Home / HEADER-NEWS / Ενημέρωση για τις «Τριμερείς επιτροπές» Αιγάλεω-Γ Αθήνας για την προσχολική εκπαίδευση

Ενημέρωση για τις «Τριμερείς επιτροπές» Αιγάλεω-Γ Αθήνας για την προσχολική εκπαίδευση

Δημοσιεύτηκε: 2:07 μμ Απρίλιος 17th, 2018  


ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ                                             

              Π. Ε.  ΑΙΓΑΛΕΩ   

          Ρήγα   Φεραίου 20  

         ΤΗΛ.- FAX : 210 5981932                                         

Αιγάλεω  15/ 4/ 2018

 Αριθμός εξερχομένων 1-4-2018

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ 3μερών επιτροπών για τη 2χρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή

Στο Αιγάλεω (3η Απριλίου 2018)  στα Γραφεία της Δ/νσης Πρωτ/θμιας Εκπαίδευσης Γ. Αθήνας συνεδρίασαν οι 3μερείς επιτροπές για να καταθέσουν προτάσεις αναφορικά με τη δυνατότητα εφαρμογής της δίχρονης  υποχρεωτικής φοίτησης στο Νηπιαγωγείο.

Για το Δήμο Αιγάλεω στη συνεδρίαση συμμετείχαν:

Πρόεδρος: Στάμος Αδάμ, Διευθυντής Π.Ε. Γ. Αθήνας

Μέλος: Μπίρμπας  Δημήτριος, Δήμαρχος Αιγάλεω

Μέλος: Τραγά Στέλλα, Πρόεδρος Συλλόγου Εκπαιδευτικών

Ο Διευθυντής εισηγήθηκε την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής φοίτησης στα Νηπιαγωγεία του Δήμου Αιγάλεω ,γιατί η υπάρχουσα κτιριακή υποδομή είναι επαρκής.

Ο Δήμαρχος Αιγάλεω  τοποθετούμενος δήλωσε ότι  είναι θετικός στη δίχρονη υποχρεωτική φοίτηση. Ωστόσο πρότεινε η εφαρμογή για το Δήμο Αιγάλεω να γίνει σε βάθος τριετίας .Είπε ότι υπάρχουν αντιδράσεις από τους γονείς  αναφορικά με το θέμα της σίτισης, και υποστήριξε την αναγκαιότητα δημιουργίας κατάλληλων υποδομών για τα δημόσια νηπιαγωγεία προκειμένου να μπορέσουν να κάνουν εγγραφές νηπίων Β ηλικίας.  Είπε επίσης ότι πρέπει ο δήμος να στηρίξει τους εργαζόμενους. Η τοποθέτηση του δημάρχου έκλεισε με την πρόταση οι κάνουν εγγραφές νηπίων Β ηλικίας αφού δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές (με άλλα λόγια… προαπαιτούμενα για τις εγγραφές). Είπε οι εγγραφές στο δήμο Αιγάλεω για την νέα σχολική χρονιά να είναι  προαιρετικές (σε ελεύθερη μετάφραση: διπλό δίκτυο).

Δυστυχώς η αναλυτική και…ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ τοποθέτηση του Δημάρχου Αιγάλεω δεν αποτυπώθηκε στα πρακτικά των συνεδριάσεων (με βάση ό,τι μας απέστειλε η διεύθυνση).

Σύμφωνα με τα πρακτικά

Η Πρόεδρος Συλλόγου Εκπαιδευτικών  Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιγάλεω κα. Τραγά Στέλλα στήριξε την πρόταση της δίχρονης υποχρεωτικής φοίτησης στα νηπιαγωγεία.

 

Στην πραγματικότητα

 

Η Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών  Π.Ε. Αιγάλεω, Στέλλα Τραγά δήλωσε

τα παρακάτω:

Το αίτημα για άμεση θεσμοθέτηση της 2χρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα χωρίς διαφοροποιήσεις είναι αίτημα πολλών χρόνων και συνδέεται με την αναγκαιότητα όλα τα παιδιά ηλικίας 4-6 ετών να βρεθούν στα δημόσια νηπιαγωγεία. Η κυβέρνηση οφείλει να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για να υλοποιηθεί ο νόμος  άμεσα από το επόμενο σχολικό έτος σε όλη την επικράτεια  και αυτό αφορά και την δημιουργία δομών και διορισμό του εκπαιδευτικού προσωπικού. Ζητάμε δηλαδή μόνιμους διορισμούς για τη λειτουργία όχι μόνο των νηπιαγωγείων αλλά και ολόκληρου του Δημόσιου σχολείου και των υποστηρικτικών δομών του.

Να έρθουμε τώρα στο Αιγάλεω.

Διαφωνούμε με την τοποθέτηση του Δημάρχου που διαπιστώνει ανεπάρκεια δομών. Σύμφωνα και με την δική σας έρευνα υπάρχουν 6 διαθέσιμες αίθουσες σε νηπιαγωγεία, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν άμεσα. Υπολογίζοντας δε, τον ανώτατο αριθμό νηπίων Α και Β ηλικίας που αναμένεται να φοιτήσουν στα νηπιαγωγεία του Αιγάλεω που είναι 980, ο Μ.Ο μαθητών ανά τμήμα είναι 21.Επομένως δεν μπορούμε να μιλάμε για ανεπάρκεια δομών στην παρούσα φάση.

Ο Δήμαρχος ανέφερε ανεπάρκεια εκπαιδευτικού  προσωπικού, ακολουθώντας την οδηγία του προέδρου της ΚΕΔΕ που με επιστολή προτρέπει τους Δημάρχους να μπλοκάρουν την εφαρμογή της Δίχρονης. Εδώ θα πω πως δεν είναι αρμοδιότητα του δημάρχου να ανακατεύεται με το εκπαιδευτικό προσωπικό και είναι παράνομη  πράξη…….

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (διακοπή) Δεν είναι παράνομη πράξη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΙΓΑΛΕΩ Είναι παράνομη, είναι δική σας αρμοδιότητα της  πρωτοβάθμιας και του υπουργείου οι προσλήψεις και η διαχείριση του εκπαιδευτικού προσωπικού, όχι των δημάρχων.

Σε σχέση με την υποστήριξη των εργαζομένων που ανέφερε ο Δήμαρχος έχω να πω πως η εφαρμογή  της Δίχρονης  προσχολικής αγωγής/εκπαίδευσης  εκτός από εκπαιδευτική αναγκαιότητα, ελευθερώνει θέσεις για παιδιά μικρότερης ηλικίας που στο Δήμο Αιγάλεω μένουν εκτός παιδικών σταθμών. Δημιουργεί δε, περισσότερες θέσεις εργασίας στους παιδικούς σταθμούς,  γιατί χρειάζονται περισσότεροι εργαζόμενοι, αφού για μικρότερα παιδιά η αναλογία είναι 2/12.

Αντιλαμβανόμαστε το κόστος για τη μετατροπή των παιδικών σταθμών σε βρεφονηπιακούς, αλλά αυτό εξυπηρετεί κοινωνικές ανάγκες και ο Δήμος οφείλει να αναλάβει τη δαπάνη.

Τέλος αντιλαμβανόμαστε και τον προβληματισμό της Δημοτικής αρχής του Αιγάλεω για τις ανησυχίες των γονιών κυρίως των μη εχόντων για την ποιοτική σίτιση των παιδιών τους, κοινός προβληματισμός είναι η αυξανόμενη φτώχεια γι αυτό θα προτείνουμε η σίτιση όλων των παιδιών να γίνεται μέσα από ολοκληρωμένο πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο από κρατικά κονδύλια που θα στηρίζεται από εργαζόμενους με σταθερές θέσεις εργασίας .

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  20-27 Σεπτεμβρίου: Τα μέτρα για σχολεία, ΑΕΙ, ΙΕΚ, ΣΔΕ, Φροντιστήρια και ΚΞΓ

Εκείνο που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι πως το μεγαλύτερο μέρος των νηπίων Β ηλικίας ήδη φοιτούν στα νηπιαγωγεία του Αιγάλεω (περίπου 2 στα 3) ,άρα δεν είναι μας άγνωστο πεδίο η εκπαίδευση τους.

Για όλους αυτούς τους λόγους αναφορικά με το Αιγάλεω, που είναι το θέμα της παρούσας τριμερούς, η οποία έχει συγκεκριμένο ερώτημα  ΑΝ μπορεί η δίχρονη να εφαρμοστεί από το σχολικό έτος 2018-2019 στο δήμο Αιγάλεω απαντάμε-ψηφίζουμε ΝΑΙ η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή/εκπαίδευση μπορεί να εφαρμοστεί στο Δήμο από το Σεπτέμβρη του 2018.

Συνάδελφοι, Θεωρούμε υποχρέωσή μας να γνωστοποιήσουμε την τοποθέτηση του συλλόγου και τη θέση του δημάρχου Αιγάλεω καθώς και να περιγράψουμε με συντομία τις θέσεις των υπολοίπων συμμετεχόντων στις τριμερείς επιτροπές .

Η συνεδρίαση των τριμερών επιτροπών είχε συγκεκριμένο θέμα-ερώτημα να απαντήσει κι αυτό είναι αν στο Δήμο είναι δυνατή η εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής/εκπαίδευσης  τον επόμενο Σεπτέμβρη και όχι αν στηρίζουμε ή δεν στηρίζουμε την Δίχρονη γενικά και αόριστα (όπως φαίνεται από τα πρακτικά που έστειλε η Διεύθυνση), ότι τοποθετούνται τέσσερεις από τους προέδρους ,ούτε αφορά τη γενική στάση των συλλόγων για να απαντηθεί με ψήφισμα όπως έκαναν άλλοι δυο.

Ο σκοπός δεν ήταν να γίνει φιλολογική – παιδαγωγική κουβέντα αλλά να απαντήσει στο ερώτημα κάθε μέλος της επιτροπή και αυτό να καταγραφεί δίνοντας θετικό η αρνητικό πρόσημο στην τελική εισήγηση.

Ο δήμαρχος Αιγάλεω  με τη στάση του εξέφρασε όλη τη νεοφιλελεύθερη λογική της ΚΕΔΕ που θέλει να εγκλωβίσει τα παιδιά στους παιδικούς σταθμούς στερώντας τα από τη Δημόσια και Δωρεάν εκπαίδευση και δεν ξέφυγε από την επίσημη γραμμή τοποθέτησης εκείνων των δημάρχων που με την υιοθέτηση των προαπαιτούμενων για την εγγραφή των νηπίων Β ηλικίας στο δημόσιο νηπιαγωγείο, από τη μια ναρκοθετούν αυτό το δικαίωμα ΑΝΤΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ, στην περιοχή ευθύνης τους, ΤΙΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΦΟΙΤΗΣΗΣ ΤΟΥΣ, και από την άλλη με την υιοθέτηση του διπλού δικτύου  εξασφαλίζουν την είσοδο ζεστού χρήματος (με ΕΣΠΑ και κουπόνια) στα ταμεία του δήμου. Η πολιτική του Δήμου Αιγάλεω είναι πιστή  στην εφαρμογή του μνημόνιου η οποία στηρίζεται στην έκθεση του ΟΟΣΑ και της ΕΕ για την εκπαίδευση που επιβάλλει κομμάτια της Δημόσιας και Δωρεάν εκπαίδευσης να περάσουν στα ιδιωτικά συμφέροντα και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση η οποία εξυπηρετεί τα συμφέροντα αυτά είτε απ ευθείας (τροφεία), είτε μέσω των κουπονιών (voucher). Να θυμίσουμε εδώ πως ο Δήμος Αιγάλεω έχει πολύ υψηλά τροφεία. Αυτή η τακτική στην ουσία ενισχύει την κυβερνητική πολιτική που ΝΑΡΚΟΘΕΤΕΙ ΤΗΝ ΚΑΘΟΛΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΔΙΧΡΟΝΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ, αποποιείται των ευθυνών της και ενισχύει την ιδιωτικοποίηση πλευρών της δημόσιας εκπαίδευσης με παράλληλη ενίσχυση των ελαστικών σχέσεων εργασίας.

Ο Δήμος Αιγάλεω πίσω από τη φράση «πρέπει να φροντίσουμε τους εργαζόμενους μας» κρύβει ότι δυσκολεύεται (πολιτικά) να απαλλαγεί από την πολιτική πελατειακών σχέσεων και εξυπηρετήσεων, δυσκολεύεται να μπει στη λογική της δαπάνης για την μετατροπή των παιδικών σταθμών σε βρεφονηπιακούς που είναι κοινωνική ανάγκη, δυσκολεύεται τέλος να μπει στη λογική της πρόσληψης περισσότερου προσωπικού με μόνιμες και σταθερές συνθήκες δουλειάς για την φροντίδα των μικρότερων παιδιών που θα φιλοξενούνται στους βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Δυσκολεύεται να αποδεχτεί ότι την αγωγή/εκπαίδευση στα νηπιαγωγεία αλλά και την παιδική φροντίδα/αγωγή στους παιδικούς σταθμούς οφείλει η πολιτεία να τα παρέχει ΔΗΜΟΣΙΑ και ΔΩΡΕΑΝ χωρίς τροφεία και κουπόνια χωρίς ίχνος μεσολάβησης και ιδιωτικοποίησης. Αυτό ακριβώς ισχύει για τα νηπιαγωγεία (Δημόσια και Δωρεάν) και γι αυτό  το λόγο γίνεται αυτός ο πόλεμος από την ΚΕΔΕ την ΠΟΣΙΠΣ και άλλα συμφέροντα..

Να πούμε τέλος ότι η κυβέρνηση δημιουργώντας τις τριμερείς βάζοντας μέσα και τους δημάρχους και θεωρώντας τους εμπλεκόμενο μέλος με έκφραση άποψης την οποία ως γνωστόν χρησιμοποιούν ως τελευταίο ανάχωμα προβάλλοντας δυσκολίες κατά δήλωση και προτροπή του προέδρου της ΚΕΔΕ ναρκοθετεί με έναν ακόμα τρόπο το νόμο για τη δίχρονη. Η πρώτη ναρκοθέτηση είναι η σταδιακή εφαρμογή αντί του άμεσα σε όλη την επικράτεια με χρηματοδότηση, διορισμούς ιδρύσεις νηπιαγωγείων και παραρτημάτων.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Προσλήψεις 5.944 εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Έκπληξη αποτέλεσε το γεγονός ότι ξεκινώντας πιθανόν από διαφορετική αφετηρία οι Δήμαρχοι της Λαϊκής Συσπείρωσης δια των αντιδημάρχων Χαϊδαρίου και Πετρούπολης, κατάληξαν στο ίδιο αποτέλεσμα το οποίο είναι να μην προτείνουν να εφαρμοστεί άμεσα η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή/εκπαίδευση στους δήμους τους. Ενώ ενώ στα λόγια στήριξαν τη δίχρονη στα έργα συντάχτηκαν με την ΚΕΔΕ και όλους του άλλους που βάλουν τη δημόσια εκπαίδευση.

Διαφορετική στάση από όλους τους άλλους κράτησαν οι Δήμοι Περιστερίου και Αγίων Αναργύρων-Καματερού οι οποίοι αν και με επιφυλάξεις τάχτηκαν υπέρ της άμεσης εφαρμογής της Δίχρονης στους Δήμους τους.

Δυστυχώς ο Πρόεδροι των συλλόγων εκπαιδευτικών Περιστερίου και Χαϊδαρίου που προέρχονται από το ΠΑΜΕ , αρνήθηκαν να ψηφίσουν υπέρ της άμεσης εφαρμογής  της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης στους  συγκεκριμένους δήμους  από την νέα σχολική χρονιά.

Με προσχηματικές δικαιολογίες περί όρων και προϋποθέσεων αρκέστηκαν σε γενικές διατυπώσεις υπέρ τις δίχρονης προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης σε όλη την επικράτεια

Τελικά κατέθεσαν ένα ψήφισμα κοινό για όλες τις περιοχές και παρά τις πιέσεις η απάντηση που δόθηκε ήταν «δεν συναινούμε» για το Περιστέρι και το ψήφισμα  για το Χαϊδάρι, ταυτόχρονα κατηγόρησαν ότι κάνουν κυβερνητικό συνδικαλισμό και στηρίζουν την κυβέρνηση όσοι από τους παριστάμενους επέμεναν στην άμεση εφαρμογή της Δίχρονης.

Το ΔΣ θα συνεχίσει, με βάση τις αποφάσεις του, να διεκδικεί την καθολική υποχρεωτική δίχρονη προσχολική αγωγή και εκπαίδευση εξαντλώντας όλα τα περιθώρια για να εγγραφούν οι μαθητές 4-6 ετών στα νηπιαγωγεία του δήμου μας, δυναμώνοντας την πάλη για μόνιμους μαζικούς διορισμούς σε όλη την εκπαίδευση, για κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στο χώρο της εκπαίδευσης, για ανέγερση σύγχρονων σχολικών κτιρίων μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Για μας οι προϋποθέσεις είναι πεδίο πάλης και όχι προαπαιτούμενο για να εφαρμοστεί η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή/εκπαίδευση.

Απέναντι στις λογικές που στηρίζουν με τον έναν ή τον άλλο λόγο την πολιτική της κυβέρνησης εμείς παλεύουμε στο σήμερα για ΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΜΑΣ, ΘΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΕΙ ΤΑ ΜΟΡΦΩΤΙΚΑ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ.

 Αυτό είναι το δίκαιο και θα το κάνουμε πράξη  με τους αγώνες του εκπαιδευτικού, του γονεϊκού και του εργατικού κινήματος.

 Σύμφωνα με πληροφόρηση που έχουμε οι εισηγήσεις είναι θετικές για όλους τους Δήμους της Γ Αθήνας  (Αγία Βαρβάρα, Άγιοι Ανάργυροι, Αιγάλεω, Ίλιον, Καματερό, Περιστέρι και Χαϊδάρι) εκτός από το Δήμο της Πετρούπολης.

 

 

Απαιτούμε   :

  • Άμεση εφαρμογή της 2χρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής σε όλους τους δήμους.
  • Μέτρα για την ενημέρωση όλων των γονέων για την υποχρέωσή τους να εγγράψουν όλα τα παιδιά 4 ετών στα δημόσια νηπιαγωγεία του δήμου μας την περίοδο των εγγραφών 1-20 Μαΐου.
  • Συγκεκριμένος προγραμματισμός για την ανέγερση αναγκαίων σύγχρονων κτιρίων για την κάλυψη των αναγκών όλων των νηπιαγωγείων.                                        
  • Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί νηπιαγωγών για την κάλυψη όλων των αναγκών.
  • Κάλυψη όλων των νηπιαγωγείων με το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό.
  • Κατάργηση των voucher.  Κρατική χρηματοδότηση για την πλήρη κάλυψη της λειτουργίας (υποδομές, εξοπλισμός, προσωπικό) όλων των νηπιαγωγείων.»
  • Μείωση των παιδιών στο τμήμα ( 15 νηπιαγωγείο και Α-Β Δημοτικου,20 στις υπόλοιπες τάξεις ).

                                           ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ

 

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                      Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ                                                               

ΣΤΕΛΛΑ  ΤΡΑΓΑ                                                  ΦΑΝΗΣ  ΠΑΠΠΑΣ


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραx

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Προσλήψεις 5.944 εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Προσλήψεις 5.944 εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση, ...