ και την κυβέρνηση να προχωρήσουν άμεσα στους αναγκαίους διορισμούς Νηπιαγωγών και την εξασφάλιση πιστώσεων για την υλικοτεχνική υποδομή των Νηπιαγωγείων.
 • Την ώρα που παλεύουμε για τον μόνιμο διορισμό χιλιάδων συναδέλφων μας αναπληρωτών δεν θα αποδεχτούμε ότι τα όποια νέα Νηπιαγωγεία ιδρυθούν, θα αποτελέσουν άλλη μια δομή της εκπαίδευσης που θα αποτελεί εκκολαπτήριο ελαστικών σχέσεων εργασίας.
 • Να δοθούν άμεσες λύσεις στο κτηριακό πρόβλημα – με ενοικίαση κατάλληλων χώρων- και να προχωρήσει άμεσα σχεδιασμός-προγραμματισμός για εύρεση οικοπέδων και ανέγερση κτηρίων.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ

Η πρόεδρος

Ρέππα Ντίνα


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Ανακοινώθηκαν τα ονόματα των επιτυχόντων στα ΑΕΙ και στα ΔΙΕΚ

Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων παρατίθενται πληροφορίες για τις διαδικασίες επιλογής ...