Home / HEADER-NEWS / Έτοιμο το πόρισμα για τις αλλαγές στα προγράμματα σπουδών Ιστορίας Δημοτικού έως Α Λυκείου

Έτοιμο το πόρισμα για τις αλλαγές στα προγράμματα σπουδών Ιστορίας Δημοτικού έως Α Λυκείου

Δημοσιεύτηκε: 8:12 μμ Απρίλιος 12th, 2018  


Έτοιμο είναι το τελικό πόρισμα της επιτροπής που ανέλαβε να συντάξει τα νέα προγράμματα σπουδών για το μάθημα της Ιστορίας από το Δημοτικό έως και την Α’ Λυκείου σύμφωνα με δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών.

Όπως αποκαλύπτει το δημοσίευμα η προτεινόμενη μεθοδολογία βασίζεται σε μια πιο χαλαρή από την ισχύουσα σπειροειδή ανάπτυξη και στην ανάγνωση της ελληνικής ιστορίας συνδεδεμένης με τον χωροχρόνο της σε κάθε περίοδο που αυτή εξετάζεται.

Στη διαμόρφωση των νέων προγραμμάτων σπουδών συμμετείχαν πανεπιστημιακά τμήματα Ιστορίας, σύνδεσμοι φιλολόγων, παιδαγωγικά τμήματα ενώ η τελική διαμόρφωση έγινε από το ΙΕΠ που πλαισιώθηκε με 15 εκπαιδευτικούς μετά από προκήρυξη.

Δεσπόζουσα θέση στα νέα προγράμματα έχουν οι θεματικοί φάκελοι ενώ υπάρχει και επιπρόσθετο υλικό πέραν του εγχειριδίου όπως αναφέρει το δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών το υλικό αυτό είναι ταινίες, ντοκουμέντα, επίκαιρα έως φωτογραφίες, μαρτυρίες ζώντων πρωταγωνιστών αλλά και συμμετοχή των παιδιών με διάφορες δραστηριότητες, όπως αναζήτηση αρχειακού υλικού ακόμα και από τους οικείους τους, αν είναι εφικτό.

Οι αλλαγές όπως περιλαμβάνονται στο δημοσίευμα είναι:

Οι αλλαγές που φέρει το τελικό πόρισμα, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνουν:

● Αποσυμφόρηση της ύλης της Ε’ Δημοτικού καθώς κάλυπτε μεγάλη χρονική περίοδο, από την προϊστορία έως και την οθωμανική κατάκτηση. Μεταφέρθηκε στην Δ’ Δημοτικού το τμήμα που αναφέρεται στην Αρχαία Ιστορία. Ετσι, στην Ε’ τάξη η ύλη ξεκινά από την άνοδο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και λήγει στην πτώση της Κωνσταντινούπολης.

● Γ’ Γυμνασίου: Δόθηκε μεγαλύτερη έμφαση στην οργάνωση των ελληνορθόδοξων κοινοτήτων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και τη δράση του παροικιακού Ελληνισμού τον 18ο αιώνα.

● Α’ Λυκείου: Δόθηκε μεγαλύτερη έμφαση στην περίοδο του Μεσοπολέμου τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Για παράδειγμα, έγινε μικρή προσθήκη για τον ισπανικό Εμφύλιο.

● Α’ Λυκείου: Εγινε προσθήκη υλικού στην ενότητα που αναφέρεται στην ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ.

πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

Αναλυτικά στην Εφημερίδα των Συντακτών


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...