Home / Featured / Αρκετά τα «παραθυράκια» του νόμου για την υποχρέωση της τοπικής αυτοδιοίκησης να βοηθά τους εκπαιδευτικούς της

Αρκετά τα «παραθυράκια» του νόμου για την υποχρέωση της τοπικής αυτοδιοίκησης να βοηθά τους εκπαιδευτικούς της

Δημοσιεύτηκε: 9:58 πμ Απρίλιος 7th, 2018  


Ρεπορτάζ: xenesglosses.eu

Στην τοπική αυτοδιοίκηση μεταβίβασε τις ευθύνες για τα ζητήματα διαμονής των αναπληρωτών εκπαιδευτικών ο Υπουργός Παιδείας απαντώντας  πριν λίγες μέρες σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ κ. Δελή στη Βουλή.

«Τώρα γι’ αυτό το θέμα, για το οποίο πράγματι έχει χυθεί αρκετή μελάνη, ως ένα βαθμό προς εντυπωσιασμό, ότι κοιμούνται στα αυτοκίνητα, στις παραλίες κ.λπ., δεν είναι υπεύθυνο το Υπουργείο Παιδείας και δεν είναι υπεύθυνο το Υπουργείο Παιδείας γιατί η Τοπική Αυτοδιοίκηση, με νόμο που έχει ψηφιστεί, είναι υποχρεωμένη να βοηθά τους εκπαιδευτικούς της» τόνισε ο Κώστας Γαβρόγλου.

Ο Υπουργός μάλιστα έκανε έκκληση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να πάρει τις ευθύνες της και κάλεσε και τον κ. Δελή να κάνει το ίδιο:

«Κάνω ακόμα μια έκκληση και καλώ και εσάς να κάνετε την ίδια έκκληση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να πάρει τις ευθύνες της, όσον αφορά τη βοήθεια που πρέπει, που είναι υποχρεωμένη να δώσει στους εκπαιδευτικούς».

(Δείτε παρακάτω: Δεν υπάρχει καμία υποχρέωση βάση του νόμου)

Στη δευτερολογία του ο Υπουργός συνέχισε:

Ως προς τη δυνατότητα να βρουν σχετικά φθηνά καταλύματα σε τουριστικά μέρη, έχετε απόλυτο δίκιο.

Γι’ αυτό έχουμε νομοθετήσει την υποχρέωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

«Και εγώ δεν καταλαβαίνω γιατί εσείς δεν μιλάτε, δεν πιέζετε την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αυτό θα έπρεπε κάπως και εσείς να το δηλώσετε δημόσια. Είναι πολύ πιο εύκολο να πιέζετε την κεντρική Κυβέρνηση για κάτι για το οποίο δεν έχει ευθύνη από ό,τι να πάτε ενώπιος ενωπίω στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Το άρθρο 32 του νόμου 4483/17 φτιάχτηκε για να μην υλοποιηθεί ποτέ:

  • «Μπορούν» και όχι «πρέπει»… (δεν υπάρχει καμία υποχρεωτικότητα)
  • Αν και εφόσον το επιτρέπουν τα οικονομικά… (σημαντική παράμετρος που μπορούν να επικαλεστούν για να μην παρέχουν τίποτα)
  • «εξειδικεύονται οι παροχές»…. (δηλαδή μόνο στέγαση, μόνο σίτιση ή και τα δύο μαζί ή για κάποιο χρονικό διάστημα)…
  • «Χρονικό διάστημα»... (δηλαδή μπορεί και μόνο 2 μήνες μέχρι να βρεις κατάλυμα)…

Ο νόμος έχει γίνει επίτηδες μη δεσμευτικός:

Να σημειώσουμε ως xenesglosses.eu ότι όντως υπάρχει το άρθρο 32 του νόμου 4483/17 όπως τροποποιήθηκε από το ν. 4521/18 που ορίζει ότι μπορούν (όχι πρέπει) οι Δήμοι να παρέχουν δωρεάν σίτιση και κατάλυμα  στους αναπληρωτές όμως υπάρχουν αρκετά «παραθυράκια» για να αρνηθούν οι δήμοι όπως «θα πρέπει να υπάρχουν και οι ανάλογοι πόροι» όπως μπορείτε να δείτε ακολούθως:

1.Οι ορεινοί δήμοι του άρθρου 1 του ν. 3852/2010 (Α΄87), οι δήμοι με πληθυσμό έως 30.000 κατοίκους, των οποίων τουλάχιστον το πενήντα τοις εκατό (50%) των δημοτικών ή κοινοτικών ενοτήτων χαρακτηρίζονται ως ορεινές στο Μητρώο Δήμων, Κοινοτήτων και Οικισμών της ΕΛΣΤΑΤ, οι νησιωτικοί δήμοι με πληθυσμό μικρότερο των 18.000 κατοίκων, καθώς και τα Ν.Π.Δ.Δ. των δήμων αυτών, μπορούν να παρέχουν δωρεάν σίτιση και κατάλληλο κατάλυμα διαμονής στους ιατρούς και νοσηλευτές του Κέντρου Υγείας και των δημόσιων νοσοκομείων, το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του Ε.Κ.Α.Β. και τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς. Ο υπολογισμός του πληθυσμού γίνεται σύμφωνα με τα στοιχεία πραγματικού πληθυσμού της τελευταίας απογραφής της ΕΛΣΤΑΤ.

2.Για τις ανωτέρω παροχές λαμβάνεται απόφαση από το οικείο Δημοτικό ή Διοικητικό Συμβούλιο, με την οποία εξειδικεύονται οι κατά περίπτωση παροχές και το χρονικό διάστημα ισχύος αυτών, κατόπιν βεβαίωσης της ύπαρξης ανάλογων πόρων από την οικονομική υπηρεσία του Ο.Τ.Α.

3.Τα ανωτέρω δεν ισχύουν για τους κατοίκους των περιοχών αυτών ή τους συζύγους τους ή τα ανήλικα τέκνα αυτών που έχουν την πλήρη κυριότητα ή την επικαρπία κατοικίας στην περιοχή υπηρέτησης.

4.Οι παροχές της παραγράφου 1 μπορούν να χορηγούνται υπό τις ίδιες προϋποθέσεις, και από νησιωτικούς δήμους με πληθυσμό μεγαλύτερο των 18.000 κατοίκων, εφόσον αφορούν αποκλειστικά εργαζομένους που υπηρετούν σε αυτοτελή νησιά που συνιστούν τοπικές κοινότητες αυτών.

5.Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών καθορίζεται σύστημα παρακολούθησης των οικονομικών αποτελεσμάτων της εφαρμογής του άρθρου αυτού.


 

Ένα σχόλιο

  1. Συγχαρητήρια για το άρθρο, που βάζει τα πράγματα στην θέση τους για την δίκην ευχολογίου διάταξη λάστιχο/κουρελέ, η οποία δεν διασφαλίζει τίποτε απολύτως για τους εκπαιδευτικούς από πλευράς ΟΤΑ.

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...