Home / Featured / Εξαίρεση από την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής λόγω της στάσης του Δημάρχου Αιγάλεω

Εξαίρεση από την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής λόγω της στάσης του Δημάρχου Αιγάλεω

Δημοσιεύτηκε: 6:17 μμ Απρίλιος 30th, 2018  


ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π. Ε.  ΑΙΓΑΛΕΩ   

Ρήγα   Φεραίου 20  

ΤΗΛ.- FAX : 210 5981932                                         

Αιγάλεω  30/ 4/ 2018                                                                      

Αριθμός εξερχομένων 6-4-2018

ΚΕΔΕ και υπουργείο πολεμούν το Δημόσιο νηπιαγωγείο.

Η  στάση του Δήμαρχου Αιγάλεω.

       Το υπουργείο Παιδείας αξιοποιώντας την στάση Δήμαρχου Αιγάλεω εξαίρεσε  το Δήμο Αιγάλεω από την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής/εκπαίδευσης

Σύμφωνα με την θετική εισήγηση του Διευθυντή Εκπαίδευσης Γ Αθήνας το Αιγάλεω έχει επαρκείς Δομές για να υποδεχτεί τα νήπια Β ηλικίας, προνήπια (γεν.2014).Με τη Θετική ψήφο της προέδρου του συλλόγου εκπαιδευτικών και την  αρνητική του δημάρχου Αιγάλεω η πλειοψηφικά θετική πρόταση-εισήγηση  (Διευθυντής και πρόεδρος) πήγε στην περιφέρεια και από εκεί στο υπουργείο παιδείας και όλοι οι ενδιαφερόμενοι περιμέναμε το αυτονόητο να εφαρμοστεί ο νόμος στο Δήμο μας.

Ω του θαύματος όμως ο υπουργός παιδείας (κυβέρνηση) αποφάσισε να μετατρέψει την πλειοψηφία σε μειοψηφία και η άποψη του Δημάρχου Αιγάλεω αν και μειοψηφία όπως και  των περισσοτέρων Δημάρχων ,πήρε τη θέση του νόμου.

Οι οδηγίες που είχε δώσει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας) κ. Πατούλης στους Δημάρχους να μπλοκάρουν την εφαρμογή του νόμου βρήκε πρόθυμους.

Πρόθυμος και ο Δήμαρχος Αιγάλεω. Ο νεοφιλελεύθερος πρόεδρος της ΚΕΔΕ βρήκε στο πρόσωπο του από την «αριστερά» προερχόμενου κ. Μπίρμπα έναν πολύ καλό συναγωνιστή. Θα θυμίσουμε στον Δήμαρχο ότι η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή/εκπαίδευση είναι αίτημα της εκπαιδευτικής αριστεράς από τα μισά του προηγούμενου αιώνα και του εκπαιδευτικού κινήματος τα τελευταία 40 χρόνια, εκείνος όμως καταδίκασε το δήμο  να μείνει εκτός της εφαρμογής για να εξυπηρετήσει ιδιωτικοοικονομικά συμφέροντα και ημετέρους.

Ο δήμαρχος Αιγάλεω  με τη στάση του εξέφρασε όλη τη νεοφιλελεύθερη λογική της ΚΕΔΕ που θέλει να εγκλωβίσει τα παιδιά στους παιδικούς σταθμούς στερώντας τα από τη Δημόσια και Δωρεάν εκπαίδευση. Η πολιτική του Δήμου Αιγάλεω είναι πιστή  στην εφαρμογή του μνημόνιου η οποία στηρίζεται στην έκθεση του ΟΟΣΑ και της ΕΕ για την εκπαίδευση που επιβάλλει κομμάτια της Δημόσιας και Δωρεάν εκπαίδευσης να περάσουν στα ιδιωτικά συμφέροντα και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση η οποία εξυπηρετεί τα συμφέροντα αυτά είτε απ ευθείας (τροφεία), είτε μέσω των κουπονιών (voucher). Να θυμίσουμε εδώ πως ο Δήμος Αιγάλεω έχει πολύ υψηλά τροφεία. Αυτή η τακτική στην ουσία ενισχύει την κυβερνητική πολιτική που ΝΑΡΚΟΘΕΤΕΙ ΤΗΝ ΚΑΘΟΛΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΔΙΧΡΟΝΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ, αποποιείται των ευθυνών της και ενισχύει την ιδιωτικοποίηση πλευρών της δημόσιας εκπαίδευσης με παράλληλη ενίσχυση των ελαστικών σχέσεων εργασίας.

Ο Δήμος Αιγάλεω πίσω από τη φράση «πρέπει να φροντίσουμε τους εργαζόμενους μας» κρύβει ότι δυσκολεύεται (πολιτικά) να απαλλαγεί από την πολιτική πελατειακών σχέσεων και εξυπηρετήσεων, δυσκολεύεται να μπει στη λογική της δαπάνης για την μετατροπή των παιδικών σταθμών σε βρεφονηπιακούς που είναι κοινωνική ανάγκη, δυσκολεύεται τέλος να μπει στη λογική της πρόσληψης περισσότερου προσωπικού με μόνιμες και σταθερές συνθήκες δουλειάς για την φροντίδα των μικρότερων παιδιών που θα φιλοξενούνται στους βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Αυτό το κόστος όμως εξυπηρετεί κοινωνική ανάγκη και οφείλει ο Δήμος να το αναλάβει

Δυσκολεύεται να αποδεχτεί ότι την αγωγή/εκπαίδευση στα νηπιαγωγεία αλλά και την παιδική φροντίδα/αγωγή στους παιδικούς σταθμούς οφείλει η πολιτεία να τα παρέχει ΔΗΜΟΣΙΑ και ΔΩΡΕΑΝ χωρίς τροφεία και κουπόνια χωρίς ίχνος μεσολάβησης και ιδιωτικοποίησης. Αυτό ακριβώς ισχύει για τα νηπιαγωγεία (Δημόσια και Δωρεάν) και γι αυτό  το λόγο γίνεται αυτός ο πόλεμος από την ΚΕΔΕ την ΠΟΣΙΠΣ και άλλα συμφέροντα.

Η σίτιση όλων των παιδιών  πρέπει να γίνεται μέσα από ολοκληρωμένο πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο από κρατικά κονδύλια που θα στηρίζεται από εργαζόμενους με σταθερές θέσεις εργασίας .

Για να το πούμε καθαρά ,αν τα 150- 200 περίπου παιδιά ηλικίας 4 ετών  πάνε στο Δημόσιο νηπιαγωγείο θα απελευθερωθούν θέσεις για μικρότερα παιδιά στους βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Έχουμε ρωτήσει επίσημα και ξαναρωτάμε ,δημόσια ,πόσα παιδιά του Δήμου Αιγάλεω μέχρι 4 ετών μένουν εκτός παιδικών σταθμών προκειμένου να μην επενδύσει ο δήμος σε κτήρια και εργαζόμενους. Ευθέως τον ρωτάμε γιατί δεν έχει κανένα ενδιαφέρον γι αυτά τα παιδιά και τους γονείς τους που δεν έχουν εναλλακτική λύση δημόσια και δωρεάν. Μήπως γιατί κοστίζουν περισσότερο;;;;;;;;;;;

Απάντηση δεν έχουμε πάρει, εφτασφράγιστο μυστικό παραμένει για το Δήμο Αιγάλεω πόσοι νέοι γονείς παιδιών έως 4 ετών, πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη για ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς ή για ιδιωτική φύλαξη. Ξέρουμε όμως ότι  περίπου 40.000 παιδιά πανελλαδικά σύμφωνα με στοιχεία που δίνει η ΕΕΤΑΑ,  μένουν ετησίως εκτός δομών  για να ικανοποιηθούν τα οικονομικά και συντεχνιακά συμφέροντα που εξυπηρετούν οι Δήμαρχοι.

Όσο για τις δομές, η αλήθεια είναι πως για τα νηπιαγωγεία είναι επαρκείς αλλά θα θέλαμε να μας πει η διοίκηση του Δήμου τι κάνει με το 15 Δημοτικό Σχολείο Αιγάλεω που πρόκειται να στεγαστεί το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο και το Ειδικό νηπιαγωγείο;;

Τι κάνει προς την κατεύθυνση της ανακατασκευής ,γιατί το παραχωρεί σε όποιον ζητά χώρο παρά τις αντιρρήσεις μας και γιατί έχει επιτρέψει και συμβάλλει στις καταστροφές που έχουν γίνει και έχουν καταστήσει το κτήριο μη λειτουργικό.

Έχει μετατρέψει το ομορφότερο σχολείο του Αιγάλεω σε κτήριο φάντασμα.

Δεν το θεωρεί εκπαιδευτική δομή;;; Πως μετά από όλη αυτή την απαράδεκτη συμπεριφορά τολμά να επικαλείται ανεπάρκεια δομών;;;

Σαν να μην έφτανε όλη η υπηρεσία που πρόσφερε η ΚΕΔΕ στην κυβέρνηση αλλά και το δώρο της κυβέρνησης στην ΚΕΔΕ έχουμε καινούργια επιστολή που αυτή τη φορά βρίσκεται στα όρια της μη νομιμότητας και θα έπρεπε να έχει υποβληθεί μήνυση.

Καταλήγει ο κ. Πατούλης σε ένα παραληρηματικό Δελτίο Τύπου που βάλλει κατά της Δημόσιας εκπαίδευσης χρησιμοποιώντας ψεύδη και συκοφαντίες «Στους Δήμους αυτούς, που εξαιρούνται ακόμη της εφαρμογής του Νόμου, είναι επιβεβλημένη η εγγραφή των νηπίων στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς».

Αυτή η καταφανώς παράνομη υπόδειξη του προέδρου, στους γονείς νηπίων Β ηλικίας σύμφωνα με πληροφορίες γονιών , διακινείται και από τους παιδικούς σταθμούς του δήμου Αιγάλεω.

Απαιτούμε λοιπόν ως μικρότερη επανόρθωση της αλήθειας να αναρτηθεί σε εμφανές σημείο κάθε παιδικού σταθμού ο νόμος ό οποίος λέει ότι στην περίπτωση του Δήμου Αιγάλεω τα νήπια Β ηλικίας (προνήπια) μπορούν να εγγράφονται στα νηπιαγωγεία  και είναι το παρακάτω.

«Στα Νηπιαγωγεία, όπως κάθε χρόνο, έτσι και για το σχολικό έτος 2018-19, θα φοιτήσουν μαθητές που έχουν συμπληρώσει τη νόμιμη ηλικία εγγραφής, όπως αυτή ορίζεται στις σχετικές διατάξεις της παρ.3β, του άρθρου 33 του ν. 4521/2018 (ΦΕΚ 38 Α). Σύμφωνα με αυτές, στα Νηπιαγωγεία εγγράφονται μαθητές/τριες που την 31η Δεκεμβρίου του έτους εγγραφής συμπληρώνουν την ηλικία των τεσσάρων (4) ετών. Συγκεκριμένα φέτος, εγγράφονται στα Νηπιαγωγεία για το σχολικό έτος 2018-19, μαθητές γεννημένοι το 2013 και 2014 και τα Νηπιαγωγεία υποχρεούνται να δεχτούν όλες τις αιτήσεις νηπίων και προνηπίων που έχουν γεννηθεί αυτά τα έτη.”

Στο Νηπιαγωγείο υπάρχει η δυνατότητα φοίτησης στο Ολοήμερο πρόγραμμα που λήγει στις 16:00 μ.μ. καθώς και σε τμήμα πρωινής υποδοχής,(7:45-8:15) αν οι γονείς το επιλέξουν»

Να θυμίσουμε εδώ στον Δήμαρχο ότι η προσχολική αγωγή/εκπαίδευση σύμφωνα με το νόμο του 2006 είναι διετής και αδιαίρετη και σύμφωνα με όλους τους νόμους (1979.1985,2006,2018) γίνεται σταδιακά υποχρεωτική.

Όσον αφορά το Αιγάλεω η πυρίτιδα δεν ανακαλύφθηκε τώρα, όσο κι αν αυτό πιστεύει ο δήμαρχος, το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των νηπίων Β ηλικίας φοιτά ήδη στα νηπιαγωγεία περίπου 4 στα 5 παιδιά ,άρα για την εκπαίδευση τα προνήπια δεν είναι άγνωστο πεδίο όπως θέλουν να  παρουσιάσουν.

Οι Δήμαρχοι και η ΚΕΔΕ πολεμούν το Δημόσιου Σχολείο και Νηπιαγωγείο,  διεκδικούν να το πάρουν υπό τον έλεγχό τους  από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, εξαιτίας των πολιτικών που προωθούνται από τις κυβερνήσεις διαχρονικά. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα εκτός από τα ζητήματα προσωπικού – διοίκησης της Δημόσιας Εκπ/σης (μισθοδοσία και διορισμοί εκπ/κών) και περιεχομένου της εκπ/σης (αναλυτικά προγράμματα και βιβλία), όλα τα υπόλοιπα (κτήρια, χρήματα για λειτουργικές δαπάνες μέσω των σχολικών επιτροπών κ.λπ.) έχουν περάσει στην αρμοδιότητα των Δήμων ενώ τα χρήματα δίνονται από την κεντρική κυβέρνηση.

Με λίγα λόγια η ΚΕΔΕ προσπαθεί να πάρει υπό την εποπτεία της κατ αρχάς τα νηπιαγωγεία και μετά τα Δημοτικά για να λειτουργήσουν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, τροφεία, δίδακτρα, κουπόνια. Η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή/εκπαίδευση φαίνεται μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να ξεκινήσει και όσο η κυβέρνηση το επιτρέπει τόσο εκείνη (ΚΕΔΕ) επεκτείνεται. Η συμμετοχή των δημάρχων στις τριμερείς επιτροπές με ευθύνη της κυβέρνησης άνοιξε το δρόμο.

Προφανώς την ευθύνη για την παρεκτροπή της ΚΕΔΕ έχει εξ ολοκλήρου η κυβέρνηση που απαντά με λόγια (ανακοινώσεις κ.λ.π) και όχι με έργα .Αντίθετα χέρι-χέρι με την ΚΕΔΕ υποβάθμισε την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής/εκπαίδευσης σε σχεδόν μονοψήφια ποσοστά.

Καλούμε τη ΔΟΕ να στηρίξει την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής/εκπαίδευσης

Όλοι και όλες στην παράσταση Διαμαρτυρίας  των συλλόγων Π.Ε στο υπουργείο παιδείας.

Δευτέρα 30 Απριλίου 14.00 μμ

Να εκδοθεί ,τώρα και νέα συμπληρωματική, ΚΥΑ.

 Διεκδικούμε την άμεση καθιέρωση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής/εκπαίδευσης από το σχολικό έτος 2018-2019


 

Ένα σχόλιο

  1. Εδουαρδος Λω

    Πολλα λογια χωρις νοημα. Το 2007 που εγινε υποχρεωτικο το νηπιαγωγειο τετραπλασιαστηκαν τα ΙΔΙΩΤΙΚΑ νηπιαγωγεια.

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...